Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 18 december 2017

Facebook rekent af met likespam, Twitter gaat haatzaaien tegen

Facebook en Twitter komen met nieuwe maatregelen om de kwaliteit van de posts die in je feed verschijnen te verbeteren. Facebook gaat posts die bedelen om likes of reacties bestraffen en Twitter treedt strenger op tegen haaizaaien en lastigvallen van mensen.

Posts die aanzetten tot delen, reageren of liken hebben vaak een groot bereik omdat ze het algoritme van Facebook misbruiken. In een blogpost schrijft Facebook dat veel gebruikers dit soort berichten als spam ervaren.

Niet aanzetten tot liken, delen en reageren

Je kent ze wel. Posts als: “Tag iemand die deze burger binnen 5 minuten op kan” of “Hartje voor iPhone, like voor Android”. Vanaf volgende week verschijnen ze minder vaak of helemaal niet meer in je timeline. Dat moet geeft authentieke berichten die échte likes verdienen meer ruimte. Voor berichten die om interactie vragen is geen plaats meer.

Deze vormen van ‘baiting’ zijn verboden – Klik/tap voor groter.

Facebook spoort de likespam met kunstmatige intelligentie op en geeft de berichten minder prioriteit. Volgens het sociale netwerk worden legitieme berichten niet getroffen. Denk aan een bericht over een vermist persoon.

Twitter houdt grote schoonmaak

Op Twitter kon lange tijd alles door de beugel. Iemand doodwensen was geen probleem, maar nu gaat het sociale netwerk strenger optreden tegen haatzaaiende accounts. Het wordt verboden om beledigingen naar mensen of groepen te sturen en accounts die haatdragende beelden gebruiken worden verbannen. Ook gaat het sociale netwerk optreden tegen intimidatie en gebruikers die elkaar de mond proberen te snoeren.

Hoe gebruikers zich dienen te gedragen, staat in de nieuwe Twitter-regels die in november zijn aangekondigd en vandaag ingaan.

Klik/tap voor groter.

De nieuwe regels vormen de eerste maatregel die Twitter in lange tijd neemt om haatzaaien tegen te gaan. Facebook is al langer bezig om je feed zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo kwam het sociale netwerk vorige week nog met een snooze-knop die je kunt gebruiken om een vriend of pagina tijdelijk te verbergen (Zie → Nu even niet! Facebook voegt snooze-knop toe aan feed)

Reageer op artikel:
Facebook rekent af met likespam, Twitter gaat haatzaaien tegen
Sluiten