Consumentenbond: “Apple moet iPhone-accu preventief vervangen”

37 reacties

Deze week werd duidelijk dat de iPhone langzamer werkt als de accu versleten is. Dat is een bewuste keuze van Apple, want het bedrijf probeert de accuduur op peil te houden en uitvallen te voorkomen. Toch is niet iedereen blij met die keuze.

Ook de Consumentenbond heeft van zich laten horen. Het collectief is van mening dat Apple oudere iPhones niet moet vertragen, maar accu’s die versleten raken gratis preventief moet vervangen.

Service bij premium product

Woordvoerder Gerard Spierenburg betoogt dat consumenten van een premium product als de iPhone ook het nodig op het gebied van probleem­oplossing mogen verwachten. Hij zegt tegen techsite Tweakers: “Dit is bij een beperkt deel van de iPhones met accuproblemen wel aangeboden door Apple. Het zou logisch zijn als Apple dit aan alle bezitters van iPhones met accuproblemen had aangeboden.”

iphone6plus-accu-16x9
Afbeelding via: iFixit – Klik/tap voor groter.

De zegsman doelt op het vervangingsprogramma dat Apple is gestart voor de accu van de iPhone 6s. Begin vorig jaar werd duidelijk dat een aantal accu’s door een productiefout extra snel degradeert. Daardoor viel de iPhone soms onverwacht uit, zelfs als de accu nog niet leeg was. Aansluiten op een lader was de enige manier om de smartphone weer tot leven te wekken.

Versleten accu, trage iPhone

Begin dit jaar werd duidelijk dat meer iPhones met versleten accu onverwacht uitvallen. Apple reageerde door in iOS 10.2.1 een functie te bouwen die de iPhone-chip afremt naarmate de accu slechter wordt. Daardoor wordt de iPhone trager, maar blijft de accuduur op peil en vraagt de processor geen piekstroom die de accu niet meer kan leveren. De Consumentenbond is van mening dat Apple daar beter over had moeten informeren: “Dit is best een ingrijpende wijziging en daar kun je de consument niet over in het ongewisse laten. Dat vinden wij niet netjes.”

iphone6s-box-16x9
Klik/tap voor groter.

Apple heeft waarschijnlijk geen boodschap aan de Consumentenbond, maar zal zich wel voor de Amerikaanse rechter moeten verantwoorden. Er zijn al twee rechtszaken aangespannen. De iPhone-maker bevestigde deze week dat de iPhone 6, 6s, SE en 7 bewust vertraagd worden als de accu versleten is. Meer details en checken of jouw iPhone vertraagd wordt? Zie → Apple geeft openheid over vertragen oude iPhone.

Reacties

37 reacties
 • Profielfoto
  Pete.Z

  Bij normale “slijtage” van de accu is het natuurlijk volkomen onzin om te eisen dat de fabrikant hem dan gratis vervangt.
  Bij een fabricagefout, ja.

 • Profielfoto
  tuuur

  Maar een goede service zou Apple wel sieren en een hoop ellende besparen, toch?

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Apple heeft mijn oude iPhone 5 vervangen door een nieuwe tegen de prijs can vervanging accu. Idem voor iPad. Vond ik wel redelijk, vooral omdat er abdere defecten waren aan de iPhone.

 • Profielfoto
  iMad

  Apple battery services

  Apple garantie:
  Informatie voor iPhone-bezitters
  De batterij van je device heeft na 500 volledige laadcycli nog ongeveer 80% van de oorspronkelijke capaciteit. De eenjarige garantie dekt de service in geval van een defecte batterij. Als de garantie is verlopen, biedt Apple een batterijservice. De prijzen en voorwaarden van deze service kunnen variëren.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Trouwens, autos zijn een stuk duurder. Iedereen gratis nieuwe accu’s???

 • Profielfoto
  hatser

  Geweldig, als mijn auto na verloop van tijd iets minder vermogen heeft dan die uit de fabriek had, moet de fabrikant de motor vervangen.;-)

 • Profielfoto
  Fietsbel

  En als je ouwe Ferrari vertraagt, gewoon een nieuwe halen! Besenk nog maar wat topproducten.

 • Profielfoto
  Saaihead

  De consumentenbond moet, net als de Nederlandse overheid, ver weg blijven van ICT zaken. Ze snappen er blijkbaar geen bal van. Mooi dat je voor consumenten op komt, maar als je niet snapt dat accu’s slijten, dan moet je je gewoon bij koffiezetapparaten en wasmachines houden, zoals ze voorheen deden. Ik zag laatst een Youtube filmpje van de Consumentenbond waar ze verschillende smart thermostaten vergeleken. Man man man, die waren appels met peren aan het vergelijken en de onkunde droop er vanaf.

 • Profielfoto
  koen

  “Dit is best een ingrijpende wijziging en daar kun je de consument niet over in het ongewisse laten. Dat vinden wij niet netjes.”

  Nou, daar zal Apple blij mee zijn.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  @Saaihead ik moet smakelijk lachen om dit soort filmpjes van de consumentenbond. waarin de koffie juffrouw iets verteld over domotica .

  Of één of andere theemuts, die iets probeert uit te leggen hoe een mobieltje werkt.
  Batterijen zijn onderhevig aan luiheid, dit geld zeker voor oplaadbare batterijen.
  Dit is ook een van de redenen dat ik waarschijnlijk nooit een refurbished iPhone zal kopen.

  Dan maar even doorsparen voor een nieuwe. Ik wacht eigenlijk op de nieuwe iPhone SE II.

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Als er iets misgaat bij de overheid dan zijn het wel die mislukte ICT projecten.
  Waarvan uiteindelijk de rekening wordt betaald door de belasting betaler

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Als ze nu gewoon bij de batterij instellingen een optie toevoegen of iemand zijn accu’s wilt sparen of max performance wil hebben, zijn we er toch?

  En dat geklets voor gratis vervangen bij slijtage is natuurlijk voor rekening van een dronken aardbei. Worden mijn versleten banden ook vervangen? Kan ik me pannen waarvan de anti-aanbaklaag minder wordt ook omruilen? CV ketels worden na 15 jaar gratis vervangen? Ruilt Levi’s ook de broeken om waar gaten in komen… oh nee, zo worden ze verkocht.;-)

 • Profielfoto
  Niels

  Als een iPhone buiten de garantieperiode van 2 jaar is, dan moet Apple een melding geven dat de batterij aan vervanging toe is en dat het toestel als tussenoplossing trager wordt. Dan is het verhaal duidelijk voor de consument en kan deze voor een vervanging kiezen.

  Maar een iPhone hoort tijdens de garantieperiode gewoon voor de volle 100% te functioneren. Een iPhone vertragen om een hardware defect te verbergen en reparatiekosten te ontlopen is gewoon triest.

  Apple verdient letterlijk miljarden aan zijn iDevices, dan kan het vervangen van een acuu van een paar euro (want die 89,- euro die ze ervoor durven vragen is ook gewoon schandalig duur en verdienen ze ook weer ruim aan).

  Het is tijd dat Cook en zijn zooitje geldgrage aandeelhouders eindelijk een keer op de vingers getikt worden en iets terug doen voor zijn klanten.

 • Profielfoto
  joram

  Wat een onzin van de Consumentenbond. Apple doet actief iets tegen haperende iPhones bij slijtage van de accu, iets wat overigens heel normaal is bij álle accu’s, en dan worden ze op hun vingers getikt? Terwijl als je naar andere fabrikanten kijkt zoals o.a. Samsung, bij wie hun telefoons wél beginnen te crashen en haperen (vooral bij het maken van een foto met flits begreep ik), en die daar niets tegen doen, daar hoor je helemaal niets over.

  En waarom moet een bedrijf, Apple of anders, onderdelen die slijten bij gebruik, gratis vervangen? Het is vervelend dat telefoons steeds minder makkelijk zelf te repareren zijn, maar je gaat van een autofabrikant toch ook niet verwachten dat ze gratis banden verwisselen omdat het een “premium” product is? Of dat men bij de aanschaf van een CV ketel gratis de onderdelen vervangt “want slijtage”?

  Het enige wat ik met ze eens ben is dat Apple dit eerder en duidelijker had moeten vermelden. Maar het feit dat ze iets proberen op te lossen zodat men niet met een ‘brick’ zitten, iets wat geen enkele andere fabrikant doet overigens, zie ik eerder als iets goeds dan iets wat afgestraft moet worden.

 • Profielfoto
  GuidoH

  Krijgen we dan ook nieuwe autobanden als ze versleten zijn?:nerd:

 • Profielfoto
  Joid

  Zal ik ook nog een opmerking over autobanden maken?

 • Profielfoto
  Spinozo

  200 miljoen iDevices recallen en nieuwe batterij instoppen. Stel dat kost 50 euris per stuk: 10 miljard euro. Dat is 1 kwartaalwinstje voor Apple. Kunnen ze eens wat nuttigs doen met die 200 miljard aan cash:)

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ik geloof niet dat veel mensen snappen wat er speelt. Het gaat er niet om dat een versleten accu gratis vervangen moet worden, het gaat erom dat Apple zonder aankondiging je apparaat trager laat functioneren. Voor sommigen zal dat aanlieding te zijn om naar een nieuwe iPhone uit te kijken omdat ze niet weten dat het Apple is die de iPhone heeft vertraagd. Lekker toch? Tel uit je winst Apple!

  Het apparaat kan dus dankzij ingrijpen van Apple niet meer optimaal functioneren vanwege een brakke accu. Als ze de consument zelf laten beslissen of ze hun iPhone trager of korter willen laten functioneren is er al heel wat ongenoegen verdwenen.

 • Profielfoto
  MEEUW

  @ozzie Kijk iemand die de feiten op een rij zet zonder emoties.
  Als er iets kritische gezegd word, hoef iedereen niet beledigend te zijn en hakken in zand en drama van te maken.

  Maar ik vind ook, en dat zei ik al eerder, apple geef ook indirect toe dat ze in bepaalde iphone serie slechte accu’s hebben gestopt in de iphone.
  Een iphone 6s moet toch makkelijk voldoende capaciteit hebben om nog enigszins normaal te functioneren.
  Waarom waren deze problemen niet bij de iphone versies hiervoor.
  En van die tijd tot aan de tijd van iphone 6 moet er toch wel verbetering en ontwikkeling in accu zijn geweest….

 • Profielfoto
  Classic II

  Waarom deze heisa?

  Apple doet dit al bijna twaalf jaar bij de MacBook’s, Pro’s en Air’s.
  Zodra de batterij onder een bepaalde conditie komt wordt de Mac aanzienlijk trager, soms onwerkbaar traag.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Geweldig, als mijn auto na verloop van tijd iets minder vermogen heeft dan die uit de fabriek had, moet de fabrikant de motor vervangen.;-)

  .
  Als de fabrikant de motor met 45 pk minder laat werken, omdat de accu wat slechter wordt, mag je de fabrikant daar wel op aan spreken ja.

  Maar de consumentenbond vraagt niet aan Apple om de processor (= motor in dit geval) te vervangen, maar de accu.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Als ze nu gewoon bij de batterij instellingen een optie toevoegen of iemand zijn accu’s wilt sparen of max performance wil hebben, zijn we er toch?…

  .
  Dat zou je wel zeggen. Maar Apple is Apple, en opties zijn niet iets wat ze je graag bieden.

  (Screenshot van mijn Android 8 telefoon).

 • Profielfoto
  AT024

  Ik moet zeggen dat mijn iPhone 6 sinds iOS 11 erg traag is geworden. Ik heb de nieuwste iOS geïnstalleerd maar kennelijk besteedt Apple voornamelijk alleen aandacht aan de 8 en X. Apps die traag opstarten en werken. Muziek aanzetten of volgend nummer duurt eeuwig. Voornamelijk met de Apple headset.
  Daarnaast wil ik ook aangeven dat een tijdje geleden de temperatuur onder 5 graden was en ik had mijn telefoon op navigatie staan om de weg te vinden en ik was lopend. Het was langs een grote weg en het was erg koud. Ik had mijn iPhone nodig maar hij viel bij 30% uit. Ik probeerde hem weer aan te zetten maar bij Apple logo viel hij weer uit. Echt slecht van Apple. Ik heb het aan Apple doorgegeven maar er gebeurt niet echt veel. Nu komen ze met een rare oplossing en ik vind dat niet kunnen. Als het nou met een imitatie phone ging dan zou ik het wel begrijpen maar niet bij een IPhone 6 met batterijcapaciteit van 92%. Batterij is dus nog goed! Ik overweeg echt om over te stappen en dat heeft indirect ook invloed op de andere apple producten.

 • Profielfoto
  monty python

  Die diaree aan opties en toeters en bellen, verpakt onder de noemer “vernieuwing” is nu net wat ik niét wil. En een van de redenen dat ik geen Android (of Windows) wil. Less is more.
  Die talloze opties veroorzaken alleen maar een onnodige complexiteit en bijhorende problemen/updates en … dus traagheid.
  Heel veel consumenten staan echt niet te juichen rond een extra optie in het OS.

 • Profielfoto
  Macfannijmegen

  Nou op accu’s heb je normaal in Nederland enkel de wettelijke garantie van 6 maanden. Bij mijn laatste Windows laptop was de accu na 5 maanden defect en toen vervangen, wel gemeld dat er maar 6 maanden garantie op zat omdat het een slijtageonderdeel is wat afhankelijk van gebruik minder kan worden.
  De nieuwe was overigens na 7 maanden weer stuk.

  Dan heb ik liever Apple. MacBook Air na 3 jaar nog 92% capaciteit, nieuwe MacBook pro nu na een jaar 98% capaciteit.
  iPhone 3GS na 4 jaar afscheid genomen, accu was nog redelijk.
  iPhone 4S na 4 jaar afscheid genomen, accu wederom redelijk.
  iPhone 6 nu na 3 jaar nog prima, wordt wel wat trager idd
  iPhone 6s na 2 jaar gratis accu laten vervangen, tot die tijd geen problemen gehad door “slechte” accu.
  Nu zelf IPhone X met accu die echt ongelofelijk lang mee gaat.

  Nog een IPad mini retina van ondertussen denk ik 3/4 jaar oud, accu OK en iPad air 2 van 2 jaar oud met accu OK.

  Mijns inziens gebruikt Apple dus doorgaans goede kwaliteit accu’s die door gebruik wel minder worden, maar na 2/3/4jaar een nieuwe accu voor 80/90 euro is toch niet onredelijk of mis ik iets? Imitatie accu’s zijn in mij ervaringen geen aanraders overigens, vaak snel kapot.

  Ow en hij zou melding moeten geven als je accu slecht is tegenwoordig:
  https://support.apple.com/nl-nl/HT207453

  Wellicht kunnen ze die melding iets eerder geven i.p.v. eerst je kloksnelheid terugschroeven.

 • Profielfoto
  AT024

  @ KarelWillem: Je kraamt onzin uit. Deze opties van je screenshot voor de batterij heeft iOS ook

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @ KarelWillem: Je kraamt onzin uit. Deze opties van je screenshot voor de batterij heeft iOS ook

  Inderdaad. Kan met een iPhone ook allemaal.

 • Profielfoto
  joram

  @KarelWillem: Een accu in een auto slijt toch ook, en die krijg je ook niet gratis vervangen. Apple laat inderdaad de telefoons wat langzamer werken om een versleten accu niet direct reden te laten zijn dat je telefoon blijft crashen. Bij veel Android telefoons is dat wel het geval, want die passen daar niets op aan. HTC had zoiets met hun eigen accu’s dat deze vooral bij het gebruik van de flitser continue bleeft crashen.

  Ik vind zeker dat Apple dit veel beter had moeten communiceren, maar ik ben ook wel blij dat Apple probeert je iPhone werkend te houden zonder gelijk een nieuwe accu te moeten laten installeren (en om crashes te voorkomen). Dat een accu slijt na verloop van tijd betekent niet dat deze ook slecht is…. een accu slijt altijd, en hoort in mijn ogen niet tot onderdelen die een fabrikant gratis moet vervangen.

 • Profielfoto
  Ruurd

  O o o. OF het is niet goed OF het is verkeerd. Als Apple deze code NIET had ingebakken hadden ze gescheld over spontaan herstartende telefoons gehad maar nu ze het WEL ingebakken hebben krijgen ze daar gezeik over. En wat nou voor de rechter verantwoorden? Er zijn een aantal personen die hier een slaatje uit willen slaan. Laat dat maar aan die gekke Amerikanen over. Als die een dollar uit je kunnen persen zullen ze dat niet laten.
  En beter communiceren? Wel nee. Een telefoon is een consumentenartikel. Dat ding moet het gewoon doen en liefst zo lang mogelijk. En dat ze hem iets langzamer maken? Dat merkt echt niemand. De meeste gebruikers kunnen niet eens zo snel denken als een iPhone gegevens kan verwerken per slot van rekening.

 • Profielfoto
  Ruurd

  @AT024 misschien eens hard resetten, dan netjes the latest-and-greatest er op zetten en niet meteen al die shit apps er op gooien. Eerst eens kijken hoe het dan presteert en vervolgens met beleid weer eens appjes er op. En wellicht moet je ook eens kijken hoeveel opslagruimte je nog over hebt…

 • Profielfoto
  Sjurkie

  Het is voor mij een reden om geen iPhone te kopen. Mijn iPad werd na de zoveelste update ‘ineens’ poeptraag, zuslief klaagt nu ineens over haar iPhone na de laatste update (net als AT024) en ik hoor meer mensen klagen.

  Dat geeft het idee dat Apple gebruikers ‘pushed’ richting vervanging. Of het echt zo is laat ik in het midden maar ik doe over het algemeen lang met mijn telefoons en tot op heden langer dan familieleden met iPhones.

  Is het nou echt teveel gevraagd om een knopje / vinkje toe te voegen met de optie ‘Accutijd maximaliseren door lagere prestaties’ op te nemen, dat dan ook echt doet wat het moet doen? Ik heb een cheapass Windows Lumia van anderhalf jaar oud en die doet het nog altijd probleemloos en trekt max. 30% accu leeg per dag. Dat moet Apple ook kunnen en zoniet: beter.

 • Profielfoto
  strigoi

  Persoonlijk ben ik ook niet zo’n fan van de Consumentenbond alleen is dit stukje wel erg kort door de bocht geschreven. Lees het stuk op tweakers maar.

  Bovendien vindt de Consumentenbond dat Apple de informatie over de update eerder naar buiten had moeten brengen. Nu merkten veel mensen dat hun iPhones trager werden en duurde het daarna nog lang voordat Apple het bevestigde. “Daar hebben ze echt steken laten vallen. Dit is best een ingrijpende wijziging en daar kun je de consument niet over in het ongewisse laten. Dat vinden wij niet netjes.”

  Ict-jurist Arnoud Engelfriet is het daarmee eens. Volgens Engelfriet had Apple het vooraf moeten melden dat het met een update software bewust trager maakte als de accu veroudert. “Het is zeer ongebruikelijk dat apparaten preventief langzamer worden om te voorkomen dat ze stuk gaan, hoe nobel het ook is dat je onverwachte shutdowns wilt voorkomen.”

  De reactie van de Consumentenbond is wel wat overtrokken, want wat is een accuprobleem? Apple heeft voor accu’s met een productiefout een regeling en verder natuurlijk bepaalde richtlijnen en garanties op de batterijen. Dus het gros van de problemen is getackeld.

  Alleen één grote issue niet en dat is wat, in dit geval, de Consumentenbond Apple terecht kwalijk neemt. Als je accu een bepaalde capaciteit, spanning, temperatuur heeft klokt de software de snelheid van je telefoon terug en heb je dus een mindere gebruikservaring. Het feit dat Apple daar zo gesloten over is, is inderdaad belachelijk! De reden van het terug klokken is begrijpelijk, maar laat het de gebruikers weten. Dan kunnen ze zelf bepalen of ze voor zo’n €100 nog weer 1 a 2 jaar verder gaan met hun toestel of het laten voor wat het is en een nieuwe kopen. Ik snap dat het financieel minder aantrekkelijk is, maar lange termijn wel beter voor je merk. Je iPhone is een gebruiksvoorwerp en accu’s worden nou eenmaal veel opgeladen, een melding of indicator zoals vroeger bij je Macbook zou nu meer dan welkom zijn. Al vervang je tegenwoordig natuurlijk niet meer zo makkelijk een batterij als toen..

 • Profielfoto
  Frans

  Een accu slijt nu eenmaal met gebruik, behoudens een productiefout vind ik preventief vervangen daarom onzin.
  Wat ik wel vreemd vind is dat Apple nu een rem op de processor zet wanneer de accu, door veroudering, minder capaciteit heeft. Die snelheid afremmen zou piekstromen moeten voorkomen. Maar een goede accu zou, als deze door veroudering wat minder capaciteit heeft, nog steeds dezelfde piekstroom moeten kunnen leveren als toen deze nieuw was. Een goede accu raakt alleen sneller leeg door veroudering. Je kan daarom de vraag stellen of er toch niet iets met die accu’s aan de hand is dat Apple ons niet wil vertellen.
  Van een premium smartphone mag je verwachten dat deze, behoudens een kortere accuduur, hetzelfde blijft presteren gedurende zijn levensduur. Dat de snelheid wordt afgeremd naarmate het apparaat ouder wordt staat nergens vermeld in de specificaties. Die ‘oplossing’ van Apple vind ik een vorm van sjoemelsoftware. Ik ben heel benieuwd tot welk oordeel de Amerikaanse rechters komen.

 • Profielfoto
  EagerB0bNerd

  Ik geloof niet dat veel mensen snappen wat er speelt. Het gaat er niet om dat een versleten accu gratis vervangen moet worden, het gaat erom dat Apple zonder aankondiging je apparaat trager laat functioneren. Voor sommigen zal dat aanlieding te zijn om naar een nieuwe iPhone uit te kijken omdat ze niet weten dat het Apple is die de iPhone heeft vertraagd. Lekker toch? Tel uit je winst Apple!

  Dat dus. Wat ook precies de klacht is van klanten in de VS die een rechtszaak tegen Apple zijn begonnen: zij hadden liever de batterij vervangen (voor $99?) dan een nieuwe iPhone gekocht. Dan is er nog een rechtszaak in LA, waarbij mensen zeggen dat het ongeoorloofd (“breaching of an implied contract”), en dat Apple zich zonder toestemming begeeft op “private property” (de iPhones) met de opzet die langzamer te laten draaien.

 • Profielfoto
  flyinghigh

  Kosteloos een batterij vervangen die versleten is door normaal gebruik is natuurlijk niet reëel. Een processor langzamer laten lopen zodat je geen problemen krijgt, zonder dit aan de consument te melden is natuurlijk niet netjes van Apple.

  Apple stuurt hiermee mensen in de richting van het kopen van een nieuwe iPhone. Want het koppelen van batterijstatus aan processorsnelheid is door Apple niet eerlijk gecommuniceerd of als optie in de software opgenomen.

  Eigenlijk zou Apple een soort van iPhone APK moeten introduceren. Een iPhone check die veel voorkomende “probleempjes” bij wat oudere iPhones zou kunnen oplossen. Als een kleine reparatie of batterijwissel aan mijn iPhone inhoudt dat die nog weer een jaartje meekan, dan is dat prettiger voor mijn portemonnee dan een heel nieuw exemplaar aanschaffen.

 • Profielfoto
  WvB22

  Van een accu mag verwacht worden dat deze met normaal gebruik minstens twee jaar mee gaat. En dat zonder dat je prestaties van je iPhone achteruitgaat. Natuurlijk mag de batterij wel minder gaan presteren en dat deze sneller weer opgeladen moet worden maar het kan nooit de bedoeling zijn dat mensen met onbruikbare iPhones of iPads zitten. En dat gebeurt wel (hoewel echt onbruikbaar een kleine minderheid vormt uiteraard). Toch ben ik het hartgrondig eens met de consumentenbond dat Apple dit nooit had mogen doen zonder een keuze schakelaar of minstens een waarschuwing. En ik heb ook mijn twijfels bij de batterijen die Apple gebruikt. Je mag toch echt een premium batterij verwachten met minimale slijtage vorming. Die zijn duurder maar je betaalt flink voor een iPhone.

 • Profielfoto
  Kenneth B. Done

  Mijn toch best betrouwbare iPhone 6 is nu drie jaar oud en zelfs met met een fresh install van 11.2.1 was-ie irritant traag geworden. Vooral de secondenlange pauze na het opstarten van apps is heel vervelend. De nog goed werkende accu heb ik gemeten met coconutBattery en daaruit bleek een capaciteitsverlies van 20-30 procent. Ik heb voor 20 euro een nieuwe accu besteld, zelf wisselen is zo gepiept. Het kan ook voor 10 euro maar dan is het geen ‘premium’ accu. En die nieuwe accu maakt wel iets uit. De wachttijd is er nog steeds maar is nu gehalveerd. Het is allemaal wel weer te doen…voor een 3 jaar oud toestel vind ik het eigenlijk wel okee. Volgend jaar misschien wel die X…en ook dat supertoestel zal in 2021 veel minder snel zijn dan zo uit de doos. C’est la vie.