Dit zijn de 25 slechtste wachtwoorden van 2017

Door: Redactie WANT - 19 reacties

Hoewel we steeds vaker met Touch ID of Face ID inloggen, blijft een goed wachtwoord de basis van ieder account. Zeker in de tijd van verbonden gadgets. Hackers hoeven immers maar op één punt in te breken, om je netwerk binnen te kunnen.

Dat niet iedereen een goed wachtwoord even serieus neemt, blijkt uit de jaarlijkse lijst met de meest gebruikte en dus makkelijkst te raden wachtwoorden. Ook de editie van 2017 staat vol met pareltjes.

Top 25 op basis van lijsten van gelekte gegevens

De lijst wordt ieder jaar door SplashData samengesteld. Het bedrijf baseert zich op lijsten met gelekte inloggegevens. De top 25 van dit jaar is gebaseerd op meer dan vijf miljoen gelekte wachtwoorden. Het bedrijf voorspelt bovendien dat maar liefst tien procent van alle computergebruikers een van deze wachtwoorden (heeft) gebruikt. Hopelijk zit jouw wachtwoord er niet bij.

 1. 123456
 2. password
 3. 12345678
 4. qwerty
 5. 12345
 6. 123456789
 7. letmein
 8. 1234567
 9. football
 10. iloveyou
 11. admin
 12. welcome
 13. monkey
 14. login
 15. abc123
 16. starwars
 17. 123123
 18. dragon
 19. passw0rd
 20. master
 21. hello
 22. freedom
 23. whatever
 24. qazwsx
 25. trustno1
password-16x8
Klik/tap voor groter.

Weet wat je te doen staat

Het advies is simpel: maak je wachtwoorden langer, minder voorspelbaar en recycle niet overal hetzelfde wachtwoord. Het hoeft niet moeilijk te zijn! Gebruik bijvoorbeeld een wachtwoordmanager. De Mac en iPhone komen standaard met Sleutelhangertoegang die lange, willekeurige en dus moeilijk te kraken wachtwoorden genereert. Niet de naam van je moeder, huisdier of favoriete film-franchise.

Een extra maatregel is het inschakelen van twee-staps-verificatie. Het kost slechts een paar minuten, maar kan het verschil maken. We adviseren je dat in ieder geval bij je email in te stellen. Dat is immers het centrale punt waar hackers het vaak op gemunt hebben. In dit artikel lees je hoe je het bij de populairste apps en diensten inschakelt.

tweestaps
Klik/tap voor groter.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Ongelofelijk dit!
  Extra verificatie is aan te raden maar een langer wachtwoord ook. Als je een beetje handig bent kun je je eigen algoritme maken zodat je overal een uniek wachtwoord hebt, maar die voor onbekenden toch niet te achterhalen is.
  Maar goed, als je tevreden bent met ‘iloveyou’ als wachtwoord is dat vast te ingewikkeld.

 • Profielfoto
  Joid

  Zonder onderzoek had ik dit lijstje ook wel op kunnen stellen. Dit is al sinds jaar en dag hetzelfde.

 • Profielfoto
  Yosemite

  In Nederland is Welkom01 look heel popular.

  Voor elke website een uniek random wachtwoord gebruiken en deze in een password manager opslaan die heel goed beveiligd is lijkt me nog steeds de beste optie. Verschillende wachtwoorden onthouden kan alleen maar als je ze te makkelijk maakt of ze te veel op elkaar lijken.

 • Profielfoto
  TLM

  Ik mis nog ‘root’, ‘server’ en ‘system’ in dat lijstje:smile:

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik kwam afgelopen week 0000 tegen als standaard wachtwoord op alle devices van een familielid en toch maar geadviseerd om daar een pietsje meer aandacht aan te besteden??

 • Profielfoto
  Shmoo

  Je had ze ook gewoon een broccoli kunnen geven.

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Het advies is simpel: maak je wachtwoorden minder voorspelbaar…

  Waarom? Als je denkt dat ww worden gekraakt door mensen wel, maar het is meestal toch brute force door bots, die ww kraken. En die zien geen verschil in gewone tekst en dit soort ww: %G*(#32@Akk+
  Alleen met een lange ww is de kans op kraken (en meelezen) kleiner, dus maak gewoon een zin die jij wel snapt en onthoudt als ww.

 • Profielfoto
  Wyodor

  Heuger opgeleiden gebruiken Latijnse wachtweurden :

  http://responsive.2kool4u.net/private/password/

  Met links om de sterkte te meten.

  Bestand met de wachtweurden kan weurden gedownleud.

 • Profielfoto
  gipsman

  Tweestapsverificatie is niet echt een makkie vind ik. Je moet een 2de apparaat bij de hand hebben, de verzonden code vervalt razendsnel, na ingebruikname van een nieuw device begint alles van voren af aan… Voor gebruik van externe mailapps (airmail, newton,…) moet je naar de applesite om een app specific wachtwoord aan te maken, wat eigenlijk een handige manier is om concurrenten weg te drummen, in naam van de veiligheid. Ik hoop dat touchID en faceID snel een einde maken aan dit gedoe.

 • Profielfoto
  spelbook

  Ik mis bij dit soort topics altijd deze:

 • Profielfoto
  GoeieDag

  Tweestapsverificatie is niet echt een makkie vind ik. Je moet een 2de apparaat bij de hand hebben, de verzonden code vervalt razendsnel, na ingebruikname van een nieuw device begint alles van voren af aan…

  Meestal is zo’n code een minuut of 10 vallid. En als je ‘Continu√Įteit’ in gebruik hebt, ontvang je de SMS code ook op je Mac en met een simpele copy/paste voer je het in. Makkelijk en veilig.

 • Profielfoto
  html-junky

  Twee staps verificatie werkt bij mij ook altijd, op mn Apple Watch krijg ik het dan binnen hoef ik mn telefoon niet te pakken. Daarnaast moet je zorgen dat je je account goed configureert dat wil zeggen dat je herstelcodes aanmaakt of een hersteladres voor het geval dat je telefoon stuk is.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Fijn dat al mijn wachtwoorden zo aan de grote klok worden gehangen! ?

 • Profielfoto
  Das

  Altzheimer123

 • Profielfoto
  NASI-GORENG

  creme dementhe

 • Profielfoto
  ro_me

  Ik gebruik altijd een combi van mijn naam en geboortedatum! Omdat ik veel jonger uitzie als dat ik werkelijk ben is dit bijna niet te raden voor anderen!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Gelukkig staat Shmoo546 er niet tussen! Oh, shit…:P

 • Profielfoto
  Multimediaknaller

  Tijd voor een PIN code, zoals Microsoft dat doet met Windows

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Gerard op 9 februari 2018 10:40
  Tijd voor een PIN code, zoals Microsoft dat doet met Windows

  Misschien moet je dat even toelichten hier…… De meeste gebruik hier Mac OS

  No punch  intended