‘iMac Pro op nieuwe manier beveiligd tegen diefstal’

19 reacties

Nog even en dan is de iMac Pro te koop. Het is niet alleen de krachtigste Mac ooit, maar ook de eerste Mac met een A10-chip aan boord. Apple gebruikt die ook in de iPhone 7 en er ontstaan nieuwe mogelijkheden. Zoals een nieuwe beveiliging tegen diefstal.

De iMac Pro met de A10-chip kan zijn locatie constant naar iCloud sturen. Zelfs als de harddisk wordt gewist of macOS opnieuw geïnstalleerd. Geen overbodige luxe bij een iMac met een vanaf-prijs van 4999 dollar.

Net zo goed beveiligd als iPhone

Alle Macs zijn net als de iPhone al voorzien van een ‘Zoek mijn Mac’ functie die je de computer via iCloud op laat sporen. Daarvoor moet macOS wel opgestart zijn en een actieve internetverbinding hebben. Als een kwaadwillende de Mac vanaf USB-stick opstart, de harddisk formatteert en macOS opnieuw installeert, zul je nooit meer iets van een gestolen Mac zien.

find my mac
Zoek mijn Mac in actie – Klik/tap voor groter.

De Spaanse blogger Pike Alpha heeft in de laatste betaversie van macOS code gevonden die suggereert dat ‘Zoek mijn Mac’ op de iMac Pro verplaatst wordt naar de A10-chip. Zo werkt de functie onafhankelijk van macOS en is deze eenmaal ingeschakeld ook niet meer uit te schakelen door de harde schijf te wissen. Zodra de Mac een actieve internetverbinding heeft, zal de locatie bijgewerkt worden. Alleen de gebruiker met het juiste Apple ID en wachtwoord kan dit uitschakelen.

Straks ook op MacBook?

De iPhone heeft al jaren een vergelijkbare beveiliging. Via iCloud wordt de locatie constant doorgestuurd en een gestolen toestel is zonder het juiste Apple ID en wachtwoord onbruikbaar, ook na het opnieuw installeren van iOS. Hoewel het nu op de iMac Pro begint, lijkt een uitrol naar andere nieuwe Macs, zoals de MacBook een logische stap.

Het nieuws dat Apple de traditionele Intel-chip met zijn eigen A-chip gaat combineren kwam vorige week naar buiten. Naar verluidt wordt de tweede chip ook gebruikt voor “Hey Siri” en betere bescherming tegen malware. De iMac Pro is in december te koop.

imac pro bovenaanzicht
De iMac Pro wordt in spacegrijs geleverd, compleet met bijpassend toetsenbord en muis – Klik/tap voor groter.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  4999 euro voor een iMac die verder achteraf niet meer is uit te breiden…
  Succes, maar hier gaat Apple voor mij een stap te ver en ik denk dat er slechts weinigen zullen zijn die een dergelijke computer voor dat bedrag zullen aanschaffen.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Wat een gaaf idee. Meteen ook een stuk duidelijker waar die A10 chip voor gebruikt gaat worden. Chapeau Apple!

 • Profielfoto
  palski

  Hopelijk komt er ook een nieuwe Mac Pro die uitbreidbaar is en waar je zelf een (niet) glanzend beeldscherm aan kan sluiten.
  Hopelijk vergeten ze de Pro’s niet….
  En een iMac, Pro noemen maakt het nog geen pro.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  @Polansky,

  Zulke reacties over Apple hoor ik al sinds 1984…. en daarvoor..

  BTW, hij is nog helemaal dichtgeplakt ook!!!

 • Profielfoto
  MacSjon

  Volgens mij is elke nieuwe mac uit te bereiden via de Thunderbolt/USB-C poorten, dus wat dat betreft hoeft deze niet meer open. Een extra GPU oid kan dus gewoon extern, mocht je niet genoeg hebben aan de gekozen uitvoering.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Mensen gaan me nog voor gek verklaren maar ik ben het nu voor één keer wel eens met Polansky. Ik vind de iMac Pro er echt gaaf uitzien, zeker in dat Space grey. Maar man, het is idd jammer dat je het niet kan uitbreiden. En ja, je kan het extern uitbreiden, maar kom op, dan heb je weer van alles hangen aan je “cleane” setup, want dat vindt ik persoonlijk ook belangrijk. Het is allemaal wel fijn maar waarom allemaal vastplakken en solderen. Ale ja, ik weet wel waarom he, €€€, maar dan nog…

  En @Palski, dat mag jij absoluut vinden, overigens een iMac Pro met 8/10, of 18 cores, vindt ik persoonlijk wel pro. Ook het feit dat er 128GB ECC ram modules in kunnen is echt wel fijn, voor vele gebruikers onnodig, maar voor mensen in bepaalde sectors als de geneeskunde, of mensen die veel 3D gebruiken is zoveel werkgeheugen een fijne uitbreiding.

  Het kostenplaatje, dat wil ik echter niet zien :-O

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hopelijk komt er ook een nieuwe Mac Pro die uitbreidbaar is en waar je zelf een (niet) glanzend beeldscherm aan kan sluiten.
  Hopelijk vergeten ze de Pro’s niet…

  Die komt er, dat is ook al meermaals aangehaald en gezegd geweest.

  Apple heeft samen gezeten met een paar reporters en hebben duidelijk gezegd dat:

  Er in 2018 een volledig nieuwe Mac Pro komt die modulair zal zijn.

  Dat ze zelf weer nieuwe schermen zullen maken speciaal voor de pro.

  Dus nee, ze vergeten de pro’s niet. Al hebben ze wel heel lang de pro in de kou laten staan. Dat begrijp ik en ga ik ook zeker niet negeren. Ik ben gewoon blij dat ze zich er van bewust zijn en er toch mee bezig zijn!

 • Profielfoto
  polansky

  Ik moet dat allemaal nog maar gaan zien DBL.

  Voorlopig heeft Apple alles voor de Pro’s zo’n beetje afgestoten en wat er overblijft zijn voornamelijk consumentenproducten met een Pro label en pro prijzen.

  Natuurlijk 18 cores is niet voor een reguliere gebruiker, maar waar is de hele serverlijn gebleven, waar is Aperture gebleven, waar blijft de update voor Final Cut Pro…. alles maar dan ook alles wat Apple een hele lange tijd op de benen heeft gehouden is ondertussen vakkundig door Apple afgebroken.

  Daardoor raken ze momenteel ook veel steun vanuit de creatieve professionals kwijt en menig bureau zijn de Macs ondertussen vervangen door reguliere PC’s. Die ga je met een prijs van 5000 euro per computer echt niet terugkrijgen.

 • Profielfoto
  LT Barclay

  Bij sommige mensen is het glas altijd half leeg.

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Grappig, die mensen die denken dat € 5000,- veel is voor een echt professionele gebruiker…

 • Profielfoto
  Oldekamp

  Vanaf USB-stick opstarten, de harddisk/ssd formatteren en macOS opnieuw installeren is gelukkig minder makkelijk wanneer je een firmware wachtwoord instelt op de EFI bios. Misschien is dat een artikeltje waard?;-)

 • Profielfoto
  Tjerker

  @polansky: hoezo, waar blijft de update voor final cut pro? Sinds versie X de vaakst ge-update NLE. Update 10.4 is aangekondigd voor dit jaar op de fcp creatieve summit. En mocht daar al uitgeprobeerd op de iMac pro.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @DBLCreations, uitbreidbaar (extra graphic cards etc.) tovoegen zal er niet inzitten inderdaad, maar uit de teardown van iFixit bleek in de zomer namelijk wel dat de CPU’s (!!!) uit de 27”-units verwisselbaar waren, erg ongezien. Uiteraard zijn componenten van een iMac vervangen exponentieel moeilijker dan bij een vintage Mac Pro, maar die die-hards staan misschien wel voor een heuse verassing wanneer de iMac Pro uitkomt.
  Hiernaast denk ik eigenlijk dat er wel gewoon een erg grote doelgroep is die gewoon een all-set-to-godesktop wil kopen, zonder dat gedoe van upgraden en uitbreiden te hebben, nuja, zelf noem ik me geen professional dus ik laat het hier aan anderen over. Alleszins zal ik bij de eerste zijn om de iMac Pro in dat Space Gray in de Apple Store te gaan bezichtigen!

 • Profielfoto
  ozzie X

  Jongens/meisjes de huidige Mac Pro is ook niet uitbreidbaar. Wat dat betreft is de iMac pro een vervanging van deze Mac Pro. Een modulaire Mac pro is ons in het vooruitzicht gesteld, maar wanneer precies en wat dat precies gaat worden is onbekend.
  Ik ga dus vor de iMac Pro en hang er via TB3 gewoon een eGpu aan en nog meer uitbreidingen. Mijn bureau ligt nu ook al vol kastjes en kabels dus geen probleem.

  Ik ben voor mijn werk behoorlijk veeleisend qua hardwarepower en het is dit of overstappen naar Windows en dat gaat (nog) niet gebeuren.

  Ben wel blij met die extra a10 beveiliging als dat waar blijkt te zijn.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  @Polansky,

  FCPX gebruik ik zelf ook, maar heb het nooit gebruikt voor versie X, dus ik durf daar niet zo van meespreken. Voor wat ik doe werkt het gewoon goed, ik weet (voor mezelf) persoonlijk niet wat ik meer zou willen.

  €4999 is veel geld, ook voor een pro. Natuurlijk, voor grote bedrijven valt dit al iets makkelijker goed te praten want die schrijven dat gewoon af. Maar voor de gewone pro is dat misschien idd moeilijker. Ik ben erg benieuwd wie deze iMac Pro zal gaan kopen.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Jongens/meisjes de huidige Mac Pro is ook niet uitbreidbaar. Wat dat betreft is de iMac pro een vervanging van deze Mac Pro. Een modulaire Mac pro is ons in het vooruitzicht gesteld, maar wanneer precies en wat dat precies gaat worden is onbekend.
  Ik ga dus vor de iMac Pro en hang er via TB3 gewoon een eGpu aan en nog meer uitbreidingen. Mijn bureau ligt nu ook al vol kastjes en kabels dus geen probleem.

  Ik ben voor mijn werk behoorlijk veeleisend qua hardwarepower en het is dit of overstappen naar Windows en dat gaat (nog) niet gebeuren.

  Ben wel blij met die extra a10 beveiliging als dat waar blijkt te zijn.

  Ik heb in mijn “huidige Mac Pro” (2013) nochtans zelf ram toegevoegd (na het kopen van de Mac Pro op de Apple store) (van 16 naar 64GB ram geheugen… Ook ga ik binnen een maand of twee eens kijken om de internet SSD te vervangen. En ook de cpu blijkt eigenlijk gewoon te vervangen zijn.

  De gpu’s is het grootste moeilijke gedeelte bij de Mac Pro 2013. Ik begrijp natuurlijk wel wat je bedoelt, er kunnen geen 4 harde schijven meer in, moederbord/GPU/CPU zijn (erg moeilijk) te vervangen en niet plug & play.

  Maar hier kan je tenminste nog SSD/RAM geheugen zonder al te veel problemen gewoon veranderen.

  Dus je hebt gedeeltelijk gelijk;-)

 • Profielfoto
  Maarten

  In de vs wordt die 4999 dollar dus in Nederland wordt die inlc. BTW zo’n 6000 euro

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Grappig, die mensen die denken dat € 5000,- veel is voor een echt professionele gebruiker…

  .
  Grappig, die mensen die denken dat elke ‘professional’ met gemak 5000 euro kan neerleggen.

 • Profielfoto
  Frans

  Super! Mogen ze van mij in alle nieuwe Macs inbouwen. Ook in de nieuwe Mac mini.;-)