Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 december 2017

Geekbench bewijst: Slechte accu zorgt voor trage iPhone

Vorige week schreven we over een interessante ontdekking. Een oude iPhone wordt trager naarmate de accu slijt. Apple schroeft de snelheid van de iPhone-chip flink terug om accu te besparen en uitvallen te voorkomen, was de theorie.

Die theorie wordt nu bevestigd door de makers van Geekbench. Dat is een app die de snelheid van een iPhone kan meten. Naarmate de iPhone en accu ouder worden, neemt de snelheid af.

Begonnen met iOS 10.2.1

De score van iedere Geekbench-test wordt samen met enkele andere gegevens naar de database van de app geüpload. Daaruit blijkt dat de iPhone 6s sinds iOS 10.2.1 niet altijd meer de maximale score haalt. Een groep toestellen scoort na de update ineens veel slechter. Apple lijkt de toestellen in te delen in vijf categorieën die afhankelijk van hoe slecht de accu is steeds meer worden teruggeklokt. Onder iOS 11.2 wordt dit fenomeen versterkt. Geekbench bekeek de data van duizenden toestellen. De verschillen zijn op deze schaal te consistent om toeval te zijn.

Klik/tap voor groter.

Dat dit sinds iOS 10.2.1 gebeurt is geen toeval. Vorig jaar waren er veel klachten over iPhones die spontaan uitvielen. Het ging voornamelijk kom de iPhone 6 en 6s. Volgens Apple ontstond bij zware belasting een piek in de energievraag en konden oudere accu’s die niet altijd leveren. Dit euvel werd in iOS 10.2.1 opgelost en dat gebeurt blijkbaar door de snelheid van de processor te verlagen.

Ook iPhone 7

De iPhone 7 lijkt sinds kort ook door Apple afgeremd te worden als de accu slecht is. Dit is echter pas sinds iOS 11.2 het geval, want onder iOS 11.1.2 was de score van iedere iPhone 7 nog maximaal.

Klik/tap voor groter.

Het lijkt dus een preventieve maatregel van Apple om een drastisch slechtere accuduur of onverwacht uitvallen tegen te gaan. Dat is prima, want een trage iPhone is beter dan een iPhone die uitvalt. Het wordt echter wel tijd dat het bedrijf van Tim Cook openheid van zaken geeft. Checken of jouw iPhone afgeremd wordt en het de moeite is om je accu te vervangen kan met de instructies in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geekbench bewijst: Slechte accu zorgt voor trage iPhone
Sluiten