Apple betaalt miljardenboete Ierland, maar de zaak is nog niet afgedaan

Door: Raymon Mens - 24 reacties

Apple kreeg in de zomer van 2016 een boete van 13 miljard euro voor belastingontwijking in Ierland, maar heeft nog niets betaald. Vandaag komt de Ierse minister van financiƫn met goed nieuws: Apple gaat betalen, maar de zaak heeft een open einde.

Ierland en Apple zijn het niet eens met de boete die de Europese commissie oplegde. Het geld komt daarop op een derdenrekening te staan en komt pas vrij als de hoogste Europese rechter uitspraak heeft gedaan.

Onterechte belastingvoordelen

Apple en Ierland sloten begin jaren negentig een deal waardoor het bedrijf per saldo weinig belasting hoefde te betalen. Van een kale Apple-kip kon Ierland niet plukken, dus er was geen haan die daar naar deze deal kraaide. Tegenwoordig is Apple een van de grootste bedrijven ter wereld en betwist Brussel de eerlijkheid van de deal in Brussel betwist. Zo betaalde Apple over de behaalde winst in 2003 slechts 1% belasting en in 2014 zelfs 0,005%.

Apple-kantoor in de Ierse stad Cork.
Apple-kantoor in de Ierse stad Cork.

De Europese commissie ziet de lage belasting als illegale staatssteun en daarom moet Ierland 13 miljard euro bij Apple terugvorderen. Ierland en Apple zijn het niet eens met de boete. Volgens het Ierse ministerie van FinanciĆ«n tastĀ Brussel de fiscale soevereiniteit van het land aan. Apple klaagt dat het uitsluitend om zijn succes aangepakt wordt.

Uitspraak hoogste Europese rechter

HetĀ EuropeseĀ Hof van Justitie (de hoogste Europese rechter)Ā moet nu bepalen of er inderdaad sprake is van illegale staatssteun en onterechte belastingvoordelen. Tot die tijd blijft het geld op deĀ aparte derdenrekening staan. Of Apple de miljardenboete ook daadwerkelijk moeten betalen is dus nog steeds niet zeker.

Reacties

24 reacties
 • Profielfoto
  Imade

  Kans is groot dat de boete wordt verlaagd of zelfs kwijtgescholden omdat de EC maar max 5 jaar terug mag gaan.. ze zijn immers verder teruggegaan qua klacht.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  a) het is geen boete maar een naheffing
  b) dit was al bekend, Apple zet het geld opzij en Ierland beheert het
  c) Ierland en Apple vinden dat het geen recht heeft op het geld, en ik ook niet
  d) van het ‘kale kip’ argument heb ik nog in dezen nog nooit gehoord

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  Apple gewoon laten dokken. Moeten wij ook voor haar producten;)

 • Profielfoto
  draugminaion

  Apple gewoon laten dokken. Moeten wij ook voor haar producten;)

  Apple is een Amerikaans bedrijf en dokt in Amerika. Belasting wordt geheven over winst. Het onderdeel van Apple in Ierland doet logistiek en verkoop. Nadat ze de iPhones uit China, de software uit Amerika, de transportkosten, de salarissen, huur, BTW enzovoorts hebben betaald blijft er weinig winst over.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Apple gewoon laten dokken. Moeten wij ook voor haar producten;)

  Apple is een Amerikaans bedrijf en dokt in Amerika. Belasting wordt geheven over winst. Het onderdeel van Apple in Ierland doet logistiek en verkoop. Nadat ze de iPhones uit China, de software uit Amerika, de transportkosten, de salarissen, huur, BTW enzovoorts hebben betaald blijft er weinig winst over.

  Zeg je nu dat Apple niets overhoud ? :/

 • Profielfoto
  draugminaion

  Apple gewoon laten dokken. Moeten wij ook voor haar producten;)

  Apple is een Amerikaans bedrijf en dokt in Amerika. Belasting wordt geheven over winst. Het onderdeel van Apple in Ierland doet logistiek en verkoop. Nadat ze de iPhones uit China, de software uit Amerika, de transportkosten, de salarissen, huur, BTW enzovoorts hebben betaald blijft er weinig winst over.

  Zeg je nu dat Apple niets overhoud ? :/

  Apple in CaliforniĆ«, het moederbedrijf, houdt heel erg veel over. Daar wordt de waarde gecreĆ«erd, daar wordt alles bedacht en ontworpen. In de rest van de wereld worden Apple’s plannen alleen maar uitgevoerd. Waar de waarde gecreĆ«erd wordt, wordt de winst belast, is meestal de regel.
  Maar de Amerikaanse belastingregels zitten nu zo in elkaar dat het innen van belasting over die winst uitgesteld wordt totdat het geld Amerika binnen komt.
  (Dat schijnt nu wel te gaan veranderen.)

  Ondertussen betaalt Apple toch nog meer belasting, zowel in totaalbedrag als in percentage van de winst, dan iedere andere smartphonemaker.

  Apple betaalt zo’n 25% over hun winst, Samsung zo’n 15% en de rest betaalt niks want ze maken geen winst.

 • Profielfoto
  donut

  Daar wordt de waarde gecreĆ«erd, daar wordt alles bedacht en ontworpen. In de rest van de wereld worden Appleā€™s plannen alleen maar uitgevoerd.

  Ben hier idd niet in thuis, maar…
  Het verkopen van telefoons in europa creĆ«ert toch ook waarde…?
  Je kan het bedenken en creƫren, maar als je het niet verkoopt is er weinig waardevermeerdering zo lijkt mij.
  Ik begrijp van Apple dat het zich netjes aan alle regels houdt, maar 0,005% belasting… lijkt mij wat weinig. Dus kan ik de regels van Brussel wel begrijpen.

 • Profielfoto
  VraagjeMacP

  Het verkopen van telefoons in europa creĆ«ert toch ook waardeā€¦?

  Ja, daarom is 13 mld misschien wel terecht, maar in Ierland? Nee. Het idee van de EC valt iets voor te zeggen, maar voer het dan ook juist uit. De argumentatie die ze gebruiken strookt niet met het handelen/de eis de hele som in Ierland te laten betalen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Imade: het gaat eigenlijk niet over achterstallige belastingen, maar over het verkrijgen van illegale staatssteun. Niet-koosjere belastingdeals, zonder goedkeuring van de EG (ruling) – dat hadden de juristen van Apple best kunnen weten en dat zullen zij ongetwijfeld ook geweten hebben (en mogelijk zelfs voorzien).

 • Profielfoto
  janbergstra

  Het is lang geleden dat Apple nog een maatschappelijk verantwoorde visie uitdroeg, in ieder geval zich zo verkocht. Een bedrijf dat maar 0,005% belasting afdraagt is natuurlijk een asociale winst-machine geworden. Over elke miljoen dollar winst maar 50 dollar belasting betalen is asociaal.
  Onderwijs, zorg, brandweer, infrastructuur e.d. moeten ook betaald worden. Elke cent minder belasting die dit soort bedrijven betaalt, moet door de gewone burger worden opgebracht. Overigens geldt dat voor nog veel meer bedrijven. Het is terecht dat de EU hier iets aan doet.
  Overigens heeft Apple nu zo’n 240 miljard euro als vermogen, dan mag je best wat meer belasting betalen. Zelf krijg ik de neiging Apple hierom te gaan boycotten, ondanks de fijne machines die ze maken.

 • Profielfoto
  recoiller

  Laat ik voorop stellen dat ik vind dat Brussel niet zo achteraf met de financiƫn van landen om kan gaan. In mijn beleving kunnen ze stellen dat het voordeel niet meer terecht is en Ierland verzoeken om de maatregel op te heffen. Om een aanslag te doen over afspraken uit het verleden is op zijn minst bedenkelijk.

  Voor wie de opmerking “van een kale kip kun je niet plukken” niet begrijpt in de context van Apple:
  Eind jaren 90 was Apple fiscaal op papier al failliet. Dit was voor de terugkomst van Steve Jobs en belangrijker, voor de redding door Microsoft. Ja, Apple is van de ondergang gered door Microsoft.

  Apple had toen al de Ierse vestiging met vrij veel personeel, meer dan in Nederland waar ook toen al Ton van Garderen de verantwoordelijkheid had over de Benelux.
  Omdat het zo slecht ging met Apple is er toen een uiterst gunstige deal voor Apple gekomen. Apple was toen een “kale kip”. Niemand kon toen vermoeden dat Apple van een vrijwel failliete boedel zou herrijzen naar 1 van de grootste bedrijven ter wereld.
  Dat het voordeel opgeheven wordt of ingeperkt lijkt logisch. Maar de boete in retrospect is bedenkelijk.

 • Profielfoto
  Di May

  Ik denk dat de meesten onder ons
  zich best van een mening onthouden.

  Om de eenvoudige reden dat het hier niet
  enkel gaat om fiscale spitstechnologie.

  Want dit is daarnaast van een zodanige complexiteit
  dat slechts experten en ingewijden erover kunnen oordelen.

  By the way, met cijfers en statistieken kan
  gegoocheld worden dat het een lieve lust is.

  Een andere ‘rekenmethode’ kan bijvoorbeeld
  eerder resulteren in 50 % dan in 0,005 % …

 • Profielfoto
  draugminaion

  Het verkopen van telefoons in europa creĆ«ert toch ook waardeā€¦?

  Ja, daarom is 13 mld misschien wel terecht, maar in Ierland? Nee. Het idee van de EC valt iets voor te zeggen, maar voer het dan ook juist uit. De argumentatie die ze gebruiken strookt niet met het handelen/de eis de hele som in Ierland te laten betalen.

  De waarde die in Europa wordt gecreƫerd (toegevoegd) wordt belast met de Belasting op Toegevoegde Waarde (BTW dus). Dat wordt gewoon betaald, en is niet waar deze ruzie over gaat. Vergeleken met de winst is die niet zo veel.

 • Profielfoto
  draugminaion

  Het is lang geleden dat Apple nog een maatschappelijk verantwoorde visie uitdroeg, in ieder geval zich zo verkocht. Een bedrijf dat maar 0,005% belasting afdraagt is natuurlijk een asociale winst-machine geworden. Over elke miljoen dollar winst maar 50 dollar belasting betalen is asociaal.

  0,005% in de EU. De winst wordt gemaakt door Apple in Amerika, en daar wordt de meeste belasting betaald. Ongeveer 24%, en dat is de in de meeste jaren meer dan bijvoorbeeld Google, Microsoft, Facebook enzo betalen. Maarja, als je aandacht wil is het handig als je kan zorgen dat het over Apple gaat.

  Onderwijs, zorg, brandweer, infrastructuur e.d. moeten ook betaald worden. Elke cent minder belasting die dit soort bedrijven betaalt, moet door de gewone burger worden opgebracht. Overigens geldt dat voor nog veel meer bedrijven. Het is terecht dat de EU hier iets aan doet.

  Maar de regels veranderen is te moeilijk. Zielig huilen omdat die gemene bedrijven zich precies aan hun regels houden is makkelijker.

  Overigens heeft Apple nu zo’n 240 miljard euro als vermogen,

  150 als je hun schulden er af trekt. Nog steeds een lekker bedrag.

  dan mag je best wat meer belasting betalen.

  Maar… Apple is, als Amerikaans bedrijf, hier over belastingplichtig in Amerika. Dus als de EU dit probeert in te pikken (omdat Amerika wil wachten met innen), is Amerika daar niet gelukkig mee.

  Zelf krijg ik de neiging Apple hierom te gaan boycotten, ondanks de fijne machines die ze maken.

  En dus koop je geen smartphone meer? Alle andere telefoonmakers betalen immers nog minder belasting.

 • Profielfoto
  Koezel

  Apple gewoon laten dokken. Moeten wij ook voor haar producten;)

  Je moet helemaal niets..

 • Profielfoto
  Ziegler

  Apple gewoon laten dokken. Moeten wij ook voor haar producten;)

  Apple is een Amerikaans bedrijf en dokt in Amerika. Belasting wordt geheven over winst. Het onderdeel van Apple in Ierland doet logistiek en verkoop. Nadat ze de iPhones uit China, de software uit Amerika, de transportkosten, de salarissen, huur, BTW enzovoorts hebben betaald blijft er weinig winst over.

  Sorry, maar je hebt werkelijk geen idee. Jij denkt dat het toeval is dat Apple met dit onderdeel in Ierland zit? Jij denkt dat de naheffing uit de lucht gegrepen is? Apple Ierland heeft een heel behoorlijke winst gemaakt, waar volgens de EU nu miljarden aan naheffing over betaald moet worden. Een veelvoud van deze miljarden is aan winst gemaakt.
  Weet je overigens zeker dat ze belasting betalen in de VS?

  Bedrijven als Apple maken daar winst, waar de belastingdruk het laagst is. Ik doe niet eens mijn best en vind al snel een artikel. Als we met zijn alles ons best doen vinden we veel meer.

  https://www.volkskrant.nl/archief/brievenbus-economie-draait-op-volle-toeren~a3448209/

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Alsof Apple hier geen winst boekt , hun Apple store met muziek en Apps en icloud maakt miljarden winst.
  En hoppen van het ene land naar het andere.

  En dan betaalde men toen ook Ierse of destijds ook Luxemburgse BTW.

  Het kan dan misschien volledig legaal zijn om belastingen te ontwijken , dat men vaak door gelobby in orde kreeg. Maar fatsoenlijk is het gewoon niet.

 • Profielfoto
  bugboy

  Het is heel eenvoudig om je winst te drukken in een bepaald land als je producten verkoopt. Zorg bijvoorbeeld dat je in de EU alles inkoopt vanuit Ierland. Zorg dat je inkoopt voor bijna de verkoopprijs en je maakt amper winst in die landen. De winst maak je dan in Ierland, want daar pak je de marge en rekent af tegen een heel laag tarief.

  Voor kleine bedrijven kan dit niet uit, maar voor bedrijven als Apple is dat vrij eenvoudig. Zo zijn er nog veel meer van dit soort trucs.

 • Profielfoto
  JeroenVanGastel1985

  ? leuk … discussie … ??ā€?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @draugminaion:

  Uiteraard betaald Apple veel, ze verdienen ook het meest! Een kleine quote uit volgend artikel

  “the tech company almost broke the $1 trillion mark as the new iPhone X became available in stores”

  Ja dan betaal je veel belasting…

  Bron

  En dat mag ook wel eens, dat die multinationals wat in de pot steken. Ik hou van Apple en hun producten, maar dat wil niet zeggen dat ik er van hou hoe ze de spelletjes soms spelen.

  But, that’s business zeker?:P

  Di May 13 uur geleden
  Ik denk dat de meesten onder ons
  zich best van een mening onthouden.

  @Di May: Ik ben hier zeker geen “haantje de voorste in”. Zeker ook niet als het op wiskunde aankomt. Maar ik denk wel dat iedereen recht heeft op een mening. Ook al ben ik het zelf niet altijd eens met anderen, er is nog altijd recht van vrije mening, dit is overigens toch ook een vrij forum. Of is dit hier enkel maar voor de “Experts”?

 • Profielfoto
  draugminaion

  Apple gewoon laten dokken. Moeten wij ook voor haar producten;)

  Apple is een Amerikaans bedrijf en dokt in Amerika. Belasting wordt geheven over winst. Het onderdeel van Apple in Ierland doet logistiek en verkoop. Nadat ze de iPhones uit China, de software uit Amerika, de transportkosten, de salarissen, huur, BTW enzovoorts hebben betaald blijft er weinig winst over.

  Sorry, maar je hebt werkelijk geen idee. Jij denkt dat het toeval is dat Apple met dit onderdeel in Ierland zit? Jij denkt dat de naheffing uit de lucht gegrepen is? Apple Ierland heeft een heel behoorlijke winst gemaakt, waar volgens de EU nu miljarden aan naheffing over betaald moet worden. Een veelvoud van deze miljarden is aan winst gemaakt.
  Weet je overigens zeker dat ze belasting betalen in de VS?

  Bedrijven als Apple maken daar winst, waar de belastingdruk het laagst is. Ik doe niet eens mijn best en vind al snel een artikel. Als we met zijn alles ons best doen vinden we veel meer.

  https://www.volkskrant.nl/archief/brievenbus-economie-draait-op-volle-toeren~a3448209/

  Winst wordt gemaakt overal waar het bedrijf opereert. Maar belasting wordt betaald waar het bedrijf gevestigd is, volgens de regels van de locale kleptocratie.
  Globaal opererende bedrijven hebben veel vrijheid om de kleptocratien te kiezen die ze het prettigst vinden.

  De brievenbus economie is het resultaat van krampachtig blijven proberen de wereld te regelen vanuit het achterlijke en achterhaalde idee van soevereiniteit toegewezen aan door toevallige omstandigheden tot stand gekomen vormpjes op de landkaart. Wereldwijd opererende bedrijven hebben geen boodschap aan soevereiniteit en ander bijgeloof. Als er een vormpje op de landkaart lastig is, zijn er genoeg anderen.

  Dit belastingdingetje met Apple is eigenlijk een ruzie tussen Ierland en de rest van de EU. Ierland trekt bedrijven aan met methodes die door de andere landen moeilijk geimiteerd kunnen worden (Luxemburg doet bijvoorbeeld net zo iets), en de andere landen proberen dit in te perken. Want zij hadden die bedrijvigheid (=geld=belasting) graag zelf gedad. Lastigheidje is dat de EC weinig te zeggen heeft over hoe de lidstaten hun belasting regelen. De EC gaat wel over concurrentie dus is “illegale staatssteun” de stok die ze gebruiken om Ierland mee t bedreigen.

  En ja, voor zover het mogelijk is zoiets zeker te weten: Ik weet zeker dat Apple belasting betaald in Amerika, staat allemaal in hun kwartaalcijfers, gewoon openbaar want het is een beursgenoteerd bedrijf.
  Daaruit blijkt dat ze ongeveer 25% van hun winst aan belasting betalen. Het tarief is in Amerika 35% (wordt 20% als Trump’s plannetjes helemaal doorgaan), maar van de Amerikaanse fiscus mag je wachten met betalen totdat je de winst naar Amerika brengt, en dat doet Apple, dus betalen ze minder.

  En Apple heeft een dochterberijf in Ierland, omdat het handig is een rechtspersoon binnen de EU te hebben die daar de zaken regelt, omdat ze daar al een fabriekje hadden, en omdat Ierland graag ziet dat de 6000 banen in Cork niet verhuizen naar elders in de EU en daar wat voor over heeft. Wat dit Ierse bedrijf feitelijk hoeft te doen is zorgen dat Apple’s spullen bij hun klanten terrecht komt en het geld van de klanten bij Apple. De moeilijke dingen, de waardevolle dingen, de dingen die er voor zorgen dat klanten voor een iPhone meer willen betalen dan de optelsom van de kosten van onderdelen, assemblage en arbeidsloon, namelijk: onderzoek, ontwerp en software gebeuren niet in Europa.

 • Profielfoto
  draugminaion

  @draugminaion:

  Uiteraard betaald Apple veel, ze verdienen ook het meest! Een kleine quote uit volgend artikel

  “the tech company almost broke the $1 trillion mark as the new iPhone X became available in stores”
  Ja dan betaal je veel belasting…

  Bron

  Ja. Market Cap. De bij elkaar opgetelde onderbuikgevoelens van alle aandeelhouders. Heeft weinig met belasting en winst te maken.

  En dat mag ook wel eens, dat die multinationals wat in de pot steken. Ik hou van Apple en hun producten, maar dat wil niet zeggen dat ik er van hou hoe ze de spelletjes soms spelen.

  But, that’s business zeker?:P

  Wat moeten ze doen dan? Gewoon ongevraagd wat extra betalen? Hoeveel? Waar? Wat vinden de aandeelhouders (=eigenaars) daarvan?
  Als je ongelukkig bent over hoeveel (en waar) Apple belasting betaald, en het is allemaal volgens de regels, dan zijn de regels het probleem, niet Apple.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @draugminaion:

  Uiteraard betaald Apple veel, ze verdienen ook het meest! Een kleine quote uit volgend artikel

  “the tech company almost broke the $1 trillion mark as the new iPhone X became available in stores”
  Ja dan betaal je veel belasting…

  Bron

  Ja. Market Cap. De bij elkaar opgetelde onderbuikgevoelens van alle aandeelhouders. Heeft weinig met belasting en winst te maken.

  En dat mag ook wel eens, dat die multinationals wat in de pot steken. Ik hou van Apple en hun producten, maar dat wil niet zeggen dat ik er van hou hoe ze de spelletjes soms spelen.

  But, that’s business zeker?:P

  Wat moeten ze doen dan? Gewoon ongevraagd wat extra betalen? Hoeveel? Waar? Wat vinden de aandeelhouders (=eigenaars) daarvan?
  Als je ongelukkig bent over hoeveel (en waar) Apple belasting betaald, en het is allemaal volgens de regels, dan zijn de regels het probleem, niet Apple.

  Das heel echt waar wat da ge zegt!:-D

 • Profielfoto
  Ziegler

  @daugminaion

  Winst wordt helemaal niet gemaakt waar het bedrijf opereert. Winst is een boekhoudkundige kwestie en dus te manipuleren waar en wanneer deze opduikt.
  Dat geeft bedrijven als apple, en daar maken ze volop gebruik van, de ruimte om de winst daar te ‘maken’ waar ze een lage belastingdruk ondergaat.

  En daarmee ontwijken ze dus de belasting in de VS. Maar dat had je zelf ook al door.

  Het is allemaal legaal, maar we moeten er wel van af.