Redactie WANT
Redactie WANT OMT Specials 1 november 2017
Leestijd: 5 minuten

Gamen op je Mac via Geforce Now: alles wat je moet weten

Als je een MacBook of iMac hebt, dan kun je daar veel verschillende dingen mee. Eén van de nadelen die de Mac heeft, is dat je er nauwelijks op kunt gamen. En dat is eigenlijk wel jammer voor een device dat je meer dan duizend euro kost.

NVIDIA probeert met hun Geforce Now voor Mac dat probleem te tackelen. De dienst maakt het mogelijk om games vanaf een krachtige server te streamen, waardoor je op jouw Mac recente titels kan spelen.

Het enige dat je nodig hebt is een aantal games die in je gaming library hebt staan, een internetverbinding en een abonnement op deze service en je bent simpelweg good to go. Wij reisden af naar Londen om daar de service zelf te proberen. Dit zijn onze bevindingen en de lessen die we geleerd hebben.

Klik/tap voor groter.

Geen krachtige Mac nodig

Met gamen op je MacBook via Geforce Now stream je games vanaf krachtige computers die in datacentra in Londen en Frankfurt staan. Je hoeft zodoende geen krachtig device te hebben. Tijdens onze speelsessie speelden we diverse games op de hoogste visuele settings in een hotel op een MacBook Pro uit 2012. En alles draaide als een zonnetje.

De service geeft je de mogelijkheid om naast games die je eventueel in de Geforce-omgeving hebt gekocht, ook games uit je Steam en Battlenet-libary te spelen. Die laatste is voornamelijk voor Blizzard-games (en Destiny 2), terwijl de eerste nog altijd het belangrijkste platform is om games op binnen te halen. Grote afwezige op dit moment is Origin. Nvidia wilde daar geen duidelijke uitspraken over doen, maar qua gevoel geeft het mij een idee dat de gesprekken tussen Nvidia en Electronic Arts op niks zijn uitgelopen.

Klik/tap voor groter.

Lan of 5GHz WiFi wordt aangeraden

Omdat je games op je MacBook streamt, heb je een internetverbinding nodig. Gamen in een trein, bij vrienden of in een vliegtuig lijkt zodoende niet of nauwelijks mogelijk. Het is daarbij het handigst als je je MacBook hebt aangesloten op een Lan-verbinding, omdat dat nog altijd de meest stabiele optie is. Het is mogelijk om het via Wifi te spelen, maar dan wordt wel aangeraden om dat via een 5 GHz-netwerk te doen. Een 2.4 Ghz kan haperingen opleveren. Dat is nog wel te doen bij games die je passief speelt, zoals Football Manager en Civilization, maar bij shooters is de service niet aan te raden.

Zo’n 100 games zijn nu geoptimaliseerd

Een ander nadeel is dat je niet elke game met de service kunt spelen. Er wordt druk gewerkt aan het uitbreiden van bestaande bibliotheek, die nu uit zo’n 100 games bestaat die geoptimaliseerd zijn. Gelukkig zijn het de meest populaire Steam-games die je kunt gaan spelen. Denk daarbij aan games als Dark Souls 3, Skyrim, Overwatch, Fallout 4, Football Manager, Civilization VI, League of Legends, Battlegrounds Player Unknown, Shadow of War, Worlden of Warcraft, Total War Warhammer en nog veel meer.
De volledige lijst vind je hier. Daarnaast wil nvidia benadrukken dat er hard gewerkt wordt aan het uitbreiden van de lijst van games. Na de beta, die tot eind dit jaar loopt, hoopt het bedrijf de lijst op te schroeven naar 250 games, die zo’n 90 procent van de meest gespeelde games op Steam beslaat.

Je hoeft niks te installeren

Heb je een MacBook met een kleine harde schijf en wil je grote games spelen? Geen probleem. Je hoeft namelijk niks te installeren. Dat gebeurt allemaal in de data centra zelf, binnen een paar seconden. Ook hoef je niet te klooien met updates en drivers. Ook dat gaat allemaal automatisch. Het enige dat je hoeft te doen is te gamen.

Vriendelijk voor de accu en overhitting

Een ander voordeel is dat Macbook niet overdreven heet wordt als je de service gebruikt. Ik heb in het verleden heel wat Football Manager-games op mijn Mac geprobeerd en binnen tien minuten was mijn Macbook al zo vervelend heet, dat het eigenlijk geen doen was. Ook was het aanslag op mijn batterij, die maximaal zo’n twee uur mee ging. Omdat het streamen van games nagenoeg hetzelfde is als wanneer je video’s streamt, is het een veel minder grote aanslag op je batterij en hoeft er minder warmte te worden verwerkt. Met een gezonde batterij zou je zo’n vijf uur kunnen game. Aangezien er voor mijn speelsessie al heel wat andere sessie waren, was het goed om te merken dat de Macbook Pro slechts een beetje warm was. De Macbook stond daarbij op een tafel met een kleed, waardoor hij zijn warmte niet heel erg goed kon verwerken.

Het mooie van de Geforce Now-service, is dat iedereen het gratis kan proberen. Tot en met het einde van het jaar loopt er een open beta. Het enige wat je hoeft te doen is de software te installeren en vervolgens kun je helemaal je ding doen. Een ideale kans om te kijken of de service iets voor je is.

Klik/tap voor groter.

Uiteindelijk prijs nog niet bekend

Toch willen we met een klein beetje matig nieuws dit stuk eindigen. Nvidia wil niet vertellen wat je uiteindelijk voor de service moet gaan betalen. Men benadrukt dat iedereen het gewoon nu gratis moet proberen, maar ik zou wel willen weten of dit op lange termijn iets is waar je gewoon je games op een toffe manier op je Mac mee kunt spelen. Stel dat je gaan gamepc hebt en nu in de beta periode allemaal games op Steam koopt, om er na de betaperiode achter te komen dat je per uur een paar euro moet betalen, dan wordt het een duur grapje. Het gebrek aan openheid op dat gebied is wel ergens teleurstellend.

Dat gezegd hebbende, de algehele ervaring met Geforce Now was echt goed. Zeker de kwaliteit waarop de games al streamend op je Macbook binnen komen is indrukwekkend. Ikzelf heb in andere stadia games via de Steam Link en Remote Play via de PlayStation 4 geprobeerd, maar dat was altijd een beperking van de ervaring. De framerate was vaak niet goed of de kwaliteit was matig. Maar dat heb ik nu geen moment gehad en ik zie het mezelf echt als alternatief gaan gebruiken.

Dit artikel verscheen eerder bij onze nieuwe collega’s van WANT.nl. Vanaf nu lees je iedere woensdag het beste van WANT op OMT en natuurlijk ook het beste van OMT op WANT.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gamen op je Mac via Geforce Now: alles wat je moet weten
Sluiten