Raymon Mens
Raymon Mens App Store 20 december 2017

Chrome rekent vanaf februari af met irritante banners

Terwijl Apple met Safari 11 vooral inzet op het tegengaan van tracking, gooit Chrome het vanaf februari 2018 over een andere boeg. De browser van Google gaat irritante banners filteren met een eigen, ingebouwde adblocker die standaard ingeschakeld is.

De adblocker wordt door Google op 15 februari ingeschakeld en blokkeert alleen de meest irritante advertenties. Denk aan automatisch startende video’s met geluid en banners die boven content zweven.

Chrome-filter moet andere adblockers tegengaan

Het doel van de ingebouwde adblocker in Chrome is het gebruik van andere adblockers tegengaan. Dat klinkt een beetje vreemd, maar is best logisch. Losse adblockers blokkeren vaak alle advertenties, terwijl het filter in Chrome alleen met onacceptabele banners afrekent. Google is zelf een van de grootste verkopers van advertenties op het internet, dus is gebaat bij zo min mogelijk adblockers.

Klik/tap voor groter.

Wanneer is een banner irritant?

Google sluit niet uit de dat Chrome advertenties die het bedrijf zelf verkoopt gaat blokkeren. Om te bepalen welke advertenties irritant zijn, wordt gekeken naar de Better Ads Standards. Deze werkgroep heeft eerder dit jaar bepaald dat video’s met geluid, pop-ups, knipperende animaties, reclames waar je overheen moet scrollen en sticky advertenties die een groot deel van het scherm bedekken ongewenst zijn. Op mobiel geldt ook dat een pagina voor maximaal 30 procent met advertenties gevuld mag zijn.

Het filter werkt alleen op Chrome voor macOS, Windows, Android en ChromeOS. Op iOS kan Google zijn eigen browser engine namelijk niet gebruiken en is Chrome slechts een andere schil om Safari.

Op iOS is Chrome eigenlijk Safari met een andere skin – Klik/tap voor groter.

Hoewel de meeste adblockers standaard alle advertenties blokkeren, kwamen we onlangs ook een adblocker tegen die alle advertenties standaard doorlaat, maar je een website laat straffen als het te gek wordt. (Zie → Punish Website keert de logica van adblockers om)

Reageer op artikel:
Chrome rekent vanaf februari af met irritante banners
Sluiten