Foutje? Google volgt locatie Android-gebruikers permanent

19 reacties

Dat smartphones je locatie kunnen volgen is vast bekend. Maar wat als je locatie­voorzieningen uitschakelt, geen apps installeert en er geen simkaart in je telefoon zit? Dan kan Google de locatie van Android-toestellen nog steeds volgen.

De zoekgigant heeft een jaar lang de locatie van de dichtstbijzijnde zendmast verzameld, zo ontdekte Quartz. Dit gebeurde zelfs wanneer de telefoon niet ingesteld was met een Google-account en geen simkaart bevatte.

Locatie van zendmast doorgestuurd

In een reactie zegt Google dat de locatie van gebruikers inderdaad aan de hand van zendmasten werd gevolgd, maar dat deze data nooit is opgeslagen. Het was onderdeel van een experiment om pushnotificaties te verbeteren. Android vroeg het Cell ID van de dichtstbijzijnde zendmast op en verstuurde dit naar Google. Iedere zendmast ter wereld heeft zo’n ID waarin onder andere de locatie staat. De ID’s werden in logbestanden opgeslagen en zodra het toestel verbinding met internet had naar Google gestuurd.

cell id
Klik/tap voor groter.

Alle Android-toestellen

Dit levert geen enorm nauwkeurige tracking op, maar kan op lange tijd een nauwkeurig beeld van je dagelijks leven schetsen. Google zegt gebruikers sinds januari op deze manier te volgen, maar belooft nog voor het eind van november te stoppen. Alle moderne Android-toestellen bevatten deze vorm van onzichtbare tracking. Google was zich blijkbaar niet bewust van de privacy-implicaties en het is onduidelijk of het volgen van de locatie op moment van schrijven al gestopt is.

Zonder tussenkomst van Quartz zou Google deze tracking ongetwijfeld hebben voortgezet. Onduidelijk blijft waarom is besloten om deze data te verzamelen en met name voor welk doel. Google specificeert niet hoe pushnotificaties beter worden van gegevens over zendmasten verzamelen.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  TheBigZ
 • Profielfoto
  Cybertopian

  En wat heb ik aan dit nieuws als Apple gebruiker?

 • Profielfoto
  Q-collective

  En wat heb ik aan dit nieuws als Apple gebruiker?

  Dat iOS je dus niet volgt. Dat Apple’s business model gebaseerd is op hardware verkoop, niet advertenties zoals bij Google. Dat je privacy bij Apple een selling point is en daarmee in lijn ligt met je eigen belangen. Dat je bij Google geen klant bent, maar het product. Dat al deze zaken weer eens onderstreept worden met dit nieuws.

  Best relevante informatie, vind ik zelf. Vind jij dat niet, dan hoef je ook verder dit bericht niet te lezen of zo. Niemand verplicht je iets.

 • Profielfoto
  Macnido

  Zich van geen kwaad bewust voor de 8653e keer.

 • Profielfoto
  madcat

  Zo iets was bij Apple ook een paar jaar terug, dat in de backup file ook de complete historie werd opgeslagen

 • Profielfoto
  Franky Mac

  En wat heb ik aan dit nieuws als Apple gebruiker?

  Terughoudend zijn met het installeren van Google Apps op je Apple device, want zoals Q-Collective al zei bij Google ben je niet de klant maar het product.

  Daarom vind ik het verbazingwekkend dat zoveel mensen Chrome gebruiken.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Dat vind ik weer totaal niet verbazingwekkend want ik denk dan dan altijd dat de meeste mensen vooral met de allerbeste software/diensten willen werken en dan kom je in 8 van de 10 gevallen toch heel snel bij een dienst van Google uit.

  Bij Apple ben je geen klant, product of nummertje maar een vriend, nietwaar?
  https://twitter.com/bdkjones/status/932876779491954688

 • Profielfoto
  Rauzer

  Kreeg laatst een Nokia 8 van mijn werk. Ik moet zeggen dat veel apps toch wel goed en lekker werken. De flexibiliteit van de software betekent dat een app toch wat efficenter en klantvriendelijker werken. En het toetsel was echt prima. foto’s veel beter dan mijn Iphone 6s. Prima dus…..

  Dus niet….

  Ik heb geprobeerd mijn google account prive te maken. Toch kreeg ik na het boodschappen doen een berichtje.. “je bent net bij de jumbo geweest, zou je een paar vragen willen beantwoorden”……

  Dat vond ik zo frustrerend dat de telefoon linea recta terug in de doos is gegaan.

  Ik zla het zelf wel niet goed hebben ingesteld. Ik heb echter geen zin om me helemaal in te lezen om dit soort dingen te voorkomen.

  geeft mij maar iOS.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Check this.

  TED-talk.

  Tijd: 22 min.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  En wat heb ik aan dit nieuws als Apple gebruiker?

  Dat je ook eens iets hoort van buiten je eigen bubbel?

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik heb sedert twee maanden twee Nest producten van Google geïnstalleerd
  Een Nest thermostaat en de Nest Protect.
  Google weet exact wanneer ik thuis ben of weg ga.
  De Nest app staat zowel op mijn iPhone, iPad en mijn mac mini
  Google weet, wanneer ik mijn iPhone mee neem met gps tracking waar ik ben.
  Kom ik in de buurt van mijn appartement, dan gaat via de Nest app op mijn iPhone de verwarmingsketel aan

  Gr

 • Profielfoto
  Macnido

  Er zitten 6 trackers op deze pagina waarvan 3 van google.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  En wat heb ik aan dit nieuws als Apple gebruiker?

  Dat iOS je dus niet volgt. Dat Apple’s business model gebaseerd is op hardware verkoop, niet advertenties zoals bij Google. Dat je privacy bij Apple een selling point is en daarmee in lijn ligt met je eigen belangen. Dat je bij Google geen klant bent, maar het product. Dat al deze zaken weer eens onderstreept worden met dit nieuws.

  Best relevante informatie, vind ik zelf. Vind jij dat niet, dan hoef je ook verder dit bericht niet te lezen of zo. Niemand verplicht je iets.

  @Q-collective +1:-)

 • Profielfoto
  Arjan E.

  En wat heb ik aan dit nieuws als Apple gebruiker?

  Dat je ook eens iets hoort van buiten je eigen bubbel?

  Dat is wel de bubbel die jullie zelf bieden Pete.Z!

  Cybertopian komt hier waarschijnlijk voor het laatste nieuws over Apple, IPhone, IOS, Apps, Mac en Apple watch, wat jullie zeggen aan te bieden, en vervolgens krijgt ie een Android artikel voorgeschoteld.

  Waarom leest ie het dan? Hoor ik nu sommigen vragen, waarschijnlijk om te kijken wat de relatie tot Apple is, maar de naam Apple wordt zelfs niet eens genoemd in dit artikel.

  Lijkt dus te gaan om clickbait in dit geval. ?

 • Profielfoto
  Cybertopian

  En wat heb ik aan dit nieuws als Apple gebruiker?

  Dat iOS je dus niet volgt. Dat Apple’s business model gebaseerd is op hardware verkoop, niet advertenties zoals bij Google. Dat je privacy bij Apple een selling point is en daarmee in lijn ligt met je eigen belangen. Dat je bij Google geen klant bent, maar het product. Dat al deze zaken weer eens onderstreept worden met dit nieuws.

  Best relevante informatie, vind ik zelf. Vind jij dat niet, dan hoef je ook verder dit bericht niet te lezen of zo. Niemand verplicht je iets.

  Dat Google je volgt sluit natuurlijk niet uit de Apple dat niet zou doen. Die ‘dus iOS niet’ is natuurljk geen gevolg van het ander. Maar ik denk ook dat we bij Apple minder te vrezen hebben. Ook omdat, zoals je al zegt, Apple dit ook gebruikt om zich te onderscheiden. En dat is niets nieuws. (En op iOS zet ik bij bijna alle app’s ook de privacy setting uit dat apps op de achtergrond nog locatie data mogen lezen.)

  Maar mijn punt is dat dit toch een artikel is in de categorie Android afzeiken. Tja, en dan moet je ook niet klagen als Fandroids hier zeik reacties op de site achterlaten als het om Apple gaat. Dan vinden velen het ook niet leuk als er steeds in hun Apple bubble geprikt wordt. Met alle opmerking tot gevolg.

  En wat heb ik aan dit nieuws als Apple gebruiker?

  Terughoudend zijn met het installeren van Google Apps op je Apple device, want zoals Q-Collective al zei bij Google ben je niet de klant maar het product.

  Daarom vind ik het verbazingwekkend dat zoveel mensen Chrome gebruiken.

  Dit artikel gaat over Android. Niet over de apps van Google op iOS of macOS. Dan zou dit een relevant artikel zijn geweest. Maar als ik al Google app’s gebruik staan de privacy settings dicht.;-)

  En wat heb ik aan dit nieuws als Apple gebruiker?

  Dat je ook eens iets hoort van buiten je eigen bubbel?

  Daar zijn algemene tech sites voor. Daar heb ik bij berichten als deze ook minder een gevoel van leedvermaak.;-)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  En wat heb ik aan dit nieuws als Apple gebruiker?

  Dat iOS je dus niet volgt. Dat Apple’s business model gebaseerd is op hardware verkoop, niet advertenties zoals bij Google. Dat je privacy bij Apple een selling point is en daarmee in lijn ligt met je eigen belangen. Dat je bij Google geen klant bent, maar het product. Dat al deze zaken weer eens onderstreept worden met dit nieuws.

  Best relevante informatie, vind ik zelf. Vind jij dat niet, dan hoef je ook verder dit bericht niet te lezen of zo. Niemand verplicht je iets.

  Mwah, erg relevant is dit niet. Als Microsoft straks geen oplader levert bij een Surface-tablet, moet dat dan ook hier als nieuwbericht komen omdat je bij een iPad wél een oplader krijgt?

  Dit lijkt meer een artikel in het straatje: “Kijk eens hoe slecht Google is! Ons aller Apple is veel beter nananana!” Niet relevant. Als ik wil weten hoe slecht bedrijf X is, ga ik wel naar een website over bedrijf X. Ik kies niet voor Apple-hardware omdat ik Google-hardware niet wil hebben. Ik kies Apple-hardware omdat ik Apple-hardware wil hebben. Maar goed, dat is een discussie die we hier altijd voeren als Google hier weer eens door het slijk gehaald wordt. ?

  Daarbij wordt er over zaken waarbij Apple slecht uit de verf komt toch relatief vaak geen artikel geschreven, al is dat wel iets verbeterd de laatste 2-3 jaar.

 • Profielfoto
  zepkleiker

  En dan even inhoudelijk:

  Onduidelijk blijft waarom is besloten om deze data te verzamelen en met name voor welk doel.

  Volgens mij is dat helemaal niet onduidelijk. Het is misschien onduidelijk voor buitenstaanders hóe Google dat precies doet, maar over het waarom zijn ze duidelijk.

  Zo, even naar het toilet hoor. Heb een glaasje azijn gedronken vanmiddag.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Zo iets was bij Apple ook een paar jaar terug, dat in de backup file ook de complete historie werd opgeslagen

  Welke echter lokaal bleef en niet werd doorgestuurd. Subtiel verschil

 • Profielfoto
  DBLCreations

  “Maar mijn punt is dat dit toch een artikel is in de categorie Android afzeiken. Tja, en dan moet je ook niet klagen als Fandroids hier zeik reacties op de site achterlaten als het om Apple gaat. Dan vinden velen het ook niet leuk als er steeds in hun Apple bubble geprikt wordt. Met alle opmerking tot gevolg.”

  Euh, ja, MAAR, wij hebben dit hier op ons Apple forum, het is niet zo dat ik als Apple gebruiker op het forum van Android ga opmerkingen maken. Blijkbaar komen “Fandroids” dan wel graag naar hier om de draak te steken met Apple? Fantastisch tijdverdrijf:-)

  Ook kan ik me niet bedenken dat er op Android forums/websites geen soortgelijke artikelen over Apple zouden verschijnen. Wel integendeel, als Apple iets verkeerd doet worden ze er meestal nog harder op gewezen omdat van Apple blijkbaar “perfectie” wordt verwacht, waarbij men bij Android, wel, wat anders verwacht.

  Maar soit. Ieder zijn gedacht uiteraard:-)