YouTube activeert extra hoge resolutie voor iPhone X

5 reacties

Heb je een iPhone X? Dan kun je nu genieten van YouTube in extra hoge kwaliteit. De videodienst van Google heeft de maximale resolutie die zijn iOS-app kan tonen opgeschroefd van 1080p naar 1440p, oftewel 2560 x 1440 pixels.

De iPhone X heeft een scherm met een resolutie van 2436 x 1125 en video van YouTube kan nu het hele scherm vullen zonder op te schalen. Dat zorgt voor scherp beeld. Helaas ontbreekt ondersteuning voor HDR.

YouTube in 1440p en fullscreen

De hoge resolutie wordt in de meest recente versie van de iOS-app van YouTube automatisch geactiveerd. Voorwaarde is natuurlijk dat het bronmateriaal ook een hoge resolutie heeft. Bij alle video die in 4K beschikbaar is, zou 1440p moeten werken. Om te checken of een video in 1440p beschikbaar is ga je op iOS naar het menu bovenaan en kies je voor de optie kwaliteit.

youtube app iphone x full screen
Klik/tap voor groter.

Naast de hoge resolutie is Google’s videodienst ook geschikt gemaakt voor fullscreen-weergave op de iPhone X. Standaard zal de app video met zwarte randen tonen, maar door met twee vingers te zoomen kun je overschakelen naar volledig scherm. De balk aan de bovenkant van het iPhone X-scherm bedekt dan wel een klein deel van de video.

HDR-ondersteuning blijft uit

De iPhone X heeft een volwaardig HDR-scherm en ondersteunt een brede kleurweer­gave (P3), Dolby Vision en HDR10. Daardoor zie je rijkere kleuren en betere contrasten. Helaas ondersteunt YouTube op iOS nog geen HDR-video, dit is voorlopig alleen op Android beschikbaar. De videodienst van Google prioriteert Apple-apparaten sowieso niet vaak. De Apple TV 4K kan bijvoorbeeld geen 4K-video van YouTube afspelen omdat Apple en Google op de achtergrond een stille codec-oorlog uitvechten. (Zie → YouTube verbergt 4K-video bewust voor Apple-apparaten)

imac-srgd-p3-16x9
Klik/tap voor groter.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  bechris60

  Huh. Dat kon ik ook al bij men iPhone 7 plus.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Klopt. Daarom was het vreemd dat de iPhone X het niet kon, terwijl deze een groter scherm heeft. Gelukkig heeft YouTube dat nu opgelost.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dit is natuurlijk altijd goed nieuws! Betere ervaring on the go!:-D

 • Profielfoto
  csteelooper

  Het zou pas echt goed nieuws zijn als YouTube/Google/Alphabet, Inc. haar politieke spelletjes zou staken en gewoon beschikbaar stelt wat mogelijk is op de hardware. Dus gewoon HDR en 4K waar mogelijk, ongeacht of je device nu van Apple is of niet. Dat het in Safari op de Mac niet mogelijk is (lees: zou zijn) wegens het ontbreken van de vereiste VP9-codec is één ding; binnen apps (zowel op iOS als op MacOS en tvOS) kan iedereen zijn of haar éigen codecs meesturen. Dus waarom de NATIVE YouTube app dit niet ook gewoon doet is mij een raadsel. Vimeo maakt er ook geen probleem van… Op die manier hadden mensen met een TV Gen5 gewoon van 4K+HDR kunnen genieten en mensen met de nieuwste iDevices (iPad’17; iPad Pro 10.5; iPhone X; iPhone 8(Plus)) hadden HDR kunnen ervaren. Mac-gebruikers kunnen daarvoor nu toch al naar Chrome, maar omdat browsers in de iOS app store feitelijk niet meer zijn dan een UI/UX-schil, is dat voor iOS noch tvOS een optie…
  Dat Google (Alphabet, Inc) en Apple in een conflict liggen is leuk en aardig, maar consumenten zouden daar niet de dupe van moeten zijn, naar mijn mening.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het zou pas echt goed nieuws zijn als YouTube/Google/Alphabet, Inc. haar politieke spelletjes zou staken en gewoon beschikbaar stelt wat mogelijk is op de hardware. Dus gewoon HDR en 4K waar mogelijk, ongeacht of je device nu van Apple is of niet. Dat het in Safari op de Mac niet mogelijk is (lees: zou zijn) wegens het ontbreken van de vereiste VP9-codec is één ding; binnen apps (zowel op iOS als op MacOS en tvOS) kan iedereen zijn of haar éigen codecs meesturen. Dus waarom de NATIVE YouTube app dit niet ook gewoon doet is mij een raadsel. Vimeo maakt er ook geen probleem van… Op die manier hadden mensen met een TV Gen5 gewoon van 4K+HDR kunnen genieten en mensen met de nieuwste iDevices (iPad’17; iPad Pro 10.5; iPhone X; iPhone 8(Plus)) hadden HDR kunnen ervaren. Mac-gebruikers kunnen daarvoor nu toch al naar Chrome, maar omdat browsers in de iOS app store feitelijk niet meer zijn dan een UI/UX-schil, is dat voor iOS noch tvOS een optie…
  Dat Google (Alphabet, Inc) en Apple in een conflict liggen is leuk en aardig, maar consumenten zouden daar niet de dupe van moeten zijn, naar mijn mening.

  Groot gelijk!