Nederlander neemt steeds grotere databundel

15 reacties

Databundels in Nederland nemen snel in omvang toe. Afgelopen kwartaal had 35 procent van de klanten met een abonnement een databundel van meer dan 2GB. Een jaar geleden was nog maar een kwart van alle databundels groter dan 2GB.

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Vooral onder klanten van T-Mobile en Tele2 zijn grote databundels populair, terwijl klanten van KPN-dochter Telfort over het algemeen de kleinste databundel hebben.

Prijsvechters doen het goed

Verder blijkt uit het onderzoek dat prijsvechters het goed doen. T-Mobile en Tele2 kwamen afgelopen jaar met een unlimited-bundel en zien de gemiddelde besteding van klanten groeien. KPN en Vodafone gingen niet mee met de unlimited-oorlog en bij deze providers lopen de gemiddelde bestedingen van klanten terug. Verder meldt Telecompaper dat Nederlanders niet meer warmlopen voor KPN-merk Telfort. Simpel doet het daarentegen goed. De prijsvechter is het afgelopen jaar sterk gegroeid en heeft nu 10 procent van de sim only-markt in handen.

KPN Mast 16x9
Klik/tap voor groter. (Afbeeding: KPN)

Tweederde van de markt is nog steeds in handen van ‘de grote drie’, oftewel: KPN, T-Mobile en Vodafone. De portemonnee is nog steeds leidend en 43 procent van de Nederlander noemt de prijs de belangrijkste factor bij het afsluiten van een abonnement. Daarnaast is de kwaliteit van het netwerk van steeds groter belang. Dit jaar noemde 28 procent van de ondervraagden dit als argument, terwijl dat een jaar eerder nog 20 procent was. Advies van familie of vrienden speelt daarbij een belangrijke rol.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  MEEUW

  Eerst was er artikel dat we zuinig aan deden, nu een maand later neem de databundels ineens flink toe.
  Hebben die mafkezen van #telecommaffia toch hun doel bereikt, van onbeperkt data. Naar bundels waar vet voor betaald worden.
  Naar consument die extra ga betalen om grotere databundels te nemen.
  Kan iemand van de providers uitleggen wat de definitie is van onbeperkt data en dat naast het woordenboek leggen wat er werkelijk onbeperkt data betekend :P?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  De data is in alle gevallen ook echt onbeperkt. Dat de snelheid op een gegeven moment naar bijna nul wordt terug gedraaid doet daar niets aan af.

 • Profielfoto
  DBLCreations

  Voor mij persoonlijk heeft kwaliteit altijd op de eerste rij gestaan en dan de prijs. Ik heb persoonlijk niet de grootste databundel (5GB/maand) maar dat is op zich wel voldoende omdat ik er niet zoveel mee doe. Ik zou eigenlijk meer data kunnen vragen ipv belwaarde omdat ik meer data verbruik dan dat ik bel:P

  Ben het eigenlijk eens met MEEUW. Tutututut Kareltje:P Ik vind dat niet kunnen haha:-D nee maar serieus, aan de ene kant heb je gelijk, je kan in principe altijd blijven doorgaan, ook al is de snelheid erbarmelijk, je kan uiteindelijk nog steeds internetten of wat dan ook. Toch moeten de databundels dringend meer bieden voor minder per maand. Vroeger was bellen ook erg duur dus ik ben er van overtuigd dat dit wel goed komt:-)

 • Profielfoto
  wensink

  Is dit niet net zoiets als ‘Nederlanders kopen steeds snellere telefoons’?
  Volgens mij ligt dat gewoon aan de technologische vooruitgang..

 • Profielfoto
  mhoeve

  Ik heb een databundel van 1GB per maand. Voor mij meer dan genoeg. Ik hou er nog ruim aan over.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Is dit niet net zoiets als ‘Nederlanders kopen steeds snellere telefoons’?
  Volgens mij ligt dat gewoon aan de technologische vooruitgang..

  Ik had dezelfde gedachte inderdaad. Ik heb nu ook een 6GB databundel en heb ik geen idee hoe ik ooit toekwam met 500MB op m’n oude Galaxy S3.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Dat iemand rond kan komen van 1 GB data per maand ? Zit je dan altijd op WiFi of gebruik je gewoon heel erg weinig internet? Ik heb zelf 50 GB en maak er altijd wel meer dan de helft van op.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ik heb alleen thuis WiFi aan, maar verder doe ik nergens de moeite om op WiFi te gaan. Vooral omdat data in bijna alle gevallen (veel) sneller is.

  Van de 5 GB die ik ter beschikking heb (de andere 5 van de 10 in totaal gaan naar mijn jongste zoon) houdt ik er meestal nog 1,5 tot 2 GB over. Dat gaat vooral op aan navigatie (heel veel adressen op één dag), de gebruikelijke berichtgevingen, wat doorsnee Internet-werk, en in de auto Internet-radio en eigen muziek (wat allemaal online staat).

 • Profielfoto
  Shmoo

  Misschien gewoon wat minder je iPhone in je hand = minder mb’s

 • Profielfoto
  Hyrax

  T-Mobile Go Unlimited – echt Unlimited voor €35 min €5 vriendenkorting. Ideaal. Ik ben ook over gegaan op het los kopen van het toestel.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Als KPN mij een bod doet van €25 voor 2 GB en Tele2 doet een bod van €17 voor 10 GB, dan ben ik al snel om. Maandelijks opzegbaar voor een euro extra en ik ben helemaal tevreden.

  Enige waar ik me zorgen om heb gemaakt, is het netwerk. Ze hebben een eigen 4G-netwerk en gebruiken T-Mobile voor de plekken waar ze geen dekking hebben. Maar na drie maanden redelijk veel door het land reizen, erg tevreden over het netwerk.

  Tsja, en aangezien ik elke dag naar en van het werk fiets (45 minuten per keer), is streamen toch fijner dan muziek meenemen… Dus nu lekker met muziek op de fiets, die ik stream vanaf Apple Music. Ruimte zat in de bundel!

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Misschien gewoon wat minder je iPhone in je hand = minder mb’s

  .
  In 90% van de voorbeelden die ik noem heb ik de telefoon NIET in de hand. .;)

 • Profielfoto
  Frans

  OK, ik zal wel een uitzondering zijn met mijn bundel van 500 MB (ja, em-bee). Gebruik ik vaak de helft nog niet van. Op de meeste plekken waar ik kom (thuis, werk, familie, vrienden) heb ik WiFi. Als ik onderweg naar muziek wil luisteren is dat de ‘goeie ouwe’ FM radio of eigen muziek die op de telefoon staat. Navigeren doe ik met Google Maps waarin ik heel Nederland heb geladen (thuis via de WiFi). Waarom zou ik mijn provider meer betalen zolang ik hiermee de maand door kom?

 • Profielfoto
  MEEUW

  T-Mobile Go Unlimited – echt Unlimited voor €35 min €5 vriendenkorting. Ideaal. Ik ben ook over gegaan op het los kopen van het toestel.

  echt onbeperkt ?
  Is een Unlimited abonnement echt onbeperkt?
  Ja, echt! Bij Unlimited start je iedere dag met een dagtegoed van 5 GB.

  definitie van unlimited : not limited or restricted in terms of number, quantity, or extent.

 • Profielfoto
  MEEUW

  OK, ik zal wel een uitzondering zijn met mijn bundel van 500 MB (ja, em-bee). Gebruik ik vaak de helft nog niet van. Op de meeste plekken waar ik kom (thuis, werk, familie, vrienden) heb ik WiFi. Als ik onderweg naar muziek wil luisteren is dat de ‘goeie ouwe’ FM radio of eigen muziek die op de telefoon staat. Navigeren doe ik met Google Maps waarin ik heel Nederland heb geladen (thuis via de WiFi). Waarom zou ik mijn provider meer betalen zolang ik hiermee de maand door kom?

  Dat is nu de grote truc geweest van de #telecommaffie.
  Op tijd data beperkt. want ze zagen al dat er meer data nodig werd in de toekomst.
  Op geven moment ging iedereen meer data nodig hebben.
  Dus werden er meer wifi hotspots geplaatst.
  Zelfs door de flinke lobby is Europese unie projecten gestart met gratis wifi hotspots.
  En nu gaat de #telecommaffie de data beperkingen er beetje afhalen, kosten omhoog.
  Maar er word al minder data gebruikt door de vele wifi punten.
  Meer verdienen, minder kosten, en gratis wifi hotspots aangelegd waardoor ze zelf niet extra hoeven te investeren.

  En wij als consument (de meeste dan) weten niet meer wat unlimited is :).