YouTube-experiment: video optimaliseren voor iPhone X

4 reacties

De iPhone X heeft een ongewone beeld­verhouding. In plaats van 16 bij 9 is de nieuwste smartphone van Apple 19,5 bij 9. Dat levert voor video een uitdaging op: je kijkt met zwarte balken, of mist een stukje. Behalve als de video voor iPhone X is geoptimaliseerd.

Filmmaker Joseph Linaschke heeft zo’n video gemaakt. Als je zijn creatie op een iPhone X bekijkt, zal deze automatisch zonder zwarte balken afspelen. Er is ook rekening gehouden met de “notch” aan de voorzijde.

4K-video gecropt voor iPhone X

Hoe het werkt? Linaschke heeft een 4K-video gecropt naar 3840 x 1772 pixels. Zo past de video precies op het scherm van de iPhone X met een beeldverhouding van 19,5 bij 9. iOS detecteert dit, ziet dat de beeld­verhouding overeenkomt en toont de video in volledig scherm automatisch zonder zwarte balken aan de zijkanten.

youtube video iphone x 16x9 alt
Klik/tap voor groter.

De filmmaker heeft ook een slimme template gemaakt die de uitsparing met sensoren aan de bovenkant van het scherm gebruikt als onderdeel van een balkje met achtergrondinformatie. Gezien de meeste iOS-apparaten nog een beeldverhouding van 16 bij 9 hebben, raden we niet aan om al je video’s in 19,5 bij 9 op te nemen. Desalniettemin is dit een leuk project dat ook nog een leerzame how-to video heeft.

Video: Geoptimaliseerd voor iPhone X

De making-of en how-to


(Via: iFun)

Reacties

4 reacties
 • Profielfoto
  bcgraaf

  In de OMT app gebeurt er vrij weinig;! Op site gaat het wel goed

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  De OMT-app is ook nog niet iPhone X compatibel (wel bijna af) dus dat zal het verklaren ?

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Video optimaliseren voor de iPhone X is zoiets als een benzinemengsel optimaliseren voor een Zastava Yugo.

 • Profielfoto
  Sannetju

  Ja! ik vind dat de OMT app ook wel eens aangepast mag worden aan de iPhone X,geen gezicht hoor zwarten balk onder en boven van een groot scherm vd X:sad: