iPhone X: Apple wijst op beperkingen OLED-scherm

13 reacties

De iPhone X is de eerste iPhone met een OLED-scherm en dat zie je meteen. Het scherm is super fel, zwart is ook écht zwart en omdat geen backlight nodig is verbruikt het minder stroom. OLED-techniek heeft echter ook een aantal beperkingen.

Apple wijst erop dat de kleuren van een iPhone X-scherm iets af kunnen wijken wanneer het toestel vanuit een hoek bekeken wordt. Ook waarschuwt de iPhone-maker voor inbranding en ingebrande beelden.

Blauwzweem bij extreme kijkhoek

Het OLED-scherm van de iPhone X heeft de bijnaam Super Retina gekregen. Volgens Apple is dit scherm op een aantal verbeterd ten opzichte van traditionele OLED-beeldschermen en daarom geschikt voor de iPhone. Toch is Super Retina niet immuun voor de typische beperkingen van OLED. De afwijkende kleuren treden vooral op als het iPhone X-scherm vanaf de zijkant wordt bekeken. Volgens Apple is dit normaal gedrag, maar amper zichtbaar. Wij zien inderdaad alleen een kleine blauwzweem als het scherm vanaf de zijkant wordt bekeken.

oled-16x9
Een groenstralende OLED – Klik/tap voor groter.

iOS gaat ingebrande beelden tegen

Apple waarschuwt ook voor het risico op inbranding of ingebrande beelden. Dit komt voor wanneer één element, bijvoorbeeld een logo, permanent op het scherm staat. Volgens de iPhone-maker komt dit alleen in uitzonderlijke gevallen voor en is het scherm van de iPhone X zodanig ontworpen dat het als beste in de industrie OLED-inbrandeffecten vermindert. Wij hebben de iPhone X nu iets meer dan 48 uur en zien geen burn-in.

iOS 11 is geoptimaliseerd om burn-n te voorkomen. Apple zegt niet precies hoe, maar wij vermoeden dat permanent aanwezige elementen als het accu-icoon regelmatig enkele pixels opgeschoven worden.

ios 11 iphone x super retina hero
Klik/tap voor groter.

Made for iPhone, by Samsung

Het scherm van de iPhone X is 5,8‑inch en heeft een resolutie van 2436 x 1125 pixels bij 458 ppi. Samsung heeft de schermen geleverd, maar het is geen standaard onderdeel dat je ook in een Galaxy-telefoon aantreft. Apple heeft de specificaties opgegeven en Samsung heeft het scherm naar Apple’s wensen ontworpen. Volgens recente berichten wil Apple wel van die afhankelijkheid af en wordt ook met LG en Sharp aan de productie van OLED-schermen gewerkt. De iPhone 8 heeft momenteel nog een LCD-scherm, maar in 2018 zouden alle iPhones een OLED-scherm krijgen.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Maxx1987

  Ik meen me nog te herinneren dat Phil tijdens de keynote vertelde dat de OLED schermen eindelijk aan de Apple standaarden voldoen?

  https://youtu.be/tXOJIBPwSyo?t=1h19m58s

  Het is te merken dat deze iPhone een eerste generatie is van een nieuw model, het volgende model zal waarschijnlijk een hoop verbeteringen bevatten.

 • Profielfoto
  Di May

  Wij hebben de iPhone X nu iets meer dan 48 uur en zien geen burn-in.

  ” Wij hebben de iPhone X nu iets meer dan 48 jaar en zien geen burn-in. ”
  zou pas wereldschokkend nieuws zijn …

 • Profielfoto
  Shmoo

  Haha, ja. Als je na 48 uur een burn-in zou aantreffen dan is het misschien tijd voor iets meer sociale contacten. ?‍♂️

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Maxx1987, ik weet niet waar iedereen dat van verbeteringen in de tweede generatie t.o.v. de eerste generatie haalt? In elke enkele opvolgende generatie van eender welk eenentwintigste-eeuws Apple product zijn significante verbeteringen te vinden?!?

 • Profielfoto
  SvS

  @Maxx1987, ik weet niet waar iedereen dat van verbeteringen in de tweede generatie t.o.v. de eerste generatie haalt? In elke enkele opvolgende generatie van eender welk eenentwintigste-eeuws Apple product zijn significante verbeteringen te vinden?!?

  .
  iPhone 4s – verbeteringen tov iPhone 4
  iPhone 5s – verbeteringen tov iPhone 5
  iPhone 6s – verbeteringen tov iPhone 6

 • Profielfoto
  RuudBerg

  Wordt het misschien tijd voor een revolutionaire screensaver voor de X

 • Profielfoto
  Q-collective

  Wordt het misschien tijd voor een revolutionaire screensaver voor de X

  Die bestaat al jaren:P

 • Profielfoto
  McJohn

  Will it blend…. that is the question.:evil:

 • Profielfoto
  Niels

  En dat voor maar 1300 euro:lol: Maar even serieus, dit is toch allemaal al lang en breed bekend over OLED schermen? Samsungs en LGs hebben deze ‘problemen’ ook gewoon.

 • Profielfoto
  bmeerdink
 • Profielfoto
  sciletto

  Weet je wat ik ook alttijd zo grappig vind. Dan zegt een Android gebruiker tegen mij: ”leuk he dat je iPhone eigenlijk uit Samsung onderdelen bestaat” en wanneer er iets stuk is: ”ja ja, zie je, iPhone he”:confused:

 • Profielfoto
  Shmoo

  Maar dan is zwart wel echt zwart he. Serieus, heb je de avatar van @Q-collective al eens gezien op een iPhone X OLED scherm? Word je gewoon een beetje bang van zo mooi zwart, als je er dan in het donker naar kijkt dan zie je pas goed dat dit veel zwarter is dan donkerzwart.

  Ook je vriendin of partner eens laten kijken want die geloven het anders toch niet.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Di May 21 uur geleden
  Wij hebben de iPhone X nu iets meer dan 48 uur en zien geen burn-in.
  ” Wij hebben de iPhone X nu iets meer dan 48 jaar en zien geen burn-in. ”
  zou pas wereldschokkend nieuws zijn …

  Na hoeveel tijd had die Pixel 2 XL ook alweer een burn in?