Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 17 november 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Intel en Apple maken 5G-chip voor iPhone’

Apple en Intel werken steeds meer samen. De Mac werd in 2007 al voorzien van Intel-chips en tegenwoordig heeft de iPhone ook een 4G-modem van Intel. Volgens Fast Company werken de bedrijven aan een 5G-modem dat in 2019 op de markt moet komen.

Een 5G iPhone zou daarmee ruim op tijd klaar zijn voor de uitrol van de eerste 5G-netwerken, die gaan naar verwachting rond 2020 in de lucht. Intel heeft ook op de korte termijn een 4G-achterstand in te halen.

Eerst gigabit 4G

Hoewel Apple en Intel al van 5G dromen, is er nog een achterstand op het gebied van 4G in te halen. De Intel-modems die nu in de iPhone zitten, ondersteunen nog geen gigabit 4G. Voor Apple is dat problematisch omdat het ook 4G-chips van Qualcomm gebruikt en de kunnen wel gigabit 4G aan. Om geen verschil tussen iPhones te laten ontstaan, worden ze allemaal beperkt tot 800mbit/s, de maximale snelheid van het Intel-modem.

Apple gebruikt momenteel de Intel XMM 7480 chips voor 4G, maar de Gigabit-variant genaamd XMM 7560 is klaar om in de volgende iPhone geïntegreerd te worden.

Intel 5G modem iPhone
Klik/tap voor groter.

5G-chip volledig geïntegreerd

Hoewel Intel nu nog losse 4G-chips levert, is het volgens Fast Company de bedoeling om deze in de A-chip van de iPhone te integreren. Intel zou Apple daar een handje bij helpen. Deze veronderstelde samenwerking is niet verrassend: Apple is in een heftige juridische strijd verwikkeld met Qualcomm en wil waarschijnlijk niet langer afhankelijk zijn van de Amerikaanse fabrikant van modems voor smartphones.

Onlangs kwam al naar buiten dat Apple twee eigen 5G-netwerken op heeft gezet. Ze werken op 28GHz en 39GHz. Deze frequenties zijn veel hoger dan de huidige frequenties voor 4G en Wi-Fi. Je draadloze internet thuis werkt vaak op 2,4 of 5GHz en mobiele providers gebruiken nu 0,7 tot 2,6GHz voor 4G. Het voordeel van de hoge frequenties is dat data aanzienlijk sneller overgedragen wordt en de tijd die het duurt om verbinding te maken afneemt.

Klik/tap voor groter.

De maximale snelheid gaat daardoor omhoog naar 20 gigabit/s en er wordt voor het eerst een minimale snelheid geboden. Bij 5G is die 100mbit/s download en 50mbit/s upload. Die snelheden zijn nu ook op 4G-LTE te halen, maar dan alleen wanneer het rustig is op het mobiele netwerk. 5G garandeert het als minimum, ook als het netwerk op maximale capaciteit benut wordt. (Zie ook → 7 belangrijke punten uit de nieuwe 5G-standaard).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
‘Intel en Apple maken 5G-chip voor iPhone’
Sluiten