iPhone X ook handig bij ontwikkelen games

7 reacties

Face ID van de iPhone X is niet alleen handig om je telefoon te ontgrendelen, de gezichtsscanner blijkt op veel meer fronten van pas te komen. Natuurlijk zijn er Animoji die voor ongekend creatieve uitspattingen zorgen, maar er is meer mogelijk.

Twee Australische ontwikkelaars hebben van de iPhone X een krachtig hulpmiddel bij het ontwikkelen van games gemaakt. Met een simpele plug-in voor game-engine Unity wordt motion capturing heel toegankelijk.

Motion Capturing

Unity is een Engine die gebruikt kan worden voor het maken van games, zowel voor iOS als Windows. Motion Capturing is het vastleggen van bewegingen van bijvoorbeeld gezichten. Als je een game speelt, wil je dat alles zo Keltische mogelijk is, maar dat is veel werk voor de ontwikkelaar. Het animeren van gezichten wordt vaak nog handmatig gedaan, of aan de hand van audio. Dat levert een acceptabel resultaat op, maar om het perfect te krijgen is veel handmatig werk of gespecialiseerde apparatuur nodig.

iphone x unity face
Klik/tap voor groter.

Met de TrueDepth-camera van de iPhone X kan het echter veel sneller en bijna in real-time. Met de plug-in van de Australische ontwikkelaars kan data die de iPhone X vastlegt meteen in een 3D-model voor een game verwerkt worden. Een ontwikkelaar kan de gewenste animatie gewoon met zijn eigen gezicht maken en vastleggen. Daarna is het meteen bruikbaar in de game.

Analyse op 51 eigenschappen

Dit is geen onofficiële hack, maar iets dat Apple direct mogelijk maakt. Ontwikkelaars kunnen met ARKit en de iPhone X namelijk 51 eigenschappen van het gezicht vastleggen. Denk aan labels als ‘mond open’ ‘rechteroog open’ en ‘opwaartse blik’. Ieder label heeft een cijfer tussen de 0.0 en 1.0. Als ‘mond open’ een 0.9 heeft, is het vrijwel zeker dat de gebruiker zijn mond wijd open heeft. Door deze 51 eigenschappen real-time te analyseren, kunnen bewegingen en uitdrukkingen meteen gebruikt worden.

jawopen
Klik/tap voor groter.

Ook geschikt voor ander creatief werk

De twee ontwikkelaars stellen de plug-in voor Unity en bijbehorende iOS-app gratis op Github beschikbaar. Nintendo zou deze kunnen gebruiken om je karakter in Animal Crossing: Pocket Camp (een game gemaakt in Unity) laten lachen als je een item vrijspeelt. Wij vermoeden dat dit nog maar het begin is, want snel gezichten animeren is ook iets dat bij de productie van films of andere animaties van pas komt.

https://www.youtube.com/watch?v=nY6bkB-dw0I

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  DBLCreations

  Tof, al ken ik de Engine “Unity” vooral door de games op de Playstation, maar ze maken ongetwijfeld nog veel meer games, ook voor Xbox en Nintendo:-)

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Dus de X is toch wel behoorlijk innovatief te noemen!

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Dus de X is toch wel behoorlijk innovatief te noemen!

  Ik vind de iPhone X qua design wel fijn, natuurlijk, hij heeft die uitsparing, iedereen zou liever die uitsparing kwijt willen, maar mij stoort het niet zo zeer als ik voor gevreesd had. Ik hou verder wel meer van de glazen achterkant, maar daar heeft ook ieder zijn mening over, omdat het breekbaar is enz… mja.

  Verder heeft die true depth camera zeker een nuttig voordeel, zo blijkt:-)

 • Profielfoto
  TheDoctor40

  Als je een game speelt, wil je dat alles zo Keltische mogelijk is,”

  Keltische? Ik heb het gevoel dat hier iets anders had moeten staan ?

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Nee jôh! Keltisch! Je weet toch? Ik heb altijd al een game zo Keltisch mogelijk willen hebben!

 • Profielfoto
  Yh-xxl

  En ‘dicteren’ met gebarentaal wordt ook stilaan mogelijk … al zie ik het nut niet meteen in; een doofstomme kan meestal wel typen … maar toch