Gamen op je Mac via Geforce Now: alles wat je moet weten

18 reacties

Als je een MacBook of iMac hebt, dan kun je daar veel verschillende dingen mee. Eén van de nadelen die de Mac heeft, is dat je er nauwelijks op kunt gamen. En dat is eigenlijk wel jammer voor een device dat je meer dan duizend euro kost.

NVIDIA probeert met hun Geforce Now voor Mac dat probleem te tackelen. De dienst maakt het mogelijk om games vanaf een krachtige server te streamen, waardoor je op jouw Mac recente titels kan spelen.

Het enige dat je nodig hebt is een aantal games die in je gaming library hebt staan, een internetverbinding en een abonnement op deze service en je bent simpelweg good to go. Wij reisden af naar Londen om daar de service zelf te proberen. Dit zijn onze bevindingen en de lessen die we geleerd hebben.

GeForce NOW Mac
Klik/tap voor groter.

Geen krachtige Mac nodig

Met gamen op je MacBook via Geforce Now stream je games vanaf krachtige computers die in datacentra in Londen en Frankfurt staan. Je hoeft zodoende geen krachtig device te hebben. Tijdens onze speelsessie speelden we diverse games op de hoogste visuele settings in een hotel op een MacBook Pro uit 2012. En alles draaide als een zonnetje.

De service geeft je de mogelijkheid om naast games die je eventueel in de Geforce-omgeving hebt gekocht, ook games uit je Steam en Battlenet-libary te spelen. Die laatste is voornamelijk voor Blizzard-games (en Destiny 2), terwijl de eerste nog altijd het belangrijkste platform is om games op binnen te halen. Grote afwezige op dit moment is Origin. Nvidia wilde daar geen duidelijke uitspraken over doen, maar qua gevoel geeft het mij een idee dat de gesprekken tussen Nvidia en Electronic Arts op niks zijn uitgelopen.

Geforce Now 2
Klik/tap voor groter.

Lan of 5GHz WiFi wordt aangeraden

Omdat je games op je MacBook streamt, heb je een internetverbinding nodig. Gamen in een trein, bij vrienden of in een vliegtuig lijkt zodoende niet of nauwelijks mogelijk. Het is daarbij het handigst als je je MacBook hebt aangesloten op een Lan-verbinding, omdat dat nog altijd de meest stabiele optie is. Het is mogelijk om het via Wifi te spelen, maar dan wordt wel aangeraden om dat via een 5 GHz-netwerk te doen. Een 2.4 Ghz kan haperingen opleveren. Dat is nog wel te doen bij games die je passief speelt, zoals Football Manager en Civilization, maar bij shooters is de service niet aan te raden.

Zo’n 100 games zijn nu geoptimaliseerd

Een ander nadeel is dat je niet elke game met de service kunt spelen. Er wordt druk gewerkt aan het uitbreiden van bestaande bibliotheek, die nu uit zo’n 100 games bestaat die geoptimaliseerd zijn. Gelukkig zijn het de meest populaire Steam-games die je kunt gaan spelen. Denk daarbij aan games als Dark Souls 3, Skyrim, Overwatch, Fallout 4, Football Manager, Civilization VI, League of Legends, Battlegrounds Player Unknown, Shadow of War, Worlden of Warcraft, Total War Warhammer en nog veel meer.
De volledige lijst vind je hier. Daarnaast wil nvidia benadrukken dat er hard gewerkt wordt aan het uitbreiden van de lijst van games. Na de beta, die tot eind dit jaar loopt, hoopt het bedrijf de lijst op te schroeven naar 250 games, die zo’n 90 procent van de meest gespeelde games op Steam beslaat.

Je hoeft niks te installeren

Heb je een MacBook met een kleine harde schijf en wil je grote games spelen? Geen probleem. Je hoeft namelijk niks te installeren. Dat gebeurt allemaal in de data centra zelf, binnen een paar seconden. Ook hoef je niet te klooien met updates en drivers. Ook dat gaat allemaal automatisch. Het enige dat je hoeft te doen is te gamen.

Vriendelijk voor de accu en overhitting

Een ander voordeel is dat Macbook niet overdreven heet wordt als je de service gebruikt. Ik heb in het verleden heel wat Football Manager-games op mijn Mac geprobeerd en binnen tien minuten was mijn Macbook al zo vervelend heet, dat het eigenlijk geen doen was. Ook was het aanslag op mijn batterij, die maximaal zo’n twee uur mee ging. Omdat het streamen van games nagenoeg hetzelfde is als wanneer je video’s streamt, is het een veel minder grote aanslag op je batterij en hoeft er minder warmte te worden verwerkt. Met een gezonde batterij zou je zo’n vijf uur kunnen game. Aangezien er voor mijn speelsessie al heel wat andere sessie waren, was het goed om te merken dat de Macbook Pro slechts een beetje warm was. De Macbook stond daarbij op een tafel met een kleed, waardoor hij zijn warmte niet heel erg goed kon verwerken.

Het mooie van de Geforce Now-service, is dat iedereen het gratis kan proberen. Tot en met het einde van het jaar loopt er een open beta. Het enige wat je hoeft te doen is de software te installeren en vervolgens kun je helemaal je ding doen. Een ideale kans om te kijken of de service iets voor je is.

Geforce Now 1
Klik/tap voor groter.

Uiteindelijk prijs nog niet bekend

Toch willen we met een klein beetje matig nieuws dit stuk eindigen. Nvidia wil niet vertellen wat je uiteindelijk voor de service moet gaan betalen. Men benadrukt dat iedereen het gewoon nu gratis moet proberen, maar ik zou wel willen weten of dit op lange termijn iets is waar je gewoon je games op een toffe manier op je Mac mee kunt spelen. Stel dat je gaan gamepc hebt en nu in de beta periode allemaal games op Steam koopt, om er na de betaperiode achter te komen dat je per uur een paar euro moet betalen, dan wordt het een duur grapje. Het gebrek aan openheid op dat gebied is wel ergens teleurstellend.

Dat gezegd hebbende, de algehele ervaring met Geforce Now was echt goed. Zeker de kwaliteit waarop de games al streamend op je Macbook binnen komen is indrukwekkend. Ikzelf heb in andere stadia games via de Steam Link en Remote Play via de PlayStation 4 geprobeerd, maar dat was altijd een beperking van de ervaring. De framerate was vaak niet goed of de kwaliteit was matig. Maar dat heb ik nu geen moment gehad en ik zie het mezelf echt als alternatief gaan gebruiken.

Dit artikel verscheen eerder bij onze nieuwe collega’s van WANT.nl. Vanaf nu lees je iedere woensdag het beste van WANT op OMT en natuurlijk ook het beste van OMT op WANT.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Neal Bader

  maar hoe zit het met de lag?

 • Profielfoto
  rob seller

  Het is eigenlijk belachelijk dat Apple dit zelf nog niet heeft getackeld.

 • Profielfoto
  Fixdeman

  off-topic: Grappig dat het me tijdens het lezen van dit artikel opviel dat de schrijfstijl afweek van wat ik gewend ben op OMT. Eenvoudiger, kinderlijker. Totdat ik zag wie de ‘schrijver’ is. Geen kritiek, hoor: groot gelijk om artikelen zo te ‘delen’!

 • Profielfoto
  iSuedehead

  Volgens een artikel van AppleInsider (oktober 2017, zij citeren Nvidia als bron) zou de prijs rond $25 voor 20 uur speeltijd liggen voor ‘game packages’, wat dat ook moge zijn.

  Het gaat om een voorlopige schatting, maar het lijkt me best wel prijzig.

  Link naar het artikel:
  https://goo.gl/uufnFS

 • Profielfoto
  xaddict

  Beetje vreemd dat er pas zo weinig games met de dienst werken. In principe is het niets meer dan een computer op afstand. Dan moet ik daar toch gewoon alle games op mijn steam, GOG, origin, etc. Op kunnen spelen. Klinkt alsof Nvidia weer eens moeilijker doet dat nodig is (zoals hun belachelijke lijn GTX’en waar het einde al gauw zoek is)

 • Profielfoto
  xaddict

  Ik wacht trouwens eerst op LiquidSky. Daar Kun je alles op spelen als het goed is

 • Profielfoto
  Eprom

  Daar zou ik best geld voor over hebben, maar $25,- voor 20u. is teveel.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Beetje vreemd dat er pas zo weinig games met de dienst werken … … Dan moet ik daar toch gewoon alle games op mijn steam, GOG, origin, etc. Op kunnen spelen….

  .
  De games moeten worden ‘geoptimaliseerd’ om te werken met de dienst. Je kunt je voorstellen dat een game dat voorheen een dikke videokaart nodig had, en het beste draaide met 60 fps, nu niet vanzelf lekker streamt.

 • Profielfoto
  loranc

  Ik test Liquidskynu al meer dan twee jaar. Niet altijd tevreden (lag.. crashes..) Maar er is zeker potentieel. Een klein team developers werkt keihard aan updates.

  Je krijgt een volledige windows server 2016 omgeving waarmee je alles kan doen (niet alleen gamen… adobe suite werkt ook prima). Gebruik het zelf voor studie gerelateerde zware windows-only software en af en toe wat games.

  Er zijn al beta’s geweest van een mac client maar de v2.0 client is op dit moment windows-only. Mac gebruikers kunnen Wine gebruiken: Link.

  Maar Geforce Now is echt een verademing tov. Liquidsky. Perfecte fps, geen lag, geen compressie problemen..! De geoptimaliseerde aanpak heeft duidelijk voordelen als je enkel wil gamen.

  Liquidsky kost op dit moment $9.99 voor 25 uur.

 • Profielfoto
  Gnomity

  Ik heb het gisteravond even geprobeerd.
  Het draait best soepel, en games als Dying Light, Tomb Raider en Borderlands 2 draaien op hoge resolutie stabiel.

  De prijs vind ik overigens belachelijk hoog. In mijn Windows tijdperk had ik ruim 300 uur speeltijd in Skyrim zitten. Borderlands speelde ik ook met plezier. Dit zou me met gemaak meer dan 500,- hebben gekost. Ik zeg; dikke doei!

  Games moet je ook zelf kopen. Grappig is dat Geforce Now direct inplugt in je Steam Library. Je hoeft de Steam client niet nog apart te installeren.

 • Profielfoto
  Feestbeest

  Mooie ontwikkeling,

  Hobelijk volgen ze het etflix model …… tussen de 10-20 euro per maabd wel waatd:-P

  En dan alleen nog effe appie op de ITV whola 4K gamen is een feit ?????

 • Profielfoto
  DaveFlash

  nou dit ligt echt niet aan Apple, een beetje moderne mac is krachtig genoeg voor de vetste games, vaak ligt de oorzaak bij de game studios die hun PC game niet naar mac willen brengen, terwijl Open GL en Open CL alles in huis hebben om die games te ondersteunen, neem bijvoorbeeld Wolfstein II, net uitgekomen voor PC, XBOX, PS4 maar voor Mac? Ho maar, de developer weigert dat, want voor Windows hoeven ze eigenlijk alleen DirectX te ondersteunen in hun engine en dat is appelte-eitje voor dit soort studios. Maar even een native macOS versie schrijven die draait via OpenCL/GL of Metal is voor de gemiddelde uitgever gewoonweg niet interessant genoeg.

 • Profielfoto
  Ruud Ravenhorst

  @DaveFlash: ik ben zelf geen gamer, maar dit ligt dus echt wél aan Apple: als MacOS ondersteuning voor DirectX zou hebben zou het probleem zijn opgelost. Apple wil echter ontwikkelaars met OpenCL/GL en/of Metal aan de slag laten gaan. Logisch om zo meer native software binnen te halen, maar imho niet erg klantvriendelijk…

 • Profielfoto
  whaha

  Kán macOS überhaupt wel Direct X ondersteunen?
  Lijkt mij van niet.

 • Profielfoto
  youp.c

  @DaveFlash: ik ben zelf geen gamer, maar dit ligt dus echt wél aan Apple: als MacOS ondersteuning voor DirectX zou hebben zou het probleem zijn opgelost. Apple wil echter ontwikkelaars met OpenCL/GL en/of Metal aan de slag laten gaan. Logisch om zo meer native software binnen te halen, maar imho niet erg klantvriendelijk…

  Sorry dat ik het zeg, maar dit is dus echt een onzin-reactie, DirectX is propriëtaire software van Microsoft. Dat wil zeggen dat Microsoft het ontwikkelt, de rechten erover heeft en zij bepalen aan wie en hoe het wordt geleverd. Oftewel Apple zou eerst van Microsoft toestemming moeten krijgen. Wat mij vrijwel onmogelijk lijkt, aangezien DirectX kenmerkend is voor Windows en ze niet zo’n essentieel ‘onderdeel’ aan de concurrent zouden licentiëren.

  Daarnaast is DirectX dus ontwikkeld voor Windows en de Windows-afgeleide firmware voor de Xbox. Het is een hels karwei, zo niet onmogelijk klus, om dit te porten naar een ander systeem zoals MacOS. Google maar eens naar de pogingen om DirectX games, en dus DirectX APIs, aan de gang te krijgen op Linux, zonder allerlei ingewikkelde en vaak halfbakken tooltjes is dit onmogelijk en dan nog is het allemaal vrij buggy.

  Het is zeker niet (alleen) een kwestie van willen, vooral van kunnen en mogen.

 • Profielfoto
  whaha

  Bedankt voor de toelichting youp.c Dat dacht ik dus al.

 • Profielfoto
  erwin33

  Ook X-Plane of een andere flight sim?

 • Profielfoto
  Fishke

  Zal wel verschrikkelijk duur worden… Het zijn niet puur de games, maar ook de hardware die betaald moet worden nu. Xbox bijvoorbeeld bied een soort Netflix voor games aan. 10euro per maand kost dat, maar er zitten alleen slechte of oude xbox360 spellen in.