Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 december 2017
Leestijd: 2 minuten

Apple heeft last van een ‘millenniumbug’

In 1999 was iedereen in rep en roer. Er werd gevreesd dat veel computersystemen zouden crashen zodra het jaar 2000 aanbrak. Veel systemen sloegen het jaartal namelijk met slechts twee cijfers op. Waardoor we in het jaar nul zouden belanden.

Nu, bijna 19 jaar later, heeft Apple last van een soort millenniumbug. De aanstaande overgang naar het jaar 2018 zorgt voor problemen op veel iPhones, iPads en Macs met iOS 11 en macOS High Sierra.

iPhone crasht door overgang nieuwe jaar

Afgelopen zaterdag 2 december bracht Apple met een noodgang iOS 11.2 uit. Dat was niet voor niets, want veel iOS-apparaten begonnen spontaan en onophoudelijk opnieuw op te starten. Lokale notificaties die voor 30 dagen vooruit gepland konden worden, lieten iPhones en iPads crashen. Apps voor herinneringen en agenda’s gebruiken dit soort notificaties veel en konden op 2 december gaan plannen voor het nieuwe jaar. Dat bracht iOS van slag.

De enige oplossing was om alle notificaties handmatig uit te zetten, iOS bij te werken naar versie 11.2 en de notificaties daarna weer aan te zetten. De datum terugzetten naar 1 december en daarna updaten naar iOS 11.2 was ook een mogelijkheid.

Klik/tap voor groter.

Mac ook getroffen door maand 13-bug

Om te achterhalen wat iOS nu precies liet crashen, moeten we naar macOS kijken. Als je de console van je Mac opent (via Programma’sHulpprogramma’s) zie je honderden fouten met het bericht “Month 13 is out of bounds”. Dit komt ook pas sinds 2 december voor. Zet de datum terug naar 1 december en de fouten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Apple telt dus de maanden door en start een nieuw jaar. Het verschil is dat de Mac niet crasht door deze dertiende maand en Apple daarom geen haast heeft gemaakt met het oplossen van het probleem.

De bug is nog steeds in macOS 10.13.2 aanwezig – Klik/tap voor groter.

We hebben een oude Mac en iPhone opgestart en wat blijkt? macOS 10.12 Sierra heeft nergens last van en ook iOS 10 is niet getroffen door deze ‘millenniumbug’. Dit is wederom een smetje op iOS 11 en macOS High Sierra na een toch al niet al te beste week.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple heeft last van een ‘millenniumbug’
Sluiten