Pixelmator Pro is nu beschikbaar in de Mac App Store

5 reacties

De opvolger van Pixelmator is nu beschikbaar. Onder de naam Pixelmator Pro gaat het Litouwse team met een moderne applicatie de concurrentie met Photoshop aan. Pixelmator Pro heeft een introductieprijs van € 64,99, daarna kost de applicatie € 109,99.

Pixelmator Pro is helemaal gemaakt voor de Mac. Terwijl concurrent Affinity Photo een Windows-versie lanceert, focust het Pixelmator-team op een nieuwe interface en functies om alles uit macOS High Sierra te halen.

Nieuwe interface

Wat het meest opvalt aan de nieuwe Pixelmator is de interface. De lappendeken van vensters heeft plaatsgemaakt voor één venster met balken aan de zijkanten. Aan de rechterkant zijn alle tools en effecten te vinden en aan de linkerkant staan de lagen. Het heeft iets weg van de Foto’s-app en macOS en is misschien even wennen, maar zeker op kleine schermen veel overzichtelijker. De meeste sneltoetsen zijn ongewijzigd, dus ervaren gebruikers kunnen snel met de nieuwe versie aan de slag.

Schermafbeelding 2017-11-29 om 14.39.38
Klik/tap voor groter.

Gemaakt voor de Mac

Om de nieuwe foto-editor te gebruiken, heb je High Sierra nodig en dat is geen toeval. Pixelmator Pro maakt namelijk volop gebruik van nieuwe frameworks die in High Sierra zitten. Zo wordt het Core ML-framework ingezet voor tal van taken. Denk aan de automatische naamgeving van lagen, horizondetectie en realistische verwijdering van objecten. Het zware grafische werk wordt door Metal 2 direct op de GPU gedaan.

iPad-versie en meer

Naast de Mac komt Pixelmator Pro volgend jaar ook naar de iPad. Momenteel is op iOS alleen de oude (maar nog steeds prima) Pixelmator-versie beschikbaar. De fotobewerker krijgt ook een broertje, genaamd Vectormator. Deze applicatie moet gaan concurreren met Adobe Illustrator en Affinity Designer. Wanneer die applicatie uitkomt is nog onduidelijk en de precieze functies zijn nog in nevelen gehuld.

pixelmator ipad
Klik/tap voor groter.

Introductieprijs

Pixelmator Pro is tijdelijk voor € 64,99 verkrijgbaar in de Mac App Store. Dit is een tijdelijke introductieprijs, de vaste prijs wordt € 109,99. De ontwikkelaar biedt ook een gratis proefversie die 30 dagen volledig functioneel is. Het Pixelmator-team laat aan OMT weten dat de oude Pixelmator-versie is nog steeds verkrijgbaar en zal updates krijgen om nieuwe macOS-versies te ondersteunen. Nieuwe functies komen alleen naar Pixelmator Pro.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Leuk speelgoed maar geef mij maar gewoon de industrie standaard.

  Als je moet uitwisselen met derden weet je dat er niks verloren gaat

 • Profielfoto
  G4

  Ziet er goed uit! Zal het eens testen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Raymon hebben jullie geen demoversie gekregen van Pixelmator om te testen?

  Ik vind het zo raar dat dit bedrijf ongeveer een half jaar geleden al ‘Coming soon’ adverteerde maar werkelijk niemand heeft met deze app kunnen spelen of proberen tot vandaag.

  Zoiets kan toch niet voor een Pro app.

 • Profielfoto
  joram

  @Knekkie: De industriestandaard zegt ook niet alles natuurlijk. Vroeger was de industriestandaard Quark, en die is vervangen voor Indesign omdat ze hebben zitten klungelen.

  Photoshop bijvoorbeeld is enórm langzaam vergeleken met een programma als Affinity Photo, en Illustrator is bijzonder traag vergeleken met Affinity Design. Beide programma’s die nu al aardig goed werken met compatibiliteit met beide “industrie standaarden”, CMYK-workflows en meer.

  Het vervelende van Pixelmator, vind ik persoonlijk althans, is dat ze nu de moniker “Pro” achter hun naam hebben geplakt, terwijl het voor de print industrie alles behalve Pro is: er is namelijk totaal geen support voor CMYK, kleurprofielen en PDF(X) etc., iets wat Affinity wel implementeert… en dus echt meer gericht is op de totále Pro markt.

 • Profielfoto
  Mapple4

  Heeft Pixelmator Pro ook een extensie in het foto’s programma op de Mac?