Het is tijd om Firefox een nieuwe kans te geven

33 reacties

Nieuw ontwerp, nieuwe engine, nieuw systeem voor plug-ins. Firefox heeft vandaag zijn grootste update in jaren gehad en het is tijd om de browser een nieuwe kans te geven. De nieuwe Firefox-versie focust helemaal op prestatieverbeteringen en efficiëntie.

Volgens Mozilla is Firefox 57 (bijnaam: Firefox Quantum) twee keer sneller dan zijn voorganger. De browser gebruikt gemiddeld 30 procent minder geheugen dan Chrome. Daardoor wordt je Mac of PC minder belast.

Terug in de browserrace

Als je Firefox een tijdje geleden hebt vervangen door Chrome omdat Google’s browser sneller voelde, is het de moeite waard om terug te switchen. Door een radicaal nieuw ontwerp onder de motorkap werkt de browser een stuk sneller. Mozilla heeft meer dan een jaar gesleuteld aan de Quantum Engine die beter is afgestemd op moderne sites en computers. De interface heeft een moderne look en is veel strakker.

Diep onder de motorkap

Onder de motorkap maakt Firefox nu effectief gebruik van meerdere processen. Chrome en Safari deden dat al langer, maar Mozilla’s browser bleef achter. De interface werkt nu los van het proces dat webpagina’s rendert. Dat zorgt voor meer stabiliteit en snelheid.

De Quantum CSS-engine zet alle cores op je computer aan het werk om de stijl van een webpagina te laden. Veelgebruikte sites zoals Facebook, Twitter en YouTube hebben extra veel aandacht bij optimalisaties gekregen. Firefox geeft bij het renderen van een pagina nu ook voorrang aan de elementen die je meteen op je scherm ziet. Volgend jaar zal de browser ook gaan profiteren van een krachtige GPU.

firefox quantum 001
Klik/tap voor groter.

We hebben Firefox 57 getest en merken vooral bij een grote hoeveelheid tabbladen een duidelijk verschil. Het is jammer dat de browser van Mozilla nog weinig gebruik maakt van gebaren op het trackpad. Zoomen met twee vingers is bijvoorbeeld niet mogelijk en er is geen bounce-effect wanneer je de onderkant van een pagina bereikt. Mozilla heeft wel werk gemaakt van privacy. Bescherming tegen tracking kan bijvoorbeeld permanent worden gebruikt en vereist geen plug-ins of privémodus.

 • Download Firefox voor Mac of PC.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  iNicky

  Echt veel sneller dan Safari!

 • Profielfoto
  HA Rold

  Nee, deze webbrowser krijgt van mij geen kans meer. Ik blijf bij Safari en Chrome met de Ublocker Original extensie.

 • Profielfoto
  Rickje

  Whoaaah, werkt idd retesnel! Heerlijk! Waarom kan elke browser niet zo zijn!

  Tabje erbij aanmaken is instant en geen enkele vertraging. Top top!

 • Profielfoto
  NicoJ
 • Profielfoto
  Macteach

  Gedownload, geprobeerd… WOW!! Dat is retesnel!
  Paar benchmarks geprobeerd: VEEL sneller dan Safari 11! En 100% HTML5 support, dat haalt safari niet.
  Indrukwekkend!

 • Profielfoto
  whaha

  Ik ben ook erg in mijn nopjes, opstarten van 50 tabs gaat nu ook veel soepeler.

 • Profielfoto
  McJohn

  @NicoJ …:lol: Super!

  Yup, FireFox werkt lekker snel ja,… wel een beetje een Ms Windows look…:evil:

 • Profielfoto
  Tegenwind

  Ik vind Firefox al jaren de fijnste webbrowser, al stond het de laatste tijd qua ontwikkelingen wel een beetje stil. Heel tevreden over deze nieuwe versie die ik ook al een aantal weken in beta heb gebruikt ?
  Nu ik het zeg kan me eigenlijk niet herinneren dat ik ooit zo enthousiast over een nieuwe versie webbrowser ben geweest.

 • Profielfoto
  iMad

  No Magic Mouse ondersteuning, Zoom.

 • Profielfoto
  Shmoo

  Paar benchmarks geprobeerd: VEEL sneller dan Safari 11! En 100% HTML5 support, dat haalt safari niet.

  .
  ?

  Heerlijk man. Dorpsidioten die met tech gaan werken dat is altijd de beste combinatie om te lachen. Het hele leven is een benchmark.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ik weet het niet, ik heb persoonlijk veel problemen gehad met FF in het verleden, teksten die maar half weergegeven werden, websites die er totaal anders uitzagen dan bedoeld, traag,etc… natuurlijk, omdat dit nu met een vernieuwde engine en al die andere dingen opnieuw gemaakt is, wil ik het nog wel eens proberen, uiteindelijk is het maar even te installeren en als het mij niet aanstaat terug buiten:-)

 • Profielfoto
  cheque

  Safari, helemaal fijn!
  Geen enkele reden om te switchen.

 • Profielfoto
  rabuto

  Ik gebruik met veel plezier Opera,
  FireFox nu weer even geprobeerd.
  Laat hem op de ssd staan voor de zekerheid,
  zal dan langzaam aan verstoffen…

 • Profielfoto
  iMac Lover

  Ik gebruik ook al jaren Opera.
  Bevalt prima
  Één nadeel van de webbrowser Opera is, dat deze webbrowser zelf advertenties websites toevoegt zoals ebay

  Opera werkt prima in een split screen modes

  [email protected] heb je al een nieuwe iPhone!
  Of lig je nog te geilen op je iPhone 5

  Gr.

 • Profielfoto
  html-junky

  Safari voldoet prima op het moment, geen reden voor een andere browser

 • Profielfoto
  Eprom

  Ik blijf bij Safari, maar deze versie van Firefox is idd een hele verbetering.

 • Profielfoto
  Joid

  Ik was een Firefox gebruiker van het eerste uur. En oh, wat een revelatie was dat destijds.
  Maar vanaf het begin van dit decennium ben ik het steeds minder gaan gebruiken. En vooral vanwege de synchronisatie tussen Mac, iPhone en iPad helemaal overgegaan naar Safari.

  Ben niet van plan om hier van af te stappen. Ik wens ze veel succes.

 • Profielfoto
  xaddict

  Firefox en Opera zijn allebei fijne browsers. Safari vind ik echt een rotding. Om maar een veelgehoorde klacht opnieuw te noemen: waarom zijn er geen favicons?!

  Firefox heeft nu dan Quantum, Beta, Developer en Nightly versies.
  Opera heeft Stable, Beta, Developer én Neon (hun prototype voor een toekomstige browser).
  Chrome heeft Stable en Canary.
  Edge heeft alleen Stable (voorzover ik weet)
  Safari heeft Stable en Technology Preview

  Browsers staan echt niet stil. Zelfs Microsoft doet het behoorlijk goed met Edge tegenwoordig. Eigenlijk is de enige die achterloopt, omdat ze één keer per jaar een update doorvoeren ofzo, Apple.

  Op iOS is Safari wel een heel fijne browser (de beste. Er zijn namelijk geen andere browsers op iOS ?)

  En tja, Chrome… als je van constant gevolgd worden en een lege accu houdt ook een heel goede browser.

 • Profielfoto
  Macteach

  Shmoo
  .
  ?

  Heerlijk man. Dorpsidioten die met tech gaan werken dat is altijd de beste combinatie om te lachen. Het hele leven is een benchmark.

  En Shmoo, het simpele zieltje op z’n zolderkamertje achter bij mama thuis die niet kan snappen dat anderen soms wel professioneel werken en dus tijd geld is. Amateur jij maar lekker verder hoor Shmootje, daar kan ik best om glimlachen;-)

 • Profielfoto
  xaddict

  Gedownload, geprobeerd… WOW!! Dat is retesnel!
  Paar benchmarks geprobeerd: VEEL sneller dan Safari 11! En 100% HTML5 support, dat haalt safari niet.
  Indrukwekkend!

  Dat haalt Safari inderdaad niet, maar Firefox ook niet.
  html5test.com:
  Opera & Chrome: 518 out of 555 points
  Firefox 57: 483
  Edge 16: 476
  Safari 10.1: 406

  Dus tenzij 100% bij jou een marge van 20% mag hebben…

 • Profielfoto
  Shmoo

  En Shmoo, het simpele zieltje op z’n zolderkamertje achter bij mama thuis die niet kan snappen dat anderen soms wel professioneel werken en dus tijd geld is.

  .
  Maak daar maar van, twee zolderkamers eigendom van Shmoo zelf. ☝️

  Ooo ben jij dat.
  Nou dan zou ik morgen maar weer eens flink keihard professioneel gaan doen zodat je aan het einde van de maand je lasten kunt betalen.

  Je klinkt namelijk als een grafische jongen die af en toen met Dreamweaver heeft gespeeld maar verder totaal geen idee heeft wat hij zegt.
  Als je ook maar iets verstand had van een website bouwen of iets dergelijks dan wist je dat Firefox al zeker 2 jaar, mogelijk 3 jaar in al die benchmark en HTML5 standaarden als beste browser scoort. Het is zelfs de browser met de minste prefixes geworden. Probleem is alleen dat alle browserbowers die hele browseroorlog hebben afgesloten en achter hun gelaten omdat ze zagen dat je geen mensen meer kun winnen met snelheid en standaarden. Al zou je 300 of 350 punten scoren van de 500+ in dat soort testjes dan bouw je nog steeds een bovengemiddeld goede moderne browser. Al dat gelul gaat gewoon helemaal nergens over omdat ee geen slechte browsers meer zijn.
  Ons internet wordt met het jaar sneller, we gaan reclames blokkeren wat ons ook nog snelheid oplevert en Google schreeuwt al jaren dat snelheid en veiligheid belangrijk zijn op het internet. Dus waar gaat het over?

  Helemaal nergens meer maar Firefox heeft één probleem ze hebben geen hardware + software (OS) dus qua integraties kunnen ze niet zo veel vandaar dat Raymon ook heel goed begrijpt dat hij schrijft. Geef Firefox nog eens een kans!
  Zo’n titel komt niet uit de lucht vallen. Als jij gewoon had geschreven; Nieuwe Firefox update dan had niemand er naar omgekeken omdat dit precies de situatie is waar Firefox in verkeerd. Ze maken wel een goede browser maar ze hebben geen iPads, iPhones of iOS waar je Mail + Safari op hebt die beide op elk device op één en dezelfde engine draaien en in verbinding staan met iCloud. Tzzzzzip ? Integratie en gebruikersgemak zonder tussenkomst van derden.

 • Profielfoto
  freewel

  Geen keychain ondersteuning… I will pass

 • Profielfoto
  bert1976

  macteach en shmoo => kom allebei eens wat meer buiten gasten ipv heeeeeeel de tijd achter da bureauke te ziten…er zouden minder frustraties om mijn scherm komen!!!

 • Profielfoto
  KR1275

  Goed om te horen, want ik heb het altijd de meest gebruiksvriendelijke browser gevonden, vooral als websitebouwer. Ook laagladen van afbeeldingen ging beter dan bij andere browsers, vooral de beveiligde. Alleen zoooo traag in het samenstellen van een pagina, waardoor je regelmatig de verkeerde link aanklikte. Dus ik ben benieuwd hoe het nu is. Heb mijn macs nu niet in de buurt, dus dat moet wachten.

 • Profielfoto
  razend

  Jammer dat sommigen alhier menen dat de inhoud van de discussie nodig verlaagd moet worden naar Facebook niveau.
  Ik vind het storend om al die persoonlijke aanvallen te moeten lezen. Kan iemand daar even een algoritme voor schrijven?

 • Profielfoto
  razend

  En dan qua inhoud van de discussie: Ik ben een trouw Safari gebruiker. Op mijn MacBook Pro voelt Safari het snelst aan. En Firefox biedt minder ruimte voor de content, omdat je met een extra balk aan de bovenkant te maken hebt, ook als je zoals ik geen tabs gebruikt. Bij Safari verdwijnt die balk als je geen tabs gebruikt. En als het nieuwe Firefox dan echt veel sneller is, dan zal ik dat gaan gebruiken als back-up browser,

 • Profielfoto
  Koezel

  Wat is veel sneller in deze? Ik gebruik gewoon Safari en ben daar tevreden over.
  Vraag me af wat de ‘snelheidswinst’ is.

 • Profielfoto
  HappyUser

  Na installatie van Firefox 57 en voor het eerst openen kreeg ik via een venster het advies om mijn computer te scannen met “MacKeeper”!!!! op virussen en malware.

  Ik heb alles direct verwijdert!

 • Profielfoto
  erwin33

  Safari ongelofelijk traag bij opstarten en inladen pagina’s, maar al sinds enkele weken al weer over op FireFox 56, en nu 57 en dat bevalt uitstekend.
  Wel een nadeel dat Facebook traag blijft inladen en scrollen. Dat is echt nog niet bepaald sneller maar was dat ook al niet in Safari en eigenlijk geen enkele browser. Logge trage website techniek daar.

 • Profielfoto
  Macteach

  Wat mij betreft: ja ik was redelijk geirriteerd toen iemand een persoonlijke aanval begon terwijl het enige dat ik had gepost hier een bericht was over hoe snel ik Firfox vond. Iemand anders begon dit persoonlijk te maken en daar heb ik op gerageerd (lees het maar even terug vanaf het begin). Ik geef echter toe dat ik dit beter volkomen had kunnen negeren.

 • Profielfoto
  razend

  Wat mij betreft: ja ik was redelijk geirriteerd toen iemand een persoonlijke aanval begon terwijl het enige dat ik had gepost hier een bericht was over hoe snel ik Firfox vond. Iemand anders begon dit persoonlijk te maken en daar heb ik op gerageerd (lees het maar even terug vanaf het begin). Ik geef echter toe dat ik dit beter volkomen had kunnen negeren.

  Ik vind het geweldig dat je met deze reactie komt. En dapper, want je weet maar nooit wat dit weer zal uitlokken aan reacties…

  We laten ons allemaal wel eens leiden door irritaties, vooral op internet! En dat is precies de reden dat ik volkomen ben gestopt met elke vorm van sociale media, met uitzondering van blogs als dit. Daarom vind ik het des te vervelender als ik hier dan toch veel te veel in het persoonlijke getrokken berichten moet lezen.

  Dus, gratis ongevraagd advies van mij: Niet reageren of deëscaleren.

 • Profielfoto
  dennisgodderie

  Op mijn Macbook 12″ – 2015 is hij alles behalve snel. Tabs openen traag, websites laden traag in… Vreemd.