Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 9 november 2017

FBI blundert met ontgrendelen iPhone schutter Texas

Vorig jaar had Apple een hevige aanvaring met de FBI. De Amerikaanse politiedienst wilde dat het bedrijf de iPhone 5c van San Bernardino-schutter Syed Farook kraakte met speciale software, maar Apple weigerde. Heeft de FBI zijn lesje geleerd? Nope.

Devin Kelley, de man die vorige week 26 mensen doodde in Texas, had ook een iPhone. Deze kan belangrijke informatie over zijn motieven bevatten. Apple stond klaar om te helpen, maar de FBI blunderde.

Te laat voor Touch ID

Volgens Reuters heeft Apple geen verzoek ontvangen van de autoriteiten die belast zijn met het onderzoek. Het persbureau zegt dat de iPhone van Kelley ontgrendeld kon worden door zijn vinger op de vingerafdrukscanner te leggen. Een bijzondere bewering, omdat het als vanzelfsprekend wordt beschouwd dat Touch ID een ‘levende’ vinger vereist. Desalniettemin is de vinger­afdruk­scanner al eerder met replica’s van vingers voor de gek gehouden.

touchid-finger-16x9
Klik/tap voor groter.

Het probleem is dat de FBI de tijdslimiet van 48 uur heeft overschreden. Als Touch ID langer dan twee dagen niet wordt gebruikt, vraagt een iPhone om de toegangscode. Als de schutter heeft ingeschakeld dat zijn iPhone na tien foute pogingen gewist wordt, kan de FBI alle informatie op het apparaat verliezen. Apple heeft direct hulp aangeboden, maar zegt niets van de politiedienst te hebben gehoord. De iPhone is doorgestuurd naar een speciaal FBI-lab, omdat de autoriteiten het toestel niet konden ontgrendelen.

iCloud als laatste redmiddel

Voor de FBI is nog niet alle hoop verloren, want Apple kan als er een gerechtelijk bevel is data uit iCloud overhandigen. Als Kelley een iCloud-backup gebruikte, kan een groot deel van de gegevens op zijn toestel hersteld worden. Of de schutter iCloud-backups heeft gemaakt is niet zeker.

Dit verhaal toont veel gelijkenissen met de San Bernardino-zaak uit 2016. De FBI kreeg toen ook geen toegang tot de iPhone van een terrorist en vroeg Apple een speciale iOS-versie te maken om het codeslot te kraken. Apple weigerde, maar de politiedienst wist de iPhone zelf met een oude iOS-exploit te ontgrendelen. Het ging destijds om een iPhone 5c, maar moderne iPhones met Touch ID en secure enclave zijn vrijwel onmogelijk te kraken.

Klik/tap voor groter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FBI blundert met ontgrendelen iPhone schutter Texas
Sluiten