iMac Pro krijgt A10-chip en ondersteunt “Hey Siri”

32 reacties

De HomePod is vertraagd tot 2018, maar er is nog een nieuw Apple-product dat nog dit jaar op de markt komt. De iMac Pro. De snelste iMac ooit krijgt niet alleen maximaal 18 Intel Xeon-processors, maar is ook voorzien van Apple’s eigen A10 Fusion-chip.

Deze ARM-chip wordt ook gebruikt in de iPad Pro en iPhone 7. De nieuwe iMac gaat onder andere “Hey Siri” ondersteunen. Daarnaast kan de A10-chip helpen om de iMac Pro veilig te houden.

BridgeOS voor Mac

Apple wil de Intel-chips duidelijk verbinden met zijn eigen ARM-chips en heeft BridgeOS gemaakt. Dit is nog voor de verkoopstart van de iMac Pro op servers van Apple verschenen en verklapt dat “Hey Siri” naar de iMac komt. De virtuele assistent luistert op iOS altijd naar deze woorden en dat zal op de iMac Pro ook zo zijn. Ontwikkelaar Guilherme Rambo‏ heeft de interface van de functie al in BridgeOS gevonden.

Extra veiligheid

De A10-chip dient ook voor extra veiligheid. Ontwikkelaar Jonathan Levin heeft de werking van BridgeOS geanalyseerd en opgemerkt dat het opstarten van de nieuwe iMac geheel door de A10-chip afgehandeld wordt. Dit geeft Apple meer controle over de EFI (opvolger van de oude BIOS) waardoor malware minder kans heeft. Op deze manier kan de Mac veiliger gemaakt worden, zonder beperkingen in macOS op te leggen. Dat zullen professionals en ontwikkelaars kunnen waarderen.

imac pro
Klik/tap voor groter. Afbeelding: OMT

De iMac Pro komt in december op de markt. Apple heeft nog geen Europese prijs bekend gemaakt, maar in de Verenigde Staten is de vanaf-prijs $ 4999. De snelle iMac komt met een spacegrijs Magic Keyboard en bijpassende Magic Mouse.

Reacties

32 reacties
 • Profielfoto
  Shmoo

  Echt wel. Kan niet wachten!

 • Profielfoto
  bartvanderveer

  Komen daar 18 processoren in of EEN processor met 18 Cores…

 • Profielfoto
  Shmoo
 • Profielfoto
  steveb

  Doet me steeds meer denken dat face id ook richting de iMac kijkt

 • Profielfoto
  steveb

  En a als mac os draait vanaf de a10
  Dan kan dat mss ook met de MacBook 12inch?

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik ben benieuwd of het dan Apple Hello gaat heten als het op alle iDevices en Computers geïmplementeerd is.

 • Profielfoto
  Spinozo

  Doe mij gelijk maar een Touch Bar in het Magic Keyboard en TouchID in de Magic mouse samen met FaceID in het scherm.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Mensen denken daar altijd zo makkelijk over, niet?

  Face ID ja pomp het ook maar meteen in alle andere producten. Als Apple eens op die manier zou werken niet. Dan hadden wij waarschijnlijk nu gewoon geweldige machines die 500,- goedkoper waren en die verkochten als warme broodjes.

  Dit is allemaal exclusief en de eerste twee a drie jaar hoef je dat echt niet elders te verwachten. Zoals deze iMac Pro nu ook spacegrijs is en we twee jaar moeten wachten voordat iMacs voor eenvoudige mensen ook in spacegrijs beschikbaar komen. Dat heeft allemaal met een stukje exclusiviteit te maken dat Apple bewust creëert.

  Ooo en had ik al gezegd dat ik mijn Mac ontgrendel die de Apple Watch en dat dit een van de meest geniale dingen is die Apple in de laatste 8 jaar op Mac gebied heeft gedaan. Dit werkt zo eenvoudig en fijn dat als ik moet opsommen waarom een Apple Watch fijn is dat ik totaal deze feature vergeet. <— volgens mij praat je dan pas over een geweldige feature. Wanneer het zo verwerkt is dat je niet eens in de gaten hebt dat je het gebruikt. Dat is hardware en software op z'n best uitgevoerd.

 • Profielfoto
  donut

  8, 10 of 18000 euro…

 • Profielfoto
  csteelooper

  (…)Ooo en had ik al gezegd dat ik mijn Mac ontgrendel die de Apple Watch en dat dit een van de meest geniale dingen is die Apple in de laatste 8 jaar op Mac gebied heeft gedaan. Dit werkt zo eenvoudig en fijn dat als ik moet opsommen waarom een Apple Watch fijn is dat ik totaal deze feature vergeet. <— volgens mij praat je dan pas over een geweldige feature. Wanneer het zo verwerkt is dat je niet eens in de gaten hebt dat je het gebruikt. Dat is hardware en software op z'n best uitgevoerd.

  +1

 • Profielfoto
  Buzz

  Raymon: Beetje raar dat als ik op de hyperlink “BridgeOS” in het artikel klik, omdat ik hier meer over wil weten, ik zonder verdere uitleg of waarschuwing een Installer in mijn Downloads krijg. Wat moet ik hiermee? Kan je niet beter linken naar een artikel met meer informatie over BridgeOS, en als je al naar een installer linkt, daar duidelijke instructies bij geven?

  Update: heb het zelf even uitgezocht. BridgeOS zat al in macOS van de MBP, en zorgt voor ondersteuning van de ARM chip die de afhandeling van de touch bar verzorgt. Blijkbaar is er nu dus een versie 2 van dit onderdeel van macOS, met “hey Siri” ondersteuning, en ondersteuning voor het opstarten.

 • Profielfoto
  computer space

  Denk dat we dan naar de Mac als Windows/Linuxbak kunnen fluiten.

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Byebye Windows in Bootcamp. Like seriously Apple?! Wtf

 • Profielfoto
  Jamie Yang

  Ondersteun nou maar eens AMD cpu’s zodat ik lekker kan hackintoshen op mijn Ryzen 1800

 • Profielfoto
  Q-collective

  De eerste stap naar een ARM toekomst op de Mac is dus bij deze gezet.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Doe mij gelijk maar een Touch Bar in het Magic Keyboard en TouchID in de Magic mouse samen met FaceID in het scherm.

  FaceID heeft een A11 Bionic chip nodig, gaat niet met de A10 die in de iMac Pro schijnt te komen.

 • Profielfoto
  Bart119

  Best wel raar dat er een A10 chip inkomt als er al een A11 bestaat…

  Einde van bootcamp? Zou kunnen, maar als je echt windows als power user wil draaien lijkt de aankoop van een iMac me niet zo logisch. Onder virtual PC zal het ook wel goed draaien.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Best wel raar dat er een A10 chip inkomt als er al een A11 bestaat…

  De A11 Bionic komt in de Mac Pro (de echte Pro….);-)

 • Profielfoto
  Buzz

  Ik vind het juist best wel raar als er een A10 chip in komt, wanneer die alleen voor het opstarten en Siri gebruikt gaat worden. Dat kan een veel minder krachtige Apple ARM chip ook wel af. In de MBP zit de T1, en die is naar verluidt een variant van de S1 in de Apple Watch. Dat is voldoende voor de touch bar en touch ID.

  Ik vraag me af in hoeverre het gebruik van zo’n geavanceerde ARM chip als de A10, alleen maar voor deze simpele taken, een gerucht of gespeculeer is, of al bevestigd kan worden.

  De A10/A11 chips zijn sterk geoptimaliseerde chips bedoeld om een complex OS (iOS) en applicaties te draaien waaronder games, met retina graphics en met ultra laag energieverbruik voor portable devices. Om zoiets in een iMac Pro te stoppen, die altijd in het stopcontact zit, en waar ook al minstens een 8-core Intel chip en zware grafische chip in zit, lijkt me nogal vreemd. Tenzij we nog niet alles weten natuurlijk.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Tenzij we nog niet alles weten natuurlijk.

  inderdaad, en dat zal het ook wel zijn. Komen ze alsnog met iets vernieuwends zo op het einde van het jaar. “Cannot innovate my ass” wordt wellicht dan toch nog waar.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik vind het juist best wel raar als er een A10 chip in komt, wanneer die alleen voor het opstarten en Siri gebruikt gaat worden.

  Artikel

  De A10-chip dient ook voor extra veiligheid. Ontwikkelaar Jonathan Levin heeft de werking van BridgeOS geanalyseerd en opgemerkt dat het opstarten van de nieuwe iMac geheel door de A10-chip afgehandeld wordt. Dit geeft Apple meer controle over de EFI (opvolger van de oude BIOS) waardoor malware minder kans heeft.

 • Profielfoto
  Buzz

  Q-collective: precies, dat bedoelde ik met “opstarten”. Waarom zou je daarvoor een A10 nodig hebben? Zou dat niet ook met die chip uit de Touch Bar MacBook Pro kunnen?

 • Profielfoto
  Q-collective

  Nouja, als ik “veiligheid” lees, ga ik ervan uit dat er een continue bewaking gaat zijn op firmware niveau van de EFI. Zo lees ik dat stukje althans.

 • Profielfoto
  Buzz

  Ja, zou kunnen. Ze willen de firmware beveiliging op het niveau van iOS devices brengen, neem ik aan. Maar continue taak of niet, daar heb je toch nog steeds geen complete A10 voor nodig?

  Ik blijf het maar een raar bericht vinden.

 • Profielfoto
  PowerMac

  wellicht kunnen ze nog eens terugkijken hoe de Mac vroeger werd opgestart zonder BIOS of EFI: alles zat ingebakken, dus BIOS virussen kenden we niet.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Old_World_ROM

 • Profielfoto
  Bart119

  Oftewel is een A10 processor door massaproductie de goedkoopste oplossing die voldoende kracht heeft?

 • Profielfoto
  PowerMac

  met de iPhone 8 en de X die de A11 als processor hebben, lijkt me dat massaproductie eerder naar de A11 dan de A10 van de iPhone 7 of de Apple TV gaat?

 • Profielfoto
  Buzz

  De productielijnen van de A10 die vorig jaar zijn opgebouwd bestaan wel nog steeds, maar draaien nu waarschijnlijk op veel lagere capaciteit dan in het begin, terwijl wel alle mogelijke problemen ermee intussen zijn opgelost.

  Dus er zit wel wat in Bart119’s theorie.

 • Profielfoto
  PowerMac

  ik zag trouwens dat de “echte” Mac Pro geen website meer heeft, tenminste, het is en blijft een lege zwarte pagina: https://www.apple.com/mac-pro/

  vreemd

 • Profielfoto
  penseel

  Hier zie ik toch de Mac Pro.

 • Profielfoto
  PowerMac

  Hier zie ik toch de Mac Pro.

  Niet in Safari op High Sierra version 10.13.2 Beta (17C79a).
  Wel in Firefox en Chrome.
  Dat is een beetje triest.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hier zie ik toch de Mac Pro.

  Niet in Safari op High Sierra version 10.13.2 Beta (17C79a).
  Wel in Firefox en Chrome.
  Dat is een beetje triest.

  Je gebruikt een beta dus dat kan een foutje zijn in de webbrowser.

  Of ze zijn bezig de website aan het herbouwen voor de nieuwe Mac Pro?