WhatsApp krijgt optie voor ‘stille’ groepsgesprekken

6 reacties

Groepschats op WhatsApp zijn handig voor snelle communicatie en mededelingen, maar kunnen ook ontzettend druk worden. De populaire chat-app wil dit oplossen met een nieuwe vorm van groepschats waarin alleen de beheerder berichten kan plaatsen.

Zo verandert een groepschat in een soort mededelingenbord. Dat kan handig zijn voor bedrijven en scholen die boodschappen naar een grote groep willen sturen, zonder de ‘ruis’ die een groepschat normaal veroorzaakt.

Alleen beheerders kunnen berichten sturen

De functie is nog niet beschikbaar, maar het blog WaBetaInfo ontdekte dat er al druk getest wordt. Beheerders kunnen tekstberichten, video’s, gesproken berichten, documenten en GIF’jes sturen. Als een deelnemer wil reageren, krijg hij de optie om de beheerder direct een bericht te sturen. Iets naar de hele groep sturen is uitgesloten.

whatsapp stille groepen 001
Met zo’n watermerk is geen bronvermelding meer nodig… – Klik/tap voor groter.

Groepschats waarin alleen beheerders berichten kunnen sturen, zouden ook dienst kunnen doen als nieuwsfeed. Een blog zou een groep aan kunnen maken en daar linkjes in kunnen plaatsen. Nadeel is dat alle lezers elkaars nummer zien en bovendien is de grootte van de groep nog steeds beperkt tot 256 mensen. Dat is genoeg voor de gemiddelde vereniging, school of bedrijf, maar niet voor nieuwssites.

Praktische functies

Volgens WaBetaInfo gaat de functie niet voor mei 2018 live. Waar dat uit opgemaakt kan worden is echter onduidelijk. Het is wel goed om te zien dat WhatsApp inzet op praktische functies en niet vervalt in het toevoegen van stickers, filters en andere extra’s om Stories te pushen. Dat pakte bij Facebook Messenger ook niet zo goed uit.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Wordt het niet tijd voor mappen?

 • Profielfoto
  csteelooper

  Wordt het niet tijd voor mappen?

  Nâh… Niet belangrijk… Ik zou willen dat de functie voor emoji-gebruik uit WhatsApp Desktop éindelijk eens naar iOS kwam… Je typt een dubbele punt (:) gevolgd door enkele letters (van de beschrijving die bij de emoji hoort) en kunt vervolgens de gewenste emoji kiezen. Van mij mag een soortgelijke functie zelfs systeembreed in iOS worden gestopt!

 • Profielfoto
  brandrob

  Wordt het niet tijd voor mappen?

  Nâh… Niet belangrijk… Ik zou willen dat de functie voor emoji-gebruik uit WhatsApp Desktop éindelijk eens naar iOS kwam… Je typt een dubbele punt (:) gevolgd door enkele letters (van de beschrijving die bij de emoji hoort) en kunt vervolgens de gewenste emoji kiezen. Van mij mag een soortgelijke functie zelfs systeembreed in iOS worden gestopt!

  Ik heb dat al jaren systeembreed ingesteld door middel van tekstvervanging. Synchroniseert zelfs tussen alle iOS-apparaten en Macs en werkt in vrijwel elke app.

  Gewoon zelf vervangingen instellen voor de emoji die je wilt, zodat:) overal vanzelf ? wordt.

 • Profielfoto
  Betatester

  Is deze functie niet het zelfde als een verzendlijst?

 • Profielfoto
  GuidoH

  Wordt het niet tijd voor mappen?

  Nâh… Niet belangrijk… Ik zou willen dat de functie voor emoji-gebruik uit WhatsApp Desktop éindelijk eens naar iOS kwam… Je typt een dubbele punt (:) gevolgd door enkele letters (van de beschrijving die bij de emoji hoort) en kunt vervolgens de gewenste emoji kiezen. Van mij mag een soortgelijke functie zelfs systeembreed in iOS worden gestopt!

  Als je nu Ctrl+Cmd+Spatie indrukt en paar letters typt heb je hetzelfde resultaat… Beter dan dat het afhankelijk is wat je typt, en veel langzamer is het niet.

 • Profielfoto
  daanclasener

  Wat ik graag zou zien is een tekstbox (desnoods met limiet) waarin je wat meer informatie zou kunnen zetten dan en titel, vb: groepsgesprek voor een feest, het zou handig zijn om dan details over dit feest makkelijk beschikbaar te hebben in plaats van omhoog te moeten scrollen