iPhone X: een en al scherm, een en al accu

Door: Raymon Mens - 30 reacties

De iPhone X is nog maar net te koop en iFixit heeft ‘m al uit elkaar gehaald. De teardown-experts doen een interessante ontdekking. Het nieuwe toestel is niet alleen een en al scherm, maar ook een en al accu. Apple heeft een innovatief accu-ontwerp toegepast.

De batterij bestaat namelijk uit twee delen. Er is een horizontaal en verticaal deel dat samen één accu vormt. Het moederbord is ook behoorlijk verkleind en Apple levert een sterk staaltje miniaturisering af.

Flashback naar eerste iPhone

De iPhone X heeft een grotere accu dan de iPhone 8 Plus, maar is toch compacter. De twee accucellen van de nieuwste iPhone zijn samen goed voor 2716 mAh. De iPhone 8 Plus heeft een accucapaciteit van 2691 mAh. Om alle componenten in het toestel te laten passen, heeft Apple een moederbord gemaakt dat 35 procent kleiner is dan dat van de iPhone 8.

iPhone X tear 001
Klik/tap voor groter.

Gestapeld moederbord

Apple heeft dat bereikt door een gestapeld moederbord te maken, je zou kunnen zeggen dat het dubbel gevouwen is. De twee printplaten met chips liggen bovenop elkaar en worden met zogenaamde via’s met elkaar verbonden. Dit zijn kleine gemetalliseerde puntjes die contact met elkaar maken. Zo zijn er geen kabels nodig en kan Apple een groot scherm, grote accu en groot camerasysteem voor Face ID in een relatief compacte iPhone stoppen. Een nieuwe techniek is het overigens niet, want de eerste iPhone uit 2007 maakte ook gebruik van gestapelde moederborden.

iPhone X moederbord 001
Het ‘uitgevouwen’ moederbord van de iPhone X – klik/tap voor groter.

Natuurlijk komt dit de repareerbaarheid van de iPhone X niet ten goede. Apple scoort pluspunten door het gebruik van schroeven in plaats van lijm. De glazen voor- en achterkant zijn kwetsbaar. De onderdelen zitten vast in de achterkant en bij valschade moet elk onderdeel samen met de achterkant vervangen worden.

Kwetsbaarheid iPhones

Als we het toch over de repareerbaarheid en kwetsbaarheid van Apple-producten hebben. Wist je dat Apple al een tijdje afwist van de buigzame iPhone 6? Het volledige artikel vind je hier.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Ne0

  Top toestel…

  Installatie vanaf een ander iOS 11 toestel gaat super eenvoudig

  FaceID werkt echt top…! Niet verwacht. Configureren gaat supersnel en werkt feilloos. Zelfs in de schemer ?

  Wel even wennen aan het homeknoploos zijn.

  Oh, Rabobank app werkt NIET met FaceID… Binck app bijvoorbeeld weer wel…

 • Profielfoto
  steveb

  Ik ben benieuwd naar de effectieve baterij autonomie.

  Wie op oudere iPhones de upgrade deed naar iOS 11 zag zijn batterij sneller slinken.
  Is dat nog zo?

  Zijn kleinere onderdelen ook energie zuiniger?

  Ik merk vooral dat de 4g en WiFi op mijn iPhone 6s een groot energie verbruiker is.
  Maar natuurlijks is gps de koploper

 • Profielfoto
  DBLCreations

  “Apple heeft dat bereikt door een gestapeld moederbord te maken, je zou kunnen zeggen dat het dubbel gevouwen is”.

  Wel, dan hebben ze het dus toch op deze manier gedaan, ik had dat al enige maanden geleden gehoord op Youtube en vond het wel indrukwekkend om eerlijk te zijn. Ongelooflijk hoe Apple zijn hardware maakt eigenlijk.

  Ik ben het eens met Ne0. Ik ben echt heel erg blij met mijn iPhone X. Eerlijk waar, ik was erg blij met mijn iPhone 5 toen ik hem kocht. Maar toen ik genoodzaakt moest overstappen naar mijn iPhone 6S was ik minder blij en enthousiast, het is een goed toestel, maar ik vond het niet zo “wauw” zoals bij de vorige iPhones.

  Met de iPhone X heb ik dat gevoel dus wel weer. Het is een mooi toestel, voelt erg premium aan en het werkt allemaal erg goed. Ook met mijn bank, ipv touch id heeft het gewoon face id en het is werkt allemaal erg vlot. Vele mensen waren bang dat je echt je iPhone moest oppakken en er recht naar kijken terwijl er wel een beetje afwijking is toegestaan. Nu, je moet je telefoon ook geen 2 meter weg van je zetten, dan gaat het inderdaad niet lukken. Maar zoals op dit moment bv, mijn iPhone ligt hier plat op mijn bureau voor mij, ik tap en kijk er naar vanuit een hoek en het opent. Zonder problemen, ik vind zelf dat het soms iets te makkelijk opent:-D

  Wat dat swipen betreft, het went echt heel snel, geloof mij, ik ben mijn homeknop al vergeten en het is helemaal niet moeilijk. De Swipe omhoog wordt gewoon een gewoonte en is iets waar je niet meer bij stil zal staan omdat dit standaard is. Je kan nog steeds meerdere apps afsluiten als je dit wilt, ipv op het rode kruisje te drukken gewoon omhoog swipen en ze zijn weg. Je moet uiteraard wel eerst 3D touch, zoals je een app zou verwijderen of verplaatsen zeg maar.:-)

  Dit weekend de camera eens onder handen nemen. Ik heb wel al eens snel de Animojis bekeken, en ja, het is eigenlijk best leuk:P Hoe “dom” je het ook mag vinden, als je het hebt en een paar vrienden hebben het ook, is het echt wel leuk:-)

  @Steve, toen ik iOS 11.1 op mijn iPhone 6S plus had was de batterij beduidend beter. Maar ik kan je dit niet garanderen uiteraard…

 • Profielfoto
  Wauters

  Hoe zit het met het batterijverbruik?
  Is die ook vergelijkbaar met de 6/7/8 plus?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hoe zit het met het batterijverbruik?
  Is die ook vergelijkbaar met de 6/7/8 plus?

  Naar wat ik mij herinner had Apple gezegd: Een uur of twee langer dan de iPhone 7. Ik kan echter nog niks vertellen over de batterij. Ik heb deze ochtend rond 9u mijn iPhone ontvangen, heb al mijn instellingen overgezet en er een beetje mee aan de slag gegaan en rond de middag op de lader gezet. Op dit moment hou ik 98% over. Ik heb mij beziggehouden met Animoji en geluiden instellen en gewoon de interface wat leren kennen. Morgen ga ik over op foto’s nemen en filmen en ik zal dan wel bekijken hoe het batterij verbruik zit:-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Oh man! Wat doet mijn hart pijn om dit te bekijken! EverythingApplePro heeft een eerste drop test gedaan met de iPhone 8/x. Uiterlijk lijkt de iPhone X het goed te doorstaan, maar uiteindelijk is Face ID gestopt met werken…

  https://www.youtube.com/watch?v=8vHCBwJVeO4

 • Profielfoto
  MEEUW

  2 accu’s als 1 laten werken. whioooooo wat een innovatie:D .. hahaha

 • Profielfoto
  DBLCreations

  2 accu’s als 1 laten werken. whioooooo wat een innovatie:D .. hahaha

  Jaaa, ik ben er zeker van dat jij veel beter doet!:-D haha

 • Profielfoto
  Shmoo

  Hoezo heeft hij ook een onderneming die smartphones maakt? ?

 • Profielfoto
  Shyos

  Whatever, jankers zoals meeuw blijven er altijd. Hoe langer ik met de X speel hoe indrukwekkender het is. Laat ze maar janken, ik heb hetzelfde gevoel als in 2007 met m’n eerste iPhone, een klein wonder in mijn handen met nu de kwaliteit van een Lotus!

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @DBLCeations, haha, dan heb je Techrax nog niet bezig gezien veronderstel ik?

  https://youtu.be/3wNA-R8bFzk
  https://youtu.be/O41PY6Rspq4

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ik mis nog de link naar iFixit in dit artikel. Voor degenen die de bron willen lezen:
  https://www.ifixit.com/Teardown/iPhone+X+Teardown/98975

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Ook met mijn bank, ipv touch id heeft het gewoon face id en het is werkt allemaal erg vlot. Vele mensen waren bang dat je echt je iPhone moest oppakken en er recht naar kijken terwijl er wel een beetje afwijking is toegestaan. Nu, je moet je telefoon ook geen 2 meter weg van je zetten, dan gaat het inderdaad niet lukken. Maar zoals op dit moment bv, mijn iPhone ligt hier plat op mijn bureau voor mij, ik tap en kijk er naar vanuit een hoek en het opent. Zonder problemen, ik vind zelf dat het soms iets te makkelijk opent:-D

  Als ik het goed begrijp ondersteunt Face ID maar 1 gezicht, of niet? Ik laat m’n vriendin soms ook met mijn iPhone dingen betalen via Bunq, en dat gaat dan via Touch ID nu. Haar vingerafdruk zit ook in mijn telefoon. Maar haar gezicht zou ik dus niet aan een iPhone X toe kunnen voegen.:(

 • Profielfoto
  UtregCity

  Ik heb wel een dingetje over de X. Omdat de meeste Apps nog niet zijn opgeschaald naar ‘t nieuwe formaat scherm, zit je met zwarte boven en onderranden, waardoor scherm kleiner is. Verschil tussen een 8 en 8plus. Kom van een 7plus af, en lijkt alsof ik een stap terug heb gedaan. Jammer.

 • Profielfoto
  UtregCity

  Geldt dus ook voor deze OMT-app. ?

 • Profielfoto
  PowerMac

  “De nieuwe Mercedes maakt gebruik van de techniek om vier wielen onder de nieuwe auto te zetten. Op zich is dat geen nieuwe techniek, want ze gebruikten dat al bij de eerste auto.”- waarom zou je dat in hemelsnaam vermelden bij het beschrijven van een nieuwe auto als zijnde nieuws?

  Als Apple een nieuwe iPhone op de markt brengt, dan gebeurt dat wel: vreemd.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @UtregCity, Geef de ontwikkelaars even tijd. Als ze geluk hebben, dan hebben ze vrijdag pas de telefoon kunnen bemachtigen en kunnen ze pas echt testen. In het echt werkt de telefoon toch even anders dan in een simulator. Het zal ook wel een tijdje duren voordat de ontwikkelaars hebben uitgevogeld wat de beste manier is om hun App te bedienen bij de X. Dus verwacht in de komende tijd veel updates. Dat is de prijs die je betaald als je op de cutting edge zit. ;-)

 • Profielfoto
  oblomov

  Verstandige woorden Ome Kor.

 • Profielfoto
  Hair Force One

  En wanneer gaat de OMT app gebruik maken van het hele scherm?

 • Profielfoto
  koen

  Je hebt als ontwikkelaar geen iPhone X nodig om je app daarvoor aan te passen. Dat kan allemaal via Xcode. Al een paar weken geleden kon je daar aan beginnen, en er waren maar een paar aanpassingen nodig.

  Als je favoriete app nog niet is aangepast zou ik contact opnemen met de ontwikkelaar.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @zepkleiker: daar heb je (jammer genoeg) gelijk in, en daarmee bedoel ik dat het jammer is dat je idd maar één gezicht kan inbrengen. Ik weet niet of Apple dat nog gaat veranderen, maar ik denk dat het komt omdat het zoveel vraagt van die dot-projector. Ik heb gemerkt met Animoji bv dat de telefoon wel warm wordt, omdat die waarschijnlijk dan ook alles gebruikt wat er in dat kleine ding zit. Maar op zich valt het wel mee. Wat ik me afvraag is of ze misschien in de tweede generatie hier wel ondersteuning voor zouden bieden?

  Ik ben het ook eens met Ome Kor, als je iets volledig nieuws koopt moet je je aan bepaalde dingen kunnen verwachten. Ik wist bv dat niet alles van het volledige scherm gebruik ging maken (uiteraard is dat jammer, want het is één van de nieuwe features) maar je moet inderdaad alles wat tijd geven.

  @Barika: Auw mijn tere hartje:P

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hier nog een paar interessante test ivm face id:

  https://www.youtube.com/watch?v=O-pktgFv0n0

 • Profielfoto
  Cenobyte

  …een en al bankrekening:grin:

 • Profielfoto
  DBLCreations

  …een en al bankrekening:grin:

  :lol:

 • Profielfoto
  Spinozo

  Mijn kat speelt graag Mouse HD op de iPad maar kan dat niet zelf opstarten omdat hij de iPad niet zelf aankrijgt. Ik ga nu zijn koppie met FaceID inscannen in de hoop dat ie zelf de iPhone kan unlocken en dan alleen nog zijn favoriete icoontje hoeft aan te tikken met z’n bekkie. Weet iemand of FaceID ook op dieren werkt, ik moet nog 2 weken wachten op de X

 • Profielfoto
  MEEUW

  Het kan wel met een dood dier.
  Daar ben ik perongelijk achter gekomen.
  Na wat worstelingen overleefde de kat van mijn vriendin het niet meer.
  Zonde van geld want had een katten app gekocht voor 0,99 eurocent.
  Maarja… soms moet je investeren om techniek te testen.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Dat is alvast hoopgevend nieuws. Doet ie het nu nog steeds of alleen toen ie nog warm was?

 • Profielfoto
  yellow

  Ik vroeg me af: kan je er eigenlijk mee bellen?:lol:

 • Profielfoto
  razend

  De iPhone X: een accu waar je ook mee kunt bellen;-)

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik vroeg me af: kan je er eigenlijk mee bellen?:lol:

  Ja hoor! En nog veel meer ook:-)