Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 28 november 2017
Leestijd: 2 minuten

‘iMac Pro op nieuwe manier beveiligd tegen diefstal’

Nog even en dan is de iMac Pro te koop. Het is niet alleen de krachtigste Mac ooit, maar ook de eerste Mac met een A10-chip aan boord. Apple gebruikt die ook in de iPhone 7 en er ontstaan nieuwe mogelijkheden. Zoals een nieuwe beveiliging tegen diefstal.

De iMac Pro met de A10-chip kan zijn locatie constant naar iCloud sturen. Zelfs als de harddisk wordt gewist of macOS opnieuw geïnstalleerd. Geen overbodige luxe bij een iMac met een vanaf-prijs van 4999 dollar.

Net zo goed beveiligd als iPhone

Alle Macs zijn net als de iPhone al voorzien van een ‘Zoek mijn Mac’ functie die je de computer via iCloud op laat sporen. Daarvoor moet macOS wel opgestart zijn en een actieve internetverbinding hebben. Als een kwaadwillende de Mac vanaf USB-stick opstart, de harddisk formatteert en macOS opnieuw installeert, zul je nooit meer iets van een gestolen Mac zien.

Zoek mijn Mac in actie – Klik/tap voor groter.

De Spaanse blogger Pike Alpha heeft in de laatste betaversie van macOS code gevonden die suggereert dat ‘Zoek mijn Mac’ op de iMac Pro verplaatst wordt naar de A10-chip. Zo werkt de functie onafhankelijk van macOS en is deze eenmaal ingeschakeld ook niet meer uit te schakelen door de harde schijf te wissen. Zodra de Mac een actieve internetverbinding heeft, zal de locatie bijgewerkt worden. Alleen de gebruiker met het juiste Apple ID en wachtwoord kan dit uitschakelen.

Straks ook op MacBook?

De iPhone heeft al jaren een vergelijkbare beveiliging. Via iCloud wordt de locatie constant doorgestuurd en een gestolen toestel is zonder het juiste Apple ID en wachtwoord onbruikbaar, ook na het opnieuw installeren van iOS. Hoewel het nu op de iMac Pro begint, lijkt een uitrol naar andere nieuwe Macs, zoals de MacBook een logische stap.

Het nieuws dat Apple de traditionele Intel-chip met zijn eigen A-chip gaat combineren kwam vorige week naar buiten. Naar verluidt wordt de tweede chip ook gebruikt voor “Hey Siri” en betere bescherming tegen malware. De iMac Pro is in december te koop.

De iMac Pro wordt in spacegrijs geleverd, compleet met bijpassend toetsenbord en muis – Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘iMac Pro op nieuwe manier beveiligd tegen diefstal’
Sluiten