Apple geeft openheid over vertragen oude iPhone

48 reacties

Een oude iPhone met slechte accu wordt door iOS afgeremd en werkt daardoor trager. Dit werd de afgelopen weken ontdekt door alerte ontwikkelaars en benchmarks. Nu bevestigt Apple dat dit inderdaad het geval is bij de iPhone 6, 6s, SE en 7.

Doet Apple dit om je een nieuwe iPhone te verkopen? Nee, het is technische noodzaak om het onverwacht uitvallen van toestellen tegen te gaan en de levensduur van apparaten op peil te houden.

Functie om levensduur iPhone te verlengen

De iPhone-maker zegt tegen het Amerikaanse blog TechCrunch: “We willen klanten altijd de beste ervaring bieden. Dat houdt ook in dat we zorgen voor een lange levensduur voor apparaten. Oudere lithium-ionbatterijen kunnen de piekstroom die nodig is minder goed leveren. De temperatuur speelt hier ook een rol bij. Daardoor wordt de iPhone soms onverwacht afgesloten om componenten te beschermen.”

“Vorig jaar hebben we in een iOS 10.2.1 functie gemaakt die zorgt dat de iPhone 6, iPhone 6s en iPhone SE niet onverwacht worden afgesloten wanneer pieken optreden. Met iOS 11.2 is dit uitgebreid naar de iPhone 7 en we zijn van plan in dit in de toekomst verder uit te breiden.”

Oude accu, tragere iPhone

Apple bevestigt met veel woorden dat de chip van de iPhone inderdaad afgeremd wordt om de accu te sparen en uitvallen tegen te gaan. Begin dit jaar was er veel te doen om oudere toestellen die spontaan uitvielen en Apple heeft dit opgelost door de processor terug te koppen. Daardoor werkt het toestel wel trager. De processor van een iPhone 6s werkt normaal op 1850MHz, maar we hebben telefoons met slechte accu’s gezien die maar op 900Mhz werken. Dat is twee keer zo langzaam.

iphone 6s benchmark accu
Benchmark-resultaten van een iPhone 6s met oude accu (links) en nieuwe accu (rechts). Met een nieuwe accu scoort het toestel veel beter.

Check jouw iPhone

Hoewel Apple nu erkent dat de iPhone-processor teruggeschroefd wordt wanneer de accu slecht is, kun je niet in één oogopslag checken of dit bij jouw iPhone het geval is is. Daarvoor heb je wat apps nodig.

Je kunt met de app Battery Life zelf checken hoe je accu eraantoe is. Na het openen van de app ga je in het menu naar Raw Data. Bij Capacity wordt in een percentage getoond hoeveel energie de accu nog vast kan houden. Als je een Mac hebt kun je ook de app CoconutBattery gebruiken. Als de accucapaciteit 75 procent of minder is, is het verstandig de batterij te vervangen. Bij Apple kost dit 89 euro.

ios battery capacity 001
Klik/tap voor groter.

Om zeker te weten of jouw iPhone door iOS afgeremd wordt, kun je ook de app CPU Dasher X gebruiken. Je dient eerst je iPhone helemaal op te laden, daarna van de lader te halen in de app naar de waarde bij CPU Frequency te zoeken. Deze dient ongeveer even hoog te zijn als de maximale frequentie van de chip die in je iPhone zit. Voor het gemak hebben we die op een rijtje gezet:

 • iPhone 5s (A7-chip): 1300MHz
 • iPhone 6 (A8-chip): 1400MHz
 • iPhone 6s en iPhone SE (A9-chip): 1850MHz
 • iPhone 7: (A10-chip): 2340MHz
 • iPhone 8 en iPhone X: (A11-chip): 2390MHz

Over een kleine afwijking hoef je je niet druk te maken, maar als je iPhone 6s op bijvoorbeeld 900MHz draait, is het tijd voor een nieuwe accu.

cpu dasher x 001
Deze iPhone SE draait nog op volle snelheid – Klik/tap voor groter.

Liever traag dan constant leeg

De keuze van Apple is: liever een trage, oude iPhone dan een toestel met enkele uren accuduur dat ook nog eens op willekeurige momenten uitvalt. Het is wel vervelend dat je nergens snel kunt zien of jouw toestel afgeremd wordt. Een waarschuwing in iOS zou op zijn plaats zijn.

Reacties

48 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb toch echt liever een telefoon op volle snelheid die vijf uur meegaat, dan een telefoon op halve snelheid die acht uur meegaat.

  En hoezo; “op willekeurige momenten uitvallen”?

  Je telefoon hoort er mee op te houden als de accu op het nulpunt is. En niet “willekeurig”.

  Mijn telefoon heeft b.t.w. de optie “batterijbesparing”, waarmee batterij-intensieve taken worden uitgeschakeld. Maar ik maak wel zelf uit of ik dat wil inschakelen of niet.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Vorig jaar was er gedoe met iPhones die uitvielen. Zie voor context: https://www.onemorething.nl/2017/02/apple-uitvallen-iphone-6-en-6s-onder-controle/

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Ondersteuning voor andere producten? Ontwerpfout.

 • Profielfoto
  Thijzzl

  2x weg gestuurd bij de Apple store dat het met die iOS update wel gefixt zou moeten zijn en dat mijn iPhone niet onder het vervang programma valt. Zodra de temperatuur buiten zakt, valt mijn telefoon eerder uit. Ik kan het echt vergeten om mijn 1,5 jaar oude telefoon te gebruiken voor langer dan 5 min als het buiten onder de 5 graden is (bij een batterij onder de 60%). Zodra je hem aan de lader legt, springt ie gelijk weer aan, dus echt leeg is ie niet.

 • Profielfoto
  winwiz

  Ik vind het een prima oplossing. Of nog beter: maak het instelbaar zodat je ook bij een nieuwe accu je kunt kiezen tussen snel en langzaam maar dan met verdubbelde accuduur ofzo. In 80% van de gevallen heb je die topsnelheid helemaal niet nodig.

  Het mag er van mij morgen in komen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Prutsers zijn het!

 • Profielfoto
  demandiebakt

  First world problems ?

 • Profielfoto
  Spinozo

  Burn!

 • Profielfoto
  LT Barclay

  @shmoo waarom koop je dan nog iPhones?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Om mensen zoals jij bezig te houden op OMT.

 • Profielfoto
  iGuy

  KarelWillem 2 uur geleden
  Ik heb toch echt liever een telefoon op volle snelheid die vijf uur meegaat, dan een telefoon op halve snelheid die acht uur meegaat.

  En hoezo; “op willekeurige momenten uitvallen”?

  Je telefoon hoort er mee op te houden als de accu op het nulpunt is. En niet “willekeurig”.

  Mijn telefoon heeft b.t.w. de optie “batterijbesparing”, waarmee batterij-intensieve taken worden uitgeschakeld. Maar ik maak wel zelf uit of ik dat wil inschakelen of niet.

  Het is niet het willekeurig uitvallen van een accu wat het probleem is, maar de werken van de huidige accu techniek. Zie het als een bak met zand. De eerste scheppen die je eruit neemt zijn groot, maar zodra de bodem nadert lukt dit niet meer. In de vorige situatie zou je telefoon uitvallen omdat er geen scheppen zand meer kunnen worden gevuld (om het systeem werkend te houden). Wat Apple nu eigenlijk zegt is dat er een kleinere schep moet worden gebruikt, om zo langer te kunnen blijven scheppen en de bak met zand leger te krijgen.

  Hetzelfde geld met quick charge: de eerste helft gaat snel, maar daarna zakt de laadsnelheid af, met precies dezelfde reden: Als je een glas water tot de rand vult, schenk je in het begin harder dan de laatste druppen.

  Kern van het verhaal: een batterij valt nooit willekeurig uit, maar kan soms niet aan de capaciteit voldoen. In mijn ogen kun je in dat geval het maar beter goed reguleren, dan de gebruiker met een uitgeschakeld toestel laten staan.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dus comclussie: Apple heeft slechte accu’s in iPhone gestopt.
  Want met andere versie iPhone hadden we het probleem niet.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Jan-petor, dat is een wondermooie visualisering!

 • Profielfoto
  Q-collective

  Goeie jan-petor:)

  Dus comclussie: Apple heeft slechte accu’s in iPhone gestopt.
  Want met andere versie iPhone hadden we het probleem niet.

  Want daarom gaan ze het ook uitbreiden in de toekomst naar andere modellen…

  Veel waarschijnlijker is dat de oplossing die ze voor de 6s hadden bedacht zó goed bevalt, dat ze hem uitbreiden naar alle modellen die nog updates krijgen.

  Ik vind het een mooie oplossing van Apple. Ik zou wel duidelijker willen zien dat de batterij aan vervanging toe is, net zoals bij de Mac, en dat je een melding krijgt dat dit de prestaties van het apparaat beïnvloedt. Dan is de correlatie tussen een trage iPhone en versleten batterij ook veel sneller te leggenals leek zijnde.

  Wanneer zien we dit terug op de iPads?

 • Profielfoto
  Reinier J

  Ik zou wel eens willen weten of dit ook bij de iPad gebeurt. Daar lees ik niets over..

 • Profielfoto
  defores

  Als dit waar is dan eis ik van apple volledig mijn geld terug, dit zijn gewoon onzin excuses.

 • Profielfoto
  marchi

  Keuzes Apple, mensen willen iets te kiezen hebben! Waarom niet open en eerlijk zijn over dit en iets bouwen waarbij je zelf kan kiezen tussen snelheid of een volle batterij? Iedereen blij.

 • Profielfoto
  polansky

  Planned obsolence (https://nl.wikipedia.org/wiki/Geplande_veroudering).

  Zeer oneerlijke handelspraktijken die in dit geval gebracht worden onder het mom van ‘batterijveroudering vraagt om een tragere processor’.

  Wat een enorme bullshit die Apple hier weer eens tracht te verkopen. En het zit ook niet alleen in modellen vanaf de 6, want de 4 en 4S zijn hier ook duidelijke voorbeelden van waarbij hij na iedere update trager werd dan een slapende slak.

  Wees gewoon eerlijk en zeg dat je graag wilt dat je klanten na 2 of 3 jaar een nieuwe iPhone moeten kopen in plaats van een lulpraatje over batterijen.

  Ik gebruik een iPhone omdat het gewoon fijne telefoons zijn, maar dit is weer typisch zo’n kutstreek van Apple. Erger is eigenlijk nog wel dat ze er iedere keer mee weg komen en dat er altijd van die heilige boontjes zijn die Apple hierin lopen te verdedigen.

 • Profielfoto
  Bart119

  Het enige wat Apple in dit verhaal te verwijten valt is het feit dat de batterij niet op een eenvoudige wijze te vervangen is.

  Voor de rest heb ik ook liever een iets tragere telefoon die toch nog in staat is om een telefoontje te doen als het echt nodig is. Ik ga zelf graag hiken, en dan gebruik ik de iPhone vaak als camera. Om de batterij te sparen gebruik ik dan wel de vliegtuigmodus, maar als het fout gaat en ik ergens beneden aan een rots met een gebroken been lig ofzo, dan wil ik geen telefoon die plots uitvalt omdat de batterij even niet kan volgen.

 • Profielfoto
  peterdh

  Niet zo betrouwbaar dat Batterylife, eerst 72%, 2e meting 83%

 • Profielfoto
  Q-collective

  Planned obsolence (https://nl.wikipedia.org/wiki/Geplande_veroudering).

  Ja hoor, daar gaan we weer. Dat is dus expliciet niet wat Apple stelt.

  Wat een enorme bullshit die Apple hier weer eens tracht te verkopen. En het zit ook niet alleen in modellen vanaf de 6, want de 4 en 4S zijn hier ook duidelijke voorbeelden van waarbij hij na iedere update trager werd dan een slapende slak.

  Nou nee, iOS 7 en 9 had deze functie nog niet. Het is ook een bewering die is onderuit gehaald.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Ik vind het een prima oplossing. Of nog beter: maak het instelbaar zodat je ook bij een nieuwe accu je kunt kiezen tussen snel en langzaam maar dan met verdubbelde accuduur ofzo. In 80% van de gevallen heb je die topsnelheid helemaal niet nodig.

  Het mag er van mij morgen in komen.

  Het is een prima oplossing, maar het is verdacht dat apple dit niet deelt met zijn gebruikers. Het is helemaal niet raar om een signaal van je telefoon te krijgen op het moment dat de batterij slecht is met de vraag of de telefoon op halve kracht moet gaan opereren. Het is wel raar dat apple dit automatisch doet.

 • Profielfoto
  PowerMac

  dus als ik het goed begrijp kun je de iPhone het beste gebruiken in een volle zandbak, of in een leeg glas water?;-)

 • Profielfoto
  Epke12

  Alleen jammer dat die apps zoals Battery Life and Coconut Battery gewoon helemaal NIET te vertrouwen zijn met hun waardes.. En er soms ook gewoon echt flink naast zitten ten opzichte van officiele meetapparatuur.

 • Profielfoto
  knekkie

  Apple Marketing….

  betrapt en dan deze uitleg.:D

 • Profielfoto
  SvS

  Boehoeeeeee(n)
  Hebben we allemaal dure smartphones gekocht, willen we jaren mee doen, worden we op kosten gejaagd, terwijl het niet eens makkelijk te vervangen is… €89 is een hoop geld voor ’n -batterijtje.

  Maar goed, discussie even opnieuw doen oplaaien:
  Hoe zat het ook alweer met de levensduur van de accu: accu opladen als iPhone bijna leeg is, of continu aan lader leggen als je aan het werk bent en/of slaapt?

 • Profielfoto
  Koezel

  Mensen, maak je toch niet zo druk…..

 • Profielfoto
  PowerMac

  inderdaad: als je gewoon elk jaar het nieuwe model koopt, is er niets aan de hand

 • Profielfoto
  html-junky

  De batterij heeft maar 1 jaar garantie dus na een jaar kan Apple niet meer garanderen dat hij nog goed werkt, dit is gewoon bij aankoop bekend

 • Profielfoto
  Broer T.

  Uiteindelijk gaat het erom dat je batterij te zwak is om je telefoon optimaal te laten functioneren. Of-ie nu uitvalt of dat-ie te langzaam wordt, het zijn symptomen van dezelfde kwaal. En de remedie is een nieuw batterij.

  Ik heb ‘m zelf vervangen. Batterijtje voor 18 euro, gereedschapjes voor 14 (geloof ik), 20 minuten werk en ik heb weer een prima functionerende 6. Plus de bevrediging van het eigenhandig gefikst te hebben.

 • Profielfoto
  whaha

  @SvS:
  Daar hadden we het laatst nog over op het forum. Een telefoon leeg laten lopen is altijd erger dan ‘m continu aan de lader laten zitten, maar het schijnt nog beter te zijn om het apparaat ergens tussen de 60% en 80% capaciteit te laten zitten, maar dat is praktisch nogal onhandig.
  Overladen is tegenwoordig geen probleem meer en de meeste apparaten met een lithium ion accu voorkomen ook dat het ding te leeg wordt, dus bij gewoon gebruik is er meestal weinig aan de hand.
  Mijn advies is om een iPhone elke nacht te laden – met een officiële of gecertificeerde oplaadkabel.

 • Profielfoto
  Di May

  … Mijn advies is om een iPhone elke nacht te laden …

  Is precies wat ik ook doe.
  Mijn 6 heeft daardoor na 3 jaar nog 97 % van zijn ‘vermogen’.

 • Profielfoto
  SvS

  @SvS: Daar hadden we het laatst nog over op het forum.

  Klopt, thanks. Ingebakken gewoonte moet ik nog steeds veranderen (laat het gemakshalve gewoon ‘leeglopen’ tot 10%-2%)
  Theoretisch gezien moet dat kunnen, want anders zou iedereen het tussen 60-80 al aan lader moeten hangen, dan heb je toch niks aan de beloofde aantal actieve uren tussen twee oplaad-momenten?

 • Profielfoto
  Macboekje

  Die app CPU DasherX lijkt me onbetrouwbaar. Hij staat op mijn iPhone 5S en zegt dat het een iPhone 6.2 is… Voor een betaalde app vind ik dat niet kunnen, eigenlijk.

 • Profielfoto
  Wauters

  Ik ga hiermee toch verder gaan!

  Mijn iPhone 6s is nog geen 2 jaar!!
  En had vorige winter al uitvallen op 60% batterij bij koud weer. (Boven viespunt!)
  Kan niet voor een toestel van 800€!!
  Of anders moeten ze de batterij vervangbaar maken!!!

  PS: Mijn serienummer komt niet in aanmerking voor vervanging.

 • Profielfoto
  Broer T.
 • Profielfoto
  Niels

  Deze verklaring is onacceptabel! Een iPhone dient binnen de garantieperiode van 2 jaar voor de volledige 100% te functioneren. Als een accu niet goed functioneerd, heb je volgens consumentenwetgeving gewoon recht op kostenloze vervanging.

  Dit soort software trucs zouden alleen acceptabel zijn als ze als tijdelijke oplossing zouden dienen. Er zou dan een melding zou moeten verschijnen dat de accu defect is en dat Apple deze onder garantie vervangt.

  Apple probeert hier gewoon onder de kosten voor het vervangen van de batterij onder garantie uit te komen. Maar zo gaat dat tegenwoordig bij Apple: als het je niet bevalt, upgrade je maar lekker ieder jaar je device. Zijn de aandeelhouders tenminste tevreden.

 • Profielfoto
  polansky

  Planned obsolence (https://nl.wikipedia.org/wiki/Geplande_veroudering).

  Ja hoor, daar gaan we weer. Dat is dus expliciet niet wat Apple stelt.

  Nee natuurlijk niet – Het is namelijk strafbaar en daarom zal Apple dat nooit toegeven. Ook al is dat feitelijk wel wat ze doen.

  Wat een enorme bullshit die Apple hier weer eens tracht te verkopen. En het zit ook niet alleen in modellen vanaf de 6, want de 4 en 4S zijn hier ook duidelijke voorbeelden van waarbij hij na iedere update trager werd dan een slapende slak.

  Nou nee, iOS 7 en 9 had deze functie nog niet. Het is ook een bewering die is onderuit gehaald.[/quote]

  Verklaar mij dan eens waarom een iPhone 4 en 4S zo traag werden als dikke stront. Oooh dat kun je niet. Je loopt als een mak schaap achter Apple aan en gelooft alles wat ze zeggen – Je bent niks meer dan een dom schaap.

 • Profielfoto
  Macnido

  Geen probleem mee.

 • Profielfoto
  MichaelB

  Wat ik mis is het volgende:

  De iPhone 6s van mijn vrouw, nu 20 maanden oud, accu nog 79% van de originele capaciteit.

  Waarom werkt die nu ALTIJD op 600Mhz en schakelt deze niet actief terug als er teveel van de accu gevraagd gaat worden?
  Als een systeem permanent teruggeschakeld dient te worden, dan is dat een ontwerpfout!

  Hoe slechter de accu wordt (dit is te meten door de interne weerstand uit te lezen), hoe agressiever dit terugschakelen zou moeten werken, maar niet permanent.

  Ook haar iPhone had vorig jaar last van random uitvallen tussen 20-30% accu.
  Na een ios update is dit inderdaad opgehouden, maar nu werkt deze dus nog maar op een fractie van de snelheid.
  Komt uiteraard niet aanmerking voor het accuvervangprogramma…

  En ja: dat merk je. Er zijn nu bij het wisselen tussen programma’s zelfs stotteringen te zien.

  Wat mij betreft worden ze verplicht om kosteloos accu’s te gaan vervangen.

 • Profielfoto
  RJG

  Wat een emoties ?, gewoon iedere drie jaar een nieuwe Iphone ?

 • Profielfoto
  RJG

  Op zich vind ik het wel prima, betere trage dan geen smartphone. En inderdaad moeten ze daar transparant over zijn en een mooi dashboardje bouwen wat de gezondheid cq performers van her telefoon is. Dat kunnen ze vast wel bij Apple ?

 • Profielfoto
  Facundo

  Een iphone 6 die nog 86% sterkte heeft, maar waarvan de snelheid toch wordt teruggeschroefd (1127/1400). Desondanks sinds ios11 ineens retetraag en accuzuipend. Daar is geen excuus voor en heeft ook niets te maken met het voorkomen van uitval. Ios 11 is gewoon slecht. Apple moet gelegenheid bieden om te ‘down’graden naar ios10.

 • Profielfoto
  TomTom2013

  Enkele weken flinke koste gehad aan mijn iPhone 6. Scherm stuk inclusief the batterij. Nu begrijp ik waarom deze vlug leeg was en ook heel traag was. Eerlijk gezegd vindt ik dat Apple de kosten van de batterij terug moet betalen. Dit wordt een leuk mailtje naar Apple…

 • Profielfoto
  steveb

  Kortom het wordt tijd dat Apple inziet dat iOS jaarlijks een domper is voor de iPhone gebruiker.
  Ik vind het Heel opmerkelijk dit soort discuties er is sinds iOS 64 bit is. En public beta lijkt eerder te zorgen voor achteruitgang. Ik heb het gevoel dat we zelfs in november en december nog met onafgewerkte (veredelde vera) os te maken hebben.

  iOS, laar u de iPhone dan
  Op volle snelheid werken tijdens het laden? Ideaal om bijvoorbeeld software updates of grote downloads te doen terwijl hij aan de stekker hangt

  Tijd om ios7
  1. de veiligheids upgrades te geven die we nu kennen.
  2. Grote kuis in de overvloed aan features. Tijd kwaliteitszorg en -waarborg voorzing te geven op kwantiteit en disign

  Hardware.
  1. IPhone.
  Blijft steken in oude baterij technologie. Dat merk je aan de capaciteit van de baterij bij goedkope merken tot 3x de capaciteit hebben.

  2. Wat gebeurt er met iPad, applewatch, MacBook, iPod?

 • Profielfoto
  Dana

  Heb ik net mijn bijna nieuwe Samsung S7, die al over 3 maanden geen updates meer krijgt, ingeruild voor een iPhone 6, komt daar ook een probleem mee. Wie is nog betrouwbaar? Of denken ze dat iedereen elk jaar een nieuwe telefoon kan kopen? Nou, ik niet.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik ben nog betrouwbaar… ☝️