‘iPhone krijgt lasers voor nauwkeurige AR’

5 reacties

De iPhone X heeft met Face ID al een grote hoeveelheid nieuwe sensoren, maar daar wil Apple het niet bij laten. Volgens Bloomberg sleutelt Apple aan een nieuw camerasysteem met lasers. Dat moet Augmented Reality nauwkeuriger maken.

Het systeem zou voor 2019 op de planning staan. Het gaat om lasersensoren aan de achterkant van de iPhone. Apple zou de nieuwe sensor in gaan zetten voor gedetailleerde afstandsdetectie binnen ARKit.

Verbetering ARKit

Het principe is als volgt: de sensor berekent de tijd die een laser nodig heeft om op objecten te weerkaatsen. Zo kan een accurate 3D-kaart van bijvoorbeeld een kamer gemaakt worden. Dat komt goed van pas bij Augmented Reality, waar virtuele objecten in een ruimte geplaatst worden. Hoewel ARKit al een vrij nauwkeurig systeem is, zijn er wel enkele beperkingen. Zo kunnen objecten alleen op horizontale en niet op verticale oppervlakken geplaatst worden.

arkit ios 11 Augmented Reality
Klik/tap voor groter.

Face ID blijft infrarood

Volgens Bloomberg is de lasertechnologie effectief anders dan het TrueDepth-systeem dat voor Face ID gebruikt wordt. De iPhone X gebruikt infrarood om een raster op het gezicht te projecteren. Apple zou deze techniek willen behouden, maar aan de achterkant met lasers willen werken. Dat zorgt voor een groter bereik, waardoor een ruimte goed in kaart gebracht kan worden.

Mogelijk wordt het lasersysteem ook gebruikt op de Augmented Reality-bril van Apple. Volgens een eerder gerucht komt die rond 2020 op de markt.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Odie

  2019…

  Laten we nu eerst eens rustig afwachten wat 2018 gaat brengen. De finale ondergang van TouchID?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Het is al bijna zoals met de iPhone X. Gewoon het 2018 model links laten liggen en dan meteen overgaan tot 2019:-) Overigens is het wel interessant om te weten dat Apple het toch wel meent met Augmented Reality. Vooral omdat ik het zelf ook erg interessant vind!

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ha.. ik vind dit altijd leuk.

  In elk berichtje over VR of AR op OMT moet ik altijd eerst iets doms roepen zodat het überhaupt 7 reacties krijgt, anders schuift het zo naar bladzijde twee met 3 reacties.

  Nee idd. dit is zo verschrikkelijk veelbelovend en hier zitten zoveel mensen op te wachten. NOT
  Dit is gewoon 3D TV. Heel erg leuk en interessant voor bedrijven die er mogelijk bepaalde elementen uit zullen vissen voor hun doeleindes maar particulieren gaan deze onzin echt niet gebruiken. Zeker niet in al die kindervoorbeelden wat we tot nu toe gezien hebben bij IKEA. Als jij een appje nodig hebt om te kunnen beoordelen of om je te helpen visualiseren hoe een rode bank in je woonkamer zou staan dan heb je een veel groter probleem dan VR of AR kan oplossen.
  Ik bedoel wij zitten nu toch niet massaal allemaal op de lege kratjes bier of wel dan. Hoe hebben we de afgelopen 100 jaar dan onze bankstellen gekocht zonder dat soort friemel onzin.

  Vooral Nederlanders zijn daar veel te nuchter voor. Als heg toch echt zo interessant zou zijn voor ons waarom reageert er dann iemand op. Raymon hoeft maar iets te schrijven over FaceID en 52 mensen hebben een mening terwijl maar 8 mensen het gebruiken.

 • Profielfoto
  strigoi

  Ha.. ik vind dit altijd leuk.

  In elk berichtje over VR of AR op OMT moet ik altijd eerst iets doms roepen zodat het überhaupt 7 reacties krijgt, anders schuift het zo naar bladzijde twee met 3 reacties.

  Nee idd. dit is zo verschrikkelijk veelbelovend en hier zitten zoveel mensen op te wachten. NOT
  Dit is gewoon 3D TV. Heel erg leuk en interessant voor bedrijven die er mogelijk bepaalde elementen uit zullen vissen voor hun doeleindes maar particulieren gaan deze onzin echt niet gebruiken. Zeker niet in al die kindervoorbeelden wat we tot nu toe gezien hebben bij IKEA. Als jij een appje nodig hebt om te kunnen beoordelen of om je te helpen visualiseren hoe een rode bank in je woonkamer zou staan dan heb je een veel groter probleem dan VR of AR kan oplossen.
  Ik bedoel wij zitten nu toch niet massaal allemaal op de lege kratjes bier of wel dan. Hoe hebben we de afgelopen 100 jaar dan onze bankstellen gekocht zonder dat soort friemel onzin.

  Vooral Nederlanders zijn daar veel te nuchter voor. Als heg toch echt zo interessant zou zijn voor ons waarom reageert er dann iemand op. Raymon hoeft maar iets te schrijven over FaceID en 52 mensen hebben een mening terwijl maar 8 mensen het gebruiken.

  We hebben lang zonder zoveel gekund, toch heeft dat er niet voor gezorgd dat we als mensheid hebben gezegd: “We stoppen met alles, genoeg vooruitgang. Het is goed zo”. En ja niet alle ontwikkelingen zijn even zinnig maar ik zie wel degelijk de toegevoegde waarde van AR. Alleen AR staat nu nog in haar kinderschoenen.

  Om even bij je IKEA voorbeeld te blijven. Meeste mensen kunnen inderdaad wel aardig inschatten of een bank past. Maar de echte toegevoegde waarde van zo’n app is natuurlijk dat je zo kunt zien of bepaalde producten qua ‘design’ passen in jouw interieur. Zo voorkom je onnodig inbussleutelen en heen en weer rijden naar de IKEA om spullen te ruilen. Scheelt iedereen weer wat gedoe, tijd, geld en energie.

  Er zijn eindeloos veel toepassingen voor AR te bedenken, van werk, reizen tot vrije tijd. Of de smartphone voor alle ideeën en mogelijkheden het beste apparaat is valt nog te bezien.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ha.. ik vind dit altijd leuk.

  In elk berichtje over VR of AR op OMT moet ik altijd eerst iets doms roepen zodat het überhaupt 7 reacties krijgt, anders schuift het zo naar bladzijde twee met 3 reacties.

  Nee idd. dit is zo verschrikkelijk veelbelovend en hier zitten zoveel mensen op te wachten. NOT
  Dit is gewoon 3D TV. Heel erg leuk en interessant voor bedrijven die er mogelijk bepaalde elementen uit zullen vissen voor hun doeleindes maar particulieren gaan deze onzin echt niet gebruiken. Zeker niet in al die kindervoorbeelden wat we tot nu toe gezien hebben bij IKEA. Als jij een appje nodig hebt om te kunnen beoordelen of om je te helpen visualiseren hoe een rode bank in je woonkamer zou staan dan heb je een veel groter probleem dan VR of AR kan oplossen.
  Ik bedoel wij zitten nu toch niet massaal allemaal op de lege kratjes bier of wel dan. Hoe hebben we de afgelopen 100 jaar dan onze bankstellen gekocht zonder dat soort friemel onzin.

  Vooral Nederlanders zijn daar veel te nuchter voor. Als heg toch echt zo interessant zou zijn voor ons waarom reageert er dann iemand op. Raymon hoeft maar iets te schrijven over FaceID en 52 mensen hebben een mening terwijl maar 8 mensen het gebruiken.

  We hebben lang zonder zoveel gekund, toch heeft dat er niet voor gezorgd dat we als mensheid hebben gezegd: “We stoppen met alles, genoeg vooruitgang. Het is goed zo”. En ja niet alle ontwikkelingen zijn even zinnig maar ik zie wel degelijk de toegevoegde waarde van AR. Alleen AR staat nu nog in haar kinderschoenen.

  Om even bij je IKEA voorbeeld te blijven. Meeste mensen kunnen inderdaad wel aardig inschatten of een bank past. Maar de echte toegevoegde waarde van zo’n app is natuurlijk dat je zo kunt zien of bepaalde producten qua ‘design’ passen in jouw interieur. Zo voorkom je onnodig inbussleutelen en heen en weer rijden naar de IKEA om spullen te ruilen. Scheelt iedereen weer wat gedoe, tijd, geld en energie.

  Er zijn eindeloos veel toepassingen voor AR te bedenken, van werk, reizen tot vrije tijd. Of de smartphone voor alle ideeën en mogelijkheden het beste apparaat is valt nog te bezien.

  @strigoi +1