Nieuw in iOS 11.2: app-abonnementen met proefperiode

12 reacties

Steeds meer software vereist een abonnement. Niet alleen grote apps zoals Office en Adobe Creative Cloud, ook kleine iOS-apps vragen vaak een maandelijkse of jaarlijkse betaling. Apple springt daar met iOS 11.2 op in met nieuwe opties.

Ontwikkelaars kunnen in de volgende iOS-versie een proefperiode voor abonnementen implementeren. Ontwikkelaars kunnen zelf de prijs en duur van deze proefperiode bepalen. Het vereist enkele regels code.

Gunstig voor gebruiker en ontwikkelaar

Introductietarieven worden buiten de App Store al veel toegepast en zijn een beproefd middel voor het aan de man brengen van abonnementen. Voor gebruikers is het ook prettig om de functionaliteit van een app uit te kunnen proberen zonder meteen de hoofdprijs te betalen. Ontwikkelaars kunnen de prijs zelf bepalen, dus deze ook op € 0,00 zetten en zo een gratis proefperiode aanbieden.

opvuller-apps
Klik/tap voor groter.

Voor ontwikkelaars is dit ook gunstig. Voorheen kon een proefperiode alleen als in-app-aankoop van € 0,00 aangeboden worden. Daarna moest de gebruiker opnieuw overtuigd worden om een abonnement te nemen. Nu neemt de gebruiker meteen een doorlopend abonnement en wordt het introductietarief berekend. Diensten als Netflix en HBO zullen hier graag gebruik van maken. iOS 11.2 is momenteel in betafase en wordt binnen enkele weken verwacht.

App-abonnementen niet geliefd

Het is duidelijk dat Apple steeds meer op abonnementen inzet. Phil Schiller, chef App Store, zei eerder dit jaar al dat abonnementen “het juiste verdienmodel voor de toekomst” zijn. Toch zien gebruikers het lang niet altijd zitten om maandelijks voor applicaties te betalen. In een recente poll onder onze lezers gaf aar liefst 70 procent aan met tegenzin maandelijks voor software te betalen. De helft van de respondenten zoekt bewust software die geen abonnement vereist.

weekend poll voor apps betalen
Klik/tap voor groter.

Reacties

12 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Er is toch geen software op iOS te vinden dat abonnement -waardig is.

  Natuurlijk los gezien van de streamingdiensten en services. Zodra een iOS app meer dan 10,- kost moet het al bergen verzetten en iets heel speciaal doen, om dat te doen loop je vaak tegen de beperkingen van het device aan. Kortom ga eens 10 – 20,- per maand afrekenen, daar zit niemand op te wachten.

 • Profielfoto
  Vilscon

  Er is toch geen software op iOS te vinden dat abonnement -waardig is.

  Natuurlijk los gezien van de streamingdiensten en services. Zodra een iOS app meer dan 10,- kost moet het al bergen verzetten en iets heel speciaal doen, om dat te doen loop je vaak tegen de beperkingen van het device aan. Kortom ga eens 10 – 20,- per maand afrekenen, daar zit niemand op te wachten.

  Ook niet als het maandelijks/frequent met nieuwe features komt? Uitgaande dat de software bij release al een 1.0 is en niet een vervroegde ‘beta’, waarbij het complete pakket aan functies op een later tijdstip pas krijgt.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat gaat niet want daar is iOS te beperkt voor. Ja moet dan al een app bouwen die bewust functionaliteit mist waardoor je functie kunt gaan inbouwen en dat pikt natuurlijk niemand.

 • Profielfoto
  maximiliaan

  wat een conservatieve reaguurders hier gezien de poll uitslagen.
  Developers kunnen niet full time aan hun app werken zonder een subscription model. Aan een aankoop van een paar euro kan men niet leven.

  Dus als wij goede apps willen moeten we hier juist blij van worden.
  Er kan overigens ook nog naar alternatieven gekeken worden, zoals Overcast doet. Hij hanteert het pay if you want model en dat werkt zeer goed. Maandelijks worden ongeveer 500 mensen lid die jaarlijks een tientje betalen.
  Dit soort modellen kunnen ook vaker toegepast worden

 • Profielfoto
  Antaeus

  Die Phil kan lekker lullen maar ik denk dat mensen liever een app kopen dan per maand betalen!

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  maximiliaan 1 uur geleden
  wat een conservatieve reaguurders hier gezien de poll uitslagen.
  Developers kunnen niet full time aan hun app werken zonder een subscription model. Aan een aankoop van een paar euro kan men niet leven.

  Dus als wij goede apps willen moeten we hier juist blij van worden.
  Er kan overigens ook nog naar alternatieven gekeken worden, zoals Overcast doet. Hij hanteert het pay if you want model en dat werkt zeer goed. Maandelijks worden ongeveer 500 mensen lid die jaarlijks een tientje betalen.
  Dit soort modellen kunnen ook vaker toegepast worden

  Wat een onzin kraam jij uit zeg. Al jaren brachten fabrikanten programma’s uit die je gewoon kon kopen en nu kunnen ze er niet meer van leven? Een app van een paar euro koop je gewoon en duurdere apps spaar je wat langer voor als dat nodig is. Ik weiger echt om elke maand te betalen voor een app en zou dan ook graag zien dat men ook de kans heeft om de app te kopen voor degene die dat willen. Neem bijvoorbeeld Steinberg Wavelab welk je nog steeds gewoon kan kopen en je kleine updates krijgt maar bij een nieuwe versie kun je upgraden voor een speciale prijs. Prima zo en heb je geen abonnement voor nodig.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Shmoo, waarom zo cynisch?;-)

  @Antaeus; Nick Seamore, bepaalde mensen zullen nu eenmaal nooit graag betalen, ontwikkelaars bepalen uiteindelijk voor welke prijs je hun software gebruikt. Niet dat ik je kan vertellen hoe of waarom de toekomst naar dit model zal gaan, maar het feit dat Phil Schiller de uitspraak met klem uit wil heel wat zeggen.

 • Profielfoto
  tinus_omt

  Ik weet zeker dat mensen liever een app kopen en dan twintig jaar gratis updates krijgen maar helaas kunnen de meeste ontwikkelaars niet van de lucht leven. Het alternatief is dat nieuwe versies van de app als een nieuwe app wordt verkocht maar dat is onhandig en betekent dat je de gegevens moet overzetten of kwijt bent.

  Mensen willen ook graag oude versies van apps blijven gebruiken maar dat is in de meeste gevallen in verband met beveiliging niet echt een goed idee, niet voor die mensen en niet voor de rest van het Internet.

 • Profielfoto
  WillemZ

  Neem nou TomTom. Als Apple dit al vanaf het begin van de App store had gedaan, hadden velen nog het mooiste programma voor navigatie kunnen gebruiken.
  Maar nee, Apple keek naar spelletjes en niet naar bedrijven.
  Intussen heeft TomTom een alternatief moeten bedenken om regelmatige inkomsten veilig te stellen.
  Dat alternatief is een slap aftreksel geworden en TomTom neemt de Apple markt intussen helemaal niet meer serieus.

  Had Apple hier eerder mee gekomen, wat het voor veel software dat ECHT toegevoegde waarde biedt een oplossing geboden.
  Goede zet, aan software ontwikkelaars de keuze hoe ze hier mee willen omgaan.

 • Profielfoto
  Shmoo

  @Shmoo, waarom zo cynisch?;-)

  .
  Misschien moet je eens wat breder het nieuws volgen dan alleen maar de liefdesberichtjes van Raymon op OMT lezen.

  Zoiets baseer ik op het feit dat serieuze developers dit massaal op hun blog schrijven. Ik volg heel wat developers en bezit ook extreem veel software omdat het vinden van geweldig software voor mij een passie is. Waarschijnlijk als je zoekt op Google –> Affinity …. review of ervaring dan zal je wel een topic van mij op OMT vinden en dat is heus niet de enige software die ik getest heb en waar ik mijn bevindingen over op het forum heb geschreven.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @Shmoo, waarom zo cynisch?;-)

  .
  Misschien moet je eens wat breder het nieuws volgen dan alleen maar de liefdesberichtjes van Raymon op OMT lezen.

  Zoiets baseer ik op het feit dat serieuze developers dit massaal op hun blog schrijven. Ik volg heel wat developers en bezit ook extreem veel software omdat het vinden van geweldig software voor mij een passie is. Waarschijnlijk als je zoekt op Google –> Affinity …. review of ervaring dan zal je wel een topic van mij op OMT vinden en dat is heus niet de enige software die ik getest heb en waar ik mijn bevindingen over op het forum heb geschreven.

  Je mening in de hierboven geciteerde alsook je vorige post mag dan nóg zo onderbouwd zijn als het best gefundeerde gebouw ter wereld, met nog zoveel ‘vooraanstaande’ ontwikkelaars als je wilt… Toch is één aspect ervan te allen tijde onjuist: het feit dat je de validiteit voor abonnementen of het gebrek daaraan neerlegt bij iOS (“daar is iOS te beperkt voor”).
  Hetgeen dat beperkt is, is de bewuste app; niet het OS! Zeker in de latere versies van iOS heb je genoeg vrijheden als developer om een abonnementsmodel te kunnen aanbieden. Het is natuurlijk waar dat Android meer vrijheden kent dan iOS, maar dat maakt niet dat het hele model meteen zinloos is.
  Het is nog altijd aan ontwikkelaars om ervoor te zorgen dat een abonnement ook écht toegevoegde waarde heeft. En dáár wringt hem de schoen, want dáár geef ik je gelijk: dat is tot nog toe nog maar zelden het geval geweest!
  Maar nogmaals: dat dit zo is, of juist niet, ligt in géén geval bij iOS (of Android, for that matter). Er is niets, maar dan ook níets in iOS (of Android) dat een developer ervan weerhoudt om abonnees extra waardevolle functies te bieden, zonder dat daarbij de ‘gratis’ gebruikers een gestripte ervaring beleven. Dat dit zo is in de meeste gevallen, is púúr de verantwoordelijkheid van de developers!

  @[voorstanders abonnementsmodel]: Hoezo willen mensen volgens jullie niet betalen? Een one-time purchase is toch ook een betaling? En natuurlijk wordt een (versie van) een app niet ’20 jaar’ ondersteund. Maar stel: je Toast Titanium versie 10 en die werkt nog prima op jouw OS. Dan hoef je dus niet meteen als versie 11 uitkomt naar versie 11 over, temeer omdat Roxio (de maker van Toast) nog updates voor versie 10 uitbrengt. Ga je over naar een versie van MacOS waarin versie 10 van Toast niet meer werkt? Nu, dan is dát een prima moment om alsnog, tegen de “speciale prijs”, waarvan mensen hier melding maken, over te gaan naar versie 11 van Toast. Je gaat mij niet vertellen dat dit model niet werkt, want dat heeft het járen gedaan en er zijn studies genoeg geweest die hebben aangetoond dat het nog steeds werkt.
  Ik heb nu MS Office en die heb ik stand-alone, zonder Office356-abonnement. De belangrijkste reden voor het niet nemen van Office356? Simpel: er gaan MAANDEN voorbij dat ik me niet eens realiseer dat ik het pakket op m’n Mac heb, omdat ik het in die tijd niet gebruik. Bij een abonnementsmodel betaal je in die maanden wel. Als je weinig te besteden hebt, zijn er wel belangrijker zaken te bedenken om je geringe aantal euro’s voor neer te leggen. Bengt Microsoft volgend jaar versie 2018 uit? Dan hoeft dat voor mij niet meteen in te houden dat ik dan ook upgrade. Ten eerste omdat men 2016 en 2018 voorlopig nog wel allebei zal ondersteunen; ten tweede omdat 2016 ook zónder nieuwe updates nog veilig en vlekkeloos draait onder MacOS Sierra en High Sierra. Op het moment dat dát verandert, zien we wel verder; dan kan ik altijd nog besluiten om dan alsnog tot stand-alone aankoop van Office 2018 over te gaan.

  Noot: de hier genoemde producten werden slechts als voorbeeld gebruikt. Vul desnoods de naam van je eigen lievelings-applicatie in en lees het verhaal; het gaat hier niet om de bewuste applicaties, maar om de voors en tegens van het abonnementsmodel.

 • Profielfoto
  Frans

  Tja, het probleem is dat Apple eist dat updates altijd gratis zijn in hun stores. Zo valt er voor developers niets te verdienen aan nieuwe features. Ik begrijp daarom wel waarom er steeds meer voor een abonnementsvorm gekozen wordt, al is dat niet het beste voor de klant en, uiteindelijk, misschien ook niet voor de developers die alleen apps via een abonnement aanbieden.
  Als Apple nou eens iets aan altijd gratis updates zou doen?