Disney shopt voor eigen streamingdienst: 21st Century Fox overgenomen

Door: Raymon Mens - 10 reacties

The Walt Disney Company mag zich nu écht de grootste filmstudio ter wereld noemen. Het bedrijf heeft 21st Century Fox gekocht voor 52,4 miljard dollar (45 miljard euro). Het mediabedrijf is bekend van Star Wars, maar ook Ice Age, X-Men en Deadpool.

De meest bekende titels komen uit de stal van filmstudio 20th Century Fox. Maar het concern maakt ook series zoals Modern Family, The Simpsons en is eigenaar van het merk National Geographic.

CEO herbenoemd

Het enige dat Disney niet overneemt is de televisietak met Fox News en Fox Business. Deze onderdelen worden in een nieuw bedrijf ondergebracht. Bob Iger, sinds 2005 CEO van Disney, is tot 2021 herbenoemd. Het bedrijf doet het onder zijn bewind erg goed en breekt ieder jaar records. Igor was goed bevriend met Apple-oprichter Steve Jobs en zit in het bestuur van Apple.

Bob Iger Steve Jobs 001
Bob Iger en Steve Jobs – Klik/tap voor groter.

Vulling voor streamingdienst

Disney is steeds meer content naar zich toe aan het trekken. Het bedrijf nam in 2006 Pixar van onder andere Apple-oprichter Steve Jobs over, maar heeft ook Marvell en zijn helden Spider-Man, Captain Marvel, The Hulk en Captain America ingelijfd. De voorlaatste aankoop was Lucasfilm in 2012.

Al die content en bekende superhelden komen goed van pas. Disney wil in 2019 namelijk zijn eigen streamingdienst lanceren. Nu het bedrijf eigenaar is van 21st Century Fox kunnen films zoals Ice Age, Avatar, Mr. & Mrs. Smith en Home Alone (het is bijna kerst…) exclusief op zijn eigen streamingdienst vertoond worden. Content van The Simpsons en content van National Geographic zal een waardevolle toevoeging vormen.

pixar disney apple tv
Klik/tap voor groter.

Streamingdienst Disney en Apple

Er zijn nog maar weinig details over de streamingdienst van Disney. CEO Bob Iger wilde alleen kwijt dat’ie goedkoper wordt dan Netflix. Ook Apple werkt aan een eigen streamingdienst die in 2018 live moet gaan.

In plaats van grote netwerken opkopen, doet Apple het wat rustiger aan, De iPhone-maker neemt getalenteerde producers en executives aan. Zo werkt de schrijver van House of Cards aan nieuwe serie voor Apple en strikte het bedrijf Steven Spielberg voor een productie. Onlangs werd ook bekend dat Apple een eigen studio in Hollywood wil openen. De naam van Apple’s dienst is nog niet bekend, maar wij noemen het onofficieel alvast Apple Video.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Odyssey

  tot zolang er niet één platform met alle (recente) content komt (zoals bvb iTunes voor muziek) ben ik niet bereid te betalen voor een dienst die maar enkele zaken die ik wil bekijken kan aanbieden. Dit is tevens ook de reden dat ik na mijn gratis proefperiode van 6 maand bij onze nieuwe tv mijn netflix abonnement zal opzeggen.

  Al deze services zijn wel leuk, maar je zou haast 5 abonnementen moeten nemen om alles te bekijken en da’s te veel.

 • Profielfoto
  sciletto

  Holy fuck, fox overnemen is echt madness gewoon. Dat is alleen al aan het bedrag te zien. Disney was al heel groot maar ze worden nu heerser. Aan de ene kant goed, aan de andere kant weet ik het niet want er wordt nu een bepaalde visie over een aantal grote kanalen verspreid terwijl dat hiervoor verschillende stijlen en visies waren.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Spiderman is in in licentie voor 5 appearances in het Marvell Universe. Daarna gewoon weer naar Sony

 • Profielfoto
  xaddict

  Apple Films zou logischer zijn icm Apple Music.

  Maar dan zouden series en shorts buiten de boot vallen.
  Misschien de combinatie van Apple Music en Apple “video” onder Apple Media/ Apple entertainment/ Apple Universe? Met de eerste twee daarvan zouden ze meteen weer een probleem krijgen met het label.

  De echte winnaar, maar helaas dat gaat het niet worden: Apple Watch.

 • Profielfoto
  MrJvG

  En Disney krijgt door deze overname ook Hulu in handen!
  Ik denk dat het heel lastig gaat worden geen abonnement straks te nemen op Disney zijn streamingdienst als je een kind of kinderen thuis hebt rondlopen.;-)

  Slimme zet.

 • Profielfoto
  Icell

  “oh shit… there goes the planet”

 • Profielfoto
  jorikcaljouw

  En Disney krijgt door deze overname ook Hulu in handen!
  Ik denk dat het heel lastig gaat worden geen abonnement straks te nemen op Disney zijn streamingdienst als je een kind of kinderen thuis hebt rondlopen.;-)

  Slimme zet.

  Ze hebben dan nu een meerderheidsbelang inderdaad, Comcast en TimeWarning zijn de andere mede-eigenaars. Ik vraag me wel af of daar iets aan zal gaan veranderen. Het lijkt me voor die twee niet echt handig als er ineens 1 partij een meerderheidsbelang heeft.

 • Profielfoto
  Robin van Baalen

  Het is 21st Century Fox en Marvel met 1 L. Typos in t artikel.

 • Profielfoto
  whaha

  Ja, Marvell is een heel ander bedrijf dan Marvel.
  Alleen zijn 20th century fox en 21th Century Fox niet 2 verschillende dingen?

  Ik ben blij dat de nieuwskant niet overgenomen wordt.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Alleen zijn 20th century fox en 21th Century Fox niet 2 verschillende dingen?

  20th Century Fox is een dochteronderneming van 21st Century Fox.

  21st Century Fox is het bedrijf van Rupert Murdoch dat eigenaar is van al z’n film en tv bedrijven, waaronder filmstudio 20th Century Fox.