Pixelmator Pro komt eind november naar Mac én iPad

12 reacties

Het team achter de geliefde grafische app Pixelmator heeft groot nieuws. Het eerder dit jaar aangekondigde Pixelmator Pro wordt op 29 november uitgebracht. Naast een versie voor de Mac, zal er later ook een iPad-versie beschikbaar zijn.

De prijs is ook bekend. De app zal 59 dollar kosten, maar na de eerste update loopt dit op naar 99 dollar. Pixelmator Pro is de opvolger van Pixelmator en heeft een nieuwe interface, verbeterde functies en meer.

Mac en iPad

Terwijl concurrent Affinity met Windows-gebruikers flirt, zet Pixelmator volledig in op macOS en iOS. Pixelmator Pro heeft een nieuwe interface die aan de Foto’s-app van macOS doet denken. Alle losse vensters met tools zijn in één venster met panelen linker- en rechterkant geïntegreerd. Dit werkt overzichtelijker op een kleiner scherm van bijvoorbeeld een MacBook.

screenshot pixelmator pro whirlwind
De interface van Pixelmator Pro – Klik/tap voor groter.

De nieuwe editor maakt ook gebruik van nieuwe Mac-functies, zo wordt het zware grafische werk direct op de GPU gedaan met Metal 2. Daarnaast wordt Apple’s framework voor Machine Learning, genaamd CoreML, gebruikt om lagen automatisch een naam te geven aan de hand van de inhoud.

iPad en meer

Een grote verrassing is dat Pixelmator Pro ook naar de iPad komt. De Litouwse ontwikkelaar zal de Mac-versie op 29 november uitbrengen en de iPad-versie volgt ‘snel’. Er komt ook een tweede app van het Pixelmator-team aan, namelijk Vectormator. Dit wordt een concurrent van Adobe Illustrator en Affinity Designer. De huidige versie van Pixelmator heeft al een verborgen vector-modus, je activeert deze door op cmd + shift + v te drukken. De standalone-app Vectormator zal veel uitgebreider zijn.

pixelmator pro text
Klik/tap voor groter.

Wat er met de huidige versie van Pixelmator gaat gebeuren is nog steeds niet duidelijk. De ontwikkelaar laat in het midden of deze na de release van Pixelmator Pro nog updates krijgt. Het zou overigens geen schande zijn als de huidige versie van de app niet meer bijgewerkt wordt. De eerste versie kwam namelijk in 2007 uit en voor een app die € 32,99 kost is tien jaar ondersteuning meer dan prima.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Prijs is goed.. Ik ben blij en kan niet wachten. ?

 • Profielfoto
  marcelnijman

  29 september, dat duurt nog effe

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben heel erg benieuwd!

 • Profielfoto
  joram

  Als deze nieuwe Pixelmator “Pro” is, heeft hij dan ook CMYK support, en ondersteuning voor kleurprofielen en zo? Ik ben al tijden fan van Affinity, maar deze mist ook nog net wat elementen die je in Photoshop heel vaak en snel gebruikt. Terwijl ik Photoshop, Indesign en Illustrator hoe langer hoe meer zat begin te worden nu Adobe steeds meer reclamevensters en paneltjes toe begint te voegen aan betaalde software (om maar niet te spreken van de bloat die er soms in zit)

 • Profielfoto
  Maikelw

  Heb mijn ogen toch een beetje geopend voor zulke alternatieven op Adobe, maar och och, wat is het moeilijk om er aan te wennen na 15 jaar hetzelfde pakket: Het is praktisch een verlening van m’n vingers geworden, nu voel ik me gewoon soms echt stom omdat ik de basis dingen niet kan eens vinden:nerd:

 • Profielfoto
  Humain

  Zodra er een partij komt die me tethered laat fotograferen via draad en de fotos in raw opslaat koop ik direct een ipad pro.

 • Profielfoto
  Planeten Paultje

  Corel heeft hier de bal wel heel erg laten vallen. CorelDraw was uitstekend. Ik denk dat het niet meer terugkomt, de achterstand is niet meer in te halen.

 • Profielfoto
  JWR

  @Raymon; je schrijft dat de prijs na de eerste update oploopt naar 99 dollar…. Kun je daar wat specifieker in zijn?

  De app zal 59 dollar kosten, maar na de eerste update loopt dit op naar 99 dollar. Pixelmator Pro is de opvolger van Pixelmator en heeft een nieuwe interface, verbeterde functies en meer.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Oh, and Pixelmator Pro 1.0 Whirlwind will launch with a price of $59 as we want as many of you as possible to be able to afford it. However, we don’t think the price will stay that low for too long. It will go up as soon as we ship free updates with major new features (that are not yet announced but are in the works already) as well as Pixelmator Pro for iPad (which is a great friend of Pixelmator Pro for Mac), Vectormator, and more. The intended original price for Pixelmator Pro is $99 and we plan to ship big updates quickly

  – volgens Pixelmator.

 • Profielfoto
  JWR

  Tnx Shmoo! 59 dollar is natuurlijk een zeer scherpe prijs. 100 dollar is in relatie tot Photoshop nog steeds zeeer mooi!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Probleem is alleen dat we nog niets in de praktijk hebben gezien. Je kunt wel een bepaalde populaire bestaande app Pro noemen maar dat zegt natuurlijk niet zo veel.

  Tot op heden hebben ik in al die jaren niets gezien waar ik uit kan opmaken dat deze broers uit Litouwen iets kunnen dat niet iedereen zomaar kan. Pixelmator is prachtig maar in al die 10 jaar is het ook nooit een cm dichter in de buurt van Photoshop gekomen.
  Affinity Photo was meteen op dag één al een serieus alternatief, qua feeling, gebruik, features en kwaliteit.

 • Profielfoto
  Svartvatten

  Is er iets bekend over Pixelmator Pro versus Luminar-2018 ? Beide zijn er nog niet.