Raymon Mens
Raymon Mens App Store 14 december 2017

Final Cut Pro 10.4 met ondersteuning voor VR en HEVC beschikbaar

Net op tijd voor de komst van de iMac Pro heeft Apple Final Cut Pro 10.4 uitgebracht. Deze update voor Apple’s professionele software voor videobewerking bevat een groot aantal vernieuwingen waar editors lang op hebben gewacht.

Allereerst is er ondersteuning voor HEIF en HEVC. In iOS 11 worden deze nieuwe bestandsforten gebruikt voor foto’s en video’s. Je kunt ze nu eindelijk in Final Cut importeren. Maar daar stopen de nieuwigheden niet.

360-graden video bewerken

Video in 360-graden wordt steeds populairder. Facebook en YouTube ondersteunen het al en zijn er volop mee bezig. Final Cut Pro 10.4 biedt nu ook ondersteuning voor 360-graden video. Je kunt een VR-headset op je Mac aansluiten om de beelden te bekijken en snel camera’s en andere apparatuur uit de scene verwijderen. Exporteren naar YouTube, Facebook en Vimeo behoort ook tot de mogelijkheden.

Klik/tap voor groter.

HDR en kleurcorrectie

De iPhone X en nieuwe Apple TV hebben al ondersteuning voor HDR-beelden en nu volgt Final Cut Pro ook. Je kunt HDR-beelden importeren, corrigeren en uitvoeren als HDR 10-formaat. Ondersteuning voor Dolby Vision ontbreekt nog. Om HDR-helderheidsniveau’s aan te kunnen, is de golfvormmonitor uitgebreid met ruimte tot 10.000 nits.

Daarnaast heeft Apple de tools voor kleurcorrectie onder handen genomen. Er zijn verbeterde kleurenwielen en het is eindelijk mogelijk om de witbalans handmatig met een kleurenkiezer in te stellen. Daarnaast kunnen kleurcorrecties aan sneltoetsen gekoppeld worden.

Klik/tap voor groter.

Tot slot kan Final Cut Pro nu iMovie-projecten importeren zodat je op een iPad alvast snelle selecties en bewerkingen kunt doen. Voor gebruik binnen grote netwerken is ondersteuning voor NFS-bibliotheken en -media toegevoegd.

Reageer op artikel:
Final Cut Pro 10.4 met ondersteuning voor VR en HEVC beschikbaar
Sluiten