Het jailbreak-tijdperk is nu écht voorbij

17 reacties

De tijd dat het jailbreaken van een iPhone een nationale sport was, is voorbij. De jailbreak wordt steeds minder populair en nu volgt de genadeklap. Twee van de populairste bronnen (repositories) voor alternatieve apps zijn gesloten. Het gaat om ModMyi en ZodTTD.

Deze repositories waren verantwoordelijk voor het hosten van apps voor jailbreakers. Cydia, de alternatieve App Store, bracht de inhoud van al deze bronnen samen en maakte ze doorzoekbaar.

Nog maar één groot repository over

Door het verdwijnen van ModMyi en ZodTTD is er nog maar één groot repository voor apps, tweaks en thema’s over, namelijk BigBoss. Daar lijkt ook weinig leven meer in te zitten, want de laatste site-update is van 2015. Er wordt nog steeds software aangeboden en geüpdatet, maar het aantal gebruikers zal erg beperkt zijn.

cydia crop 16x9
Klik/tap voor groter.

Uit noodzaak geboren

De eerste jailbreak ooit gemaakt door George Hotz. Hij wilde de iPhone met zijn eigen provider gebruiken, maar Apple verkocht het toestel alleen met een simlock van provider AT&T. Om een import-iPhone met een Nederlandse simkaart te kunnen gebruiken, was ook een jailbreak vereist. Het jailbreaken van de eerste iPhone was een ingewikkelde procedure met niet minder dan 36 stappen.

De simlock verdween al snel, maar de jailbreak bleef nuttig. Slimme ontwikkelaars kwamen met eigen tweaks voor de tekortkomingen van iOS. Zo was er al een soort bedieningspaneel (control center) als jailbreak-tweak voordat Apple het in iOS integreerde. Ook iets als een personal hotspot was met een tweak al lang voordat Apple het in iOS bouwde.

iOS 11 is niet gejailbreakt

Anno 2017 is er weinig interesse meer voor de jailbreak. iOS 11 is niet gejailbreakt en zelfs de makers van Cydia geven het zonder pardon toe: het openbreken van iOS doet er niet meer toe, behalve voor sommige hardcore-gebruikers. Wie zijn toestel nu nog wil tweaken, kan beter naar Android overstappen dan met oude, iOS-versies en jailbreaks aan de slag gaan.

jailbreakme-1
Het hoogtepunt van de jailbreak: “Slide to jailbreak” via Safari.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Die eerste jaren waren echt een gedoe zeg.

  Bij elke persoon die ik zo’n eerste AT&T iPhone verkocht moest ik zeggen. Druk nooit op update want dan kun je je telefoon niet meer gebruiken. Je moest zelfs de YouTube app (zat toen gewoon standaard in iOS gebundeld) hacken om bruikbaar te worden met een Dr.Pepper patch of zoiets.

  Fuck wat was ik cool toen. ?

 • Profielfoto
  Mich

  De echte goeie ouwe tijd. Nostalgie.

 • Profielfoto
  jordy31

  Jailbreak community is inderdaad minder aan het worden dan een paar jaar geleden. Dit komt omdat IOS steeds dichter zit, meer beveiligd. En de developers die er mee bezig zijn worden vaak uitgescholden waarom ze zolang moet wachten op een jailbreak. Er is weinig respect te vinden op het internet. Vele developers hebben een mooie baan overhouden aan het jailbreaken. Het wordt steeds lastiger…..
  Maar de iPhone x was een paar dagen na verkoop al gejailbreakt. IOS 10.2.1 is de laatste jailbreak door SAIGON. IOS 9.3.5 is ondertussen al een tijdje geleden gebeurd voor 32 bit device.
  Coolbooter is ook goed bezig op het vlak van Dualboot, 2 Verschillende IOS versies op 1 telefoon.

  Maar een einde van het jailbreaken…..nee, denk dat we binnenkort een jailbreak van 10.3.3 of 11 kunnen verwachten. Maar echt spannende dingen zie ik niet gebeuren.
  iPhone 6s eigenaren kunnen nog altijd via iTunes naar 10.3.3 downgrade, deze is nog altijd signed door Apple.

  Wat je nu veel ziet is het dat je via xcode apps kan toevertrouwen en dat er leuke ontwikkelen gebeurd zijn op dat vlak. Het probleem van de 7 dagen terug activeren is ook van de baan.

  Het laatste mooie voorbeeld is dat Mission control geheel was aangepast door Apple. Vele gebruikers klagen dat het niet mogelijk is om bluetooth en wifi uit te zetten.
  Had je een iPhone op 10.2.1 was je heel gelukkig met een jailbreak;-)

 • Profielfoto
  jordy31

  @onemorething Sorry, maar schrijf geen dingen die niet waar zijn.:-(

  Jailbreak iPhone x IOS 11.1.1

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Beste jordy31, je zegt dat iPhone 6s op 10.3.3 nog signed is, geldt dit ook voor de 6? (Mijn iPhone) want volgens mijn informatie is iOS 10.3.3 voor zowel 6 als 6S allang niet meer gesigneerd, vandaar dat ik nog mijn blobs heb voor 10.2.1 tot 10.3.3 voor zowel iPhone als iPad. Zelf draai ik op mijn iPad 2017 het os waar die mee geleverd was, 10.3.1 en nog het oeroude 9.3.3 op iPhone 6. Zou jij mij aanraden dat ik me iPhone moet updaten naar 10.3.3 met blobs als Apple die niet meer signed of cold turkey zonder blobs en hopen dat ik niet gedwongen wordt om naar iOS 11 te gaan als blijkt dat Apple toch niet meer signed (wat volgens ipsw.me en theiphonewiki zo is…

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Nice Jordy ios 11.1.1 jailbreak op iPhone x zo te zien,

  Maar is de grote vraag, is keenlabs ook van plan hem uit te brengen voor alle 64 bit devices???

 • Profielfoto
  jordy31

  @ DaveFlash https://ipsw.me/#!/download

  Best blijf je op 10.3.2 of 10.3.3. Zeker als je een 6s heb neem een backup van je 11 en ga terug naar 10.3.3.

 • Profielfoto
  jordy31

  @DaveFlash Geduld hebben meer kunnen we niet doen….

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Heb daar eigenlijk maar één keer van gebruik gemaakt en dat was op een iPod touch. Met mijn iPhones heb ik dat eigenlijk nooit gedaan.

 • Profielfoto
  wensink

  Ik krijg nog steeds een warm gevoel bij mn gejailbreakte iPhone 3Gs met iOS 5. Mooie tijd, mooi OS.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Zou graag Ronaldo zijn natuurlijk. Of shmoo die unlocked iPhones verkoopt. Cool.

 • Profielfoto
  Dydefox

  Hahahaha! Die SIM kaart lijkt nu wel een speelkaart, en dan ook nog met je tanden eruit halen!

 • Profielfoto
  SvS

  Als er iets is, waarbij ik de inactieve iPhone 4s weer terug kan brengen naar iOS 6-8, graag. Toen werkte alles een stuk vlotter. Maar ja, dan werken de ge-update games er niet meer zo goed. Ik denk dat Apple daarom de downgrades afsluit, wegens de conflicten tussen iOS en de moderne apps die er kunnen ontstaan.

 • Profielfoto
  Edwin

  Ik heb vroeger mijn iPhone 3GS ook gejailbreaked. En m’n 4s. Maar daarna ben ik ermee gestopt. Teveel gedoe, soms vastlopers. Maar met de huidige functies in iOS zie ik ook de noodzaak van jailbreaken niet meer. Alles wat je nodig hebt of wat je wilt hebben zit al in iOS…

 • Profielfoto
  jordy31

  @SvS super makkelijk via ssh en een mac kan je een ipad 2 & een iphone 4s terug zetten. Apps zijn ook te downloaden via de appstore met Adowngrader. Je neemt een versie die toen ook nog draaide op IOS 6. Dit kan je vinden via de site van mixrank.com.
  https://www.cydiageeks.com/odysseusota-downgrade-iphone-ipad-ios-6-1-3-without-shsh.html

  En nog makkelijker ? voeg coolbooter.com bij cydia en je kan Ios 6,7 of 8 instaleren naast je andere IOS. Via een dualboot. Alleen 32 bit.
  Puur nostalgie, op me 4s en ipad mini 1 gen, tientallen games en applicaties op IOS 6.1.3 maar dan via odysseusota. Succes?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  goh, had ik vroeger moeten doen met mijn 1st gen iPhone , dat was nog Iphone OS 1.1.3 volgens mij.