iPhone X heeft beste smartphone-scherm

17 reacties

De iPhone X is de eerste iPhone met OLED-scherm en Apple heeft het meteen goed aangepakt. Het toestel heeft volgens experts van DisplayMate namelijk het beste smartphone-scherm dat ooit is gemaakt. Apple laat de concurrentie achter zich.

Het scherm van Apple blinkt op een aantal punten uit. Het is het helderste smartphone-scherm dat DisplayMate ooit getest heeft. De kleurweergave is ook erg accuraat en het scherm heeft weinig last van reflecties.

Perfecte kleurweergave

Apple kalibreert ieder iPhone-scherm voordat het de fabriek verlaat en dat is te merken. De kleurweergave van het scherm is onder normale omstandigheden niet van perfect te onderscheiden. DisplayMate drukt dit uit in een JNCD-score (Just Noticeable Color Difference). Bij de weergave van normale beelden haalt de iPhone X een score van 1.0, wat gelijk is aan een beeld dat niet van perfect te onderscheiden is. Wanneer een breed (P3) kleurenpallet wordt getoond, zakt de score naar 0,9. Dat wil zeggen dat de kleuren iets fletser zijn dan gewenst.

Ter vergelijking: de Samsung Galaxy Note 8 heeft een JNCD-score van 3.1, wat wil zeggen dat de kleuren veel te verzadigd zijn. De iPhone 7 had een JNCD-score van 1.1, dus Apple heeft niet alleen Samsung maar ook zichzelf overtroffen. Smartphone-schermen zijn over het algemeen veel beter dan televisieschermen, die makkelijk een JNCD-score van 10 kunnen hebben.

iphone x galaxy note 8 16x9
iPhone X (links) en Galaxy Note 8 (rechts) – Klik/tap voor groter.

Helderste scherm, weinig reflectie

Op op het gebied van helderheid doet de iPhone X het goed. Met gemiddeld 634 nits heeft de nieuwe iPhone het helderste OLED-scherm dat DisplayMate ooit gezien heeft. De Galaxy Note 8 moet het doen met gemiddeld 560 nits. De iPhone 7 produceerde in de test van DisplayMate gemiddeld 602 nits, dus Apple overtreft ook zijn eigen LCD-scherm.

In de reflectietest gaf de iPhone X slechts 4.5 procent van het licht dat op het scherm geschenen werd terug. Dat is iets meer dan de iPhone 7 die met 4.4 procent reflectie recordhouder is. De Galaxy Note 8 komt met 4.6 procent ook aardig mee. Al met al is het scherm prima leesbaar in volle zon.

Afwijking kijkhoek

Een nadeel van OLED-schermen is dat de kleuren wat gaan afwijken als het scherm vanuit een hoek bekeken wordt. De iPhone X is hier ook niet immuun voor, maar de afwijkingen zijn bij een hoek van 30 graden erg beperkt. Volgens DisplayMate zorgt de afwijking in het witpunt voor een JNCD-score van 2.7, wat nog steeds erg goed is. De Galaxy S8 doet het met een score van 2.3 echter iets beter. Ter vergelijking: LCD-schermen hebben veel minder last van afwijkende kleuren bij een kijkhoek van 30 graden, want de iPhone 7 zet in dat geval een bijna perfecte JNCD-score van 0,9 neer.

iPhone X bright 16x9
Klik/tap voor groter.

DisplayMate wijst er ten slotte nog op dat de iPhone X als eerste smartphone kan schakelen tussen gewone kleuren (SRGB), brede kleuren (P3), HDR (10-bits) en Dolby Vision (12-bits). Dit gecombineerd met een perfecte kleurweergave, hoogste helderheid ooit en geringe reflecties zorgt dat de experts van DisplayMate het iPhone X-scherm tot beste smartphonescherm ooit uitroepen. De academici die zich specialiseren in schermtechnologie noemen het scherm “truly innovative and top performing”.

Maar… Apple laat het OLED-scherm toch gewoon door Samsung maken?
Goed dat je het vraagt. Het scherm van de iPhone X is inderdaad door Samsung gemaakt, maar het is geen standaard onderdeel dat Apple van de plank heeft gepakt. Samsung heeft aan de hand van de technische wensen van Apple een scherm geproduceerd. De goede kleurweergave is bijvoorbeeld een gevolg van kalibraite door Apple. Iedere iPhone X wordt na productie handmatig gekalibreerd. Samsung doet dit bij zijn eigen toestellen niet. Zo ontstaan verschillen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  maconly

  Rare vergelijk foto’s

 • Profielfoto
  UtregCity

  “Iedere iPhone X wordt na productie handmatig gekalibreerd.” Kijk, en daar betaal je dus extra voor. Maar dan heb je ook wat.:cool:

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Op het telefoontje wat ik uit China had laten komen (€ 94,-) stond het tabje MiraVision.

  https://www.mediatek.com/blog/what-is-miravision

  Het 5.5″ scherm wat ik in eerste instantie als behoorlijk matig beoordeelde, was na een simpele tweak met MiraVision opeens een schermpje wat thuis leek te horen in een veel duurdere smartphone.

  Dat is wat ‘kalibratie’ (in dit geval natuurljk volslagen naar mijn eigen smaak met de natte vinger) kan doen.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Dus ‘Thumbs up’ voor Samsung. En de rest is persoonlijke smaak.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Dus ‘Thumbs up’ voor Samsung. En de rest is persoonlijke smaak.

  Geeft de norm voor hun eigen toestellen mooi weer ??

 • Profielfoto
  knekkie

  Waarom overal die geforceerde bevestiging dat de iPhone X toch echt wel de beste is?

  Hebben ze iets te verbergen

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Niets geforceerd. Het is niet Apple die deze berichten de wereld in gooit hè? Maar één van de vele bedrijven die aan de hand van de grote jongens meeliften.

  Want iedereen struikelt natuurlijk over elkaar heen om de nieuwe Pixel, Galaxy of iPhone als eerste te kunnen testen. Dat trekt bezoekers (en adverteerders/klanten).

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  De link in jullie artikel verwijst naar een andere DisplayMate-pagina; niet naar de pagina van de test zelf. De link naar de DisplayMate iPhone X test: http://displaymate.com/iPhoneX_ShootOut_1a.htm

 • Profielfoto
  bartvdv

  @Ruwepit:

  Geeft de norm voor hun eigen toestellen mooi weer ??

  Kwestie van interpretatie. Eigenlijk is dit artikel nietszeggend.

  Het is zoals met oorsmeer. Europeanen hebben eerder vloeiend oorsmeer en bij Aziaten is het meer korrelig. Het is maar wat je lekkerder vindt.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Wanneer een breed (P3) kleurenpallet wordt getoond, zakt de score naar 0,9. Dat wil zeggen dat de kleuren iets fletser zijn dan gewenst.

  Dat is niet wat de JNCD-score 0.9 wil zeggen. In tegendeel: 0.9 is zelfs nog iets beter dan 1.0.
  Een JNCD-score kleiner dan 1.0 wil zeggen dat, wanneer er twee pixels naast elkaar getoond worden, die in kleur minder dan 1.0 JNCD verschillen, het menselijk oog niet in staat is het kleurverschil te onderscheiden.
  Wanneer verschillende kleuren elkaar niet raken (de pixels liggen verder van elkaar vandaan) dan ligt de grens waarop de mens het verschil in kleur niet meer kan zien rond de 3 JNCD.

 • Profielfoto
  koen

  Broeva! Haro!

 • Profielfoto
  mvmaastricht
  bartvdv

  Kwestie van interpretatie. Eigenlijk is dit artikel nietszeggend.

  De artikelen van DisplayMate zijn veelzeggender dan de tientallen subjectieve reviews, waarin met name de mening van de reviewers telt. DisplayMate meet in ieder geval met speciale apparatuur en op een redelijk wetenschappelijke manier wat de kwaliteit van het scherm werkelijk is.

  Of jij dat vervolgens interessant vindt, bijvoorbeeld omdat je het al dan niet belangrijk vindt dat een scherm kleuren overdrijft (Samsung) of accuraat weergeeft (Apple) is een ander verhaal.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Goed gezegd @mvmaastricht!

 • Profielfoto
  Blik

  Haha, ieder iphone wordt handmatig gekalibreerd. Onmogelijk gezien het volume. Desalniettemin een mooie prestatie wederom.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Haha, ieder iphone wordt handmatig gekalibreerd. Onmogelijk gezien het volume. Desalniettemin een mooie prestatie wederom.

  jij moet een goeie blik hebben op gebied van wat Apple al dan niet kan presteren zeg!:-D

 • Profielfoto
  Sannetju

  @knekkie
  De waarheid mag toch gezegd worden ?
  iPhone X heeft beste smartphone-scherm en dat is zeker waar ❤️

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @knekkie
  De waarheid mag toch gezegd worden ?
  iPhone X heeft beste smartphone-scherm en dat is zeker waar ❤️

  @Sannetju, Nope, want Apple mag blijkbaar voor velen hier enkel in de negativiteit delen, niet in het positieve:-) Maar ik ben het met je eens hoor:-)