Het verhaal achter de bekendste foto van Steve Jobs

Raymon op 02 november 2017 8 reacties Laatste door Spinozo

De bekendste foto van Steve Jobs is een simpel portret in zwart-wit. Apple plaatste de foto bij het overlijden van de oprichter van het bedrijf in 2011 op zijn website. Daarnaast prijkt de foto op de voorkant van de officiële biografie van Jobs.

Fotograaf Albert Watson maakte de foto in 2006 voor een magazine. Nu vertelt hij voor het eerst het bijzondere verhaal achter het portret.

Jobs wilde niet op de foto

Steve Jobs had een hekel aan op de foto gaan. Hij verscheen alleen voor de camera als het strikt noodzakelijk was. “Apple PR had me al gewaarschuwd”, vertelt Watson. Jobs moest om negen uur in de ochtend verschijnen en kwam één minuut voor negen binnen. Watson had wel een idee hoe hij de Apple-oprichter op zijn gemak kon stellen. “Ik vertelde dat er een uur gepland was, maar dat ik de shoot binnen een half uur kon afronden”, aldus de fotograaf. Jobs had een drukke dag en vond dat fantastisch nieuws.

Jobs Apple Site 001

Klik/tap voor groter.

“Kijk alsof je weet dat je gelijk hebt”

Watson besloot een simpele portretfoto te maken, het werd haast een pasfoto. Een witte achtergrond, slechts een paar pogingen en snel klaar. “Ik vroeg Jobs om een beetje naar voren te leunen en zich voor te stellen dat hij omringd is door mensen die het niet met hem eens zijn, terwijl hij weet dat hij gelijk heeft”, zegt de fotograaf. Voor Jobs was dat een makkie. De Apple-oprichter grapte: “Geen probleem. Dat doe ik elke dag!”

Jobs keek naar de lens, legde zijn duim op zijn kin en toverde een kleine glimlach op zijn gezicht. “Het was geen echte glimlach, maar de blik die hij gebruikte als hij zeker van zijn zaak was en niet wilde dat mensen aan zijn mening twijfelde”, herinnert de fotograaf zich.

Iconisch portret

Na de shoot vroeg Jobs aan Watson of hij de polaroid mocht hebben. Volgens Jobs was het de beste foto die ooit van hem gemaakt is. Op dat moment wist de fotograaf niet of dit een oprechte reactie of formele beleefdheid was. Vijf jaar later vroeg Apple of Watson de foto nog had en of hij deze door kon sturen. Later die middag stond de foto op de voorpagina van Apple.com. Het was dus écht de beste foto van Jobs ooit.

Raymon is vaste redacteur bij OMT, maar noemt zich liever redactieninja. Ook te volgen op Twitter en wekelijks te horen in de TechSnacks Podcast. Lees meer artikelen van Raymon.

En nu?

8 reacties

Profielfoto

imathijs op 02 november 2017

Leuk artikel Raymon, interessant! Meer hiervan.

Profielfoto

recoiller op 02 november 2017

Leuk artikel en weetje..

Profielfoto

NoPlasticPhones op 02 november 2017

Boeiend! Blijft een intrigerende foto.

Profielfoto

Nick Seamore op 02 november 2017

Helemaal met de eerste drie eens!

Profielfoto

DBLCreations op 02 november 2017

Echt fijn om een beetje meer te weten over wat hij aan het denken was, hoewel je dat eigenlijk nooit 100% zeker weet, maar het is zeker een geslaagde foto!

Profielfoto

marco.nl op 02 november 2017

Als ik dat filmpje bekijk dan stoor ik me erg een beetje aan de knie die de man onder in beeld heeft.. vooral als de cameraman inzoomt op de handen. Ben ik de enige die vind dat het een raar beeld geeft?:mrgreen:

Profielfoto

SvS op 02 november 2017

Als ik dat filmpje bekijk dan stoor ik me erg een beetje aan de knie die de man onder in beeld heeft.. vooral als de cameraman inzoomt op de handen. Ben ik de enige die vind dat het een raar beeld geeft?:mrgreen:

Totaal niet opgevallen, omdat alles 1 kleur is, tot je het schreef. Het is wel raar in het midden. alsof… Nou ja, ik hou het bij mijn fantasie.:angel::evil:

Maar buiten dat, het is idd prachtplaatje en leuk artikel, wist ik ook niet.

Profielfoto

Spinozo op 02 november 2017

Nice!

 


Je kunt alleen reageren met een gratis OMT account.
Heb je geen OMT account? Registreer je dan nu gratis!

Inloggen

 

of Wachtwoord resetten?