iOS 11.2 versnelt draadloos laden iPhone

20 reacties

De iPhone 8 (Plus) en iPhone X kunnen draadloos laden, maar dat gaat momenteel erg traag. Apple staat maximaal 5 watt draadloze laadcapaciteit toe. Dat zorgt ervoor dat je iPhone na twee uur op een laadstation niet volledig opgeladen is.

Gelukkig is deze beperking niet hardwarematig, het zit in de software. In iOS 11.2 gaat Apple draadloos laden met 7,5 watt ondersteunen. Wij deden een test met de publieke beta en zagen een behoorlijke verbetering.

Vergelijking iOS 11.1 en iOS 11.2

Met iOS 11.2 en een oplaadcapaciteit van 7,5 watt is duidelijk verbetering te zien. De iPhone is niet alleen al na een uur voor de helft opgeladen, de laatste procenten duren ook aanzienlijk minder lang. Onder iOS 11.1 was een half uur nodig om van 95% naar 100% te gaan, maar met iOS 11.2 was de iPhone na tweeënhalf uur volledig opgeladen.

laden ios 11.1 vs ios 11.2
Getest met iPhone 8 en draadloos oplaadstation van Mophie – Klik/tap voor groter.

Apple verkoopt laadstations van Belkin en Mophie. Die hebben gegarandeerd een laadcapaciteit 7,5 watt, maar of andere merken dit ook ondersteunen is niet zeker en hebben we niet getest. iOS 11.2 is momenteel als publieke beta beschikbaar en de definitieve release wordt binnen enkele weken verwacht.

Kabel blijft het snelst

Heel snel zal draadloos laden overigens nooit worden. Als je een iPhone snel op wil laden, kun je daar het best een iPad-lader van 12 watt voor gebruiken. Heb je een MacBook met USB-C-lader? Dan is het mogelijk om je iPhone met een USB-C-naar-Lightning kabel te laden. Het gaat dan nog sneller dan met een iPad-lader. Apple levert standaard een adapter van 5 watt bij de iPhone.

87w-usb-c-power-adapter-usb-c-charge-cable
Klik/tap voor groter. Afbeelding: Apple

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  nielsmensink

  De grote vraag is natuurlijk; is het laden met de MacBook lader van 29 watt schadelijk? Ik lees dat er effectiever wordt geladen met 2A, en ik heb zelf ondervonden dat het hartstikke snel gaat. Binnen een uur ben je vol. Maar is het schadelijk? Of is het beter om ‘S nachts te laden met de normale adapter, en dit voor nood te houden? Binnen 30min zit je namelijk op 50% van 0% af.
  Ben benieuwd of daar iets zinnigs over te zeggen is.

 • Profielfoto
  Melle

  En dat draadloos laden is toch vooral voor snachts – tijd maakt daar minder uit… of continu op je bureau… tussen het bellen en werken door – kortom – de snelheid van draadloos laden is niet belangrijk – (voor mij) – wel het feit dat het kan. Snachts effectief opladen tot 100% (7u tijd) – overdag vooral zorgen dat batterij op peil blijft. Perfecte combo lijkt me.

 • Profielfoto
  Jorik

  Ik zie in de grafiek absoluut NIET dat er een hoger maximaal vermogen is om op te laden.

  Volgens mij zou je dat moeten kunnen zin in dat er een steiler lijnstuk zichtbaar moet zijn dan bij de andere. Dat is niet het geval. Er wordt wel sneller opgeladen bij zeer ontladen en bijna volle batterij, maar dat is een andere verbetering dan van 5W naar 7.5W maximaal laadvermogen.

 • Profielfoto
  theiof

  @nielsmensink
  Laden met de MacBook lader (29W of hoger USB-C, er zijn volgens mij drie verschillende) wordt voor de iPhone 8, 8 Plus en X zelfs geadverteerd. Het is de snellaad functie welke moet garanderen dat de iPhone binnen 30 min van 0% op 50% zit. Het is dus niet schadelijk.

  @onemorething
  Beginnen jullie nu ook al met taferelen als “Als je een iPhone snel op wil laden, kun je daar het best een iPad-lader van 12 watt voor gebruiken.” Maar vervolgens bieden jullie een nog betere optie aan… Zulk slecht geschreven opmerkingen zie ik normaal alleen bij iCulture, laat dit alsjeblieft niet het begin van het einde zijn… :razz::nerd:

 • Profielfoto
  Melle

  @theiof – mss is het effectief best om een iPad lader te gebruiken. Snelheid van laden is immers 1 ding. Levensduur batterij, hitte productie, iets anders

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik weet precies waar dit naar toe gaat. Binnenkort gaat het opladen zo snel dat je een bromfietsplastje op je adapter moet monteren.

 • Profielfoto
  AppelNL

  @Raymond

  Met de afgebeelde Macbook lader kan ik mijn iPhone nog steeds niet mee opladen.:razz:

 • Profielfoto
  MrHammond

  Ik zie in de grafiek absoluut NIET dat er een hoger maximaal vermogen is om op te laden.

  Volgens mij zou je dat moeten kunnen zin in dat er een steiler lijnstuk zichtbaar moet zijn dan bij de andere. Dat is niet het geval. Er wordt wel sneller opgeladen bij zeer ontladen en bijna volle batterij, maar dat is een andere verbetering dan van 5W naar 7.5W maximaal laadvermogen.

  Wanneer je de onderste punten met elkaar vergelijkt, ze je wel degelijk dat het iets sneller gaat, de laatste afvlakking van de grafiek zie je echter niet, van pakweg 80% tot 100% zal nauwelijks sneller gaan, daar is een goede behandeling van de accu eerder de beperkende factor dan het vermogen van de lader. Precies in deze laatste 20% is de grafiek niet nauwkeurig genoeg.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Laat het protocol niet 15W toe? Is het mogelijk dat Apple dit stapsgewijs gaat opwaarderen in toekomstige updates? Zeker als de AirPower uit gaat komen lijkt me dat interessant.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Laat het protocol niet 15W toe? Is het mogelijk dat Apple dit stapsgewijs gaat opwaarderen in toekomstige updates? Zeker als de AirPower uit gaat komen lijkt me dat interessant.

  Ik dacht dat “snel” draadloos laden max. 10 Watt was (bij de Samsung telefoons), maar ik kan me vergissen.

  “Apple geeft een lader mee van 5 watt”. Dus draadloos laden (7.5 watt) is dan sneller dan de standaard meegeleverde 5 watt lader? Of zie ik dat verkeerd?

  Ik heb een draadloze lader gekocht op Amazon van €19. Ik vind het een hele mooie lader vooral! Beetje futuristisch en het werkt perfect! Ook het feit dat mijn iPhone rechtop staat en ik mij dus niet moet vooroverbuigen als ik even iets wil bekijken op mijn iPhone (face id) is zo fijn!

  Dit is de lader die ik gekocht heb: https://www.amazon.fr/Chargeur-NANAMI-Induction-appareils-compatibles/dp/B072N4L165/ref=pd_rhf_gw_p_img_5?_encoding=UTF8&psc=1&refRID=DBB58YYAVCX7SRKA2HV6

  Overigens denk ik dat met elke update het beter en beter zal worden. Wel fijn als het dus gewoon via software kan geregeld worden!

 • Profielfoto
  tuuur

  Dit is een goed filmpje: https://youtu.be/7yLv8s6RhDs

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  die qi laders zijn toch niet zo populair hoor. Misschien komen ze nu wel op.

 • Profielfoto
  Wauters

  Als ik mijn iPhone met een iPad lader (2A) oplaadt, gaat dit wel snel maar hij is sneller plat.
  Mijn tandenborstel, die inductief geladen wordt, kan ik na 6 maanden al wegsmijten.
  Ik hoop dat we geen batterygate krijgen…

 • Profielfoto
  Jorik

  Wanneer je de onderste punten met elkaar vergelijkt, ze je wel degelijk dat het iets sneller gaat, de laatste afvlakking van de grafiek zie je echter niet, van pakweg 80% tot 100% zal nauwelijks sneller gaan, daar is een goede behandeling van de accu eerder de beperkende factor dan het vermogen van de lader. Precies in deze laatste 20% is de grafiek niet nauwkeurig genoeg.

  Ik heb de data van de grafiek even zelf geplot en ook uitgerekend hoeveel vermogen er nu per tijdsegment in de battery gestopt wordt. Door de percentages om te rekenen naar Wh (in een iPhone 8 zit 6.96Wh), kun je ook uitrekenen hoeveel vermogen er in de tijdblokken gemiddeld in de accu bijkwam. Dat is natuurlijk minder dan hoeveel vermogen er naar de telefoon gaat, vanwege wat verliezen bij het opladen.

  Het is inderdaad zo dat met iOS11.2 er in de eerste 15 min. sneller geladen wordt dan met iOS11.1, maar ik kom niet boven de 5W effectief uit in mijn berekening.

  Overigens is de grafiek boven niet erg handig, de tijd-as is namelijk niet lineair:
  eerst 2x 15min, dan 4x 40min, dan 20min, dan 10min. Dat vertekent de oplaad-lijn natuurlijk ook behoorlijk.
  Hier mijn berekening en grafieken:
  https://matlab.mathworks.com/users/jcaljouw/Published/ios11_laden.html

 • Profielfoto
  maconly

  Zo overbodig dat “draadloos” laden.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Zo overbodig dat “draadloos” laden.

  Dat mag jij vinden maar ik zie het nut er wel van in.
  Voor het slapen gaan gewoon op de lader leggen en klaar.

  Lastig he, vooruitgang/gemak?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Uh… dat doe ik dus ook. Gewoon aan de lader leggen voor het slapen gaan. Dus jij wilt eigenlijk zeggen dat het kabeltje in je telefoon stoppen veel werk is of wat probeer je nu duidelijk te maken?

  Potverdorie zeg, een beetje seksen zal ook wel een hele opgaven voor je zijn niet?

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Uh… dat doe ik dus ook. Gewoon aan de lader leggen voor het slapen gaan. Dus jij wilt eigenlijk zeggen dat het kabeltje in je telefoon stoppen veel werk is of wat probeer je nu duidelijk te maken?

  Potverdorie zeg, een beetje seksen zal ook wel een hele opgaven voor je zijn niet?

  Ach, mijn geliefde robocop avatar toch:-D Het draadloos laden op zich is gewoon een gemak maar is voor mij nooit een must-have geweest. Nu ik het heb is het wel een gemak ja. In mijn auto even in het vakje leggen en laad op. Op mijn bureau gewoon even op de houder leggen en laad op. Het draait hem puur om gemak. En nee, op zich is het niet moeilijk om je stekker/lader in je telefoon te steken, maar het is gewoon puur comfort/gemak. Het is sowieso makkelijker om je toestel ergens op neer te leggen dan die kabel er soms in te prutsen (vooral in het donker). Met lightning valt het op zich goed mee omdat die kabels aan beide kanten ingestoken kunnen worden. Maar met USB-A bv is het soms wel eens vervelend.

  Hoe dan ook, ik vind het een gemak.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Uh… dat doe ik dus ook. Gewoon aan de lader leggen voor het slapen gaan. Dus jij wilt eigenlijk zeggen dat het kabeltje in je telefoon stoppen veel werk is of wat probeer je nu duidelijk te maken?

  Potverdorie zeg, een beetje seksen zal ook wel een hele opgaven voor je zijn niet?

  Je bent slimmer dan dat je je nu voordoet. Nee, veel werk is het niet maar tegenwoordig onnodig.
  De relatie tussen seksen en een kabeltje zoeken, vast houden en in je iPhone stoppen mag je nog even verduidelijken.

  Dezelfde stupide argumentatie als tijde verstokte USB gebruiker. Die zou toch net zo makkelijk te gebruiken als een lightning kabel.

  Als je dat al niet begrijpt dat zou ik als ik jou was maar ver weg blijven van het seksen.

 • Profielfoto
  Caszz

  Ik denk dat Apple uiteindelijk alle poorten wil verwijderen. Simkaart tray eruit. Lightning poort eruit. Nog wat knoppen eraf misschien. Waterdicht stukje glas. Neerleggen voor opladen. Gestures om te gebruiken.