iMac Pro: eerste ervaringen met Apple’s nieuwe racemonster

Door: Raymon Mens - 31 reacties

De iMac Pro is vanaf donderdag te koop, maar Apple heeft een aantal ontwikkelaars, video-editors en andere bekende professionals al van een demomodel voorzien. Daardoor hebben we nu een goede eerste indruk van de prestaties van de snelste iMac ooit.

Apple leverde het model met een 10-core Intel Xeon W-2155 CPU van 3.0GHz en turbo boost tot maximaal 4.5GHz. De eerste gebruikers melden een snelheidswinst van wel 200 procent bij videobewerking.

Algemene benchmarks

Videoprofessional Vincent Voilet heeft een aantal algemene benchmarks uitgevoerd. Te beginnen met de SSD. De snelheid van de schijf is belangrijk bij het inladen en wegschrijven van grote (video)projecten of datasets. De iMac Pro is sneller dan alle andere Apple-apparaten.

 • iMac Pro: Schrijfsnelheid: 2996MB/s / Leessnelheid: 2450 MB/s
  (2TB SSD)
 • iMac 5K 2016: Schrijfsnelheid: 664MB/s / Leessnelheid: 720 MB/s
  (500GB Fusion Drive)
 • MacBook Pro 15-inch 2017: Schrijfsnelheid: 1743 MB/s / Leessnelheid: 1400 MB/s
  (1TB SSD)

De snelheid van de processor is minstens zo belangrijk. Dit zijn de Geekbench-scores van de iMac Pro met 10 cores en 128GB RAM:

 • iMac Pro (10 cores): Single Core: 5.468 / Multi Core: 37.417
 • Mac Pro 2013 (12 cores): Single Core: 3.636 / Multi Core: 26.092
 • iMac 2017 (i7-4 cores): Single Core: 5.256 / Multi Core: 19.667
iMac Pro wide
Klik/tap voor groter.

Videobewerking 200 tot 300 procent sneller

Al die kracht komt goed van pas bij videobewerking. De iMac Pro blijkt Final Cut Pro vleugels te geven en de prestaties gaan er enorm op vooruit. Een voorbeeld: Het importeren van 24 minuten video van een DJI Mavic PRO 4K-drone en dat omzetten naar ProRes422:

 • iMac Pro: 7 minuten en 56 seconden
 • iMac 5K 2016: 15 minuten en 47 seconden
 • MacBook Pro 15-inch 2017: 19 minuten en 55 seconden

Nog een voorbeeld: In Black Magic DaVinci Resolve 1 uur en 17 minuten RED 8K Helium Full Frame materiaal met 60 fps exporteren als 4K ProRes 422-bestanden:

 • iMac Pro: 2 uur en 6 minuten
 • iMac 5K 2016: 7 uur en 15 minuten
 • MacBook Pro 15-inch 2017: 6 uur en 5 minuten

De workflow van fotografen wordt met de iMac Pro ook een stuk sneller. Een vergelijking waarbij 788 RAW-foto’s van 50 megapixels met kleurcorrectie als JPG werden geĂ«xporteerd:

 • iMac Pro: 31 minuten
 • iMac 5K 2016: 1 uur en 17 minuten
 • MacBook Pro 15-inch 2017: 1 uur en 4 minuten
iMac Pro test
Klik/tap voor groter.

iMac Pro voor ontwikkelaars

Ontwikkelaar Craig Hunter heeft het compileren van apps in Xcode getest. Een app met ongeveer 25.000 regels code is tussen de 30 en 60 procent sneller klaar met compilen dan een i7 iMac uit 2016. Cabel Sasser van Panic onderschrijft dit en zag een verbetering van 41 procent tegenover de Mac Pro met 6 cores uit 2013.

Nieuwe T2-chip naast Intel-chip

De iMac Pro heet niet alleen een Intel Xeon-processor, maar ook een door Apple zelf gemaakte ARM-chip. Dit is een aangepaste A10 Fusion-chip met de naam T2. Deze kan allerlei componenten van de computer te beheren, zoals toegang tot de webcam, microfoon en het opstarten. Zo kan bijvoorbeeld onafhankelijk worden gecontroleerd of er geen malware aan het besturingssysteem is toegevoegd die zichzelf bij het opstarten activeert.

imac pro secure boot
Klik/tap voor groter.

De iMac Pro is vanaf donderdag 14 december verkrijgbaar. De prijs voor het instapmodel is $4.999. De Europese prijzen zijn nog niet bekend.

Reacties

31 reacties
 • Profielfoto
  iJan

  Wie weet welke speakers op de bovenste foto staan afgebeeld?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  De specs liegen er niet om

  Ik hoop, dat Apple op korte termijn ook een nieuwe Mac Mini uitbrengt

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Mac Pro?

 • Profielfoto
  KoenHK

  @iJan Lijken wel op Genelec speakers.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @iJan

  Volgens mij Kanto’s, de YU2 o.i.d.

  Verder een mooie machine! Echt niet voor iedereen bestemd, maar voor die hem kunnen gebruiken is het wel een mooie AIO oplossing. Nu hopen dat Apple hem met regelmaat update.:wink:

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ziet er veelbelovend uit!

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  In welke zin is de Apple T2 een variant van de Apple A10 Fusion? Lijkt me gewoon een geĂĽpgrade versie van de Apple T1 die debuteerde in de MacBook Pro 2016 met Touch Bar, een geavanceerde secure enclave.

 • Profielfoto
  App69

  Wie weet welke speakers op de bovenste foto staan afgebeeld?

  Nocs

  Lijken wel op Genelec speakers.

  Nope.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En zijn er ook al krachtpatsers hier die het ding morgen even gaan aftikken of is dit ineens niets minder stoer dan een iPhone X-je. ?

 • Profielfoto
  Le Big Mac

  Huh, write speed is ~20% sneller dan read speed?? http://blog.vincentlaforet.com/wp-content/uploads/Screen-Shot-2017-12-07-at-11.53.23-AM.jpg. Vincent heeft een heel goede reputatie maar dit lijkt me stug.

 • Profielfoto
  jasper050

  Wie weet welke speakers op de bovenste foto staan afgebeeld?

  Het is inderdaad de YU2 in dit filmpje zie je meer op ongeveer 2:30

  https://youtu.be/Wl7V4LwkfQE

 • Profielfoto
  iJan

  Dank! Zijn inderdaad de Kanto YU2. Hoe is de kwaliteit vergeleken met de HK Soundstickks?

 • Profielfoto
  Melle

  Hmmmm… onze mac pro 2010 met 12core upgrade haalt 32.000 geekbench… 2000 euro…. en je doet ermee wat je wil… maar goed – op zich zot toestel, alleen ben ik dat iMac design zo moe… die baard had al 5jaar weg moeten zijn…

 • Profielfoto
  Night

  Baard weg? En dan? met twee touwtjes aan het plafond hangen?:evil:

 • Profielfoto
  Hydrarchos

  Alleen weer niet uitbreidbaar na de aankoop. Da’s toch wel een serieus nadeel.

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Man, wat moeten we hiervan denken?
  5,1 met Vega 64: https://browser.geekbench.com/v4/compute/1522060
  iMac Pro met Vega 64: https://browser.geekbench.com/v4/compute/1542249
  Die nieuwe iMac Pro verliest het tegenover een zeven jaar oude machine met een upgrade.

 • Profielfoto
  Vilscon

  De schrijf en leessnelheid is totaal niet eerlijk eigenlijk. Sinds de verandering naar AFPS (High Sierra) is mijn disk snelheid gehalveerd en ik ben niet de enige.

  Sterker nog, in 2016 schreven jullie zelf een artikel waarin 2GB en 3GB snelheden werden bereikt (https://www.iculture.nl/nieuws/macbook-pro-benchmark-ssd-snelheid-verdubbeld/).

  En er zijn diverse benchmarks die deze snelheid ook al toonde, zoals deze:

  Dus dat de iMac Pro nu 3GB/s haalt.. is totaal niet relevant. Het lijkt eerder alsof oudere Macs terug zijn geschroefd. Enige wat je zou kunnen denken is dat de iMac Pro 5GBs op Sierra had kunnen halen, omgekeerd gedacht.. Maar dat lijkt mij stug.

  Jammer..

 • Profielfoto
  Melle

  @night – de “baard” is de zone onder het scherm – jij denkt aan de “stand” of de “ voet” zeker… die mag blijven…

 • Profielfoto
  Mac Hammer Fan

  Bovenstaande opmerking van Vilscon is nog maar eens een bevestiging dat ik beter bij HFS+ blijf op SSDs bij High Sierra. Ik vermijd voorlopig APFS.;-)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Mooie specs, zelfde ontwerp, geen touch, geen pen. Zoals Waffle zegt, Mooi apparaat, maar helaas niet voor iedereen:( Ik begrijp nog steeds niet waarom Apple zo koppig doet met dat “geen touchscreen, geen pen”… hebben ze nog nooit een Surface gezien en hoe fijn het is te kunnen wisselen tussen Touch, muis, trackpad & pen? Echt jammer want ja.. als je dat dus wel wilt kun je inmiddels werkelijk overal terecht, behalve bij Apple.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Mooie specs, zelfde ontwerp, geen touch, geen pen. Zoals Waffle zegt, Mooi apparaat, maar helaas niet voor iedereen:( Ik begrijp nog steeds niet waarom Apple zo koppig doet met dat “geen touchscreen, geen pen”… hebben ze nog nooit een Surface gezien en hoe fijn het is te kunnen wisselen tussen Touch, muis, trackpad & pen? Echt jammer want ja.. als je dat dus wel wilt kun je inmiddels werkelijk overal terecht, behalve bij Apple.

  Ja, het zal wel fijn zijn om in en uit te zoomen op foto’s met de pinch techniek. Verder hoef ik geen touch op mijn iMac 5K beeldscherm. Als grafisch designer zou ik het bijv. niet prettig vinden dat er overal vlekken zijn op mijn scherm… Jammer dat er mensen zo koppig zijn om dat niet te begrijpen.

  App69 8 uur geleden

  Lijken wel op Genelec speakers.
  Nope.

  Inderdaad NOPE! Ik heb hier Genelec’s 8040 staan en die zien er echt wel anders uit :/

  @Vilscon, vraagje: Heb jij een SSD/PCI-e flash drive? Zo nee, dan is die 3GB zeker wel relevant. Zo ja, dan nog is het relevant, want de PCI-E flash van Apple is telkens met elke nieuwe machine verhoogd. Dat bewijst mijn 2012 retina macbook pro met de 2014 Macbook pro, de 2013 Mac Pro, de 2016 Macbook Pro enz enz…

  @Melle, Die bezels zouden zeker dunner mogen, die baard, tja… Die luidsprekers moeten toch ergens in? En je kan zeggen wat je wilt maar ik vind de luidsprekers op een iMac (en die van de iMac Pro zullen zelf nog beter zijn) gewoonweg goed en niet zoals in een doorgaans scherm. Ik begrijp het overigens wel hĂ©, iedereen wil alleen nog maar scherm. Maar als we dan iets in de aard van de iPhone X krijgen dan is het niet goed want we moeten ons aanpassen (andere gestures). En zo heeft iedereen altijd wel wat te klagen zeker?:-)

  Overigens ben ik nog altijd erg hoopvol ivm de Mac Pro die in 2018 zal uitkomen en ook die nieuwe schermen waar Apple aan werkt ben ik heel nieuwsgierig naar.

  Ja, sorry voor mijn lange epistels alweer, maar goed:P

 • Profielfoto
  digideon

  Videoprofessional Vincent Voilet

  Euhm wie is dat? :cool:

  Maar inmiddels is het 14/12 en nog geen prijzen op de NL website van Apple, ben toch wel benieuwd wat ie hier gaat kosten. En wat de verschillen zijn t.o.v. van een maxed out 2017 5K iMac.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Over de speakers.. zijn dat niet gewoon AudioEngine A2’s? Of iets vergelijkbaars. Daar lijkt het al veel meer op.

  @Vilscon, vraagje: Heb jij een SSD/PCI-e flash drive? Zo nee, dan is die 3GB zeker wel relevant. Zo ja, dan nog is het relevant, want de PCI-E flash van Apple is telkens met elke nieuwe machine verhoogd. Dat bewijst mijn 2012 retina macbook pro met de 2014 Macbook pro, de 2013 Mac Pro, de 2016 Macbook Pro enz enz…

  Uh.. In alle eerlijkheid laat mijn technische kennis mij hier achter. Ik heb een standaard Macbook Pro 15″ 2016 met Touch Bar en 512GB SSD.

  Even gegoogeld. PCI-E SSD’s met NVMe controller. In ieder geval het snelste wat in 2016 op de markt was, want de concurrentie zat veelal nog met de SSD’s onder de 1,5GB/s. de 3GB schrijf en lees wat ik in benchmarks haalde was dus vĂ©Ă©l beter dan de concurrentie en vergelijkbaar wat de iMac Pro nu haalt.. Jammer dus van APFS.

 • Profielfoto
  Maikelw

  @DBL, Dan gebruik je ’t toch niet? Heeft niets met koppigheid te maken dat ik je vette vingervegen op t scherm niet begrijp, het gaat er om dat ik als grafisch vormgever nu niet bij Apple terecht kan. Vindt het werken met een pen zelf nogal wat belangrijker dan een schoon schermpje…

 • Profielfoto
  pako
 • Profielfoto
  Melle

  @DBL – met de vezels heb ik zelfs helemaal geen probleem, gezien de glasplaat mooi tot aan de rand loopt. Hier werken we naast Dell 25” ultrasharp schermen voor de vaste werkplekken met Apple thunderbolt displays – dikke iMac principe, zonder baard – en dat vind ik 2000 maal beter – liever dikker achteraan – dan een baard onderaan.

 • Profielfoto
  Rene van den Abeelen

  Half drie ’s middags en nog altijd geen info over de prijzen. Beetje erg raar!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBL, Dan gebruik je ’t toch niet? Heeft niets met koppigheid te maken dat ik je vette vingervegen op t scherm niet begrijp, het gaat er om dat ik als grafisch vormgever nu niet bij Apple terecht kan. Vindt het werken met een pen zelf nogal wat belangrijker dan een schoon schermpje…

  Mijn vettige vingers? Ik zit met “mijn” vettige vingers niet in mijn studio aan muziek te werken of aan grafische ontwerpen te werken. Jij lijk mij rare gewoontes te hebben. Maar rot toch even op als je zegt dat je als grafisch vormgever niet bij Apple terechtkan… Kom op zeg! Omdat je dus geen touch hebt kan je bij Apple niks doen met een Mac? Want dat versta ik nu onder jouw woorden he…

  @Melle, ik vind juist dat die bezels dunner kunnen en die baard maakt me iets minder uit, al zou hij misschien ook kleiner kunnen hé. Maar goed, zo zie je maar, design heeft bij iedereen een ander aspect:-)

  @Vilscon: Dat is inderdaad jammer, dat ben ik eens. Maar de 3GB snelheden waren toch niet te behalen met de Macbook Pro’s uit 2017? Ik dacht dat de limiet van de Macbook Pro’s (2017) zelfs rond de 2500 waren. Maar ik kan mis zijn.

 • Profielfoto
  App69

  Die speakers lijke toch wel erg op Nocs.
  Maar zoals hierboven al.vermeld

  Het is inderdaad de YU2

  zijn het de YU2. De helft goedkoper dan Nocs.

 • Profielfoto
  Maikelw

  @DBL, Sorry maar met teksten als “rot op” kan ik je eigenlijk niet serieus nemen… Het lijkt wel alsof je je persoonlijk voelt aangevallen door mijn beeld van Apple :S Raar maar goed, ik geef ’t nog 1 poging om m’n punt duidelijk te maken.

  Ik wil al jaren een alles in 1 device. Op het scherm tekenen zodat je de lijnen ziet verschijnen daar waar ik met de pen bezig ben. Geen Wacom tablet, geen Wacom scherm: Alles-in-1, daar stond Apple vroeger om bekend.

  True, tuurlijk kun je leuk grafisch vormgeven op een macje, maar daar gaat het niet om. Het gaat niet om of dat kan of niet. Grafisch vormgeven kan je ook op je android tabletje. Het gaat om de manier waarop je dat kunt doen. Daarbij, dit zijn mijn persoonlijke behoeftes die aansluiten bij mijn workflow, daar kan jij niet over oordelen. Het zegt ook niets over wat jij dan wel niet zoekt in een machine. Ik wil dit product en da’s einde verhaal. Apple levert niet, daarmee ben ik teleurgesteld en genoodzaakt elders te zoeken.

  P.s. Je blijft Touch en Pen input door de war halen, dit zijn twee totaal verschillende inputmethodes met eigen plus en minpunten.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBL, Sorry maar met teksten als “rot op” kan ik je eigenlijk niet serieus nemen… Het lijkt wel alsof je je persoonlijk voelt aangevallen door mijn beeld van Apple :S Raar maar goed, ik geef ’t nog 1 poging om m’n punt duidelijk te maken.

  Ik wil al jaren een alles in 1 device. Op het scherm tekenen zodat je de lijnen ziet verschijnen daar waar ik met de pen bezig ben. Geen Wacom tablet, geen Wacom scherm: Alles-in-1, daar stond Apple vroeger om bekend.

  True, tuurlijk kun je leuk grafisch vormgeven op een macje, maar daar gaat het niet om. Het gaat niet om of dat kan of niet. Grafisch vormgeven kan je ook op je android tabletje. Het gaat om de manier waarop je dat kunt doen. Daarbij, dit zijn mijn persoonlijke behoeftes die aansluiten bij mijn workflow, daar kan jij niet over oordelen. Het zegt ook niets over wat jij dan wel niet zoekt in een machine. Ik wil dit product en da’s einde verhaal. Apple levert niet, daarmee ben ik teleurgesteld en genoodzaakt elders te zoeken.

  P.s. Je blijft Touch en Pen input door de war halen, dit zijn twee totaal verschillende inputmethodes met eigen plus en minpunten.

  Ik zei alleen maar “rot toch op” (en ook dat moet je niet te persoonlijk nemen), omdat jij LETTERLIJK zei in je vorige comment: “het gaat er om dat ik als grafisch vormgever nu niet bij Apple terecht kan”. Dit is copy/pasted vanuit jouw reactie.

  Je schrijft niet: “het gaat er om dat ik als grafisch vormgever nu niet bij Apple terecht kan omdat het mij geen all in one geeft met touch”. Want das een heel ander verhaal zoals je het nu schrijft. En daar ben ik ook volledig mee akkoord. Ik voel mij niet aangevallen. Maar je zegt dat ik over jou persoonlijk oordeel terwijl jij zelf woorden gebruikt als “je vettige” vingers gebruiken op een scherm? Sorry maar, iedereen die zijn scherm aanraakt heeft wel vlekken hoor. Vettig of niet. Overigens begrijp ik heel goed het verschil tussen pen input en touch. Ik gebruik zelf ook een Wacom Intuos Pro (huidige generatie). Voor mij persoonlijk vindt ik het geen probleem om het niet meteen op het scherm te hebben. Ik kan wel begrijpen dat je dat als tekenaar wel zou willen hebben.

  Je zegt ook dat ik lijk te verwarren tussen pen en touch maar in je eerste reactie spreek je over beiden. Zodus als je nu ineens zegt dat je het enkel op de pen input hebt is dat ook weer een ander verhaal.

  Maar goed, je hebt gelijk, jouw behoeften zijn de mijne niet en andersom. Ik zal het hierbij besluiten:-)