Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 21 november 2017

Google omarmt Swift voor nieuw project

Apple’s programmeertaal Swift is sinds 2014 in ontwikkeling en ook alweer heel wat jaren open source. Daardoor kunnen programmeurs en andere bedrijven aan de programmeertaal bijdragen. Google gaat Swift nu ook officieel omarmen.

Programmeurs van de zoekgigant werken aan de intergratie van Apple’s programmeertaal in een nieuw besturingssysteem genaamd Fuchsia OS. De eerste Swift-app werkt al met het nieuwe OS.

Swift en Fuchsia OS

Je kent Google vooral als het bedrijf achter Android en Chrome OS, maar daarnaast werkt het bedrijf ook aan een compleet nieuw besturingssysteem. Veel details over Fuchsia OS zijn nog onduidelijk, maar dat Apple’s programmeertaal officieel ondersteund zal worden is zeker. Google-medewerkers hebben al enkele aanpassingen aan Swift gemaakt die de taal compatibel met Fuchsia OS maakt.

De interface van Fuchsia OS staat nog in de kinderschoenen – Klik/tap voor groter (Afbeelding via: Ars Technica)

De eerste demo-app voor Swift op Fuchsia toont de woorden “Hello World” in het Chinees, afgewisseld met emoji. Zodra Apple de voorgestelde aanpassingen aan Swift accepteert, zal de app werken. Wat de rol van Fuchsia OS binnen Google gaat worden is overigens nog onduidelijk. Mogelijk wordt het een combinatie van Android en Chrome OS, maar het kan ook voor kleine apparaten, zoals internet of things-apparaten, of zelfrijdende auto’s gemaakt worden.

Grondlegger Swift werkt nu bij Google

Dat Google aan de slag gaat met Swift is geen toeval. Chris Lattner, de grondlegger van Swift die lang bij Apple werkte, staat nu bij Google op de loonlijst. Hij werkte na zijn vertrek bij Apple kort bij Tesla, maar kon daar zijn draai niet vinden. Bij Google is hij Director of Engineering van de afdeling die zich met kunstmatige intelligentie bezighoudt.

Ben je enthousiast over Swift geworden, maar kun je nog niet programmeren? Bekijk dan Swift Playgrounds eens. Deze Apple-app legt het concept van programmeren en Swift zelf op een laagdrempelige manier uit. Je kunt ook aan de slag met oefeningen. Swift Playgrounds is er sinds kort ook in het Nederlands.

Reageer op artikel:
Google omarmt Swift voor nieuw project
Sluiten