‘Apple wil universele apps voor iPhone, iPad én Mac’

9 reacties

De iOS App Store is al jaren een van de best gevulde App-winkels, maar dat kun je niet van de Mac App Store zeggen. Apple kan ontwikkelaars maar moeilijk overhalen om Mac-apps te maken. Universele apps moeten daar verandering in brengen.

Volgens de goed geïnformeerde Bloomberg-reporter komt Apple tijdens WWDC 2018 met een nieuw platform voor universele apps. Die moeten op iOS en macOS werken en het ontwikkelaars makkelijk maken.

Samenvoeging Mac App Store en iOS App Store?

In plaats van twee aparte apps ontwikkelen, kunnen ontwikkelaars de meeste code tussen iOS en macOS delen. iPhone-apps zullen flink moeten worden aangepast aan de grote schermen van Macs, maar iPad-apps zouden makkelijker aan te passen zijn. Een ander punt om rekening mee te houden is de besturing, de Mac heeft immers geen touchscreen.

De Mac App Store in 2011.
De Mac App Store in 2011. Er is maar weinig veranderd.

De bronnen van Bloomberg kunnen niet zeggen of de iOS App Store en Mac App Store worden samengevoegd, maar het zou logisch zijn. Apple ontwikkelt een aantal apps overigens al tegelijk voor iOS en macOS. De Foto’s-app van macOS gebruikt het UXKit-framework. Dit werkt zoals op iOS als macOS, maar wordt alleen door Apple intern gebruikt. Mogelijk komt daar tijdens WWDC 2018 verandering aan.

Toasterfridge

Apple zou niet het enige bedrijf zijn dat universele apps mogelijk maakt. Microsoft maakt het met zijn Universal Windows Platform al langer mogelijk om applicatie voor alle soorten Windows-apparaten te ontwikkelen. Apple heeft de boot tot nu toe altijd afgehouden. In 2012 zei Tim Cook “Je kunt een broodrooster en een koelkast samenvoegen, maar niemand zit op een toasterfridge te wachten.”

apple devices wide
Klik/tap voor groter.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  MajorApple

  Van mij mogen ze het allemaal gelijk gaan trekken. Over een paar jaar is een telefoon net zo krachtig als de meeste laptops. Ik zie dan liever een dockingstation gekoppeld aan groot scherm (met extra rekenkracht) voor de iPhone die het dan om tovert tot desktop omgeving. Het is mogelijk, kijk naar de Samsung Dex. Daarnaast biedt lightning en/of usb C al de mogelijkheid om externe kaarten te koppelen. Lijkt me een prachtige visie voor Apple. Maar waarschijnlijk gaan ze dat voorlopig niet doen, want dan kunnen ze minder apparaten verkopen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  ? Tap, Tap, Tap – stickers everywhere. Kan niet wachten.

 • Profielfoto
  steveb

  Windows achrerna

 • Profielfoto
  Witte Haai

  Wauwww… Wordfeuten op de mac…!!:grin::grin:;-)

 • Profielfoto
  Shmoo

  Zullen we binnenkort ook wel een Touch Bar via de smart connector op onze iPad krijgen. ?

 • Profielfoto
  knekkie

  Met UWP betekent het dat je met 1 applicatie uit de voeten kan op zowel mobiel tablet als desktop. De applicatie past zich aan op de beschikbare imput mogelijkheden. Een passende interface bij Keyboard en muis. Een aangepaste interface als touch aanwezig is. Een interface die rekening houd met hoe groot het scherm is dat aanwezig is.

  Waarom zou Apple dit ook willen?

  Is Apple aan het voor sorteren op een iPhone die gekoppeld aan een draadloos keyboard muis en keyboard je MacBook Air deels kan vervangen?

  Als antwoord op Samsung DEX en Windows Continuum. Kan (mist goed uitgevoerd) wel interessant zijn.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Als ik kijk hoe vaak ik de neiging heb om met mijn tengels mijn iMac te besturen, dan kan ik niet wachten tot de iMac een touchscreen krijgt.

  Als je de reclame ziet voor de Chromebook, waarin ze vragen of je niet wil dat je computer meer op je telefoon lijkt, dan vind ik dat wel aantrekkelijk. Het voordeel aan de computer is dan natuurlijk dat je met een toetsenbord en een muis het beste van beide werelden kan gebruiken.

  Ik zat laatst weer te tekenen in Illustrator en zat me eigenlijk te verbazen dat ik ankerpunten nog met de muis moest oppakken. Met een vinger op het scherm zou dat toch prettiger gaan lijkt me. Goed, het zou even wennen zijn, maar denk aan de mogelijkheden, ook in bijvoorbeeld Photoshop…

 • Profielfoto
  gipsman

  Hm, sorry Poezenbeest, ik vind het gewoon fijn om te switchen tuseen iOS en macOS. Ik geef toe dat ik de mac nu weinig gebruik, zodat ik telkens die ervaring heb van ‘hé, dit werkt anders’, maar binnen de minuut gaat het ook weer vanzelf. iOS is zoals een auto met automatische versnellingsbak, even wennen maar daarna wil je het liever zo.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Persoonlijk zou ik het niet erg vinden. Touch op een iMac scherm lijkt me wel fijn. Maar toch zeker niet voor alles. Even in en uitzoomen in foto’s of kaarten, of zelfs tekst, lijkt me allemaal wel fijn. Maar voor het bewerken van foto’s toch maar liever niet. Illustrator gebruik ik persoonlijk niet zo veel. In logic Pro zou het wel fijn zijn voor drumpads, maar verder zou ik niet meteen inzien waarom ik het daarvoor zou willen hebben. Final Cut Pro zou wel fijn zijn om door de tijdlijn te scrollen. Verder denk ik dat het ook fijn kan zijn om te navigeren door macOS (finder o.a.) of in Safari tussen verschillende websites switchen enz… Ja, er zeker potentieel. Zolang de optie maar blijft om met muis/toetsenbord, en vooral mijn Wacom Tablet te kunnen gebruiken vind ik het allemaal wel oké:-)