Nieuw onderzoek: 98% namaak-opladers iPhone gevaarlijk

39 reacties

Apple heeft samen met het Britse collectief Electrical Safety First de veiligheid van nep-laders voor de iPhone onderzocht. De uitslag is niet best, maar liefst 98% van de geteste namaak-laders vormt een gevaar voor de veiligheid van de gebruiker en iPhone.

De organisatie kocht 50 laders bij webshops en fysieke winkels. Met 49 exemplaren was iets mis en slechts één lader voldeed aan alle eisen. Alle andere laders waren van twijfelachtige kwaliteit.

Diverse misstanden

Bijna de helft van de laders kon een standaard elektrische weerstandstest niet doorstaan. Dat verhoogt het risico op een elektrische schok. Daarnaast bevatte 23 van de 50 laders componenten van slechte kwaliteit, wat voor oververhitting en brand kan zorgen. De isolatie was ook vaak niet in orde. Daardoor kan 230 in plaats van 5 volt op een aangesloten iPhone komen te staan en dat overleeft het apparaat niet.

Tot slot waren de stroompinnen van 15 van de geteste laders erg zwak, waardoor ze kunnen afbreken wanneer je ze uit het stopcontact haalt.

iphonecharger-16x9
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT/Raymon Mens

Het probleem is dat de nep-opladers moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Op wat spelfouten en misplaatste logo’s na lijken ze vaak op de originele exemplaren. Dit probleem speelt ook in Nederland, want vorig jaar haalde de Voedsel- en Warenautoriteit een boel nep-opladers uit de schappen.

Drie soorten opladers

Niet alle laders die niet door Apple gemaakt worden zijn onveilig. Externe fabrikanten zoals Belkin en Mophie houden zich ook aan de regels en leveren over het algemeen veilige producten. Je moet alleen oppassen voor namaak-laders.

 • Apple-lader: Door Apple gemaakt en geleverd. Gegarandeerd veilig, maar prijzig.
 • Lader van externe fabrikant: Grote merken zijn over het algemeen veilig en iets goedkoper dan Apple.
 • Namaak: Opladers die sprekend op die van Apple lijken, maar veel goedkoper zijn. Vrijwel altijd erg onveilig.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Picturethat

  Ik heb voor zowel mijn Macbook air als iPhone een (chinese) oplader. Die voor mn MBA was 20,- en iPhone kabeltje + hema-stekker was 15,-. Beiden werken echt fantastisch en na een jaar nog geen spat minder dan de originele. Dan moet je er als Apple maar niet aan willen verdienen.

 • Profielfoto
  r.heijma

  @Picturethat, moet je eens aan het stopcontact likken. Weet je ook hoe dat voelt.

 • Profielfoto
  iDEOwen

  Ik heb voor zowel mijn Macbook air als iPhone een (chinese) oplader. Die voor mn MBA was 20,- en iPhone kabeltje + hema-stekker was 15,-. Beiden werken echt fantastisch en na een jaar nog geen spat minder dan de originele. Dan moet je er als Apple maar niet aan willen verdienen.

  Dat iets goed werkt, wil niet zeggen dat het goede produkten zijn, dat blijkt wel uit dit onderzoek. Het kan ook zo zijn dat er niet precies de juiste spanning aan je Apple devices wordt gegeven.
  Ik wil niet perse zeggen dat je laders slecht zijn, maar laders van onbekende merken zijn vaak gewoon slecht.

  Op deze site zie je trouwens wat laders die allemaal getest zijn.
  http://lygte-info.dk/info/ChargerIndex%20UK.html

 • Profielfoto
  sanderman

  picturethat: de hema stekkers zijn ook toch goedgekeurd (MFI)? Nogal wiedes dat je daar geen problemen mee hebt. Ik heb trouwens wel eens kabeltjes van Action gekocht, en daarmee heb je meer kans dat er niet wat gebeurt dan dat er wel wat gebeurt. Pure rotzooi, goedkoop is duurkoop.

 • Profielfoto
  bitsflew

  @Picturethat, het gaat niet om dat veel namaak laders niet (blijven) werken maar dat ze elektrisch gezien onveilig zijn.
  Het is langer bekend dat veel van die laders een ondeugdelijke scheiding hebben tussen de primaire en secundaire zijde.
  Je hebt dus kans dat ineens de fase van het net op de USB poort komt te staan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Goed nieuws is geen nieuws.

 • Profielfoto
  MEEUW

  Apple heeft samen met het Britse collectief Electrical Safety First de veiligheid van nep-laders voor de iPhone onderzocht.

  Dat apple dat heeft onderzocht, betekend niet dat het onderzoek goed en zeker niet neutraal heeft gedaan.
  Wat slecht artikel ongeloofwaardig artikel en onderzoek.

  Als er inderdaad zoveel slechte laders waren, hoorde je dat vaker dan de slechte producten die apple de laatste jaren de markt in gooide….

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Een CE en of MFI logo, zou voldoende veiligheid moeten geven…

  “Apple heeft samen…”

  Slager die zijn eigen vlees keurt…

 • Profielfoto
  bartvdv

  Slager die zijn eigen vlees keurt…

  Erger nog: “Apple provided 64 chargers for examination and testing […]”. Het gaat over regelrechte namaak (dus hetzelfde eruitzien) en look-alikes.

  Maar namaak kom je gewoon in elke sector tegen … Namaaksigaretten, sacochen van luxemerken, valse rolexen, enz.

  Het is dus een artikel dat niet erg veel meerwaarde heeft en merken die wel goede laders leveren in een slecht daglicht stelt.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Het is altijd zo voorspelbaar wie hier die goedkope neptroep komen verdedigen, heerlijk.
  Ik mis er nog één eigenlijk.

 • Profielfoto
  jebman

  Wij van wc eend adviseren wc eend.

 • Profielfoto
  Macfannijmegen

  Nee je moet inderdaad gewoon je kabels en laders lekker lopen bij Alibaba en de benzinepomp. Top idee!

  https://youtu.be/A4ixrgeaP5Y

  Hier zie je dat laden van je telefoon ook veeeeeeeeel langer kan duren door een crappy kabeltje. Om maar even 1 aspect te benoemen.

  En die laders, voorzien van alle mooie keuringslogo’s… werken toppie, maar gevaarlijk!

  https://youtu.be/nMmySM2nar8

  Geen enkele beveiliging en wanneer een component faalt gaat de lader kapot, je apparaat en met een beetje pech ontstaat er brandt. Ik zou NOOIT zo’n lader gebruiken voor mijn dure iPhone, MacBook Pro of iPad. Slecht plan.

 • Profielfoto
  Cenobyte

  Hier is ook de hele woonwijk al afgefikt door al die ondeugdelijke laders.

  Wat een BS onderzoek weer…

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Die Electrical Safety First lijkt me anders geen clubje die zich zomaar voor de Apple kar laat spannen.

  Maar ik blijf me verwonderen over die mensen die rustig 500 tot 1000+ euro voor een foon, en 1000-2000+ voor een computer neerleggen, dan dan een paar tientjes willen besparen op dit soort dineg, terwijl het toch duidelijk is dat een aantal van die producten in je gezicht kunnen ontploffen (letterlijk én figuurlijk).

  (Disclaimer: en voor die gek weer langskomt die me dan zo’n verschrikkelijke Apple adept vind: ik gebruik ook veel een niet-Apple lader; maar wel een dingetje van een bekende fabrikant -ook niet goedkoop.)

 • Profielfoto
  Jbos

  Gelukkig zijn er ook genoeg chinese laders die wel gewoon door de test komen en toch de helft goedkoper zijn dan het Apple ladertje.

  Heb zelf laatst het merk aukey gevonden, ali lader kost een 10tje en staat als veilig in de test. Daarmee zeg ik niet dat alles uit China veilig is, maar wel dat er ook veel goede spullen vandaan komen.

 • Profielfoto
  bmeerdink

  Het probleem van Chinese spulletjes is, dat de eerste versie best aardig kan zijn, maar dat er dan volgende, op het oog niet te onderscheiden, versies steeds slechter worden. Of gewoon uit een andere fabriek komen.

  Elke fractie van een cent die ze kunnen uitsparen wordt eruit gehaald.

  Apple heeft in China al eens zijn opladers veel goedkoper gemaakt, zie bv. http://www.chinadaily.com.cn/business/tech/2013-08/07/content_16878038.htm omdat er ongelukken van kwamen, was slechte PR als je het cynisch wilt zien.

  Maar het beste en goedkoopste is om de originele laders en kabeltjes heel te laten, dan wel te hergebruiken voor nieuwe aankopen.

 • Profielfoto
  IGBA

  Voor de gebruikelijke cynici onder ons: de resulaten van dit onderzoek zijn volkomen in lijn met eerdere, onafhankelijke onderzoeken. De pest met die nepperds is dat ze goed werken totdat het goed fout gaat. Wat overigens niet betekent dat alleen Apple goede laders maakt (en dat doen ze).

  http://www.righto.com/2014/05/a-look-inside-ipad-chargers-pricey.html

 • Profielfoto
  Eprom

  Beiden werken echt fantastisch en na een jaar nog geen spat minder dan de originele.

  Het gaat net zolang goed tot het mis gaat.
  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/steeds-meer-woningbranden-door-oververhitte-telefoonopladers

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Persoonlijk koop ik altijd originele Apple producten/accessoires en meestal ok via de online Apple Store. Koop ik iets van een ander merk voor mijn Apple product, dan is het meestal Belkin en Mophie. Ook Aukey is trouwens wel een bekend merk en zeker niet slecht.

  Het grootste probleem is dat Apple accessoires duur zijn, (net als hun producten), en vele mensen willen dan een bepaald bedrag (ik denk tussen de €50 & €80) besparen als ze bv een extra kabel willen voor in de auto of gewoon één in reserve.

  Ik kan dat op zich wel begrijpen maar ik vind net als “GoeieDag ” dat je daar nu niet moet op gaan besparen.

  Ik ben het ook eens met Pete.Z (Al vraag ik me wel af wie er in je rijtje mist):P

  Ook met “Macfannijmegen” volledig eens!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Je weet natuurlijk als je een ladertje van drie euro koopt die er exact hetzelfde uitziet als je originele Apple-lader dat je iets koopt wat is gemaakt om ergens op te lijken. En niet om kwaliteit te leveren.

  Dit is dus wat je in je achterhoofd moet houden:
  “Ninety eight per cent of fake or lookalike iPhone chargers”

  Koop gewoon een lader en/of snoer van een degelijk merk. Je loopt dan niet of nauwelijks risico èn houdt veel geld in je zak. Want Apple overvraagt gewoon belachelijk met haar accessoires.

 • Profielfoto
  Fermon

  Ik heb bij een gerenomeerd bedrijf een 2e hands laptop gekocht, daar zat een ‘niet apple’ oplader bij. Na 2 weken crashte de laptop, de ssd kaart was doorgebrand oid. Nieuwe erin laten zetten, weer na 2 weken kapot, maar nu ook het moederboard. Andere laptop gehad, zelfde oplader gebruikt; weer na 2 weken knalde deze eruit. vervangen en originele oplader gekregen, nu werkt deze alweer bijna 1 jaar!

  So be careful!

 • Profielfoto
  Yosemite

  Toch een beetje verkeerde zuinigheid. Je koopt een hele dure MacBook of iPhone en gaat dan beknibbelen op de kosten voor een extra oplader met als gevolg dat je huis door kortsluiting in brand vliegt.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Apple heeft dit onderzocht . . . . . .
  Goh, wat een onafhankelijk onderzoek.
  En OMT publiceert het kritiekloos.

 • Profielfoto
  MacKevin11

  Alsof de laders van Apple zelf zo kwalitatief en ‘veilig’ zijn. Met de europese ‘mini’ stekker (dus zonder de dikke lange kabel er aan) is hij niet eens geaard…

 • Profielfoto
  MacT

  Ja lekker, die Apple opladers die je alle kanten op moet bewegen, willen ze nog ergens een contact maken. Doe mij maar een goedkope nepper!

 • Profielfoto
  donkeyd

  Apart dat nog niemand hier Anker genoemd heeft. Die maken kabels en laders van kwaliteit en nog betaalbaar ook en wordt via amazon.de gewoon in Nederland bezorgd.

 • Profielfoto
  Frans

  Alsof de laders van Apple zelf zo kwalitatief en ‘veilig’ zijn. Met de europese ‘mini’ stekker (dus zonder de dikke lange kabel er aan) is hij niet eens geaard…

  Wel of geen aarde zegt op zich niets over de electrische veiligheid.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Apple heeft dit onderzocht . . . . . .
  Goh, wat een onafhankelijk onderzoek.
  En OMT publiceert het kritiekloos.

  Nou zijn er meerdere onderzoeken geweest en dan niet door Apple en daar kwam exact hetzelfde resultaat uit. Het is om problemen vragen met die goedkope neppers. Dit onderzoek bevestigd wat eigenlijk iedereen al wist.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Apart dat nog niemand hier Anker genoemd heeft. Die maken kabels en laders van kwaliteit en nog betaalbaar ook en wordt via amazon.de gewoon in Nederland bezorgd.

  Volledig mee eens! Anker is zeker een goed merk! Ik heb er dacht ik nog een powerbank van gekocht. Ik denk dat Anker, samen met Belkin, Mophie en Aukey toch één van de bekendere zijn.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Nou de kabel van Apple zijn ook heel slecht. Binnen 3 maanden kabelbreuk bij 6 kabels. En wel de hoofdprijs betaald.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Apple heeft dit onderzocht . . . . . .
  Goh, wat een onafhankelijk onderzoek.
  En OMT publiceert het kritiekloos.

  Nou zijn er meerdere onderzoeken geweest en dan niet door Apple en daar kwam exact hetzelfde resultaat uit. Het is om problemen vragen met die goedkope neppers. Dit onderzoek bevestigd wat eigenlijk iedereen al wist.

  Dan zou het een ‘onafhankelijke site’ als OMT sieren als ze die in het nieuws brengen. Toch?

 • Profielfoto
  GoeieDag

  @Ziegler: er staat toch echt wat meer dan enkel “Apple heeft dit onderzocht . . .”
  En dan wordt niet OMT als partij genoemd.
  Maar verder een duidelijk kansloze discussie, want welk onderzoek er ook zal zijn, bij Apple zijn het allemaal dieven, is de mening van een aantal mensen. Dan ben je natuurlijk klaar.

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Geldt dit trouwens dan ook voor docks?

  Gebruik hier al geruime tijd 2 x de Logitech logibase icm 2 x de iPad pro 12,9 inch (eerste generatie), maar wel met het originele Apple snoer aan de logibase gekoppeld.

  Mocht dit nu het geval wezen, dan hoop ik dat Apple alsnog een Dock op de markt brengt waarbij je de smart connector kan gebruiken, want deze hebben ze helaas nog steeds niet ontwikkeld.

  Mijn persoonlijke mening is dan ook, dat de logibase het Dock is dat Apple had moeten ontwikkelen op het moment dat de iPads met smart connector uitkwamen.?

 • Profielfoto
  Pjotr

  Komt onderzoek en vindt dat andere laders slecht en gevaarlijk zijn. Ja ja.

  Wat wel een interessant onderzoek zou zijn op OMT:

  Welke USB laders zijn net zo goed of beter dan gemiddeld en hebben een prima prijs/kwaliteit verhouding?

 • Profielfoto
  Ziegler

  @Ziegler: er staat toch echt wat meer dan enkel “Apple heeft dit onderzocht . . .”
  En dan wordt niet OMT als partij genoemd.
  Maar verder een duidelijk kansloze discussie, want welk onderzoek er ook zal zijn, bij Apple zijn het allemaal dieven, is de mening van een aantal mensen. Dan ben je natuurlijk klaar.

  In de categorie iemand woorden in de mond leggen, scoort je post vrij hoog.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Geldt dit trouwens dan ook voor docks?

  Gebruik hier al geruime tijd 2 x de Logitech logibase icm 2 x de iPad pro 12,9 inch (eerste generatie), maar wel met het originele Apple snoer aan de logibase gekoppeld.

  Mocht dit nu het geval wezen, dan hoop ik dat Apple alsnog een Dock op de markt brengt waarbij je de smart connector kan gebruiken, want deze hebben ze helaas nog steeds niet ontwikkeld.

  Mijn persoonlijke mening is dan ook, dat de logibase het Dock is dat Apple had moeten ontwikkelen op het moment dat de iPads met smart connector uitkwamen.?

  Logitech is wel geen onbekend merk hé:P

 • Profielfoto
  Arjan E.

  Geldt dit trouwens dan ook voor docks?

  Gebruik hier al geruime tijd 2 x de Logitech logibase icm 2 x de iPad pro 12,9 inch (eerste generatie), maar wel met het originele Apple snoer aan de logibase gekoppeld.

  Mocht dit nu het geval wezen, dan hoop ik dat Apple alsnog een Dock op de markt brengt waarbij je de smart connector kan gebruiken, want deze hebben ze helaas nog steeds niet ontwikkeld.

  Mijn persoonlijke mening is dan ook, dat de logibase het Dock is dat Apple had moeten ontwikkelen op het moment dat de iPads met smart connector uitkwamen.?

  Logitech is wel geen onbekend merk hé:P

  Stond niet tussen het lijstje met namen wat je in je vorige reactie meldt?

  Tevens ligt de primaire focus van Logitech ook niet zo zeer op opladers/docks, maar meer op randapparatuur, vandaar dat ik deze los genoemd heb?

 • Profielfoto
  NapO

  @r.heijma opmerking van de week !! Hahaha

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Geldt dit trouwens dan ook voor docks?

  Gebruik hier al geruime tijd 2 x de Logitech logibase icm 2 x de iPad pro 12,9 inch (eerste generatie), maar wel met het originele Apple snoer aan de logibase gekoppeld.

  Mocht dit nu het geval wezen, dan hoop ik dat Apple alsnog een Dock op de markt brengt waarbij je de smart connector kan gebruiken, want deze hebben ze helaas nog steeds niet ontwikkeld.

  Mijn persoonlijke mening is dan ook, dat de logibase het Dock is dat Apple had moeten ontwikkelen op het moment dat de iPads met smart connector uitkwamen.?

  Logitech is wel geen onbekend merk hé:P

  Stond niet tussen het lijstje met namen wat je in je vorige reactie meldt?

  Tevens ligt de primaire focus van Logitech ook niet zo zeer op opladers/docks, maar meer op randapparatuur, vandaar dat ik deze los genoemd heb?

  Nee, heb ik inderdaad niet in mijn vorige lijstje vernoemd. Net om die reden wat je zegt: “Tevens ligt de primaire focus van Logitech ook niet zo zeer op opladers/docks, maar meer op randapparatuur”

  Ik heb indertijd veel van Logitech gekocht, webcams, audio 5.1 speakers en ook toetsenborden en de indertijd fantastische G9 muis:-)

  Maar dat is op zich niet waar mijn reactie over gaat he. Ik benadruk gewoon dat de NAAM LOGITECH niet echt onbekend en ze dus ook niet echt nalatigheid zullen toestaan op hun producten. Maar je hebt zeker gelijk wanneer je zegt dat ze niet bepaald bekend zijn om hun docks;-)