Nieuwe details iMac Pro: VESA, T2-chip, RAM, AppleCare

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Nu de iMac Pro te koop is, zijn er meer details over de werking van de meest krachtige iMac ooit. Apple pakt een aantal zaken anders aan dan bij de vorige modellen. Zo kun je de iMac Pro makkelijk op een VESA-mount zetten en aan een muursteun of standaard hangen.

Het RAM-geheugen blijkt in tegenstelling tot eerdere berichten toch vervangbaar. Hier zijn de details.

iMac Pro VESA-mount

In tegenstelling tot de gewone iMac, die in een speciale VESA-heeft, is er geen specifiek iMac Pro-model met VESA-mount. In plaats daarvan verkoopt Apple een VESA-montageset in spacegrijs. Met deze kit kun je de iMac Pro op elke muursteun, bureaustandaard of scharnierende arm bevestigen. Je dient de standaard van de iMac Pro zelf te demonteren. De VESA-montageset is verkrijgbaar voor € 89.

iMac Pro VESA 001
Klik/tap voor groter.

T2-chip

Enkele weken geleden werd al duidelijk dat de iMac Pro een eigen ARM-chip heeft die naast de Intel-chip werkt. Apple noemt dit de T2-chip, het is de tweede generatie ARM-chip die speciaal voor de Mac ontworpen is. De MacBook Pro met Touch Bar heeft de eerste generatie van deze chip die lijkt op de A-chips die in de iPhone gemaakt worden.

Maar wat doet die chip? Hij dient als beeldprocessor voor de FaceTime HD 1080p-camera, audiocontroller voor luidsprekers en vier microfoons, en SMC (System Management Controller). De chip heeft ook een afgesloten enclave die de beveiligingssleutels van het systeem beheert. De iMac Pro heeft een veilige opstartfunctie die als volgt werkt: de T2 valideert de bootloader, de bootloader valideert de firmware, de firmware valideert de kernel en ten slotte valideert de kernel de stuurprogramma’s.

De T2-chip handelt ook de versleuteling van data op de SSD af. Daardoor is de Intel Xeon-chip volledig beschikbaar voor andere taken.

iMac Pro achterkant
Klik/tap voor groter.

Vervangen onderdelen

Het RAM-geheugen is niet vervangbaar door de gebruiker. Het is echter wel mogelijk om de iMac Pro in een Apple Store of een erkend servicecentrum te brengen om deze operatie uit te voeren. Het RAM-geheugen zit niet op het moederbord gesoldeerd.

De SSD en de grafische kaart kunnen niet worden vervangen. De Xeon-processor zit in een socket, maar de machine is niet ontworpen voor het vervangen van de CPU, zelfs niet door een Apple-technicus.

AppleCare Protection Plan

Hoewel de iMac Pro veel duurder is dan de conventionele iMac, kost het AppleCare Protection Plan nog steeds € 179.

iMac Pro bovenaanzicht
Klik/tap voor groter.

De nieuwe, krachtige iMac is sinds donderdag te koop en wordt op 2 januari geleverd. De vanaf-prijs is € 5.499.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Lijk mij sterk dat AppleCare voor de iMac Pro hetzelfde gaat kosten als voor een gewone iMac en minder dan een iPhone X.

  Volgens mij gaan ze dit binnenkort verhogen of aanpassen.

 • Profielfoto
  Chorro

  @Shmoo: Heeft niet zoveel met nieuwprijs te maken als je nu schetst. Grotere invloed heeft de hoogte van het risico. iPhones hebben aan de lopende band schades en dergelijke, terwijl je met Apple Care op een iMac niet veel verder komt dan ondersteuning bij problemen.

 • Profielfoto
  NapO

  5400 EUR…. wtf….in geen 5400 jaar…sorry.

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Schoftig duur … sorry

 • Profielfoto
  Shmoo

  Of gewoon beter je best doen dan krijg je misschien meer inkomsten. ?

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Ridicule prijzen voor een pc die alweer een paar jaar meegaat

 • Profielfoto
  Dydefox

  Gevraagd voor de Kerst, wie weet!

 • Profielfoto
  Frans

  De SSD en de grafische kaart kunnen niet worden vervangen

  Wat? Als er iets is wat vervangbaar zou moeten zijn dan is het wel de SSD! Als zelfs Apple dat niet kan, moet je dan minimaal het moederbord vervangen wanneer, onvermijdelijk na een aantal jaren, disk fouten optreden?

  Overigens vind ik het eigenlijk wel teleurstellend dat er geen Face ID in zit.

 • Profielfoto
  Elduderino

  5400 EUR…. wtf….in geen 5400 jaar…sorry.

  Een formule 1auto is ook duur… maar dan ook niet voor de gemiddelde automobilist bedoeld, zo ook de iMac Pro. Voor een doelgroep welke extreem veel power nodig heeft in een compacte behuizing.

  Dus laten we ophouden over WTF, en eerst de machine in de juiste context plaatsen.

 • Profielfoto
  ozzie X

  “De meest krachtige iMac ooit”
  Tja dat geintje wordt iedere keer uitgehaald bij de lancering van een nieuwe Mac, iPhone of iPad. Lijkt me stug dat ze met een langzamer model uitkomen.
  Wat wel opgaat is dat het de duurste iMac ooit is. Soms verrast Apple ons met nieuwe spullen voor minder geld, maar in dit geval uiteraard niet.

  Wat de prijs betreft. De specificaties zijn de prijs dubbel en dwars waard. De vraag is alleen of de specificaties het jou waard zijn. Zijn deze specificaties wat je nodig hebt? Als 3D ontwerper snak ik bijvoorbeeld naar een Mac met een nVidia kaart omdat dat gewoon de standaard voor 3D is. Nu kan ik er weer een extra eGPU aan gaan hangen en er nog een keer 1,5K bij optellen…

 • Profielfoto
  smacdab

  niet voor de fanboys maar voor de harde werkers die een mooi uurtarief kunnen declareren. Vergelijk het met een tractor: €1000 per pk ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kortom niemand op OMT ?

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik dacht al wel dat dat verhaal over de A10 chip onzin was.

 • Profielfoto
  RJG

  SSD niet kunnen vervangen vind ik wel bijzonder! Bij intensief gebruik meen ik dat de eerste na zo’n jaar of drie uit beginnen te valken. Of gebruikt Apple SSD’s van zo’n kwaliteit dat hier geen sprake van is?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Aan diegenen die neuzelen dat de iMac Pro te duur zou zijn: lees je eerst eens in, alvorens iets te roepen.
  PC Gamer, toch niet bepaald een Apple fanboy site, heeft een poging gedaan qua specs iets vergelijkbaars te bouwen en kwam in de buurt… voor $313 minder heb je een ‘vergelijkbare’ pc. Maar wel een pc. Met Windows. Zonder de bouwkwaliteit en looks van de iMac Pro. En dan moet je hem nog zelf bouwen ook: laat je het door een pc-bouwer doen dan wordt hij veel duurder en blijkt Apple toch goedkoop: dat ze voor jou de boel in elkaar zetten voor die paar honderd extra, waar je dan ook nog eens garantie op krijgt.

  http://www.pcgamer.com/apples-new-imac-pro-costs-5000-but-is-it-overpriced

  En, bij de weg, ik vermoed dat de componenten in de iMac een stuk beter op elkaar afgestemd zijn dan die van welke DIY pc dan ook…