Nieuwe ARM-laptops doen het 20 uur op accu

10 reacties

Een moderne MacBook heeft een accuduur van ongeveer 10 uur en is daarmee de beste in de markt. Microsoft en Qualcomm stoten Apple echter van de troon met een aantal nieuwe laptops die het maar liefst 20 uur op één acculading volhouden.

Hoe dat kan? De laptops gebruiken niet langer Intel-processors, maar een ARM-chip van Qualcomm. Om precies te zijn een Snapdragon 835, die je ook in veel moderne Android-smartphones aantreft.

Windows op ARM-chips

Apple gebruikt in de iPhone en iPad ook ARM-chips van eigen makelij, bijvoorbeeld de A11-chip in de iPhone 8. De MacBook heeft nog steeds een Intel-processor en dat heeft een goede reden, macOS werkt niet met ARM-chips. Windows 10 is nu wel compatibel met de chips van Qualcomm. Dat zorgt niet alleen voor een verbeterde accuduur, maar ook voor dunne laptops zonder ventilatoren die standaard 4G aan boord hebben.

Het is niet de eerste keer dat Microsoft een ARM-versie van Windows maakt. Een tijdje terug werd Windows RT uitgebracht, maar dat was geen succes. Geen van de populaire desktop-apps werkte op laptops met de gehandicapte versie van Windows 8 en de machines waren niet in grote bedrijfsnetwerken te integreren. Nu doet Microsoft het beter, want de nieuwe ARM-laptops kunnen traditionele (x86) desktop-programma’s draaien. Denk aan Office en Photoshop, maar ook interne applicaties die door bedrijven zelf gemaakt zijn. Dit is mogelijk omdat de ARM-chip een ‘echte’ Intel-processor emuleert.

HP heeft een hybride laptop met ARM-chip uitgebracht, de Envy x2 en ook Asus doet mee met een meer traditionele laptop, de NovaGo.

De NovaGo van Asus
De NovaGo van Asus – Klik/tap voor groter.

ARM-laptops van Apple?

Er gaan al lang geruchten over ARM-laptops van Apple. Er zouden diverse prototypes zijn gemaakt van een MacBook met een Apple-chip en aangepaste versie van macOS. Helemaal overstappen naar eigen chips wordt lastig, want de A11-chip heeft bijvoorbeeld geen ondersteuning voor Thunderbolt. De 12-inch MacBook lijkt echter een geschikte kandidaat. We kunnen ons voorstellen dat Apple de ontwikkelingen bij Microsoft goed in de gaten houdt. Het valt bijvoorbeeld nog te bezien of de performance van traditionele desktop-apps op een ARM-chip acceptabel is.

macbookrose
Klik/tap voor groter.

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  Met de. Vele bugs die iOS de laatste jaren kent is het niet nodig om ook mac os volledig te verbouwen tot A-chip vind ok

 • Profielfoto
  maconly

  Heel langzaam begint het gemis van Steve Jobs meer en meer zichtbaar te worden en wordt Apple een bedrij zoals Philips.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Dit is een verwachte ontwikkeling. Ik kijk er erg naar uit. De iMac Pro bevat al een A10, maar doet nog niet heel veel. In de toekomst verwacht ik wel een MacBook 12″ met een A-chip te zien. 20 uur batterij tijd is best ok:)

  En macOS is niet gebouwd voor ARM? Ach, een relatief kleine aanpassing. Veel van de macOS code komt overeen met iOS (Darwin met name). Dit gaat echt geen jaren meer duren.

 • Profielfoto
  Facundo

  Philips heeft zich al vele jaren meer en meer geconcentreerd op specialistische apparatuur (o.a. medische) en is daar zeer succesvol in.
  Een vergelijking met Nokia zou ik meer op z’n plaats vinden.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Zou idd wel fijn zijn die ARM processors van Apple. Ik vind dat ze dat qua kracht in de iPhones/iPads erg goed doen!:-)

 • Profielfoto
  Vandefilm

  Die asus-laptop vind ik echt mooi. Ook leuk met zo’n smiley, geeft je toch een warm welkom-gevoel. Iets waar Apple vroeger voor stond. Het gemis van Jobs is vooral in dat soort dingen zichtbaar vind ik. Het is nu allemaal het koude, witte, strakke van Ive.

 • Profielfoto
  knekkie

  Een moderne MacBook heeft een accuduur van ongeveer 10 uur en is daarmee de beste in de markt….

  Klopt niet helemaal.

  De Microsoft Surface Book2 heeft een langere accu duur dan de MacBook en MacBook Pro die nu te koop zijn. (is geen ARM gebaseerd systeem)

 • Profielfoto
  knekkie

  Heeft Apple een ARM gebaseerde tegenhanger van de MacBook nodig?

  Volgens mij heeft Apple de iPad Pro als apparaat dat in dat gat zou moeten passen. Al ontbreekt bij iOS de mogelijkheid om Mac OS applicaties te draaien.

  Als Apple daar iets aan doet en schaamteloos het keyboard hoesje van de HP Envy x2 kopieert….. eh… re-invent, dan begint het ergens op te lijken.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Haal je die 20 uur ook als je de hele dag Intel emuleert omdat de apps dat nu eenmaal vragen?

 • Profielfoto
  Cenobyte

  “Always connected”? Is dit niet gewoon een Chromebook met WIndows? Dus een perfecte laptop met alle nadelen van Windows:lol:

  Doe mij dan maar zo’n Chromebook. Die dingen houden het ook erg lang vol en werken ook perfect voor de getoonde zaken.