Apple Watch stoot goedkope wearables van de troon

15 reacties

Merken als Fitbit, Xiaomi en Huawei hebben één ding gemeen: ze maken smartwatches die goedkoper zijn dan de Apple Watch. Dat wil niet zeggen dat ze beter verkopen. Apple is alle andere fabrikanten van (veelal goedkope) wearables voorbij.

Dat heeft Canalys becijferd. De Apple Watch werd in de afgelopen drie maanden maar liefst 3,9 miljoen keer verkocht. Apple heeft een marktaandeel van 23 procent en laat Xiaomi en Fitbit voor het eerst achter zich.

Apple Watch Series 3 zorgt voor groei

Voor de zomer verkocht het Chinese Xiaomi nog de meeste wearables. Met lade prijzen en een grote afzetmarkt in eigen land waren Fitbit en Apple geen partij. De kaarten zijn nu heel anders geschud. Apple is met 3,9 miljoen verkochte smartwatches de grootste speler. Xiaomi verscheepte 3,6 miljoen wearables en Fitbit pakt de derde plaats met een verkoop van 3,5 miljoen.

apple watch q3-2017
Klik/tap voor groter.

Apple maakt officieel geen cijfers van zijn smartwatch-verkopen bekend, maar tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers hintte Tim Cook al dat de Apple Watch Series 3 met 4G het goed doet. Volgens Apple is het aantal verkochte smartwatches met 50 procent gegroeid tegenover vorig jaar. Het derde kwartaal gaat over de maanden juli, augustus en september en toen was de Series 3 nog maar net te koop. Apple kan zich opmaken voor een nog beter vierde kwartaal.

Slechte prestaties Samsung

Opmerkelijk is dat Samsung het slecht doet. Hoewel het Zuid-Koreaanse bedrijf koning van de smartphone is, weet het weinig klanten te warm te maken voor een smartwatch. Samsung verkoopt een smartwatch voor iedere 23 Galaxy-telefoons. Huawei doet het iets beter en verkoopt een smartwatch voor iedere 14 flagship-smartphones. Apple weet een smartwatch voor iedere zeven recente telefoons te verkopen.

samsung gear 001
Klik/tap voor groter.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  KarelWillem

  Fitbit, Xiaomi en Huawei maken nauwelijks smartwatches. Het zijn voornamelijk one-trick-pony’s die gericht zijn op sport en gezondheid.

  Maar het is een niet te ontkennen feit dat de markt van vooral Android-smartwatches niet is geworden wat men er van hoopte.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik mis nog een achtergrondinformatie:
  Wàarom lukt het Samsung dit keer niet?

  Want, ik moet heel eerlijk zeggen, als Apple-fan zijnde, Samsung horloge ziet er met ronde frame wel fraai uit.

 • Profielfoto
  Barika Cala Saidah

  Zat er van het begin van Android Wear-apparaten al een beetje aan te komen. Van het begin lag de focus lag fundamentele verkeerd.
  Het is zeker belangrijk om belang te hechten aan de volksmond, maar op die manier zal je helaas niet snel een iets goed uitbrengen.

 • Profielfoto
  Yosemite

  Samsung smartwatches draaien niet op Android Wear maar op Tizen. Wellicht dat dit de oorzaak is dat ze het zo beroerd doen.

 • Profielfoto
  Q-collective

  Ik snap die fascinatie met ronde horloges inderdaad niet zo. Ja, toen het een nieuw concept was, leek dat een veel beter idee, maar een paar jaar verder lijkt het me eigenlijk volstrekte onzin. Een analoog horloge heeft logischerwijze een ronde vorm: dit is gewoon de meest efficiënte vorm voor de wijzerplaat.

  Maar een smart watch doet zoveel meer. Apple lijkt goed te hebben nagedacht over hun formfactor, getuige dat dit alweer de vierde iteratie is van het product met maar zeer minimale wijzigingen in het uiterlijk.

  Ik hoop dat ze het vooral niet wijzigen (dunner maken zou echt een slecht idee zijn), maar de uitgespaarde ruimte van de toekomstige kleinere chips gaan gebruiken voor meer batterijcapaciteit.

 • Profielfoto
  JohnnyDeBelg

  dat nieuwe horloge van fitbit is zo lelijk als de nacht ik snap niet dat mensen dat mooi vinden.

 • Profielfoto
  KR1275

  @ Q-collective: ik neem aan dat je met ‘iteratie’ generatie bedoelt? Iteratie past in deze context niet.

  Ik denk dat het succes van de Apple Watch samenhangt met de grote schare Apple fans. Wel of niet nuttig, een deel van die fans zal ‘m sowieso kopen.

 • Profielfoto
  Furbz

  iteratie past prima ;).

  Ik twijfel al een jaar of ik nou zo’n Apple Watch moet kopen.
  Maar op de een of andere manier voelt het nog niet als echte
  toevoeging op mijn telefoon. Berichten wil ik niet heel de dag
  op mijn pols voelen, maar die analyses die dat apparaat kan
  worden steeds interessanter!

  Thanks voor het stukje Raymon.

 • Profielfoto
  ArMac

  iteratie past prima ;).

  Ik twijfel al een jaar of ik nou zo’n Apple Watch moet kopen.
  Maar op de een of andere manier voelt het nog niet als echte
  toevoeging op mijn telefoon. Berichten wil ik niet heel de dag
  op mijn pols voelen, maar die analyses die dat apparaat kan
  worden steeds interessanter!

  Thanks voor het stukje Raymon.

  Ik heb exact hetzelfde. Het grootste obstakel vind ik de batterijduur van de Apple Watch. Waar andere horloges 2-3 dagen op een batterij meegaaan, gaat de Apple Watch maar 18 uur mee. Slaap analyse kun je daarom vergeten, iets dat ik juist graag zou willen doen.

  Ik snap ook niet zo goed waarom het Apple niet lukt om de batterijduur langer te krijgen.

 • Profielfoto
  knekkie

  …Ik snap ook niet zo goed waarom het Apple niet lukt om de batterijduur langer te krijgen.

  Juist omdat de Apple Watch zoveel kan trekt de batterij het niet langer dan 18 uur.
  En als je daadwerkelijk gaat sporten met GPS aan had ik de Apple Watch met 4 uur leeg.

  Als je voorheen Garmin of Polar sporthorloges gewend was is dat wel even slikken. Die hebben een batterij die rustig een week tot 3 weken mee gaat. Als je gaat sporten met GPS aan reduceer je de batterijduur tot een ongeveer 18 uur. Die apparaten meten ook een heel hoop maar doen weer minder op smart vlak.

  Ik denk dat je voor jezelf moet kijken wat je belangrijk vind. En welk apparaat dat voor jou het beste meten kan. Kijk niet verbaasd op als dat alsnog je smartphone blijkt te zijn in combinatie met iets onder je kussen voor slaap metingen en een hartslag meter om je borst.

 • Profielfoto
  html-junky

  Hoe vaak zal het gebeuren dat je vier uur gaat sporten? Voor die paar keer dat je dat doet zou ik het niet laten afhangen of je hem wil kopen of niet

 • Profielfoto
  knekkie

  Hoe vaak zal het gebeuren dat je vier uur gaat sporten? Voor die paar keer dat je dat doet zou ik het niet laten afhangen of je hem wil kopen of niet

  Als je lekker gaat Mountainbiken kom je al snel aan die 4 uur.

  Triatlon en marathon dan ben je ook snel door je accu heen. Vanaf het moment dat je hem om doet en daadwerkelijk aan je activiteit begint ben je al een deel van je accu kwijt. Dan de activiteit zelf en waarschijnlijk wil je nog dat je watch het de rest van je dag ook nog doet.

  Maar als je dat type atleet bent dan heb je denk ik geen apple watch voor die doeleinden als je al metingen wil doen vanaf een smart device.

 • Profielfoto
  Kris

  Ik draag alweer een poosje een 2e generatie Apple Watch en dat bevalt uitstekend. ik laad ‘m ongeveer elke 3e dag op en gebruik een paar keer per dag siri of gps en wat vaker als Apple Music/Apple TV remote. Alleen de allereerste generatie had echt een waardeloze accu en wil je graag vermijden denk ik.

 • Profielfoto
  ikheetwilliam

  @knekkie
  Speel je dan ook muziek af van je watch? Dat maakt wel heel veel verschil denk ik. Als ik een marathon loop 3,5 uur is er maar net 13% batterij weg. Alleen de GPS doet mi niet zo heel veel. Apple watch 2 overigens.

 • Profielfoto
  MacRay

  Ik heb net een rvs versie apple watch aangeschaft 38mm
  Echt kwaliteit. Mooi zwaar en luxueus. Daarvoor een alu versie gehad maar toch voelde dat een beetje licht en goedkoop. Een horloge mag je toch wel voelen. Dat doet apple heel goed. Ze hebben een goede smaak.