Raymon Mens
Raymon Mens Diensten 22 november 2017
Leestijd: 2 minuten

Uber hield groot datalek onder de pet

Stel je eens voor dat je ontdekt dat hackers de gegevens van 57 miljoen gebruikersaccounts en 600.000 kentekenplaten van je chauffeurs hebben buitgemaakt. Verzwijg je het en betaal je zwijggeld, of ben je eerlijk en waarschuw je gebruikers en medewerkers?

Dat Uber heeft gekozen voor zwijgen, zal weinig mensen verbazen. De taxi-startup had in oktober 2016 een datalek en hield dit onder de pet. De hackers kregen 100.000 dollar om de gestolen data te vernietigen.

Gegevens van gebruikers en chauffeurs

Persbureau Bloomberg is de hack op het spoor gekomen en Uber bevestigt dat de namen, e-mailadressen en mobiele nummers van 57 miljoen gebruikers zijn gelekt. Daarnaast werden de namen en rijbewijsgegevens van 600.000 chauffeurs in de VS buitgemaakt. De hackers konden in de systemen van de taxi-app komen door inloggegevens die door programmeurs van Uber per ongeluk op codewebsite Github waren gezet.

Klik/tap voor groter.

In een Blogpost benadrukt Uber-CEO Dara Khosrowshahi dat er geen creditcard- of bankgegevens zijn gestolen. Het bedrijf betuigt spijt en zegt dat het fout was om getroffen gebruikers, chauffeurs en toezichthouders niet in te lichten. Dat de data door de hackers na het ontvangen van 100.000 dollar ook echt vernietigd is, staat niet vast. Volgens Uber is er geen bewijs voor fraude of misbruik dat verband houdt met dit datalek. Desalniettemin krijgen chauffeurs extra bescherming tegen identiteitsfraude op kosten van de start-up.

Zwaar jaar voor Uber

Uber kwam het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws. Binnen de veelbelovende start-up was sprake van seksuele intimidatie en het gebruik van drugs op de werkvloer. De dienst lapte ook App Store-regels aan zijn laars en stopte alleen toen Apple-CEO Tim Cook persoonlijk ingreep. Ook hadden medewerkers toegang tot een ‘God View Tool‘ om ex-partners, politici en celebs real-time te tracken. In juni stapte Travis Kalanick op als CEO en probeert Dara Khosrowshahi schoon schip te maken. Laten we hopen dat er in 2018 geen lijken meer uit de kast komen.

Travis Kalanick stapte in juni 2017 op als CEO van Uber – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Uber hield groot datalek onder de pet
Sluiten