Vooraanstaande chip designer Apple stapt over naar Google

Door: Raymon Mens - 4 reacties

Apple staat bekend als maker van de beste chips. De iPhone is sneller dan concurrerende smartphones omdat deĀ gemaakte processors van eigen makelij precies aansluiten op de software en de juiste processen versnellen. Dat ziet Google ook wel zitten.

De zoekgigant zette dit jaar serieus in op eigen hardware en heeft John Bruno aangenomen. Hij werkte bij Apple aan het ontwerpen van chips voor de iPhone en gaat bij Google aan de slag als System Architect.

Met eigen ontwerp de concurrentie voor

Bruno werkte sinds 2012 bij Apple en zette een afdeling op die onderzoek deed naar nieuwe technologieƫn. Hij maakte de innovaties die ervoor zorgen dat Apple de concurrentie op vele gebieden voor is dus mede-mogelijk. Denk aan Augmented Reality met ARKit en kunstmatige intelligentie die niet afhankelijk is van de cloud. De chips van Apple spelen daar een belangrijke rol in. Voordat hij naar Apple kwam, was Bruno werkzaam bij ATI en AMD waar hij aan grafische chips werkte.

Google Pixel 2 en Pixel 2 XL 001
De Google Pixel 2 en Pixel 2 XL – Klik/tap voor groter.

Eigen chip voor Google’s smartphone

Google bewees in 2017 serieuze ambities op het gebied van eigen hardware te hebben. De zoekgigant maakte voorheen alleen kleine apparaten zoals de Chromecast, maar kwam met de Home-speaker en Pixel 2-smartphone. Om de kwaliteit van foto’s te verbeteren is die met een chip uitgerust die niets anders doen dan beelden verwerken met HDR+. Voor algemene taken worden nog steeds in bulk gekochte chips van andere bedrijven zoals Qualcomm gebruikt.

Zien we straks naast de A12-chip van Apple de G1-chip van Google? De overstap van Bruno maakt duidelijk datĀ de zoekgigant meer eigen chips op de roadmap heeft staan. (Zie ook ā†’Ā Google pusht eigen smartphone-chip, Apple is de lachende derde)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Overlopersssss

 • Profielfoto
  bartvdv

  Tjiens, dat wist ik niet, dat Apple bekend stond als de beste chipsmaker. Maar het zal mij verder worst wezen.

 • Profielfoto
  McJohn

  Chips met appelsmaak….;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wat hij ook gaat doen bij Google, moeten de werknemers bij Apple (en waarschijnlijk ook andere bedrijven) niet een contract tekenen waarbij dat ze als ze in een ander bedrijf werken een soort van bepaalde termijn hebben voor ze de geleerde kennis die ze hebben gehad mogen delen? Ik meen mij te herinneren dat er zoiets in die trend was maar ben niet zeker. Verder is die man ook niet de enige die aan die snelle chips gewerkt zal hebben, en concurrentie kan op zich ook nooit geen kwaad:P