Google jaaroverzicht: Apple aan kop, maar niet met de iPhone X

6 reacties

Het is december en Google is begonnen met terugblikken. De zoekgigant heeft de zoektrends van 2017 bekend gemaakt. Per categorie worden de tien populairste zoektermen op een rijtje gezet. Natuurlijk is er ook een categorie tech.

De winnaar van 2017 is verrassend, want het is niet de iPhone X. Ondanks de bekendheid van het radicaal nieuwe toestel met Face ID en OLED-scherm, bleef een ander Apple-product de iPhone X voor.

iPhone 8 voert de lijst aan

Plottwist: de ietwat saaie maar stijlvolle iPhone 8 voert de lijst met gadgets waar het meest naar werd gezocht in 2017 aan. Dat is geen toeval, wat lang werd gedacht dat de iPhone X eigenlijk iPhone 8 zou heten en dat Apple ook met een ‘iPhone 7s’ zou komen. Wij waren er zelfs van overtuigd (en hadden ongelijk). Dus uiteindelijk staat de iPhone X als product wel bovenaan, maar niet als zoekterm. En dat is waar Google naar kijkt.

iPhone X en iPhone 8 doosjes 16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple (archieffoto)

Top 10: Google technologietrends 2017

Apple pakt wederom de koppositie, maar op drie staat Nintendo met de verrassend succesvolle Nintendo Switch. De Nokia 3310 klinkt misschien als vreemde eend in de bijt, maar is het niet. Dit jaar werd namelijk een nieuwe 3310 geïntroduceerd als hommage aan de klassieker uit 2000.

 1. iPhone 8
 2. iPhone X
 3. Nintendo Switch
 4. Samsung Galaxy S8
 5. Xbox One X
 6. Nokia 3310
 7. Razer Phone
 8. Oppo F5
 9. OnePlus 5
 10. Nokia 6
nintendo-switch-16x9
Klik/tap voor groter.

Jaaroverzicht 2017 wereldwijd

In de algemene trends wereldwijd staat de iPhone X op plaats drie, de iPhone 8 op twee en er werd het meest gezocht naar Hurrican Irma. In de algemene top 10 van Nederland was Anne Faber het meest gezochte woord en staat de iPhone 8 op de zesde plaats. Google heeft een video gemaakt bij het jaaroverzicht. Zoals ieder jaar weet de zoekgigant -die ook achter Android zit- iedere verwijzing naar de iPhone of Apple vakkundig uit de video te houden.

Apple heeft ook een jaaroverzicht gemaakt met daarin de beste apps en games van 2017. Een Nederlandse ontwikkelaar viel in de prijzen. (Zie → De beste apps en games van 2017, inclusief Nederlands goud)

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  html-junky

  Er werd al over de iPhone 8 gegoogeld toen de 7 nog niet eens uit was

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Er werd al over de iPhone 8 gegoogeld toen de 7 nog niet eens uit was

  Ja, omdat de meeste wel iets van verwachtingen hadden omtrent vernieuwingen. Ik ben alvast blij met het resultaat. Uiteraard is het geen “perfect” toestel. Hoewel het voor mij persoonlijk niet echt minpunten heeft (buiten de uitsparing en de camera die uitsteekt dan). Verder heel tevreden.

 • Profielfoto
  SvS

  Haha Nokia 3310 zit ook in het lijstje, wat grappig!

 • Profielfoto
  BlueSky

  Nokia 3310 in de lijst is niet zo gek, na een re-launch eerder dit jaar van een van de meest populaire mobiele telefoons ooit

 • Profielfoto
  arno1975

  Toch niet zo heel vreemd, heel lang werd aangenomen dat de phone die nu X heet, de 8 zou gaan heten…

 • Profielfoto
  koen

  Die Oppo moest ik even googelen