‘Apple wil muziekherkenner Shazam kopen’

Door: Raymon Mens - 8 reacties

De bedrijven die Apple overneemt zijn vaak klein en onbekend, maar nu heeft de iPhone-maker zijn oog naar verluidt laten vallen op een bekende dienst. Apple zou Shazam over willen nemen. Deze app kan muziek herkennen en wordt al door Siri gebruikt.

Volgens goed ingelichte bronnen van TechCrunch is de overname bijna rond, maar zijn de bedrijven het nog niet over het bedrag eens. Apple zou bereid zijn omgerekend 340 miljoen euro voor Shazam te betalen.

Meer dan muziek

Shazam is vooral bekend als herkenner van muziek, maar lanceerde recent een techniek om visuele componenten te herkennen. Dit is momenteel vooral gericht op interactieve reclame. Bij het scannen van een filmposters kun je bijvoorbeeld meer informatie over de film krijgen en meteen de trailer en cast bekijken. Hoeveel deze technologie gebruikt wordt is niet bekend.

shazam app 001
Klik/tap voor groter.

Shazam wordt vooral gebruikt voor het herkennen van muziek en daar zit een goede match met Apple. Het bedrijf bouwt met Apple Music aan een muziekdienst die niet alleen op algoritmes draait, maar ook curators heeft de playlists maken. Shazam is een data-goudmijn die inzichtelijk maakt naar welke muziek mensen nieuwsgierig zijn en stuurt veel traffic naar Apple Music, iTunes en Spotify. De dienst maakt ook eigen hitlijsten.

Shazam beschikbaar op iOS, Android, Mac, watchOS en Android Wear. Of alle platforms beschikbaar blijven na een overname door Apple is onbekend. De kans is groot, want Apple Music is ook op Android beschikbaar.

siri shazam 001
Shazam is al in Siri geĆÆntegreerd – klik/tap voor groter.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  xaddict

  Alleen een beetje jammer dat Shazam door de jaren heen veel trager is geworden. Verder een goede stap denk ik? Hoewel de vraag dan is waarom Apple het bedrijf zou moeten kĆ³pen ipv gewoon haar diensten gebruiken.

 • Profielfoto
  Sharks

  @xaddict
  Waarschijnlijk om straks als eerste de koppeling naar Spotify weg te halen..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Precies, en vergeet niet dat Apple deze dienst natuurlijk jaarlijks extreem veel provisies moet uitbetalen voor aankopen richting iTunes NA de redirect.

  Maar het belangrijkste is natuurlijk de fucntionteit slopen en het in Apple Music stoppen zodat je Apple Music moet starten om een nummertje te laten herkennen.

  ƉƩn geluk, Apple kennende van tegenwoordig duurt het minstens nog 2 tot 3 jaar voordat ze deze integratie volbracht hebben. Zie de Workflow iOS app. Duurt ook nog minstens een jaar voordat die functionaliteit in iOS komt.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vraag mij af of ze het o.a. niet willen gebruiken om te implementeren zoals de Google Pixel doet; als die een nummer hoort de titel weergeven en de artiestennaam.

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  Baah koopt toch ” Soundhound”

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @DBLCreations, moest ik ook onmiddellijk aan denken! Weet jij toevallig of die feature van de Google Pixel dit ook via Shazam doet, of heeft Google hier een eigen engine voor?

 • Profielfoto
  App69

  Is ondertussen al officiƫel

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @DBLCreations, moest ik ook onmiddellijk aan denken! Weet jij toevallig of die feature van de Google Pixel dit ook via Shazam doet, of heeft Google hier een eigen engine voor?

  Ik dacht dat de Google Pixel hier zelf iets voor had maar ben niet 100% zeker. Ze kunnen zeker ook wel afgekeken hebben van die dienst, uiteraard. Ik vraag me nu wel af wat er gaat gebeuren, want het is nu ook officieel (de overname):-)