Final Cut Pro 10.4 met ondersteuning voor VR en HEVC beschikbaar

3 reacties

Net op tijd voor de komst van de iMac Pro heeft Apple Final Cut Pro 10.4 uitgebracht. Deze update voor Apple’s professionele software voor videobewerking bevat een groot aantal vernieuwingen waar editors lang op hebben gewacht.

Allereerst is er ondersteuning voor HEIF en HEVC. In iOS 11 worden deze nieuwe bestandsforten gebruikt voor foto’s en video’s. Je kunt ze nu eindelijk in Final Cut importeren. Maar daar stopen de nieuwigheden niet.

360-graden video bewerken

Video in 360-graden wordt steeds populairder. Facebook en YouTube ondersteunen het al en zijn er volop mee bezig. Final Cut Pro 10.4 biedt nu ook ondersteuning voor 360-graden video. Je kunt een VR-headset op je Mac aansluiten om de beelden te bekijken en snel camera’s en andere apparatuur uit de scene verwijderen. Exporteren naar YouTube, Facebook en Vimeo behoort ook tot de mogelijkheden.

apple-vr-16x9
Klik/tap voor groter.

HDR en kleurcorrectie

De iPhone X en nieuwe Apple TV hebben al ondersteuning voor HDR-beelden en nu volgt Final Cut Pro ook. Je kunt HDR-beelden importeren, corrigeren en uitvoeren als HDR 10-formaat. Ondersteuning voor Dolby Vision ontbreekt nog. Om HDR-helderheidsniveau’s aan te kunnen, is de golfvormmonitor uitgebreid met ruimte tot 10.000 nits.

Daarnaast heeft Apple de tools voor kleurcorrectie onder handen genomen. Er zijn verbeterde kleurenwielen en het is eindelijk mogelijk om de witbalans handmatig met een kleurenkiezer in te stellen. Daarnaast kunnen kleurcorrecties aan sneltoetsen gekoppeld worden.

final cut pro 10.4 kleur
Klik/tap voor groter.

Tot slot kan Final Cut Pro nu iMovie-projecten importeren zodat je op een iPad alvast snelle selecties en bewerkingen kunt doen. Voor gebruik binnen grote netwerken is ondersteuning voor NFS-bibliotheken en -media toegevoegd.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  html-junky

  Heif en hevc zijn zeker meer dan welkom! Scheelt zoveel schijfruimte

 • Profielfoto
  KR1275

  kijk ff op youtube: er zijn nog behoorlijk wat kwaliteitsissues bij deze nieuwe formaten.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Eindelijk! M’n project, al in hevc gefilmd, lag maanden stil. Ik had toch gehoopt dat een 10.3.x update hevc had gebracht.
  Al die vr onzin is leuk maar dat we daar zo lang op moesten wachten.
  Maar goed, dat hele hevc en heif heeft Apple toch al ruk geïmplementeerd dus dit kon er ook nog wel bij! Een plaatje of foto exporteren als heic bestand is er niet bij!