Intel en AMD bundelen grafische krachten

3 reacties

Intel heeft vandaag een aankondiging gedaan die van groot belang is voor de Mac. Het zou ons niet verbazen als Apple direct bij het project betrokken was. Er komt een nieuwe reeks Intel-processors met geïntegreerde graphics van AMD aan.

De processors zijn speciaal ontworpen voor high-end laptops, zoals de MacBook Pro. Omdat de CPU van Intel en GPU van AMD in één chip geïntegreerd zijn, neemt het geheel veel minder ruimte in.

CPU en GPU

Intel en AMD zijn op de markt voor CPU’s nog steeds concurrenten, maar werken voor GPU’s nu samen. Intel kan de CPU samen met een GPU van AMD op één chip plaatsen door een zogenaamde interposer te gebruiken. Zo ontstaat een veel kleiner geheel dan wanneer een losse CPU en GPU worden gebruikt. Die ruimte kan in een MacBook goed gebruikt worden voor andere componenten, zoals extra accu. De grafische chip beschikt bovendien over eigen HBM2-geheugen, dat veel sneller is dan het GDDR5-geheugen dat momenteel in de MacBook Pro gebruikt wordt.

De 13-inch MacBook Pro moet het momenteel doen met geïntegreerde Intel Graphics. Door ruimtegebrek heeft alleen de 15-inch MacBook Pro een losse AMD GPU. Met de nieuwe Intel-chips zou het in ieder geval in theorie mogelijk zijn om ook de 13-inch MacBook Pro grafische spierballen te geven.

Lancering begin 2018

Intel kondigde vandaag slechts een preview aan. De chipmaker heeft nog niet gezegd welke processors precies over een geïntegreerde AMD GPU zullen beschikken, alleen dat de chips gericht zijn op high-end laptops en dat het gaat om de achtste generatie, ook wel bekend als Coffee Lake. Ook het accugebruik en de vereiste koelcapaciteit is nog niet bekend.

We zullen tot het eerste kwartaal van 2018 moeten wachten om meer informatie te krijgen. Dit wil ook zeggen dat Apple de chips in de volgende generatie MacBook Pro, die in juni of oktober 2018 verwacht wordt, kan integreren. Intel Coffee Lake ziet er sowieso goed uit. Door een toename in het aantal cores worden de chips van de achtste generatie krachtiger dan gedacht. (Zie → Intel Coffee Lake-chips worden krachtiger dan gedacht)

AMD FirePro 16x9
Klik/tap voor groter.

Reacties

3 reacties
 • Profielfoto
  knekkie

  Zijn de Mac Book Pro nu geen grafische krachtpatsers dan ?

 • Profielfoto
  Vilscon

  Zijn de Mac Book Pro nu geen grafische krachtpatsers dan ?

  Dat is afhankelijk wat jouw definitie van ‘krachtpatser’ is. De 13″ heeft, zoals in het artikel geschreven, geen dedicated GPU en moet het doen met een geïntegreerde variant. De 15″ heeft wél een nVidia of AMD gpu. Het zou straks wellicht mogelijk zijn dat de kracht van de 13″ variant sterk omhoog gaat. Krachtpatsers? In mijn ogen niet vergeleken met vele windows laptops. Maar daarentegen redden die het weer niet zo lang op één accu als de MBP. Het is maar wat je wilt.

  Ik denk zelf door warmte productie dat dit geen verandering te weeg gaat brengen voor de 15″, oftewel: geen sterkere gpu.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik ben wel heel erg benieuwd toch! Weer nieuwe technologie en ik ben vooral benieuwd wat ze met de extra ruimte gaan doen die straks in de Macbook pro vrijkomt (laat ons hopen op extra accu? ):-)