RAW Power: onofficiële opvolger Aperture nu ook op iOS

7 reacties

RAW Power is een app voor fotobewerking en archivering die op meerderde manieren interessant is. Ontwikkelaar Nik Bhatt was voorheen bij Apple verantwoordelijk Aperture, maar heeft sinds begin 2017 zijn eigen app voor Mac. En nu ook voor iOS.

De app is volledig gebaseerd op de iCloud-fotobibliotheek. Wanneer je RAW Power opent, zijn al je gebruikelijke foto’s en albums zichtbaar. Wijzigingen worden gesynchroniseerd en zijn ook in de Foto’s-app te bekijken.

Geavanceerde bewerkingen

RAW Power onderscheidt zich van de standaard Foto’s-app van iOS en macOS met geavanceerde bewerkingstools. De app ondersteunt alle RAW-structuren die je iPhone, iPad en Mac ook kunnen lezen. Op iOS biedt RAW Power een curven-tool, opties voor het aanpassen van de witbalans, evenals het bokeh-effect op foto’s gemaakt door de iPhone 7 Plus, 8 Plus en X. Veeleisende gebruikers zullen blij zijn met het histogram en de clipping-indicator. Apple’s Foto’s-app heeft op macOS een curven-tool, maar op iOS niet. RAW Power vult dat gat op.

raw power iphone 001
Klik/tap voor groter.

RAW Power vs. Lightroom CC

Wijzigingen zijn niet-destructief, je kunt altijd terug naar het originele bestand. Dat is een dikke plus, maar RAW Power is nog lang niet perfect. Zo missen we de mogelijk om de kolom met tools op de iPad te minimaliseren en is er geen goede workflow voor batchbewerkingen. De app heeft minder tools dan Lightroom CC en ondersteunt geen tag. Lightroom CC heeft daarentegen nog steeds geen curven-tool en kan het bokeh-effect van iPhone-foto’s niet aan.

De integratie met iOS en macOS is veel beter dan die van Lightroom, maar daar geef je wel compatibiliteit met Windows en Android voor op. Als je op zoek bent naar een geavanceerde bewerkingsoplossing die is geïntegreerd met iCloud-fotobibliotheek, is RAW Power zeker een kijkje waard.

raw power mac
Klik/tap voor groter.

Gratis proberen op iOS

RAW Power voor iOS is een gratis download in de App Store. Geavanceerde bewerkingstools worden ontgrendeld met een in-app-aankoop van € 10.99. Op de Mac kost de applicatie € 16,99. RAW Power vereist iOS 11 en recent apparaat, minstens een iPhone 6s, iPad mini 4 of iPad Air 2.

Je moet wel voor je eigen iCloud-opslag zorgen. Bij Apple kost 200GB opslag € 2,99 per maand, terwijl voor 2TB € 9,99 betaald moet worden. Lightroom CC kost € 11,99 er maand en biedt 1TB opslag.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  abbenhui

  Lightroom CC kost € 11,99 er maand en biedt 1TB opslag.

  Dat is dan wel inclusief Photoshop …

 • Profielfoto
  donut

  Heel handig hoor alle Raw beelden in de cloud…
  10 sec wachten per afbeelding voor downloaden en 20 sec voor uploaden…
  en waarom eigenlijk?

 • Profielfoto
  koen

  Bedankt voor de tip!

 • Profielfoto
  Furbz

  Lightroom CC kost € 11,99 er maand en biedt 1TB opslag.

  Dat is dan wel inclusief Photoshop …

  En dan heb je het nog niet over de RAW-engine. Daar zit tussen al
  die (nieuwe) producten behoorlijk wat verschil tussen. Sommige
  producten/suites bieden gewoon kwalitatief betere RAW verwerking
  dan andere. Ga deze wel stiekem even bekijken uit nieuwsgierigheid!

 • Profielfoto
  Hugaer

  Kan de Foto’s app niet openen bij mij.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Apple moet toch echt komen met een trial optie voor apps. Ik wordt gek van al die in app aankopen… want die vallen niet onder family sharing. Heel irritant.

 • Profielfoto
  Svartvatten

  Met Picktorial heb ik een goede vervanger van Aperture gevonden voor een acceptabele prijs, https://www.picktorial.com/. Hij bewaart de je wijzigingen in een klein data bestandje in dezelfde map als waarde foto staat. Je krijgt dan geen enorme biblotheek zoals met Aperture en als je de map verplaats verplaats je meteen de wijzigingen mee.