Google opnieuw aangeklaagd voor tracken iOS-gebruikers

7 reacties

Google heeft een nieuwe rechtszaak aan zijn broek hangen wegens het tracken van iOS-gebruikers. In het Verenigd Koninkrijk is een collectieve rechtszaak tegen het bedrijf gestart omdat de privacyinstellingen van Safari op illegale wijze werden omzeild.

Het is een vreemde zaak, want de aanklager gebruikt een akkefietje uit 2012. Google negeerde toen de privacyinstellingen van Safari en volgde gebruikers met cookies. Zelfs als dat expliciet was uitgeschakeld.

5,4 miljoen Britse iOS-gebruikers getroffen

Voor die overtreding kreeg Google in 2012 een boete van 22,5 miljoen in zijn thuisland. Volgens aanklager Richard Lloyd zijn ook 5,4 miljoen Britse iOS-gebruikers getroffen. Zij kunnen een vergoeding claimen in de collectieve rechtszaak die “Google You Owe Us” als bijnaam heeft. De aanklager wil naar eigen zeggen vooral laten zien dat “grote bedrijven niet boven de wet staan.”

Privacyinstellingen Safari

In februari 2012 werd bekend dat Google code in advertenties op websites verstopte waarmee cookies geplaatst konden worden in Safari voor OS X en iOS. Het kwalijke hieraan was het feit dat dit ook mogelijk was als de gebruiker het plaatsen van cookies uitgezet had in de instellingen van Safari. De zoekgigant slaagde hierin door gebruik te maken van een bug in Safari die niet veel later verholpen werd.

Destijds konden gebruikers kiezen om altijd cookies toe te laten, of alleen van websites die ze zelf bezochten. Dat laatste was de standaard-instellingen, maar Google negeerde die. Tegenwoordig is er geen mogelijkheid meer om altijd cookies toe te laten en heeft Safari geavanceerde anti-tracking. (Zie → Safari 11 zorgt voor meer privacy en minder ergernissen).

safari cookies 001
Klik/tap voor groter.

Google heeft altijd gezegd dat het plaatsen van de cookies onbedoeld was en dat ze later zijn verwijderd. De zoekgigant zal zich in de nieuwe rechtszaak verdedigen.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Macnido

  Zich van geen kwaad bewust voor de 8654e keer.

 • Profielfoto
  Shmoo

  En dan heeft het 17 uur geduurd voordat iemand door heeft dat dit bericht over Google gaat. Wow.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Shmoo,
  Wat bedoel je toch jongen.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dit artikeltje is ‘gratis met stront gooien’ en niemand blijkt dat door te hebben!?

  Normaal hoeft Raymon maar iets over Google of Facebook te schrijven, iets dat totaal niet relevant is aan dit huidige onderwerp en dan kunnen wij niet wachten om onze meningen en gevoelens te uiten.

  Nu is je kans. Nu blijkt dus dat Google echt iets gedaan heeft dat niet kan en is er dus een reden om met stront richting dit bedrijf te gooien maar dan reageert er helemaal niemand. Terwijl als Raymon straks een berichtje schrijft over een Gmail update en dat deze dienst een Google Maps integratie of wat dan ook krijgt dan gaan 21 mensen in 3 uur tijd gillen over privacy, gevolgd worden, mailtjes ontvangen enkel op basis van je locaties en wat niet allemaal terwijl ze daar NUL feiten of bronvermelding bij hebben.

  Kom nou.. Roep eens wat lelijks over Google, nu is je kans.

 • Profielfoto
  razend

  @ Shmoo:
  Ik wil best wat roepen over Google hoor:

  Boycotten die hap! Doe ik al jaren. Ik gebruik niets van Google, zelfs geen zoekmachine. Weg ermee! Door de plee!

  Maar helaas weet je bij Google maar nooit of het feit dat je 5 jaar geleden wel eens iets van hen hebt gebruikt, er niet voor heeft gezorgd dat er ergens iets hardnekkigs is blijven hangen, wat hen alsnog in staat stelt jou te (blijven) tracken.

  Lees het boek ‘De Cirkel’ van Dave Eggers maar eens. Daar kun je ongeveer lezen hoe onze toekomst er uit kan zien, als we ermee doorgaan om bedrijven zoals Google willens en wetens de ongebreidelde macht te geven die ze nu krijgen. Wij zijn met z’n allen wat dat betreft een stelletje ‘onnozelaars’, zoals ze in Vlaanderen zouden zeggen.

  En het ergste is: die ‘almachtige minachting’ zie je nu ook al terug in de politiek. Buiten NL (Trump, Poetin, Assad, enz.) maar helaas ook in NL. Kijk maar eens hoe door onze MP wordt omgegaan met de referendumwet, en hoe hij blijft weigeren info te geven over de 1,4 miljard voor buitenlandse multinationals (afschaffen dividendbelasting).

  Ik stel voor: iedereen stoppen met, om te beginnen, Google. Er zijn zat andere opties! En daarna gaan we door en trekken de macht langzaamaan weer terug naar het volk.

  Had je zoiets in gedachten, Shmoo?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Kijk deze talk eens.

 • Profielfoto
  Ziegler

  Wat een verhaal Shmoo. Het is toch wat.