iOS heeft een emoji-zoekmachine nodig

16 reacties

Er zijn steeds meer emoji. Vorig jaar voegde Apple 71 nieuwe emoji toe aan de iPhone, iPad en Mac en onlangs kwamen er weer 56 bij. Meer variatie en keuze is natuurlijk fantastisch, maar het wordt ook steeds moeilijker om een emoji te vinden.

Tim Cook heeft daar ook last van. In een Tweet feliciteerde de Apple-CEO Australië met het invoeren van het homohuwelijk, maar in plaats van de Australische vlag, gebruikte hij die van Nieuw-Zeeland…??‍♀️

Blunder brengt gebrek aan het licht

Een fout is menselijk en Cook corrigeerde zijn fout snel. De vlaggen van de landen lijken ook erg op elkaar en op het scherm van een iPhone is het verschil helemaal moeilijk te zien. Deze blunder brengt ook een gebrek in iOS aan het licht. De lijst met emoji is veel te lang en vraagt om een slimmere selectiemethode. De Mac heeft al langer een zoekmachine voor emoji, waarom iOS niet?

cook foutje 001
Weet jij het verschil? – Klik/tap voor groter.

Mac heeft al emoji-zoeker

Nu Tim Cook zelf een fout heeft gemaakt, krijgt deze functie misschien hogere prioriteit bij Apple. Het toetsenbord van iOS doet in een select aantal landen overigens al emoji-suggesties. Als je ‘kat’ typt, komen boven het toetsenbord drie emoji-suggesties. Dit is onderdeel van een functie die QuickType heet, maar helaas werkt die nog niet voor de Nederlandse taal. Desalniettemin zou een zoekmachine een welkome aanvulling zijn.

Als je een grootgebruiker van emoji bent en veel aan het zoeken bent, kun je eens naar SwiftKey kijken. Dit toetsenbord voor iOS heeft sinds kort emoji-suggesties. (Zie → Swiftkey maakt emoji typen makkelijk met slimme suggesties)

emoji zoeken mac 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  bjab

  Deze functie is er al. Als je (bijvoorbeeld) binnen iMessage:) typt en vervolgens switcht naar het emoiji-toetsenbord, wordt de:) oranje. Erop tikken en er verschijnt een emoji. Dit werkt ook met “huis” bijvoorbeeld

 • Profielfoto
  koen

  Als je Australia typt zie je dit: ??

  Nieuw Zeeland is ??

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  @koen: Ik vermoed dat het screenshot na correctie is.;)

  Maar ik zat er laatst ook al over te denken dat een simpele zoekfunctie wel handig zou zijn ja. Als je van het bestaan van een Emoji weet, maar hij zit diep in de lijst, dan zou even iets typen erg handig zijn.

  Ik gebruik nu al een tijd Swiftkey, maar gebruik die prediction eigenlijk nooit. Komt ook omdat ie altijd naar het ‘normale’ emoji selectie menu gaat bij mij. Ik zal het eens proberen om te kijken hoe goed ie dat doet.

 • Profielfoto
  koen

  Klopt. Maar als Tim gewoon Australia had getypt had hij het correcte vlaggetje gekregen. Hij is blijkbaar niet op de hoogte van die functie:o

 • Profielfoto
  Mac Daddy

  Maar die voorspellingen werken toch alleen in iMessage zo? Of ook in de Twitter app? (Als hij het ook daadwerkelijk zelf getypt heeft uiteraard)

 • Profielfoto
  Joid

  Ik was laatst 5 minuten aan het scrollen voor het ballonnetje.

  /firstworldproblems

 • Profielfoto
  koen

  Werkt prina in Safari. Geen idee welke Twitter app Tim gebruikt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Tim gebruikt natuurlijk gewoon het Nederlandse toetsenbord dat zie je die auto suggesties niet.

  Maar mensen, we denken toch niet serieus dat de CEO van Apple zelf zit te Twitteren. Kom nou toch. Dit is zo’n voorbeeld van een medewerker die een foutje maakt en dan denken wij dat Tim Cook een fout maakt.
  Of denken jullie ook dat er helemaal niet tussen zijn Apple mailadres en Tim zelf zit die alle vragen over Mac Pro’s en Mac mini’s filteren naar de PR afdeling.

  Kom nou toch. Een CEO heeft toch geen tijd voor dit soort onzin. Hij heeft wel wat beters te doen. Bijv. op OMT lezen wat de adviezen zijn hoe hij Apple moet besturen.

 • Profielfoto
  SvS

  Eens, zoekfunctie of bij de instellingen Emoij.app apart opnemen, zodat wij kunnen instellen welke zichtbaar mag blijven en de rest op onzichtbaar gezet wordt. Zijn we eindelijk af van die Japanse onzin-emoijs. En vinden we allemaal sneller dat ballonnetje. Op de Mac mag dat overigens ook gebruiksvriendelijker worden.

 • Profielfoto
  Sannetju

  @bjab
  Inderdaad bij veel woorden werkt het echt:grin: maar helaas niet bij elk woord zoals je weet wel een duimpje omhoog werkt helaas niet op de iPhone
  Maar toch bedankt voor deze tip ?

 • Profielfoto
  Sannetju

  PS: SwiftKey wilt wel toegang tot alles wat je intypt ?

 • Profielfoto
  Sannetju

  @bjab
  ff herstel: het duimpje werkt toch wel als ik het woord goed gebruikt, zo ook met anderen woorden ff vogelen zodat hij de goede emoij pakt,dus uw tip werkt echt wel!!!
  bedankt!!!

 • Profielfoto
  xaddict

  @macdaddy werkt in alle apps waar je het gewone toetsenbord gebruikt

 • Profielfoto
  wensink

  Daar dacht ik ook al aan laatst.. maar dan moet het wel een genderneutrale zoekmachine zijn natuurlijk.

 • Profielfoto
  csteelooper

  PS: SwiftKey wilt wel toegang tot alles wat je intypt ?

  Nog alweer iemand die NIET begrijpt wat volledige toegang is! Waarom lezen mensen nooit? Volledige toegang wil NIET(!!!)[/i][/u] zeggen dat [SwiftKey] toegang wil, noch krijgt, tot alles wat je typt. Je moet het zo zien: SwiftKey is een app waarvan slechts een klein onderdeeltje het daadwerkelijke toetsenbord bouwt en weergeeft. Als je geen volledige toegang geeft, blijft dát het enige deel van de applicatie dat wordt gebruikt. Als je de volledige toegang wél inschakelt, kunne álle speciale features, zoals swipe to type; woordvoorspelling; et cetera, worden gebruikt. Deze bevinden zich namelijk stuk voor stuk buiten het kleine deeltje van de app dat dus zoals hierboven omschreven het toetsenbordje bouwt.
  Het verlenen van volledige toegang heeft dus nogmaals NIKS te maken met het per definitie doorsturen van alles wat je typt naar de developer. Ergens is het ook een beetje dom, of, durf ik het te zeggen, imbeciel van Apple dat de waarschuwing aangaande het verlenen van deze permissie daadwerkelijk met deze strekking is gevormd. Maar: de reden daartoe is dat áls je data eenmaal buiten de toetsenbordroutine komt, er daarna wel van alles mee kan: iOS is dan feitelijk de controle kwijt over wat er met je data gebeurt. Dáárom is de waarschuwing zoals hij is.
  De reden dat ik zeg dat ik de bewoording op zijn zachtst gezegd overtrokken vind, is precies de reden die mensen zoals jij, @Sannetju, aanhalen: doordat mensen niet of niet goed lezen dénken ze dat het verlenen van volledige toegang gelijk staat aan volledige opoffering van de privacy. Maar dat is ABSOLUUT niet zo…

  De reden dat hiervoor wordt gewaarschuwd en dat je het te allen tijde kunt toekennen of intrekken, is dat een toetsenbordapplicatie met volledige toegang zéér potent is: het is binnen iOS namelijk de enige soort applicatie die nagenoeg volledige toegang kan krijgen tot het systeem.

  Maar ja: ga voor de gein maar eens op zoek in de app store naar een 3rd party toetsenbord waarvoor voor een volledige werking (dus ínclusief alle features) géén volledige toegang nodig is. Ik kan je één ding beloven: die zijn er niet (met uitzondering misschien van apps die écht níets anders zijn dan een toetsenbord, waar het dus geen enkele meerwaarde heeft om ze te verkiezen boven het standaard iOS-toetsenbord).

 • Profielfoto
  Sannetju

  @csteelooper
  Denk aan je hart!!?