Face ID gefopt door eeneiige tweeling

35 reacties

Dinsdag werden de eerste iPhone X-reviews gepubliceerd en iedereen was enthousiast over Face ID. Maar tweelingen hebben een probleem, want de gezichtsherkenning van de nieuwe iPhone kan een eeneiige tweeling niet onderscheiden.

De Amerikaanse site Mashable stelde Face ID op de proef met twee eeneiige tweelingen. De iPhone X kon bij beide tweelingen het verschil niet detecteren. Zo konden de tweelingen elkaars toestel ontgrendelen.

Gezichtskenmerken komen overeen

De iPhone X heeft geen homeknop meer, het toestel is alleen te ontgrendelen met gezichtsscanner Face ID. Volgens Apple is dit veiliger dan Touch ID en is de kans dat een ander je iPhone kan ontgrendelen één op een miljoen. Bij Touch ID was dit nog één op vijftigduizend. Dat geldt voor iedereen, behalve eeneiige tweelingen. Best logisch, want de gezichtsherkenning kijkt naar kenmerken van het gezicht en die komen bij eeneiige tweelingen grotendeels overeen. Apple grapte tijdens de introductie van de iPhone X ook al over het gebruik van een code als je een ‘evil twin’ hebt.

Werking Face ID

Ondanks de moeite die Face ID met tweelingen heeft, is de gezichtsscanner een van de veiligste in zijn soort. Apple doet geen analyse op een simpele foto, maar maakt een volledige 3D-scan. In de iPhone X zit een rasterprojector die 30.000 onzichtbare puntjes op je gezicht projecteert. De infraroodcamera vangt dit patroon weer op en maakt zo een unieke scan van je gezicht. De detectie is daardoor niet te foppen met een simpele foto of selfie op een andere telefoon.

face id camera iphone x
Klik/tap voor groter.

Wil je meer weten over de werking van de gezichtsscanner? In een uitgebreide whitepaper heeft Apple onlangs de basisprincipes uitgelegd.
(Zie → iPhone X: Apple geeft details over werking van Face ID)

Reacties

35 reacties
 • Profielfoto
  whaha

  Het is dus niet feilloos. Ergens is dat ook wel geruststellend als je begrijpt wat ik bedoel.

 • Profielfoto
  erwinde

  Was ook al gemeld bij de presentatie van de telefoon dat dit het geval zou zijn. Als je een ‘evil twin’ hebt, gebruik je de numerieke lock code als vanouds.

 • Profielfoto
  Snakeman

  De vingerafdruk is nog minder betrouwbaar. Komt regelmatig voor de vader en zoon dezelfde vingerafdruk hebben. Of (al dan niet tweeling) broers. Gezichtsherkenning heeft betrouwbaarheidsgehalte van 1 op een miljoen. Vinger afdruk ‘maar’ 1 op 30.000

 • Profielfoto
  Joid

  @Snakeman statistisch gezien is het wel weer lastiger te detecteren of iemand dezelfde vingerafdruk heeft.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Wel, dit was te verwachten, dat heeft Apple zelf ook al gemeld. Dus niet zo vreemd dit.

 • Profielfoto
  Roy Hendriks

  Ik vind dat dit echt wel zoeken is.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Hoe is dit nieuws? Dit werd aangekondigd tijdens de keynote. Weliswaar als grapje, maar toch.

 • Profielfoto
  marcelnijman

  Dit is geen nieuws.

 • Profielfoto
  JoopJoopJoop

  Dit betekent alleen maar dat goed werkt…,

  Stel je voor dat het niet gewerkt had….

 • Profielfoto
  ozzie X

  Ook al zou het volgens sommigen geen nieuws zijn, het is nu wel de eerste keer in het wild getest met tweelingen. Wel komisch eigenlijk.

  Nu is het wachten tot de volgende test waarbij iemand een siliconenmasker van een ander gezicht draagt of een 3D print van een gezicht maakt om te zien of het daarmee te foppen is. Ik verwacht dat dat niet zo makkelijk zal lukken.

 • Profielfoto
  ArMac

  @ozzie x: dit gaat niet werken. De ogen spelen (volgens mij) een belangrijke rol bij Face ID. Die ga je nooit goed krijgen met een masker.

  Off: @OMT: wanneer kun je eindelijk iemand citeren in de app?

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  De 2 met bril gaven al zelf aan dat vrienden en zelfs ouders zich wel eens vergissen.
  Leuk zo’n testje, grappig, maar eigenlijk geen nieuws denk ik.

 • Profielfoto
  KeKo

  De vingerafdruk is nog minder betrouwbaar. Komt regelmatig voor de vader en zoon dezelfde vingerafdruk hebben. Of (al dan niet tweeling) broers. Gezichtsherkenning heeft betrouwbaarheidsgehalte van 1 op een miljoen. Vinger afdruk ‘maar’ 1 op 30.000

  Ik zeg niet dat de vingerafdruk betrouwbaarder is, maar (eeneiige) tweelingen hebben hebben niet dezelfde vingerafdruk. Hij zal meestal wel veel gelijkenissen vertonen, maar is zeker niet hetzelfde.

 • Profielfoto
  Neowip

  @ozzie x

  Check Joanna Stern van de Wall Street Journal. Zij heeft exact dat geprobeerd met een siliconenmasker. TL:DR FaceID was door het masker niet gefopt.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @Neowip, ozzie x beweert ook niet dat tweelingen een gelijke vingerafdruk hebben, ozzie x beweert dat een gelijkaardige vingerafdruk regelmatiger voorkomt tussen tweelingen dan tussen twee willekeurige personen.

 • Profielfoto
  Eloi Landzaad

  Wat ik dan wel weer jammer vindt is dat de tweelingen van positie wisselen EN dat in de film geknipt is. Wanneer het meest interessante stuk in één cut was gefilmd, had er niet gesjoemeld kunnen worden. Die ruimte voor twijfel is er nu echter wel…

 • Profielfoto
  zepkleiker

  @Snakeman: Wat? Zelfs eeneiige tweelingen hebben unieke vingerafdrukken. En dan beweer jij dat vader en zoon vaak dezelfde vingerafdruk hebben?

  De vingerafdruk wordt bepaald door een hoop factoren in de baarmoeder. Zelfs de positie in de baarmoeder en de lengte van de navelstreng hebben daar invloed op. Nou zul je weinig eeneiige tweelingen vinden die dezelfde plek innemen in de baarmoeder …

  Dat wil niet zeggen dat vader en zoon door Touch ID uit elkaar kunnen worden gehouden, maar dat ligt dan meer aan Touch ID dan aan de gelijkenis van de vingerafdrukken.

 • Profielfoto
  dushi

  Wat een review, belachelijk voor woorden…
  Als het maar uw tweeling broer/zus is en dan nog, duidelijk is er gesjoemeld met het filmpke….
  OMT is langzaam aan het wegkwijnen..

 • Profielfoto
  fastshifter

  Apple had inderdaad al genoemd in de presentatie dat de kans bij eeneiige tweelingen hoog is dat het mis gaat.

  Ik moet zeggen dat het lijkt dat Microsoft dit toch iets beter voor elkaar heeft met Windows Hello. Dat was helaas (destijds) nog te traag om goed op een telefoon te laten werken, maar op tablets/laptops werkt het perfect, ook bij tweelingen.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  @fastshifter, dat geloof je nu toch zelf niet?

 • Profielfoto
  fastshifter

  @Barika: https://www.youtube.com/watch?v=J1NL246P9Vg
  Maar er zijn ook tegenovergestelde voorbeelden te vinden.

 • Profielfoto
  fastshifter

  Over het algemeen denk ik wel dat iris scanning in de basis veiliger is dan een zelflerend gezichtsherkenningsmechanisme. Als je het systeem de ruimte biedt om zelflerend te zijn, geef je daarmee ook ruimte voor afwijking.

 • Profielfoto
  Cybertopian

  Veel interessanter is natuurlijk de vraag of de Clone troopers de iPhone X van Jango Fett kunnen unlocken?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Nu nog even uitvogelen hoe je vanavond moet gaan liggen om eeneiige tweelingen te maken. Dat zal vast wel in de Margriet staan, daar staan ook altijd van die mooie patronen in om zelf jurkjes te knutselen.

  En daarna hopen dat het niet de volgende generatie Frank en Ronald de Boer worden. Jaaaah Uuhhhhhh ?

 • Profielfoto
  Ronald

  Het is pas echt nieuws als het lukt met een twee-eiige eenling…

 • Profielfoto
  Snakeman

  Historisch is dit meerdere malen al eens aangetoond.

 • Profielfoto
  Elduderino

  Toch was er ook al een test met een andere tweeling en daar trapte Face-ID er niet in. Maar goed, de kans dat het met een tweeling fout gaat is veel groter, zoals door Apple al aangekondigd.

 • Profielfoto
  GForce85

  Wisten we toch al…

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Hier nog even een (heel klein beetje gekke) video van Jonathan voor Face ID maar wel een hele leuke:-D

  https://www.youtube.com/watch?v=LTzeGNJyTrU

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Over het algemeen denk ik wel dat iris scanning in de basis veiliger is dan een zelflerend gezichtsherkenningsmechanisme. Als je het systeem de ruimte biedt om zelflerend te zijn, geef je daarmee ook ruimte voor afwijking.

  Ik begrijp niet waar jij naartoe wil.
  Tot op de dag van vandaag is een degelijke irisscanfunctie die zowel betrouwbaar als voldoende snel is, nog niet op de consumentenmarkt te vinden. Een standaard cameraatje op je laptop zal met Windows Hello geen verschil kunnen tonen tussen tweelingen, waar het TrueDepth camera systeem van iPhone X dit niet kan.

 • Profielfoto
  bangbangsystems

  Ik vind het wel een falen van de face id. Je kan namelijk niet herkennen van afstand of dat iemand de zelfde vingerafdruk heeft. Maar je kan wel zien dat mensen op elkaar lijken. Dus het verschil tussen 30000 (vinger afdruk) en 1000000 (face ID) is überhaupt geen vergelijking. Ik vind het idee van een vinger afdruk achter het scherm nogsteeds het meest aantrekkelijk.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Ben het hier eens met Barika, maar de tijd zal het leren zeker?

  Ondertussen heb ik mijn hoesje al binnen van mijn iPhone X:-D

 • Profielfoto
  pruus

  Eigenlijk is het dus een systeem dat sucks en gaten heeft. Ook al meld je het. De beveiliging is dus up to date, of je moet dit accepteren. Op naar volgend jaar, dan wordt de nieuwe beveiliging gepresenteerd.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @pruus, wat is dat nou weer voor FUD reaktie. Touch ID hebben ze ook niet na één jaar aan de kant gegooid.

 • Profielfoto
  uri

  Het is een beetje vreemd om 1 op de miljoen te lopen roepen terwijl 1 op de 160 geboortes in Nederland eeneiige tweelingen zijn.