iOS 11.2 verduidelijkt knoppen control center

13 reacties

Een controversiële verandering in iOS 11 is dat Wi-Fi en Bluetooth zich niet meer volledig via het bedienings­paneel (control center) uit laten schakelen. De knoppen verbreken de verbinding met bestaande netwerken, maar Wi-Fi en Bluetooth blijven ingeschakeld.

In iOS 11.2 verduidelijkt Apple dit gedag met een verklarend venster. Bij het uitschakelen van Wi-Fi en Bluetooth verschijnt de melding dat verbinding met netwerken slechts voor één dag wordt verbroken.

Verbinding blijft beschikbaar

De iconen zijn ook iets veranderd. Wanneer de draadloze verbindingen via het bedieningspaneel uitgeschakeld worden, worden de knoppen wit. Dit geeft een betere indicatie van de status. Apple legt ook uit waarom de draadloze verbindingen niet geheel uitgeschakeld worden. Voor bijvoorbeeld AirDrop, Persoonlijke Hotspot en locatiebepaling zijn Wi-Fi en Bluetooth essentieel. Ook als je niet met een netwerk verbonden bent.

ios 11.2 wifi 001
Klik/tap voor groter,

Volgens Apple zijn de verbindingen te belangrijk om compleet uit te schakelen. Als je Wi-Fi en Bluetooth alsnog helemaal uit wil schakelen, kan dat altijd via het menu Instellingen. iOS 11.2 is momenteel als publieke beta beschikbaar. De definitieve release wordt binnen enkele weken verwacht en zorgt er ook voor dat de iPhone 8 en iPhone X sneller draadloos laden. (Zie → iOS 11.2 versnelt draadloos laden iPhone )

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  Dashter

  Dat wil nog niet zeggen dat het ook een correcte werking is. Als ik WIFI uitzet verwacht ik ook echt dat de antenne uitgaat, en niet dat ik stiekem nog getrackt kan worden e.d. Slecht systeem, uiteindelijk kan het bedieningpaneel de knop evengoed achterwege laten als je toch de instellingen in moet duiken.

  (In de beta maken ze wel erg duidelijk dat wifi nog aanstaat voor tracking)

 • Profielfoto
  Jorik

  Persoonlijk vind ik het wel prettig dat deze optie er is. Ik zette zelf de Wifi alleen uit als de Wifi-verbinding niet zo goed was, maar ik vergat ‘m dan wel eens ‘m weer aan te zetten thuis.

  Maar gezien de vele reacties, zou het netjes zijn als je zelf kon kiezen wat de knopjes op het control center doen.

 • Profielfoto
  KR1275

  Mij viel ook op dat bluetooth steeds ingeschakeld wordt als je de tel uit vliegtuigmodus haalt. Jammer, want dat kost batterijcapaciteit. Misschien wordt dat euvel ook opgelost?

 • Profielfoto
  Gezellig

  dat kost batterijcapaciteit

  Inmiddels is Bluetooth dusdanig energiezuinig, dat het nauwelijks capaciteit kost.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Dat wil nog niet zeggen dat het ook een correcte werking is. Als ik WIFI uitzet verwacht ik ook echt dat de antenne uitgaat, en niet dat ik stiekem nog getrackt kan worden e.d. Slecht systeem, uiteindelijk kan het bedieningpaneel de knop evengoed achterwege laten als je toch de instellingen in moet duiken.

  (In de beta maken ze wel erg duidelijk dat wifi nog aanstaat voor tracking)

  Apple anonimiseert de data dusdanig dat jouw acties niet te herleiden zijn tot jouw persoon. Als jij een uur lang bij de Bijenkorf voor de rituals stand staat, dan weten zij niet of jij dat was of een Belg (bij wijze van). Dat, in tegenstelling tot het andere kamp (Android), waar veelal a.d.h.v. mac-adressen wel te herleiden is naar de persoon.

  Conclusie: Maak je eerder zorgen om het batterijverbruik (wat al nihil is), in tegenstelling tot het traceren.

 • Profielfoto
  Niels

  Ik vind het juist een hele verbetering dat Wifi en bluetooth aan blijven staan, functies als Continuity, Airdrop, Airplay, etc. zijn hier namelijk ook van afhankelijk en op deze manier kun je gemakkelijk de verbinding met een netwerk uitzetten znder verlies van deze functies. Als ik daadwerkelijk wifi of bluetooth uit wil hebben, dan gaat dit net ze gemakkelijk in het instellingen menu

 • Profielfoto
  SvS

  Apple anonimiseert de data dusdanig dat jouw acties niet te herleiden zijn tot jouw persoon. Als jij een uur lang bij de Bijenkorf voor de rituals stand staat, dan weten zij niet of jij dat was of een Belg (bij wijze van). Dat, in tegenstelling tot het andere kamp (Android), waar veelal a.d.h.v. mac-adressen wel te herleiden is naar de persoon.

  .
  Thanks! Weer een argument erbij om vooralsnog niet te terugkeren naar het andere kamp.(y) Al boeit deze kennisgeving voor de meeste mensen met Android niet zo.

 • Profielfoto
  VxP

  Bluetooth kost praktisch geen batterij. De wifi wel en vooral de vele meldingen van wifinetwerken zijn mij een doorn in het oog. Telkens maar wegklikken… pfff Daarom staat wifi permanent uit. Zodra airdrop /hotspot nodig is dan schakel ik hem wel weer in.

 • Profielfoto
  Zwollywood

  Bluetooth kost praktisch geen batterij. De wifi wel en vooral de vele meldingen van wifinetwerken zijn mij een doorn in het oog. Telkens maar wegklikken… pfff Daarom staat wifi permanent uit. Zodra airdrop /hotspot nodig is dan schakel ik hem wel weer in.

  Is dit niet simpel op te lossen door in je WiFi instellingen ‘vraag om verbinding’ uit te zetten?

 • Profielfoto
  KR1275

  Ok, dan akkoord.

  Dan zou ik graag weer de grootte in mb’s van app updates willen zien.

  En sinds 11 merk ik dat mijn iphone af en toe mijn mail ophaalt. Het scherm licht niet op, maar ik krijg wel een signaal. Ik kan geen uitschakelfunctie vinden.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Weet iemand het verschil in batterijverbruik tussen Wifi geheel uitzetten en Wifi uitzetten via Control Center? Dat boeit mij namelijk best wel.

  Ik zet wifi namelijk altijd geheel uit vanwege de batterij, dat bespaart 30% dus dat is gigantisch.

  Verder zet ik het ook uit omdat ik het niet nodig vind. 4G is beter en sneller.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  4G is beter en sneller.

  Maar niet gratis…

  Overigens vond ik het in het begin ook vervelend en ging ik het altijd in de instellingen uitzetten. Maar ik heb het nu al een aantal dagen gewoon aanstaan en omdat ik mijn iPhone X bijna altijd op het houdertje plaats (draadloos laden) of in de auto op het matje, heb ik nooit last van een lage batterij. Nu ik het mij bedenk: Sinds dat ik mijn iPhone X heb (3 November), heb ik mijn iPhone enkel de eerste keer via de kabel geladen en sindsdien niet meer. WOW :/

 • Profielfoto
  maconly

  Als ik wifi en of bluetooth uitzet dan doe ik dat niet zo maar , apple moet zich daar niet in mengen.