Geekbench bewijst: Slechte accu zorgt voor trage iPhone

27 reacties

Vorige week schreven we over een interessante ontdekking. Een oude iPhone wordt trager naarmate de accu slijt. Apple schroeft de snelheid van de iPhone-chip flink terug om accu te besparen en uitvallen te voorkomen, was de theorie.

Die theorie wordt nu bevestigd door de makers van Geekbench. Dat is een app die de snelheid van een iPhone kan meten. Naarmate de iPhone en accu ouder worden, neemt de snelheid af.

Begonnen met iOS 10.2.1

De score van iedere Geekbench-test wordt samen met enkele andere gegevens naar de database van de app geüpload. Daaruit blijkt dat de iPhone 6s sinds iOS 10.2.1 niet altijd meer de maximale score haalt. Een groep toestellen scoort na de update ineens veel slechter. Apple lijkt de toestellen in te delen in vijf categorieën die afhankelijk van hoe slecht de accu is steeds meer worden teruggeklokt. Onder iOS 11.2 wordt dit fenomeen versterkt. Geekbench bekeek de data van duizenden toestellen. De verschillen zijn op deze schaal te consistent om toeval te zijn.

iPhone 6s - performance
Klik/tap voor groter.

Dat dit sinds iOS 10.2.1 gebeurt is geen toeval. Vorig jaar waren er veel klachten over iPhones die spontaan uitvielen. Het ging voornamelijk kom de iPhone 6 en 6s. Volgens Apple ontstond bij zware belasting een piek in de energievraag en konden oudere accu’s die niet altijd leveren. Dit euvel werd in iOS 10.2.1 opgelost en dat gebeurt blijkbaar door de snelheid van de processor te verlagen.

Ook iPhone 7

De iPhone 7 lijkt sinds kort ook door Apple afgeremd te worden als de accu slecht is. Dit is echter pas sinds iOS 11.2 het geval, want onder iOS 11.1.2 was de score van iedere iPhone 7 nog maximaal.

iPhone 7 - performance
Klik/tap voor groter.

Het lijkt dus een preventieve maatregel van Apple om een drastisch slechtere accuduur of onverwacht uitvallen tegen te gaan. Dat is prima, want een trage iPhone is beter dan een iPhone die uitvalt. Het wordt echter wel tijd dat het bedrijf van Tim Cook openheid van zaken geeft. Checken of jouw iPhone afgeremd wordt en het de moeite is om je accu te vervangen kan met de instructies in dit artikel.

Reacties

27 reacties
 • Profielfoto
  Spinozo

  Foute boel dus bij Apple. Sjoemelsoftware.

 • Profielfoto
  PowerMacje

  Op termijn wordt je dus gedwongen om een nieuwe iPhone te kopen of je batterij te vervangen (wat Apple officieel voor je moet doen). Ik vind zelf een trage telefoon veel erger dan een telefoon die iets eerder leeg is. Een powerbank heb ik altijd bij me.

  Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom mijn SE echt veel trager is dan eerst.

  Eigenlijk zou dit gewoon een setting moeten zijn, maar Apple houdt dat soort dingen liever geheim (ook al is het mijn toestel).

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Stel je voor dat je 5 jaar met een toestel kan! Dan wordt er in Cupertino niks verdiend. Dat mag natuurlijk niet;)

 • Profielfoto
  Robert848

  Sjoemelsoftware

 • Profielfoto
  wensink

  Hoe deden ze dit voor iOS 10 dan? Toen was dit probleem er ook niet, waarom nu ineens wel?

 • Profielfoto
  html-junky

  Ik heb ook mn bedenkingen over de waarheid, ik bedoel enige bewijs wat we hebben zijn een paar journalisten die dit gewoon roepen

 • Profielfoto
  maconly

  Werkt dit ook met laptops zo, ik heb nog een oude macbook air die echt sloooooooom is .

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  Op termijn wordt je dus gedwongen om een nieuwe iPhone te kopen of je batterij te vervangen (wat Apple officieel voor je moet doen). Ik vind zelf een trage telefoon veel erger dan een telefoon die iets eerder leeg is. Een powerbank heb ik altijd bij Me ….

  Het gaat niet enkel over sneller leeg, maar over uitvallen.
  Heel wat componenten komen onder te lage spanning, en comminiceren niet correct meer met de rest; en het hele apparaat valt uit en sluit dus ook niet proper af. Je computer uitzetten door aan de stekker te trekken is ook niet gezond. (Ookal kan die daar wel eens tegen)

 • Profielfoto
  Frans

  Op termijn wordt je dus gedwongen om een nieuwe iPhone te kopen of je batterij te vervangen (wat Apple officieel voor je moet doen). Ik vind zelf een trage telefoon veel erger dan een telefoon die iets eerder leeg is. Een powerbank heb ik altijd bij me.

  Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom mijn SE echt veel trager is dan eerst.

  Eigenlijk zou dit gewoon een setting moeten zijn, maar Apple houdt dat soort dingen liever geheim (ook al is het mijn toestel).

  +1

 • Profielfoto
  koen

  Ik praat van nature langzaam, dus voor mij maakt het niet zoveel uit.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mooie grafiekjes ook. ?

  Als je deze onzin allemaal begrijpt dan kun je toch helemaal geen fatsoenlijk gesprek via de telefoon met iemand voeren. Lijkt mij heel sterk dat je dan iets schattigs tegen je vriendinnetje kan zeggen voordat ze gaat slapen.

  Ik zie dat ook al helemaal voor mij. Dat er geprobeerd wordt door een of andere stoethaspel en dat er dan na vier keer stotteren ineens uitkomt. Wist je dat… iOS trager wordt wanneer je batterij slechter wordt? ….Tuut tuut tuut tuut. ☎️

 • Profielfoto
  Niels

  Allemaal leuk en aardig van Apple, maar ik begrijp alleen niet waarom je niet direct een melding krijgt in de iOS-instellingen dat de accu niet meer presteert zoals het hoort.

  Dit klinkt eerder als het verbergen van een gebrek, namelijk het leveren van een niet deugdelijke accu. Volgens consumenten wetgeving heb je minimaal twee jaar recht op een deugdelijk producf, binnen die periode hoort Apple dus de accu te vervangen onder garantie. Deze ‘sjoemelsoftware’ oplossing is gewoonweg oplichting, zodat ze onder reparatiekosten uit kunnen komen.

  Ik ben ook heel benieuwd wat organisaties als de Consumentenbond, Kassa, ed. hier van vinden.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @NielsDam, ik denk dat er daar juridisch gezien nu eenmaal een zekere verantwoordelijkheid bij de consument ligt. Via (https://www.apple.com/benl/support/iphone6s-unexpectedshutdown/) kan de consument eenvoudigweg het serienummer van diens iPhone 6s invoeren om te checken of het apparaat onder aanmerking komt. Wat de consument verder nog rest te doen is het apparaat binnen te brengen in een geautoriseerd center.

  Wat betreft algemeen besef zou het inderdaad wel fijn zijn moest er een native manier zijn zodat de consument op de hoogte wordt gebracht van het feit dat diens batterij toe is aan vervanging, ongeacht of dit binnen of buiten de garantieperiode is.

 • Profielfoto
  m4v3r1ck

  Ik ben inmiddels ook – natuurlijk ongewild – onderdeel gaan uitmaken van deze battery-gate! Ik heb een iPhone 6 Plus uit eind 2014. Ik hoop dat mijn bessie het overleeft, totdat ik in 2018 een nieuwe iPhone X Plus/XL/XXL mag gaan aanschaffen.

  Mijn accountant – lees vrouw – is altijd erg streng vwb de duur van de economische afschrijving. JA, een technische afschrijving zegt haar niets inderdaad! ?

  Succes allemaal!

 • Profielfoto
  monty python

  Tja, een batterij verslijt nu eenmaal, niets aan te doen. Ondanks alle geroep over een hyperfuturistische toekomst met goeroe’s a la Musk staat die batterijtechnologie quasi compleet stil, al decennialang.

  Batterij makkelijker laten vervangen is uiteraard de beste optie. Maar een iPhone gaat nog altijd makkelijk 4-5 jaar mee (bij mij is elk eerder toestel zelfs ouder en nog in gebruik bij de rest van de familie) en dan is het prijs/technisch beter het ganse toestel in te ruilen, zelfs al zou de batterijvervanging goedkoper zijn. Ik zie het wereldschokkende probleem niet echt. Behalve dat men je inderdaad beter de keus laat tussen uitvallen of vertragen.

 • Profielfoto
  donut

  Dit terugklokken heeft nog een functie;

  k vind het erger dat ze de Imac Pro al terugklokken – nieuw als ie is.

  Je koopt een xeon van 3.7- 4.5 GHZ en je krijgt van Apple een 3.2GHZ-3.7GHZ
  en als een Xeon 4.5 kan hebben dan is dat 100% zeker.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Werkt dit ook met laptops zo, ik heb nog een oude macbook air die echt sloooooooom is .

  Die zou het dan met stekker sneller moeten doen . . .

 • Profielfoto
  Ziegler

  Allemaal leuk en aardig van Apple, maar ik begrijp alleen niet waarom je niet direct een melding krijgt in de iOS-instellingen dat de accu niet meer presteert zoals het hoort.

  Dit klinkt eerder als het verbergen van een gebrek, namelijk het leveren van een niet deugdelijke accu. Volgens consumenten wetgeving heb je minimaal twee jaar recht op een deugdelijk producf, binnen die periode hoort Apple dus de accu te vervangen onder garantie. Deze ‘sjoemelsoftware’ oplossing is gewoonweg oplichting, zodat ze onder reparatiekosten uit kunnen komen.

  Ik ben ook heel benieuwd wat organisaties als de Consumentenbond, Kassa, ed. hier van vinden.

  Eens. Het is een raar verhaal. Als je accu slechter wordt, kan je de consument de optie bieden om de CPU langzamer te laten draaien. Die optie willen ze kennelijk niet geven. Heel vreemd.

 • Profielfoto
  Spinozo

  We hebben toch de energiebesparingsmodus. Staat die niet gewoon aan bij die metingen van Geekbench?

 • Profielfoto
  computer space

  Werkt dit ook met laptops zo, ik heb nog een oude macbook air die echt sloooooooom is .

  Gokje, deze heeft een 5400 toeren 2,5 inch HD aan boord?
  Ditch the bitch…. SSD erin.

 • Profielfoto
  Classic II

  Ja, dit werkt met laptops ook zo.
  Werken op het lichtnet werkt bij de ene wel, bij de andere niet.
  Er is een workaround voor om je MacBook werk sneller te maken.

  Dit heeft bij mij gewerkt:
  http://machmachines.com/macbook-pro-running-slow-battery-fix/

 • Profielfoto
  Qapla

  Ik veronderstel dat dit ook Geldt voor iPad?

 • Profielfoto
  Edwin

  Werkt dit ook met laptops zo, ik heb nog een oude macbook air die echt sloooooooom is .

  Gokje, deze heeft een 5400 toeren 2,5 inch HD aan boord?
  Ditch the bitch…. SSD erin.

  Verkeerd gokje, MacBook Air modellen zijn altijd met SSD uitgerust.

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Werkt dit ook met laptops zo, ik heb nog een oude macbook air die echt sloooooooom is .

  Gokje, deze heeft een 5400 toeren 2,5 inch HD aan boord?
  Ditch the bitch…. SSD erin.

  Verkeerd gokje, MacBook Air modellen zijn altijd met SSD uitgerust.

  Ook een verkeerd gokje, de modellen t/m 2009 kon je ook uitrusten met een 4200rpm HDD…;)
  Maar idd, als er een HDD er nog in zou zitten… ditchen, maar misschien beter om te upgraden naar een nieuwere MacBook Air

 • Profielfoto
  MB404

  computer space
  Gokje, deze heeft een 5400 toeren 2,5 inch HD aan boord?
  Ditch the bitch…. SSD erin.

  Een MacBook Air met een 2,5″ HDD???
  Alleen de allereerste Air had een 1,8″ harde schijf, maar verder hebben ze altijd SSD/Flash gehad.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik heb ook mn bedenkingen over de waarheid, ik bedoel enige bewijs wat we hebben zijn een paar journalisten die dit gewoon roepen

  Waarom zou het niet waar zijn? Nu is het overigens ook bevestigd vanuit Apple.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Foute boel dus bij Apple. Sjoemelsoftware.

  Nou dat lijkt mij overdreven maar Apple zou er wel open over moeten zijn. Bijvoorbeeld bij de Energiestand wordt direct gemeld dat je prestaties omlaag gaan om batterijtijd te besparen. En dat snapt iedereen, dus waarom hier niet evenveel openheid?

  Zondag mijn bokketrage iPhone6 weggebracht omdat iOS aangaf dat de accu onderhoud nodig heeft. Kosten €114. Advies bij Amac: “doe het niet want met een nieuwe accu blijft de rest van de hardware gewoon net zo oud.” Toch doorgezet. Ben benieuwd wat het oplevert. Ik herinner me dat ik dik tevreden was over de snelheid van de iPhone6 toen ik hem kocht. Als ik die snelheid (ongeveer) terugkrijg, ben ik tevreden.