Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 december 2017

‘Apple wil universele apps voor iPhone, iPad én Mac’

De iOS App Store is al jaren een van de best gevulde App-winkels, maar dat kun je niet van de Mac App Store zeggen. Apple kan ontwikkelaars maar moeilijk overhalen om Mac-apps te maken. Universele apps moeten daar verandering in brengen.

Volgens de goed geïnformeerde Bloomberg-reporter komt Apple tijdens WWDC 2018 met een nieuw platform voor universele apps. Die moeten op iOS en macOS werken en het ontwikkelaars makkelijk maken.

Samenvoeging Mac App Store en iOS App Store?

In plaats van twee aparte apps ontwikkelen, kunnen ontwikkelaars de meeste code tussen iOS en macOS delen. iPhone-apps zullen flink moeten worden aangepast aan de grote schermen van Macs, maar iPad-apps zouden makkelijker aan te passen zijn. Een ander punt om rekening mee te houden is de besturing, de Mac heeft immers geen touchscreen.

De Mac App Store in 2011. Er is maar weinig veranderd.

De bronnen van Bloomberg kunnen niet zeggen of de iOS App Store en Mac App Store worden samengevoegd, maar het zou logisch zijn. Apple ontwikkelt een aantal apps overigens al tegelijk voor iOS en macOS. De Foto’s-app van macOS gebruikt het UXKit-framework. Dit werkt zoals op iOS als macOS, maar wordt alleen door Apple intern gebruikt. Mogelijk komt daar tijdens WWDC 2018 verandering aan.

Toasterfridge

Apple zou niet het enige bedrijf zijn dat universele apps mogelijk maakt. Microsoft maakt het met zijn Universal Windows Platform al langer mogelijk om applicatie voor alle soorten Windows-apparaten te ontwikkelen. Apple heeft de boot tot nu toe altijd afgehouden. In 2012 zei Tim Cook “Je kunt een broodrooster en een koelkast samenvoegen, maar niemand zit op een toasterfridge te wachten.”

Klik/tap voor groter.
Reageer op artikel:
‘Apple wil universele apps voor iPhone, iPad én Mac’
Sluiten