Apple heeft last van een ‘millenniumbug’

Door: Raymon Mens - 15 reacties

In 1999 was iedereen in rep en roer. Er werd gevreesd dat veel computersystemen zouden crashen zodra het jaar 2000 aanbrak. Veel systemen sloegen het jaartal namelijk met slechts twee cijfers op. Waardoor we in het jaar nul zouden belanden.

Nu, bijna 19 jaar later, heeft Apple last van een soort millenniumbug. De aanstaande overgang naar het jaar 2018 zorgt voor problemen op veel iPhones, iPads en Macs met iOS 11 en macOS High Sierra.

iPhone crasht door overgang nieuwe jaar

Afgelopen zaterdag 2 december bracht Apple met een noodgang iOS 11.2 uit. Dat was niet voor niets, want veel iOS-apparaten begonnen spontaan en onophoudelijk opnieuw op te starten. Lokale notificaties die voor 30 dagen vooruit gepland konden worden, lieten iPhones en iPads crashen. Apps voor herinneringen en agenda’s gebruiken dit soort notificaties veel en konden op 2 december gaan plannen voor het nieuwe jaar. Dat bracht iOS van slag.

De enige oplossing was om alle notificaties handmatig uit te zetten, iOS bij te werken naar versie 11.2 en de notificaties daarna weer aan te zetten. De datum terugzetten naar 1 december en daarna updaten naar iOS 11.2 was ook een mogelijkheid.

iphone-reboot-16x9
Klik/tap voor groter.

Mac ook getroffen door maand 13-bug

Om te achterhalen wat iOS nu precies liet crashen, moeten we naar macOS kijken. Als je de console van je Mac opent (via Programma’s → Hulpprogramma’s) zie je honderden fouten met het bericht “Month 13 is out of bounds”. Dit komt ook pas sinds 2 december voor. Zet de datum terug naar 1 december en de fouten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Apple telt dus de maanden door en start een nieuw jaar. Het verschil is dat de Mac niet crasht door deze dertiende maand en Apple daarom geen haast heeft gemaakt met het oplossen van het probleem.

mac maand 13
De bug is nog steeds in macOS 10.13.2 aanwezig – Klik/tap voor groter.

We hebben een oude Mac en iPhone opgestart en wat blijkt? macOS 10.12 Sierra heeft nergens last van en ook iOS 10 is niet getroffen door deze ‘millenniumbug’. Dit is wederom een smetje op iOS 11 en macOS High Sierra na een toch al niet al te beste week.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  csteelooper

  Dit is nou precies wat ik bedoel… 10.13.2 is uit en nóg zitten er van dit soort “domme” fouten in… Daarom noem ik mensen die vóór 10.13.3 overstappen naar HS dus early adopters. Guess who won’t be making the switch just yet…?

 • Profielfoto
  Vilscon

  En dan te bedenken dat High Sierra juist gefocust was op het optimaliseren van het Sierra systeem, waarbij Sierra juist ‘vol’ zou zitten met features.. Averechts?

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Apple heeft altijd al problemen gehad met de tijd en datums. Search the past….
  Ook ik heb nog altijd vaak last van wekkers die gewoon domweg niet afgaan.
  Ook topic over gevonden, maar niemand had er last van.
  Als ik linke en rechts om mij heen vraag, krijg ik wel response dat sommige er last van hebben.
  geluid aan, trillen uit, wekker gaat af op display en niet qua horen.

  Probleem doet zich regelmatig voor (en nee komt niet omdat ik er doorheen slaap)
  Hoe kan dat nou nu nog een probleem zijn in 2017???!??!?!

 • Profielfoto
  donut

  En ik dacht nog wel dat Apple tegenwoordig vooral goed is in toeters en bellen;)

 • Profielfoto
  McJohn
 • Profielfoto
  plonserd

  Meeuw, net hetzelfde hier. Een paar weken geleden ook een paar uur te laat op m’n werk aangekomen. Vorige week weer bijna, maar toen moest m’n vriendin gelukkig rond hetzelfde uur opstaan. Ik heb op internet nu gewoon een wekker gekocht die zowel op netstroom als op ingebouwde batterij werkt. Geen iPhone wekker meer voor mij…

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ome Kor had er anders al een aantal uur voor 2 december last van.

  https://www.onemorething.nl/community/topic/mijn-ontdekkingen-van-vandaag/page/2819/#post-3121911

  Alles moet ook gewoon een excuus-naampje hebben tegenwoordig. Wanneer kijken ze zichzelf gewoon eens in de spiegel.

  Waardeloos gedoe bij Apple.

 • Profielfoto
  steveb

  De zwaktes in iOS lijken terminaal

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Nou ja, het is allemaal niet zo zwart/wit, ze zijn in ieder geval lekker druk bezig met emoji.
  Dat is echt belangrijk toch?

 • Profielfoto
  RJG

  Filters in de Foto app van OS Mac hebben ook moeite met datums. Een filter tussen twee datums gaat nogal eens fout. De eerste 9 maanden is 1 digit, de laatste 3 maanden hebben 2 digits. En jawel, de filters maker er een zooitje van. Al jaren zo en nog steeds niet gefixt. ?

 • Profielfoto
  iDeMi

  En ik dacht nog wel dat Apple tegenwoordig vooral goed is in toeters en bellen;)

  Daarom ook die extra notificaties:idea:

 • Profielfoto
  Frans

  Zou dat een ‘stille’ hint van Apple developers zijn dat ze een 13e maand bij hun salaris willen?;-)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Voor de volledigheid: het probleem van de zogenaamde millennium-bug was dat jaartallen inderdaad vaak met 2 cijfers opgeslagen werden om kostbaar geheugen te besparen, en dat hierbij altijd werd aangenomen dat jaartallen in de 20e eeuw vielen. Dan zou je dus niet in het jaar 0 komen zoals Raymon zegt, maar in het jaar 1900. ?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben echt blij dat ik op mijn Mac nog niet ge-upgrade heb naar High Sierra…

  Het lijkt wel dat ze niks dan last hebben met zulke fouten sinds iOS 11.

  Mijn wekker gaat wel altijd af, daar heb ik persoonlijk nog nooit last van gehad.

  Aan de ene kant wel blij dat Apple snel patches beschikbaar stelt! In tegenstelling tot bepaalde andere :/

 • Profielfoto
  Night

  LOL… niet Ă©Ă©n melding van maand 13 in mijn console…. Ohja…. ik had High Sierra links laten liggen :-P