Raymon Mens
Raymon Mens App Store 7 november 2017

Pixelmator Pro komt eind november naar Mac én iPad

Het team achter de geliefde grafische app Pixelmator heeft groot nieuws. Het eerder dit jaar aangekondigde Pixelmator Pro wordt op 29 november uitgebracht. Naast een versie voor de Mac, zal er later ook een iPad-versie beschikbaar zijn.

De prijs is ook bekend. De app zal 59 dollar kosten, maar na de eerste update loopt dit op naar 99 dollar. Pixelmator Pro is de opvolger van Pixelmator en heeft een nieuwe interface, verbeterde functies en meer.

Mac en iPad

Terwijl concurrent Affinity met Windows-gebruikers flirt, zet Pixelmator volledig in op macOS en iOS. Pixelmator Pro heeft een nieuwe interface die aan de Foto’s-app van macOS doet denken. Alle losse vensters met tools zijn in één venster met panelen linker- en rechterkant geïntegreerd. Dit werkt overzichtelijker op een kleiner scherm van bijvoorbeeld een MacBook.

pixelmator pro
De interface van Pixelmator Pro – Klik/tap voor groter.

De nieuwe editor maakt ook gebruik van nieuwe Mac-functies, zo wordt het zware grafische werk direct op de GPU gedaan met Metal 2. Daarnaast wordt Apple’s framework voor Machine Learning, genaamd CoreML, gebruikt om lagen automatisch een naam te geven aan de hand van de inhoud.

iPad en meer

Een grote verrassing is dat Pixelmator Pro ook naar de iPad komt. De Litouwse ontwikkelaar zal de Mac-versie op 29 november uitbrengen en de iPad-versie volgt ‘snel’. Er komt ook een tweede app van het Pixelmator-team aan, namelijk Vectormator. Dit wordt een concurrent van Adobe Illustrator en Affinity Designer. De huidige versie van Pixelmator heeft al een verborgen vector-modus, je activeert deze door op cmd + shift + v te drukken. De standalone-app Vectormator zal veel uitgebreider zijn.

Klik/tap voor groter.

Wat er met de huidige versie van Pixelmator gaat gebeuren is nog steeds niet duidelijk. De ontwikkelaar laat in het midden of deze na de release van Pixelmator Pro nog updates krijgt. Het zou overigens geen schande zijn als de huidige versie van de app niet meer bijgewerkt wordt. De eerste versie kwam namelijk in 2007 uit en voor een app die € 32,99 kost is tien jaar ondersteuning meer dan prima.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pixelmator Pro komt eind november naar Mac én iPad
Sluiten