De onstuimige geschiedenis van de HomePod

Door: Raymon Mens - 5 reacties

De Amazon Echo is sinds 2014 op de markt en Apple komt vier jaar later met een antwoord in de vorm van de HomePod. Waarom heeft het zo lang geduurd? Omdat de HomePod helemaal niet bedacht is als ‘slimme’ speaker, meldt Bloomberg vandaag.

Volgens reporter Mark Gurman was Apple sinds 2012 besluiteloos over de HomePod. Het apparaat begon als nevenproject van een aantal engineers en de ontwikkeling werd diverse malen geannuleerd.

Bedacht als gewone speaker

Nevenprojecten zijn gebruikelijk bij Apple. Engineers krijgen de tijd om zelf aan nieuwe ideeën sleutelen, zolang dit niet ten koste gaat van hun echte werk. De HomePod ontstond uit onvrede over de geluidskwaliteit van andere draadloze speakers. Apple-engineers zochten een manier om de geluidskwaliteit te verbeteren en kwamen uit bij Beamforming. Deze techniek stemt het geluid op de akoestiek van een kamer af en wordt ook in de definitieve versie van de HomePod gebruikt.

homepod kamer animatie
Klik/tap voor groter.

Verkoop als accessoire

Door de jaren heen werd met diverse ontwerpen geëxperimenteerd. Van een vierkante doos vol speakers tot een hoge, staande zuil. De HomePod heeft alle vormen gezien. Volgens Gurman waren managers besluiteloos en werd de ontwikkeling meermaals in de ijskast gezet. In 2016 besloot Apple de speaker toch als accessoire op de markt te brengen. De ontwikkeling werd door de afdeling die ook achter de AirPods zit overgenomen. Later dat jaar werden tests in diverse ruimtes uitgevoerd om de klank op de proef te stellen. Amazon opende ondertussen het ecosysteem van de Echo en Alexa voor ontwikkelaars.

homepod siri top 16x9
Klik/tap voor groter.

Siri-team pas op laatste moment betrokken

Volgens Bloomberg werd het Siri-team pas in 2016 op de hoogte gebracht van het bestaan van de HomePod. Siri zou niet de focus zijn en moest alleen Apple Music kunnen bedienen. Apple’s aanpak is daarmee precies het tegenovergestelde van Amazon. De Echo richtte zich eerst op spraakbediening en de integratie van services van derden. De geluidskwaliteit is niet zo van belang.

Apple heeft dit idee behouden. De HomePod is vooral een goede spreker voor Apple Music en Siri kan alleen Apple’s eigen muziekdienst bedienen en basale verzoeken afhandelen. HomePod-apps zijn beperkt tot herinneringen, notities en chats. Bovendien communiceren apps voor de speaker eerst met de iPhone, die het verzoek doorstuurt naar de bijbehorende iOS-app. De Amazon Echo werkt juist standalone.

homepod functies 001
Klik/tap voor groter.

Wat Bloomberg niet weet te verklaren is waarom Apple de introductie van de HomePod heeft uitgesteld. De speaker zou aanvankelijk eind 2017 beschikbaar zijn, maar Apple liet onlangs weten dat het begin 2018 wordt. Dan weten we of de focus op geluidskwaliteit overtuigend genoeg is.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Is Mark Gurman geen scooptijger meer?

  Wel gek dat Apple zelf tijdens het evenement de HomePod in de markt zet gebaseerd op vergelijkbare producten als WiFi speakers + Smart speakers samen en daar hun prijs op baseren maar het product is dan helemaal vanuit hun eigen idee ontstaan. Zeker.

 • Profielfoto
  Bman

  Vervang “Mark Gurman” door “scooptijger Mark Gurman”.

 • Profielfoto
  ArjanStaal

  Kan de HomePod straks muziek blijven afspelen wanneer het apparaat waarmee je hem bediend (ipone bijvoorbeeld) niet meer in huis is? Ik wil graag muziek in mijn huis, ik wacht nu op de HomePod maar doe ik daar goed aan? Straks blijkt een Sonos set eenvoudiger te bedienen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hmm, ik denk wel dat Apple hier de waarheid spreekt over het feit dat ze hier ook mee bezig waren maar meerdere keren geannuleerd hebben. Dat is trouwens ook zo gegaan met de iPad, omdat SJ de iPhone belangrijker vond (waar ik hem volkomen gelijk in geef), en toen de iPhone klaar was zijn ze terug met de iPad begonnen. Ze hadden zeker niet de behoefte om eerste te zijn. Dit is zo een beetje hetzelfde verhaal.

  Ik vind het eigenlijk wel jammer dat je dus altijd je iPhone nodig hebt om het ding te bedienen. Een beetje zoals de eerste generaties Apple Watch. Ik ben er wel vrij zeker van dat deze speaker een goede speaker zal zijn. Maar ik wacht nog even op firmware updates of een 2de gen HomePod als er met een firmware update niets kan veranderen aan dat gedoe met een iPhone nodig te hebben. Het is niet dat ik geen iPhone heb maar dat is gewoon een erg jammere beslissing. Vooral omdat de HomePod toch ook meerdere microfoons had dacht ik? Ik denk een stuk of 4? Of waren het er 7…?

 • Profielfoto
  klaasb

  zou gewoon geïntegreerd moeten zijn met de apple tv